Съобщение

ДО ВСИЧКИ ОИК

 

ОТНОСНО ЗАСТЪПНИЦИ И ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА СЪОТВЕТНАТА ОБЩИНА

 

Регистрация на застъпници - Решение № 2113-МИ от 11.09.201 г. на ЦИК.

Общият брой на застъпниците за всеки вид избор на всяка кандидатска листа на партия, коалиция, местна коалиция или инициативен комитет не може да надвишава броя на избирателните секции в съответния изборен район. Едно лице може да бъде застъпник на кандидати само на една кандидатска листа. Кандидатските листи за общински съветници и за кмет на една и съща партия, коалиция, местна коалиция могат да бъдат представлявани само от един застъпник в една избирателна секция в изборния ден. В изборния ден застъпниците не са обвързани с конкретна избирателна секция.

Заявленията за регистрация се предават на ОИК на хартиен носител в един екземпляр и на технически носител в excel  формат до 23 октомври 2015 г. включително. Застъпниците се регистрират с решение на съответната ОИК до изборния ден.

Удостоверенията на застъпниците се създават от „Информационно обслужване“ АД и се изпращат по електронен път на ОИК, след проверка на заявените лица и приемане на решение за регистрация..

Общинската избирателна комисия води публичен регистър на застъпниците.

При произвеждане на втори тур за избор на кмет регистрираните за първия тур застъпници на кандидатите за кмет участващи във втори тур, запазват статута. Между двата тура могат да се регистрират нови застъпници на кандидатите участващи във втория тур.

 

Упълномощени представители - Решение № 2224-НР от 16.09.2015 г. и Решение № 2113-МИ от 11.09.2015 г. на ЦИК.

Представителите на инициативните комитети, партиите и коалициите, регистрирани в националния референдум, се упълномощават по реда на Решение № 2224-НР от 16.09.2015 г. на ЦИК.

Представителите на партии, коалиции, местни коалиции и инициативни комитети, регистрирани в местните избори и издигнали кандидати, се упълномощават по реда на Решение № 2113-МИ от 11.09.2015 г. на ЦИК.

Представителите на партиите и коалициите, регистрирани за участие и издигнали кандидати в местните избори и регистрирани по реда на чл. 16, ал. 2 от ЗПУГДВМС в националния референдум, се упълномощават по реда на Решение № 2113-МИ от 11 септември 2015 г. на ЦИК. Тези партии и коалиции предават на ОИК един списък на техни представители, упълномощени едновременно за местните избори и за националния референдум.

Списъците на упълномощените представители се предават на ОИК на хартиен носител в един екземпляр и на технически носител в excel  формат до 24.10.2015 г., включително и се публикуват на интернет страницата на комисията.

При произвеждане на втори тур за избор на кмет, упълномощените за първия тур представители на кандидатите за кмет участващи във втория тур, запазват статута си. Между двата тура могат да се упълномощят и нови представители на партии, коалиции, местни коалиции и инициативни комитети, чиито кандидати участват във втори тур.

Съобщение

Централната избирателна комисия уведомява, че с Решение № 2445-НР от 1 октомври 2015 г. е отменена т. 2 на Решение № 2437-НР от 25 септември 2015 г. на ЦИК.

Нямат право на медийни пакети в информационно-разяснителната кампания на националния референдум на 25 октомври 2015 г. следните партии:

- Партия „АБВ (Алтернатива за българско възраждане)“;

- Партия „Българска партия Либерали“;

- Партия „Партия на българските жени“;

- Партия „Българска нова демокрация“;

- Партия „Земеделски съюз „Александър Стамболийски“.

Съобщение

Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" към Министерството на регионалното развитие благоустройството осигурява справка за номера на избирателната секция и мястото на гласуване за избори за общински съветници и кметове и национален референдум на 25.10.2015 г. за всички български граждани.

Всички избиратели могат да проверят адреса на избирателната си секция по следните начини:

- През  Интернет  на адрес http://www.grao.bg/elections/ Сайтът предоставя и възможността да се подават "Искане за гласуване по настоящ адрес" по електронен път и да се регистрират издадените "Удостоверения за гласуване в определено населено място“ от общинските администрации след идентификация с електронен подпис.

- Чрез стационарен или мобилен телефон

Избира се 0800 1 4726 ("0800 1 GRAO"). Тел. 0800 1 4726 е безплатен за цялата страна.

Съобщение

На 23 септември (сряда) от 16.00 часа ще се проведе процедура за определяне чрез жребий на реда за представяне на участниците в информационно-разяснителната кампания за националния референдум на 25 октомври 2015 г. в програмите на БНТ и БНР (клипове и диспути).

Жребият ще се състои в сградата на Народното събрание, пл. „Княз Александър І" №1, откъм Ларгото, фоайето на зала „Света София".

Съобщение

ДО

СОЦИОЛОГИЧЕСКИ АГЕНЦИИ

ДОСТАВЧИЦИ НА МЕДИЙНИ УСЛУГИ

 

Във връзка с огласяване на резултати от социологически проучвания по повод предстоящите избори за общински съветници и за кметове и произвеждането на национален референдум Централната избирателна комисия обръща внимание на разпоредбата на чл. 205 от Изборния кодекс относно информацията, подлежаща на огласяване, и начина на огласяването й, считано от деня на обнародването в „Държавен вестник“ на указите на президента за насрочване на изборите, съответно за определяне датата на референдума, а именно:

„Чл. 205 (1) От деня на обнародване в „Държавен вестник“ на указа на президента, съответно на решението на Народното събрание за насрочване на съответния вид избор, до изборния ден включително всяко огласяване на резултати от допитвания до общественото мнение или на социологически проучвания по повод на изборите, извършено чрез медийна услуга или по друг начин, трябва да съдържа и информация за възложителя на допитването или проучването, за организацията, извършила допитването или проучването, за организацията, извършила допитването или проучването, и за източниците на финансирането му.

                   (2) Информацията по ал. 1 се представя пълно и ясно, като в печатен или друг текстови материал е в обособено поле на видно място и заема не по-малко от 5 на сто от общата площ на материала, а в аудио- и аудио-визуални материали, излъчени по електронните медии, или в представяне пред публика – веднъж в началото и веднъж в края на материала или представянето.

                   (3) Разпоредбите на ал. 1 и 2 се прилагат и в случаите, когато агитационни материали на партии, коалиции, инициативни комитети и кандидати съдържат или се позовават на резултати от допитвания до общественото мнение или на социологически проучвания.

                   (4) Лицата, които провеждат допитвания до общественото мнение или социологически проучвания по повод на изборите и/или огласяват резултати от тях, не може да се позовават на служебна, търговска или друга защитена от закон тайна, за да не представят информацията по ал. 1.

                  (5) Резултати от допитвания до общественото мнение по повод на изборите не може да се огласяват под каквато и да е форма 24 часа преди изборния ден до обявяване края на изборния ден на територията на страната.“

 

Съобщение

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ

НА ВНИМАНИЕТО НА ВСИЧКИ ОИК

 

Централната избирателна комисия уведомява, че във връзка с проверката на кандидатските листи е изпратено писмо на електронния адрес на всяка ОИК.

Съобщение

ИНФОРМАЦИЯ ДО МЕДИИТЕ

На 22 септември /вторник/ 2015 г. в 13.00 часа ще се състои публично отваряне на ценовата оферта на „Информационно обслужване“АД, подадена за участие в конкурса за възлагане на компютърната обработка на данните от гласуването и издаването на бюлетини с резултатите от изборите за общински съветници и за кметове и за националния референдум на 25 октомври 2015 г.

Отварянето на  ценовата оферта ще се състои в зала № 76А на ЦИК, в сградата на Народното събрание, пл. „Княз Александър І“ №1, вход откъм Дондуков, етаж „Мецанин“.

Съобщение

 На 23 септември (сряда) 2015 г. от 14.00 часа ще се проведе публично теглене на жребий за определяне на реда за представяне на кандидатите на партиите и коалициите, регистрирани в ЦИК, в различните форми на предизборна кампания по БНТ и БНР (клипове и диспути) в изборите за общински съветници и за кметове на 25 октомври 2015 г.

Жребият ще се състои в сградата на Народното събрание, пл. „Княз Александър І" №1, откъм Ларгото, фоайето на зала „Света София".

Съобщение

ДО ВСИЧКИ ОИК

ДО КМЕТОВЕТЕ НА ОБЩИНИ

По повод зачестилите искания от различни общини за отваряне на помещенията, в които се съхраняват изборните книжа и материали от произведени избори, за да бъдат поставени в тях и книжата от предстоящите избори за общински съветници и кметове едновременно с национален референдум на 25 октомври 2015 г., Ви уведомяваме:

Централна избирателна комисия ще вземе нарочно решение за отваряне на помещенията, в които се съхраняват изборни книжа и материали и които са определени от кмета на общината за съхраняване на изборните книжа и материали съгласно чл. 444, ал. 8 от ИК, непосредствено преди деня на изборите за общински съветници и кметове едновременно с национален референдум на 25 октомври 2015 г., за което ще бъдете уведомени своевременно.

Съобщение

относно попълване на незаетите места в съставите на СИК

В приложение към Решение № 1984-МИ/НР от 8 септември 2015 г. на ЦИК, наречено Методически указания, в последния абзац е указан начинът за попълване на незаетите места в съставите на СИК:

„Когато след определяне на целия брой места останат неразпределени места измежду членовете на комисията, същите се разпределят между участвалите в консултациите партии и коалиции по реда на остатъците след целите числа, като се тръгва от най-големия остатък към най-малкия.“ При равни остатъци се провежда жребий.

В т. 24 на Решение № 1984-МИ/НР от 8 септември 2015 г. на ЦИК е указан методът за провеждане на жребий при попълване на състава на СИК:

„24. В случай че парламентарно представените партии и коалиции са направили предложения за по-малко от полагащите им се места в СИК, незаетите места се попълват по предложение на други партии и коалиции, участвали в консултациите чрез жребий, проведен при условията и реда на раздел ІІІ „Жребий при попълване на съставите на ОИК“ от Решение № 1538-МИ от 25 август 2015 г. на ЦИК.“

Съгласно чл. 76, ал. 7 от ИК жребий се провежда, когато незаетите места се попълват по предложение на други партии и коалиции, участвали в консултациите по чл. 75, ал. 2 от ИК – непарламентарно представени.

Съобщение

НА ВНИМАНИЕТО НА ВСИЧКИ ОИК

НА ВНИМАНИЕТО НА КАНДИДАТИТЕ
ЗА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ И ЗА КМЕТОВЕ

 

Непредставянето на кандидатската листа в електронен формат на технически носител не е основание за връщане или отказ за приемане на предложението, представено от партия, коалиция или местна коалиция. В случай че същата е предоставена в електронен формат на технически носител, следва да се счита за улеснение на общинската избирателна комисия.

Съобщение

НА ВНИМАНИЕТО
НА ВСИЧКИ ОИК

Въз основа на протоколно решение на Централната избирателна комисия от 16 септември 2015 г. Ви уведомяваме, че веднага след обявяване на решението на ОИК за регистрация на партия, коалиция, местна коалиция, инициативен комитет, кандидат за общински съветник, за кмет на община/район/кметство, ОИК издава удостоверение за извършената регистрация.

Съобщение

НА ВНИМАНИЕТО
НА ВСИЧКИ ОИК

Централната избирателна комисия уведомява, че на основание чл. 163, ал. 3 от Изборния кодекс и Решение № 2124-МИ от 11 септември 2015 г. на ЦИК общинските избирателни комисии в срок до 19 септември 2015 г. изпращат на Сметната палата данните за банковата сметка, предназначена за обслужване на предизборната кампания, и имената и длъжностите на лицата по чл. 164 от ИК само на местните коалиции и инициативните комитети, регистрирани в ОИК за участие в изборите за общински съветници и за кметове на 25 октомври 2015 г. Данните се предоставят на e-mail: [email protected], Сметна палата, одитна дирекция „Специфични одити”.

Информацията за банковите сметки и имената и длъжностите на лицата по чл. 164 от ИК за партиите и коалициите, регистрирани в ЦИК за участие в изборите на 25 октомври 2015 г., е предоставена на Сметната палата съгласно чл. 163, ал. 1 от ИК с писмо с изх. № МИ-00-96 от 12.09.2015 г. на ЦИК.

Съобщение

ИНФОРМАЦИЯ ДО МЕДИИТЕ

На 17 септември /четвъртък/ 2015 г. в 10.00 часа ще бъде подписано споразумение между Централната избирателна комисия и Съвета за електронни медии. Споразумението определя принципите и параметрите на специализирания мониторинг, който СЕМ ще осъществи върху дейността на доставчиците на медийни услуги по време на предизборната кампания за произвеждане на изборите за общински съветници и за кметове и кампанията за произвеждане на национален референдум. Споразумението ще бъде подписано от председателя на ЦИК г-жа Ивилина Алексиева и председателя на СЕМ доц. Георги Лозанов.

Подписването ще се състои в зала № 42 на ЦИК, в сградата на Народното събрание, пл. „Княз Александър І" №1, вход откъм Дондуков, етаж „Мецанин".

Съобщение

На 15 септември /вторник/ 2015 г. в 16.10 часа ще се състои публично отваряне на офертите, подадени за участие в конкурса за възлагане на компютърната обработка на данните от гласуването и издаването на бюлетини с резултатите от изборите за общински съветници и за кметове и за националния референдум на 25 октомври 2015 г.

Отварянето на офертите ще се състои в зала № 76А на ЦИК, в сградата на Народното събрание, пл. „Княз Александър І" №1, вход откъм Дондуков, етаж „Мецанин".

Съобщение

СПЕШНО ДО ОИК! 

Съгласно т. 4 на Решение № 1962-МИ от 7.09.2015 г. на ЦИК следваше до 13 септември 2015 г. всички общински избирателни комисии да изпратят в ЦИК свое решение за определяне на номерата на изборните райони в общината (многомандатен изборен район за общински съветници и едномандатни изборни райони за кмет на община, кметове на райони и кметове на кметства).

Напомняме, че номерът на многомандатния изборен район за общински съветници и номерът на едномандатния изборен район за кмет на община е един и същ и е четирицифрен - първите четири цифри от номера на избирателните секции в общината.

Номерът на едномандатния изборен район за кмет на кметство е деветцифрен и съдържа четири цифри с номера на областта  и общината (същите като за кмет на общината) и пет цифри с номера на населеното място по ЕКАТТЕ.

Моля спешно да се изпратят по електронната поща взетите от ОИК решения във връзка с решение № 1962-МИ от 7 септември 2015г. и решение № 2080-МИ от 10 септември 2015г. на ЦИК.

Съобщение

Централната избирателна комисия уведомява, че до 14 септември (понеделник), включително, е крайният срок за регистрация на:

- партии, коалиции, местни коалиции и инициативни комитети в общинските избирателни комисии за участие в изборите за общински съветници и за кметове на 25 октомври 2015 г.;

- инициативни комитети, партии и коалиции в Централната избирателна комисия за участие в информационно-разяснителната кампания за националния референдум на 25 октомври 2015 г.

 

Съобщение

Във връзка с предстояща процедура на договаряне без обявление по реда на Закона за обществените поръчки (ЗОП) Централната избирателна комисия уведомява всички заинтересовани лица, които проявяват интерес към изработването на аудио-визуални произведения и изработването, отпечатването и разпространението на печатни материали за разяснителната кампания на ЦИК за изборите за общински съветници и за кметове на 25 октомври 2015 г. и отговарят на изискванията, определени в приложения № 1 и № 2 към Решение № 2066-МИ от 10 септември 2015 г., поправено с Решение № 2107-МИ от 11 септември 2015 г. на ЦИК, да изпратят презентация на своята дейност в срок до 17,00 ч. на 17 септември 2015 г. (четвъртък) включително на електронния адрес на ЦИК: [email protected]

 

СЪОБЩЕНИЕ

Заседанието на Централната избирателна комисия на 12 септември 2015 г. е насрочено за 11:00 ч.

СЪОБЩЕНИЕ

НА ВНИМАНИЕТО
НА ВСИЧКИ ОИК

Централната избирателна комисия уведомява, че за извършване на проверката по чл. 414, ал. 2 от ИК от ОИК е необходимо партиите, коалициите, местните коалиции и инициативните комитети при подаване на предложенията за регистрация на кандидатски листи да прилагат и копие от личната карта или личния паспорт на всеки кандидат. Общинската избирателна комисия извършва служебна проверка при приемане на документите, след което връща на приносителя копията от документите за самоличност на кандидатите, включени в съответната кандидатска листа. В случаите, при които документа за самоличност на кандидат е издаден след 24 април 2015 г., както и за сверяване на настоящия адрес на кандидатите, ОИК извършва служебна проверка в регистрите на населението в съответната община.

Предоставянето на личните данни и проверката по чл. 414, ал. 2 от ИК се извършват при спазване на изискванията на Закона за защита на личните данни.

Календар

Решения

  • № 3025-ЕП / 15.03.2024

    относно: откриване на състезателна процедура с договаряне за възлагане на обществена поръчка с предмет: „Дейности по осигуряване на машинното гласуване в изборите за членове на Европейския парламент от Република България през юни 2024 г., съгласно техническите спецификации и условията на договорите, с две обособени позиции: Обособена позиция № 1: Профилактика/диагностика (тестване на СУЕМГ и на вградените в нея периферии – принтер и четец на смарт карти), подготовка, инсталиране на операционна система и приложния софтуер, параметризиране и окомплектоване на СУЕМГ, техническо обслужване на СУЕМГ в предизборния и изборния ден по места/съответната избирателна секция и осигуряване на Център за поддръжка при възникнали проблеми със СУЕМГ в изборите за членове на Европейския парламент от Република България Обособена позиция № 2: Транспорт на СУЕМГ до избирателните секции в страната и логистично осигуряване на СУЕМГ в предизборния и следизборния ден в изборите за членове на Европейския парламент от Република България“

  • № 3024-МИ / 15.03.2024

    относно: промяна в състава на ОИК – Омуртаг, област Търговище

  • № 3023-МИ / 15.03.2024

    относно: промени в състава на ОИК – Брусарци, област Монтана

  • всички решения