Съобщение

Централната избирателна комисия уведомява, че в срок до 17,00 часа на 24.10.2019 г., ръководителите на лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, както и в местата за лишаване от свобода и за задържане, образуват избирателни секции при наличието на не по-малко от 10 избиратели и съставят избирателни списъци. В същият срок ръководителите уведомяват кмета на общината за включените в списъка избиратели, с оглед на заличаването им от избирателните списъци по постоянния им адрес.

Редът за образуване на секциите и техните номера, както и за съставяне на избирателните списъци е уреден в Решение № 632-МИ от 20.08.2019 г. на ЦИК.

Съобщение

Централната избирателна комисия информира, че съгласно чл. 39 от Изборния кодекс на интернет страницата на всяка община се публикува списъкът с имената, номерата и адресите на избирателните секции на заличените от избирателните списъци лица.

Всяко лице може да направи справка в списъка. В случай че едно лице е вписано в списъка на заличените лица, може да поиска да се запознае с основанието за заличаване от избирателния списък и да поиска да бъде изключено от списъка на заличените лица. За целта лицето трябва да подаде писмено заявление до кмета на общината, района, кметството или до кметския наместник. Заявлението съдържа доказателства и документи, удостоверяващи правото на лицето да гласува.

Отказът за изключване от списъка на заличените лица се съобщава на заявителя незабавно и може да се обжалва пред съответния административен съд в 24-часов срок от съобщаването.

Съобщение

Централната избирателна комисия прие принципно Решение № 1481-МИ от 22 октомври 2019 г. за отваряне на запечатани помещения определени за съхраняване на изборните книжа от изборите, в които се съхраняват изборни книжа и материали от предходни избори и референдуми.

Решението се прилага и в общините, в които са определени самостоятелни помещения и не се налага съвместяване с изборни книжа от предходни избори и референдуми.

Достъпът до запечатаните помещения, в които ще се съхраняват изборните книжа се осъществява по реда Решение № 1244-МИ от 30 септември 2019 г. на ЦИК.

Съобщение

Централната избирателна комисия информира участниците в изборния процес и заинтересованите лица, че на интернет страницата на комисията в раздел „МЕСТНИ ИЗБОРИ 2019“, рубрики „Обучителен портал“ и „Разяснителна кампания“, са публикувани:

В раздел „Принципни решения“ се намират решенията на ЦИК по общи въпроси свързани с организацията на местните избори и точното и еднакво прилагане на Изборния кодекс.

Публикуваните изборни документи и разяснителни материали целят повишаване компетентността и информираността на участниците в изборния процес и заинтересованите лица.

Информация за ОИК, приетите от тях решения, регистрираните кандидати по видове избори, като и по други въпроси се намира на интернет страницата на съответната комисия, която е подстраница на официалната интернет страница на ЦИК.

Съобщение

Централната избирателна комисия уведомява, че в периода от 14 до 18 октомври 2019 г. ще проведе обучение на общинските избирателни комисии за произвеждане на изборите за общински съветници и за кметове на 27 октомври 2019 г. съгласно график.

По време на дискусиите могат да присъстват представители на техническите екипи на общинските и областните администрации, на „Информационно обслужване“ АД, на Териториалното звено на ГД „ГРАО“, на органите на МВР и служба „Пожарна и аварийна безопасност“, както и на други органи и институции ангажирани с произвеждането на изборите.

Съобщение

Информация за акредитация
на представители на средствата за масово осведомяване

 

Във връзка с произвеждането на избори за общински съветници и за кметове  на 27 октомври 2019 г. Централната избирателна комисия организира пресцентър, който се намира на пл. „Княз Александър І“, официален вход, източно крило, откъм паркинга встрани от Националната художествена  галерия.

Акредитация

Акредитация за Пресцентъра  на ЦИК получават представители на средствата за масово осведомяване (медии), заявили желание да отразяват изборния ден от ЦИК.

Всички представители на медии, които желаят да се акредитират за Пресцентъра трябва да изпратят заявление за акредитация, към което прилагат списък с трите имена, ЕГН и длъжността на лицата от техните екипи, съгласно Приложение 1.

Заявлението за акредитация  се подава по електронен път на e-mail адрес: [email protected]

Препоръчителният краен срок за изпращане на заявленията за акредитация е 20 октомври 2019 г.

 

Получаване на акредитация

Пропуските ще се получават в ЦИК, на входа на бул.„Княз Дондуков”

от Силвия Симова, тел: 0884-154-103

Пропуските ще се получават лично след представяне на документ за самоличност (лична карта). В случай, че един представител е упълномощен да получи пропуските на всички акредитирани от съответната медия лица, следва да представи писмо (пълномощно), подписано от ръководителя/директора на медията.

На 27 октомври 2019 г. представителите на медиите ще бъдат допускани в ЦИК след представяне на документ за самоличност и пропуск.

 

Организация на пространството в пресцентър ЦИК

Пресконференциите ще се провеждат в пресклуба на Народното събрание,

пл. „Княз Александър І“ № 1, официален вход, източно крило, откъм паркинга встрани от Националната художествена  галерия.

 

Съобщение

Днес, 7 октомври 2019 г., в ЦИК се проведе среща след постъпило искане в 15.00 ч. в комисията от лидера на политическа партия „Атака“ и кандидат за кмет на гр. София г-н Волен Сидеров и г-н Павел Шопов – народен представител от ПГ „Обединени патриоти“. Пред Централната избирателна комисия г-н Волен Сидеров постави въпроса за неспазване на сключеното предизборно споразумение между Българската национална телевизия и партия „Атака“.

С Решение № 1293-МИ от 4 октомври 2019 г. на ЦИК е отхвърлен сигналът на г-н Десислав Чуколов – началник на предизборния щаб на ПП „Атака“, срещу писмо на генералния директор на Българска национална телевизия за посочване на участник, различен от г-н Волен Сидеров, в предаването „Панорама“, излъчено на 4 октомври 2019 г.

При постъпване на нов сигнал от г-н Волен Сидеров – кандидат за кмет на гр. София, срещу отказ от страна на Българска национална телевизия да го допусне за участие в тяхно предаване, Централната избирателна комисия ще се произнесе с решение.

Съобщение

Във връзка със спешната необходимост от одобряване на допълнителния тираж на бюлетините за всички общини, представили мотивирани искания за допълнителен брой бюлетини по видове избори, както и за потвърждаване на предпечатния образец на бюлетините за кметове на кметства в Столична община, Централната избирателна комисия проведе заседание на 6 октомври 2019 г., неделя, от 11.30 часа.

Следващото заседание на ЦИК е насрочено за 7 октомври 2019 г., понеделник в 10.00 часа.

Съобщение

На 4 октомври 2019 г. в Централната избирателна комисия се проведе среща с представители на Прокуратурата на Република България, Министерството на вътрешните работи и Държавната агенция за национална сигурност във връзка с организацията на предстоящите избори за общински съветници и за кметове, насрочени за 27 октомври 2019 г.

На срещата бяха обсъдени важни теми относно киберсигурността, транспортиране и охрана на бюлетините. Институции изразиха готовност за междуинституционално сътрудничество в хода на всички възникнали въпроси по организацията на изборите, както и осигуряване и гарантиране на спокойствие, ред и законност в изборните дни.

На срещата присъстваха главният прокурор на Република България Сотир Цацаров; Румяна Арнаудова говорител на главния прокурор; министърът на вътрешните работи Младен Маринов; заместник-председателят на ДАНС Николай Ненков; Захари Богомилов, директор на дирекция в ДАНС.

Съобщение

Централната избирателна комисия информира, че съобразно въведените от общинските избирателни комисии данни за регистрираните кандидатски листи общият брой на кандидатите е 36 288, в това число влизат:

- кандидати за общински съветници – 29 515;

- кандидати за кметове на общини – 1 254;

- кандидати за кметове на кметства – 5 059;

- кандидати за кметове на райони – 460.

Най-много са кандидатите за кмет на Столична община – 19 и за Пловдив - 14.

Данните не са окончателни.

Съобщение

Централната избирателна комисия проведе жребий за определяне на поредните номера на партиите и коалициите, регистрирани в ЦИК в бюлетините за гласуване в изборите за общински съветници и за кметове, насрочени за 27 октомври 2019 г.

Тегленето на жребия се извърши в публично заседание в присъствието на представители на партии и коалиции, на кандидати, наблюдатели и средствата за масово осведомяване. 

Процедурата по жребия беше водена от председателя на ЦИК г-жа Стефка Стоева.

Въз основа на изтегления жребий бяха определени поредните номера в бюлетините на 66 регистрирани в ЦИК партии и коалиции. Поредността на номерата съгласно проведения жребий можете да видите в решение № 1184-МИ от 25.09.2019 г.

Жребият за реда на представяне на кандидатите на партиите и коалициите, регистрирани в ЦИК, в различните форми на предизборна кампания – диспути, клипове и други форми в обществените медии, също беше изтеглен днес. С поредността на представянето на кандидатите на партиите и коалициите,  регистрирани в ЦИК може да се запознаете в решение №1185-МИ от 25.09.2019 г.

Съобщение

Във връзка с постъпили запитвания относно регистрацията на кандидатите за общински съветници и за кметове в ОИК Централната избирателна комисия уведомява, че при подаване на документите за регистрация не се изискват копия от лични карти, представяне на свидетелства за съдимост, както и лично явяване на кандидатите.

Съобщение

Централната избирателна комисия уведомява, че на 25 септември 2019 г. (сряда) от 10.00 часа ще се проведе жребий за определяне на поредните номера  на партиите и коалициите, регистрирани в ЦИК в бюлетините за гласуване в изборите за общински съветници и за кметове, насрочени за 27 октомври 2019 г.

В 11.30 часа ще се проведе жребий на реда за представяне на кандидатите на партиите и коалициите, регистрирани в ЦИК, в различните форми на предизборна кампания по БНТ и БНР.

Тегленето на жребиите ще се извърши публично и на него могат да присъстват упълномощени представители на партиите и коалициите, кандидати, наблюдатели и представители на средствата за масово осведомяване.

Жребиите ще се проведат в сградата на Народното събрание, пл. „Княз Александър І“ № 1, официален вход, източно крило (откъм паркинга встрани от Националната художествена галерия).

Вход с журналистически карти.

Съобщение

Централната избирателна комисия уведомява, че при подаване на предложението за регистрация на кандидатска листа за общински съветници в ОИК (Приложение № 62-МИ от изборните книжа) кандидатите на кандидатската листа се подават и на технически носител в ексел формат, който може да бъде изтеглен тук.

Съобщение

На 18 септември 2019 г. (сряда), от 10:00 ч., в зала № 42 на Централната избирателна комисия ще бъде отворена ценовата оферта на кандидата за преброител в конкурса за възлагане на компютърната обработка на данните и отпечатването на бюлетин с технически носител от изборите за общински съветници и за кметове на 27 октомври 2019 г.

На отварянето на офертата могат да присъстват участниците в конкурса или техни упълномощени представители, както и представители на средствата за масово осведомяване и на юридически лица с нестопанска цел.

Съобщение

Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" към Министерство на регионалното развитие и благоустройството осигурява справка за номера на избирателната секция и мястото на гласуване за Избори за общински съветници и за кметове на 27 октомври 2019 г. за всички български граждани.

Всички избиратели могат да проверят адреса на избирателната си секция по следните начини:

Сайтът предоставя и възможността да се подават "Искане за гласуване по настоящ адрес" по електронен път от общинските администрации след идентификация с електронен подпис.

  • Чрез SMS

Изпраща се SMS на номер 18429. Номерът 18429 е единен и за трите мобилни оператора (A1, Теленор и Виваком). Цената на SMS e 25 стотинки без ДДС. В текста на SMS се изписват единствено десетте цифри на ЕГН. Системата връща SMS с номера и адреса на избирателната секция за Избори за общински съветници и за кметове на 27 октомври 2019 г. за въведения ЕГН.

  • Чрез стационарен или мобилен телефон

Избира се 0800 1 4726 ("0800 1 GRAO"). Тел. 0800 1 4726 е безплатен за цялата страна.

Съобщение

Актуални адреси на партиите и коалициите във връзка с консултациите за съставите на Секционните избирателни комисии (СИК):

  1. ПП „ГЕРБ“
    гр. София, район Триадица,
    НДК, Административна сграда, ет. 17,
    тел. 02 /490 13 13, 02/490 09 51
    e-mail: [email protected]
    Лице за контакт: Цветомир Петров Паунов

  2. Коалиция „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“
    1000, гр. София,
    Район Възраждане,
    Ул. „Позитано“ № 20,
    П.К. 382, тел.: 02/ 81 07 200,
    Факс: 02/ 981 21 85,
    e-mail: [email protected]
    Лице за контакт: Аглика Стефчева Виденова

  3. Коалиция „ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ – НФСБ, АТАКА и ВМРО“

    за НФСБ

    гр. София,
    ул. Г. С. Раковски № 134, ет. 2 и 3
    тел. 0894 545 538
    e-mail: [email protected]
    Лице за контакт: Костадин Гаров

    за АТАКА

    гр. София,
    пл. „Петко Р. Славейков“ № 4А,
    тел. 0882 662 287,
    e-mail: [email protected]
    Лице за контакт: Рени Асенова

    за ВМРО
    гр. София,
    ул. Пиротска № 5, ет. 5,
    тел. 0882 466 375, 0884 621 702
    e-mail: [email protected]
    Лице за контакт: Ангел Василев Чакъров, Красимир Генчев Запрянов

  4. ПП „ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ“
    гр. София,
    бул. „Ал. Стамболийски“ № 45А
    тел. 02/ 811 4442
    факс: 02/ 811 4442
    e-mail: [email protected]
    Лице за контакт: Мустафа Карадайъ

  5. ПП „ВОЛЯ“
    гр. Варна, ж.к. Младост
    бул. Република, сграда Медицински център „Младост“
    тел. 02/421 42 01; 0888 739 008
    e-mail: [email protected]
    Лице за контакти: Кръстина Таскова

  6. Коалиция „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – ОБЕДИНЕНИЕ“

    за „ДА БЪЛГАРИЯ“
    гр. София,
    бул. „Драган Цанков“ № 12-14, ет. 2, ап. 7,
    тел. 0888 62 63 92,
    e-mail: [email protected]
    Лицe за контакти: Христо Любомиров Иванов

    за ДСБ
    гр. София,
    бул. „Витоша“ № 18

Съобщение

Във връзка с постъпили в Централната избирателна комисия въпроси относно наименованието или абревиатурата на местна коалиция Ви уведомяваме, че в Раздел ІІ, т. 1 и 2 на Решение № 936-МИ от 2 септември 2019 г. на Централната избирателна комисия са регламентирани правилата относно наименованията и абревиатурата на местна коалиция, съгласно които:

  1. Наименованието или абревиатурата на местна коалиция съдържа само наименованието или абревиатурата на някоя от участващите в нея партии или коалиции.
  2. Наименованието или абревиатурата на участващите в местната коалиция партии и коалиции може да се добавя в скоби към наименованието или абревиатурата на местната коалиция.

Предвид горното на конкретно поставените от Вас въпроси и запитвания от партии и коалиции Ви информираме, че наименованията на местни коалиции: „Бъдеще за община Х“, „Алтернатива за община Х“ (ПП „ГЕРБ“, ПП „СДС“, ПП „НФСБ“), „Патриоти за Дряново“, (ВМРО – БНД и други партии), „Разлог – събуди се“, „КРОС“ и други подобни примери не отговарят на изискванията за наименования или абревиатура на местна коалиция съгласно изискванията на Изборния кодекс и Решение № 936-МИ от 2 септември 2019 г. на ЦИК.

Съгласно Раздел ІІ, т. 3 от Решение № 936-МИ от 2 септември 2019 г. на ЦИК, ОИК извършва проверка за изпълнение на изискванията за наименование или абревиатура на местна коалиция по реда на Раздел ІV, както следва:

Общинската избирателна комисия извършва проверка за изпълнението на изискванията за наименованието или абревиатурата на местната коалиция и на представените документи.

При приемане на документите за регистрация, когато се установи, че не са изпълнени изискванията за наименования или абревиатурата на местна коалиция съгласно Решение № 936-МИ от 2 септември 2019 г. на ЦИК, ОИК дава незабавно указания за отстраняването им в срок до три дни от уведомяването им, но не по-късно от крайния срок за регистрация – 16 септември 2019 г. В регистъра на ОИК в графа „Забележки“ се вписват дадените указания, датата и часът на уведомяването, както и датата и часът на отстраняването им.

Когато нередовностите се установят след приемането на документите за регистрация, уведомяването за отстраняването им се извършва на заявения адрес, електронен адрес, телефон или факс за контакт и това обстоятелство се вписва в регистъра на ОИК, като се отбелязват датата и часът на уведомяването.

В случай че указанията не са изпълнени в дадения срок, ОИК постановява решение за отказ на регистрацията на местната коалиция.

Решението, с което се отказва регистрация на местна коалиция може да се обжалва пред ЦИК по реда на чл. 88 от Изборния кодекс.

Съобщение

Централната избирателна комисия уведомява, че на 16 септември 2019 г. изтича крайният срок, в който печатните медии и онлайн новинарските услуги следва да обявят на интернет страницата си и да изпратят на Сметната палата и на ЦИК предоставяните едни и същи условия и цени на всички партии, коалиции, местни коалиции и инициативни комитети, регистрирали кандидати за участие в изборите за общински съветници и за кмет, насрочени на 27 октомври 2019 г.

В срок до 16 септември 2019 г. електронните медии (с изключение на БНТ и БНР, и техните регионални центрове) следва да обявяват на интернет страницата си предоставяните едни и същи условия и ред за предоставяне на време за отразяване на предизборната кампания на партии, коалиции, местни коалиции и инициативни комитети, регистрирали кандидати за участие в изборите за общински съветници и за кметове, насрочени на 27 октомври 2019 г.

В срок до 26 септември 2019 г. електронните медии с национален обхват следва да ги изпратят на Сметната палата и на ЦИК, а електронните медии с регионален и местен обхват на Сметна палата и ОИК.

   Предоставените цени не могат да надвишават средните пазарни цени за търговска реклама през последните 6 месеца преди началото на предизборната кампания.

Доставчиците на медийни услуги следва в тридневен срок от подписване на съответния договор да публикуват на интернет страницата си информация за него, в т.ч. и за безвъзмездните договори, сключени с партии, коалиции, местни коалиции и инициативни комитети, регистрирали кандидати, и/или с друг възложител във връзка с предизборната кампания, включително ако договорът е сключен чрез посредник. Информацията се премахва не по-рано от обявяване на резултатите от изборите.

Календар

Решения

  • № 3180-МИ / 26.04.2024

    относно: допускане на партия „БЪЛГАРСКИ ГЛАСЪ“ за участие в новите избори за общински съветници в община Борован, област Враца, насрочени на 23 юни 2024 г.

  • № 3179-МИ / 26.04.2024

    относно: допускане на партия „ВЪЗРАЖДАНЕ“ за участие в новите избори за общински съветници в община Борован, област Враца, насрочени на 23 юни 2024 г.

  • № 3178-ЕП/НС / 26.04.2024

    относно: промяна в състава на Районна избирателна комисия в Петнадесети изборен район – Плевенски

  • всички решения