Съобщение

Във връзка с произвеждане на новите и частични избори за общински съветници и за кметове на кметства, насрочени на 2 октомври 2016 г., с укази на президента на републиката, обнародвани преди 26 май 2016 г.:

  • кметство Дяково, община Дупница, област Кюстендил;
  • община Ружинци, област Видин;
  • община Балчик, област Добрич;
  • кметство Лиляч, община Невестино, област Кюстендил;
  • кметство Загорско, община Момчилград, област Кърджали;
  • кметство Градево, община Симитли, област Благоевград,

Централната избирателна комисия припомня, че на основание чл. 87, ал. 1, т. 10 (отм.) във вр. § 144 от ИК, ОИК следва да определи чрез жребий поредните номера на партиите, коалициите, местните коалиции и независимите кандидати в бюлетината и да обяви резултатите от жребия.

Съобщение

По повод постъпили въпроси в Централната избирателна комисия във връзка с провеждане на консултациите за формиране съставите на районните избирателни комисии за предстоящите избори за президент и вицепрезидент на републиката и за национален референдум на 6 ноември 2016 г. предоставяме следната информация:

Съобщение

Централната избирателна комисия уведомява, че при произвеждане на нови и частични избори за общински съветници и за кметове, насрочени на 2 октомври 2016 г., при назначаване съставите на СИК се прилага разпоредбата на чл. 92 от Изборния кодекс, съгласно която при определяне на състава и ръководствата на секционните комисии се спазва съотношението между партиите и коалициите, представени в ОИК.

Съобщение

Централната избирателна комисия напомня, че съгласно чл. 187 от Изборния кодекс печатните медии и онлайн новинарските услуги следва да предоставят едни и същи условия и цени на всички партии, коалиции, местни коалиции и инициативни комитети, регистрирали кандидати за участие в новите избори за общински съветници и за кметове, които ще се произведат на 2 октомври 2016 г. Тарифите и условията следва да се обявяват на интернет страницата на съответната медия в срок до 22 август 2016 г. (понеделник) включително и да се изпратят незабавно на Сметната палата и на ЦИК.

В срок до 22 август 2016 г. (понеделник) включително, съгласно чл. 198, ал. 4 от Изборния кодекс електронните медии (с изключение на БНТ, БНР и техните регионални центрове) следва да обявят на интернет страницата си условията и реда за предоставяне на време за отразяване на предизборната кампания, както и тарифите си.

Съгласно чл. 180 от Изборния кодекс доставчиците на медийни услуги са длъжни да обявяват на интернет страниците си информация за договорите, сключени с партиите, коалициите, местните коалиции и инициативните комитети, регистрирали кандидати, и/или с друг възложител във връзка с предизборната кампания, включително ако договорът е сключен с посредник. Информацията се публикува в тридневен срок от подписването на съответния договор и се премахва не по-рано от обявяване на резултатите от изборите.

Съобщение

На 22 август 2016 г. (понеделник) изтича крайният срок, в който гражданите на други държави – членки на ЕС, които желаят да гласуват в новите избори за общински съветници и за кметове, които ще се произведат на 2 октомври 2016 г., трябва да подадат декларация Приложение № 8-МИ от изборните книжа за вписване в избирателните списъци – част ІІ. Декларацията се подава до общинската администрация по адрес на пребиваване и при условие, че гражданинът не е подавал такава декларация на предишни местни избори или, ако е подавал, има промяна в личните документи и адреса на пребиваване.

Органите по чл. 23 от Изборния кодекс служебно вписват в избирателния списък (част II) гражданите на други държави-членки на Европейския съюз, които веднъж са подали декларация и са били включени в избирателния списък част II, без да е необходимо да подават нова декларация.

Гражданите на други държави - членки на ЕС имат право да гласуват, ако са навършили 18 години, не са поставени под запрещение, не изтърпяват наказание лишаване от свобода, имат статут на продължително или постоянно пребиваващи в България, не са лишени от правото да избират в държавата-членка, на която са граждани и отговарят на изискването да са живели най-малко през последните шест месеца в съответното населено място.

Заявлението може да бъде изтеглено от интернет страницата на ЦИК в секция „Документи и бланки“.

Съобщение

На 30 август (вторник) 2016 г. от 10,30 часа ще се проведе публично теглене на жребий за определяне на поредните номера  на партиите и коалициите, регистрирани в ЦИК, в бюлетините за гласуване в нови и частични избори за кметове, насрочени на 2 октомври 2016 г. с указ на президента на републиката, обнародван след 26 май 2016 г. 

Жребият ще се състои в сградата на Народното събрание, пл. „Княз Александър І“ №1, откъм Ларгото, фоайето на зала „Света София“.

Съобщение

Централната избирателна комисия започва да приема документи за допускане/регистрация на партии и коалиции за участие в нови избори за общински съветници и/или в нови и частични избори за кметове, насрочени за 2 октомври 2016 г. от 9,00 ч., на 9 август 2016 г., в сградата на Народното събрание, пл. „Княз Александър І“ № 1, етаж мецанин.

Информация за общините и кметствата, в които ще се проведат частични и нови избори на 2 октомври 2016 г.

Приемането на документите се извършва всеки работен ден от 9,00 ч. до 17,00 ч.

Крайният срок за подаване на документи за допускане/регистрация за участие в нови избори е 17,00 ч. на 17 август 2016 г.

Крайният срок за подаване на документи за допускане/регистрация за участие в частични избори е 17,00 ч. на 27 август 2016 г.

Допускането/регистрацията на партиите и коалициите за участие в нови избори за общински съветници в община Ружинци и община Балчик, за кмет на кметство Дяково, община Дупница, и частични избори за кмет на кметство Лиляч, община Невестино, кметство Загорско, община Момчилград и кметство Градево, община Симитли, се извършва съгласно т. 9 – 16 от Решение № 2972-МИ от 1 декември 2015 г. и по реда на Решение № 1522-МИ от 18 август 2015 г. на ЦИК.

Допускането/регистрацията на партиите и коалициите за участие във всички останали частични и/или нови избори, насрочени за 2 октомври 2016 г. се извършва съгласно решение № 3340-МИ от 4 август 2016 г. на ЦИК.

 

Съобщение

Централната избирателна комисия уведомява, че на 04.07.2016 г. от 11:00 часа в сградата на ЦИК на адрес: гр. София 1169, пл. „Княз Александър І“ № 1, етаж мецанин, зала № 46, при условията на чл. 54, ал. 2 от ППЗОП, комисията за разглеждане и оценка на получените в срок оферти и класиране на участниците във възлагането на обществената поръчка с предмет „Осигуряване на самолетни билети и медицински застраховки (за сметка на лицензиран застраховател) за превоз по въздух на пътници и багаж при служебни пътувания на членове на Централната избирателна комисия (ЦИК), служители от администрацията на ЦИК, придружаващите ги лица при служебните пътувания в страната и чужбина, както и предоставяне на допълнителни услуги, свързани с пътуванията – хотелски резервации, настаняване и трансфер“ ще пристъпи към отваряне на офертите по реда на тяхното постъпване и ще обяви ценовите предложения.

Съобщение

В Централната избирателна комисия е получена покана от Централната избирателна комисия на Република Молдова заинтересовани лица/практикуващи специалисти по организирането на избори, експерти, академични среди да изпратят свои статии за публикуване в Бюлетина на ЦИК на Република Молдова.

В случай че проявявате интерес можете да изпращате статии по въпроси, свързани с избирателна реформа, политически партии и финансиране на изборната кампания, избирателни системи, методи за гласуване, равноправие на половете и избори, информация за гласоподавателите, съвременни технологии, използвани за оптимизиране на изборните процедури и др., на електронната поща на Централната избирателна комисия [email protected] в срок до 25 юни 2016 г., за предоставянето им на Централната избирателна комисия на Република Молдова.

Съобщение

Централната избирателна комисия РАЗРЕШАВА отваряне на запечатано помещение, в което се съхраняват изборни книжа и материали от предшестващи избори, определено със заповед на кмета на община, за прибиране на бюлетините и другите книжа и материали от новите и частични избори, насрочени на 5 юни 2016 г., и при произвеждане на евентуален втори тур, не по-рано от 19,00 ч. в деня на избора.

Достъпът до запечатаното помещение, в което се съхраняват изборните книжа и материали от предшестващи избори, да се осъществи по реда на т. 30 от Решение № 2662-МИ/НР от 18 октомври 2015 г. на ЦИК от комисия от длъжности лица, определена със заповед на кмета на общината.

За извършените действия да се съставят съответните протоколи съобразно изискванията на т. 31 от Решение № 2662-МИ/НР от 18 октомври 2015 г. на ЦИК.

Съобщение

Централната избирателна комисия уведомява, че съгласно § 144 от Преходни и заключителни разпоредби на ЗИД на Изборния кодекс (обн., ДВ, бр. 38 от 26.05.2016 г.) частичните и новите избори за кметове на кметства на 5 юни 2016 г. се произвеждат по досегашния ред (по реда на Изборния кодекс преди влизане в сила на измененията в Кодекса на 26 май 2016 г.).

Съобщение

Централната избирателна комисия уведомява, че на 21 май 2016 г. изтича срокът, в който избирателите могат да подадат заявления за гласуване по настоящ адрес в частичните и нови избори за кметове на 5 юни 2016 г. Заявленията се подават до общинската администрация по настоящ адрес.

Заявлението – Приложение № 12-МИ от изборните книжа за изборите за общински съветници и за кметове, може да бъде изтеглено от интернет страницата на ЦИК в секция „Документи и бланки“.

Съобщение

На 5 май 2016 г. (четвъртък) изтича крайният срок, в който гражданите на други държави-членки на ЕС, които желаят да гласуват в частичните избори за кметове, които ще се произведат на 5 юни 2016 г., трябва да подадат декларация Приложение № 8-МИ от изборните книжа за вписване в избирателните списъци – част ІІ. Декларацията се подава до общинската администрация по адрес на пребиваване и при условие, че гражданинът не е подавал такава декларация на предишни местни избори или, ако е подавал, има промяна в личните документи и адреса на пребиваване.

Органите по чл. 23 от Изборния кодекс служебно вписват в избирателния списък (част II) гражданите на други държави-членки на Европейския съюз, които веднъж са подали декларация и са били включени в избирателния списък част II, без да е необходимо да подават нова декларация.

Гражданите на други държави-членки на ЕС имат право да гласуват, ако са навършили 18 години, не са поставени под запрещение, не изтърпяват наказание лишаване от свобода, имат статут на продължително или постоянно пребиваващи в България, не са лишени от правото да избират в държавата-членка, на която са граждани и отговарят на изискването да са живели най-малко през последните шест месеца в съответното населено място.

Заявлението може да бъде изтеглено от интернет страницата на ЦИК в секция „Документи и бланки“.

Съобщение

Централната избирателна комисия напомня, че съгласно чл. 187 от Изборния кодекс печатните медии и онлайн новинарските услуги следва да предоставят едни и същи условия и цени на всички партии, коалиции, местни коалиции и инициативни комитети, регистрирали кандидати за участие в частичните избори за кметове, които ще се произведат на 5 юни 2016 г. Тарифите и условията следва да се обявяват на интернет страницата на съответната медия в срок до 5 май 2016 г. (четвъртък) включително и да се изпратят незабавно на Сметната палата и на ЦИК.

В срок до 5 май 2016 г. (четвъртък) включително, съгласно чл. 198, ал. 4 от Изборния кодекс електронните медии (с изключение на БНТ, БНР и техните регионални центрове) следва да обявят на интернет страницата си условията и реда за предоставяне на време за отразяване на предизборната кампания, както и тарифите си.

Съгласно чл. 180 от Изборния кодекс доставчиците на медийни услуги са длъжни да обявяват на интернет страниците си информация за договорите, сключени с партиите, коалициите, местните коалиции и инициативните комитети, регистрирали кандидати, и/или с друг възложител във връзка с предизборната кампания, включително ако договорът е сключен с посредник. Информацията се публикува в тридневен срок от подписването на съответния договор и се премахва не по-рано от обявяване на резултатите от изборите.

Съобщение

Централната избирателна комисия уведомява, че разполага с екземпляри от издадените бюлетини с резултатите от произведените избори и референдуми, както следва:

  • Избори за общински съветници и кметове, произведени на 26 октомври 2003 г.;
  • Избори за народни представители, произведени на 25 юни 2005 г.;
  • Избори за президент и вицепрезидент на Република България, произведени на 22 октомври 2006 г.;
  • Нови и частични избори, произведени в периода 03.11.2003 г. – 26.10.2006 г.;
  • Избори за членове на Европейския парламент от Република България, произведени на 20 май 2007 г.;
  • Избори за общински съветници и за кметове, произведени на 28 октомври 2007 г.
  • Избори за членове на Европейския парламент от Република България, произведени на 7 юни 2009 г.;
  • Избори за народни представители, произведени на 5 юли 2009 г.;
  • Нови и частични избори, произведени в периода 05.11.2007 – 31.12.2010 г.
  • Бюлетин с промени в резултатите от изборите за XLI Народно събрание, произтичащи от решения на Конституционния съд на република България;
  • Избори за президент и вицепрезидент на Република България, произведени на 23 октомври 2011 г.;
  • Избори за общински съветници и за кметове, произведени на 23 октомври 2011 г.;
  • Национален референдум, произведен на 27 януари 2013 г.;
  • Избори за народни представители, произведени на 12 май 2013 г.;
  • Избори за членове на Европейския парламент от Република България, произведени на 25 май 2014 г.;
  • Избори за народни представители, произведени на 5 октомври 2014 г.;
  • Нови и частични избори, произведени в периода 31.10.2011 г. – 22.03.2015 г.;
  • Избори за общински съветници и за кметове, произведени на 25 октомври 2015 г.;
  • Национален референдум, произведен на 25 октомври 2015 г.

При интерес от страна на институции, партии, коалиции, инициативни комитети, неправителствени организации, изборни анализатори и експерти, граждани и други заинтересовани лица, можете да направите заявка на електронната поща на Централната избирателна комисия: [email protected]

Съобщение

Централната избирателна комисия уведомява, че на 30 април (събота) 2016 г. в 18,00 часа изтича крайният срок за подаване на заявление в ЦИК от партиите и коалициите за регистрация/допускане за участие в частичните избори за кметове на кметства, насрочени на 5 юни 2016 г.

Партиите и коалициите, регистрирани за участие в общите избори за общински съветници и за кметове на 25.10.2015 г., подават заявление в ЦИК за допускане до участие в частичните избори за кметове на кметства – Приложение № 41-МИ (чл. 464, т.1 и т.4, Решение № 1522-МИ/18.08.2015 г. на ЦИК).

Нерегистрираните за участие в общите избори за общински съветници и за кметове партии и коалиции подават заявление за регистрация – Приложение № 31-МИ (чл. 464, т. 3, Решение № 1522-МИ/18.08.2015 г. на ЦИК).

Съобщение

Централната избирателна комисия уведомява, че партиите и коалициите, регистрирани в ЦИК за участие в новите избори за кметове, насрочени за 5 юни 2016 г., следва да се регистрират и в съответната общинска избирателна комисия.

В ОИК се регистрират инициативни комитети за издигане на независими кандидати за кметове и местни коалиции, образувани само от регистрирани в ЦИК партии и коалиции.

Крайният срок за подаване на документи за регистрация в ОИК за участие в новите избори  е 25 април 2016 г.

Регистрацията на партиите, коалициите, местните коалиции и инициативните комитети за участие в новите избори се извършва съгласно раздел ІV от Решение № 2971-МИ от 1 декември 2015 г. и при условията и по реда на Решение № 1550-МИ от 27 август 2015 г. на ЦИК и в сроковете, посочени в хронограмата за новите избори за кметове, насрочени за 5 юни 2016 г., приета с Решение № 3197-МИ от 20 април 2016 г.

Съобщение

Централната избирателна комисия напомня, че съгласно чл. 187 от Изборния кодекс печатните медии и онлайн новинарските услуги следва да предоставят едни и същи условия и цени на всички партии, коалиции, местни коалиции и инициативни комитети, регистрирали кандидати за участие в новите избори за кметове, които ще се произведат на 5 юни 2016 г. Тарифите и условията следва да се обявяват на интернет страницата на съответната медия в срок до 25 април 2016 г. (понеделник) включително и да се изпратят незабавно на Сметната палата и на ЦИК.

В срок до 25 април 2016 г. (понеделник) включително, съгласно чл. 198, ал. 4 от Изборния кодекс електронните медии (с изключение на БНТ, БНР и техните регионални центрове) следва да обявят на интернет страницата си условията и реда за предоставяне на време за отразяване на предизборната кампания, както и тарифите си.

Съгласно чл. 180 от Изборния кодекс доставчиците на медийни услуги са длъжни да обявяват на интернет страниците си информация за договорите, сключени с партиите, коалициите, местните коалиции и инициативните комитети, регистрирали кандидати, и/или с друг възложител във връзка с предизборната кампания, включително ако договорът е сключен с посредник. Информацията се публикува в тридневен срок от подписването на съответния договор и се премахва не по-рано от обявяване на резултатите от изборите.

Съобщение

На 25 април 2016 г. (понеделник) изтича крайният срок, в който гражданите на други държави-членки на ЕС, които желаят да гласуват в новите избори за кметове, които ще се произведат на 5 юни 2016 г., трябва да подадат декларация Приложение № 8-МИ от изборните книжа за вписване в избирателните списъци – част ІІ. Декларацията се подава до общинската администрация по адрес на пребиваване и при условие, че гражданинът не е подавал такава декларация на предишни местни избори или, ако е подавал, има промяна в личните документи и адреса на пребиваване.

Органите по чл. 23 от Изборния кодекс служебно вписват в избирателния списък (част II) гражданите на други държави-членки на Европейския съюз, които веднъж са подали декларация и са били включени в избирателния списък част II, без да е необходимо да подават нова декларация.

Гражданите на други държави-членки на ЕС имат право да гласуват, ако са навършили 18 години, не са поставени под запрещение, не изтърпяват наказание лишаване от свобода, имат статут на продължително или постоянно пребиваващи в България, не са лишени от правото да избират в държавата-членка, на която са граждани и отговарят на изискването да са живели най-малко през последните шест месеца в съответното населено място.

Заявлението може да бъде изтеглено от интернет страницата на ЦИК в секция „Документи и бланки“.

Съобщение

На 14 и 15 април 2016 г. се състоя 13-та Европейска конференция на избирателните комисии на тема: „Нови технологии в изборите: обществено доверие и предизвикателства за органите за управление на произвеждането на избори“. Конференцията бе организирана съвместно от Постоянният избирателен орган на Румъния и Венецианската комисия към Съвета на Европа и в нея взеха участие над 130 гости от повече от 90 държави. Централната избирателна комисия на България бе представена от членовете на Комисията - г-н Ивайло Ивков и г-н Метин Сюлейман.

В рамките на Конференцията се проведоха три пленарни сесии: “Правна рамка на новите технологии в изборите – прилагане на международните принципи“; „Нови технологии, прилагани в предизборния период“ и „Нови технологии на изборния ден и във фазата на преброяването“.

г-н Ивайло Ивков и г-н Метин Сюлейман

В заключенията от Конференцията бе признат потенциалът на новите технологии за подобряване на общественото доверие и ефективност на изборните процеси, както и правото на страните да избират традиционните средства за гласуване или чрез технологии за електронно гласуване, като се започне с пилотни проекти, където е уместно. Подчертана бе необходимостта от гарантиране на целостта на целия изборен процес, когато се използват нови технологии, значението на процедурите за сигурност и разходите за гарантиране на сигурността на изборите. Наблегна се, че използването на нови технологии не трябва да подкопава тайната на гласуването. Препоръчано бе повишаване на осведомеността на избирателите по отношение на използването на нови технологии в изборите, включително чрез гражданско образование и обществени информационни програми. Поощрен бе обменът на информация за добри практики по отношение на използването на нови технологии.

Европейска конференция на избирателните комисии

В рамките на обсъжданията България бе изрично посочена като страна, в която трайно не съществува риск за демокрацията при произвеждане на изборите.

Календар

Решения

  • № 3025-ЕП / 15.03.2024

    относно: откриване на състезателна процедура с договаряне за възлагане на обществена поръчка с предмет: „Дейности по осигуряване на машинното гласуване в изборите за членове на Европейския парламент от Република България през юни 2024 г., съгласно техническите спецификации и условията на договорите, с две обособени позиции: Обособена позиция № 1: Профилактика/диагностика (тестване на СУЕМГ и на вградените в нея периферии – принтер и четец на смарт карти), подготовка, инсталиране на операционна система и приложния софтуер, параметризиране и окомплектоване на СУЕМГ, техническо обслужване на СУЕМГ в предизборния и изборния ден по места/съответната избирателна секция и осигуряване на Център за поддръжка при възникнали проблеми със СУЕМГ в изборите за членове на Европейския парламент от Република България Обособена позиция № 2: Транспорт на СУЕМГ до избирателните секции в страната и логистично осигуряване на СУЕМГ в предизборния и следизборния ден в изборите за членове на Европейския парламент от Република България“

  • № 3024-МИ / 15.03.2024

    относно: промяна в състава на ОИК – Омуртаг, област Търговище

  • № 3023-МИ / 15.03.2024

    относно: промени в състава на ОИК – Брусарци, област Монтана

  • всички решения