СЪОБЩЕНИЕ

Централната избирателна комисия обявява, че на интернет страницата й в рубриката „Разяснителна кампания" са качени материали от разяснителната кампания - видеоклипове и аудиоклипове. Същите могат да бъдат ползвани свободно за разпространение.

СЪОБЩЕНИЕ

Централната избирателна комисия напомня на избирателите с трайни увреждания, които не им позволяват да упражнят избирателните си права в изборни помещения, че до неделя, 14 септември 2014 г. включително, могат да подават заявления за включване в списъка за гласуване с подвижна избирателна кутия. Заявлението се подава до кмета на общината/района/кметството/кметския наместник. Образец на заявлението може да бъде намерено в Приложение 17-НС от изборните книжа. Можете да го изтеглите от сайта на ЦИК, раздел „Документи и бланки". Към заявлението се прилагат копия от документи от ТЕЛК/НЕЛК.

Ако бъдат подадени поне 10 заявления, ще бъде разкрита подвижна избирателна секция, обслужваща Вашето населено място и секционната комисия ще Ви посети в изборния ден. Затова е във Ваш интерес да подадете заявление до 14 септември. В него можете да поискате да гласувате и по настоящ адрес, но в този случай трябва предварително да сте подали и заявление за вписване в избирателния списък по настоящ адрес (Приложение № 14-НС, което също можете да изтеглите от сайта на ЦИК, раздел „Документи и бланки").

Ако пропуснете да подадете заявление до 14 септември, можете да го направите и до 29 септември, но съществува риск подадените до 14 септември 2014 г. заявления да не са достатъчно на брой и да не бъде разкрита подвижна избирателна секция във Вашето населено място.

Процедурата за гласуване с подвижна избирателна кутия е утвърдена с Решение 881-НС/08.09.2014 г. на ЦИК.

Централната избирателна комисия препоръчва на всички РИК да препубликуват това съобщение на своите интернет-страници.

ОПРОВЕРЖЕНИЕ

Във връзка с публикации в печатни медии, онлайн новинарски издания и електронни медии, внушаващи, че Централната избирателна комисия е изразила мнение, че независимите кандидати нямат шанс за влизане в парламента при предстоящите избори за народни представители на 5 октомври 2014 г.,

Централната избирателна комисия категорично заявява:

Централната избирателна комисия категорично опровергава горните твърдения.

Никога и по никакъв начин в комисията не е обсъждан подобен въпрос.

Централната избирателна комисия е независим държавен орган, който отговаря за подготовката, организацията и произвеждането на законосъобразни, честни и свободни избори и който осигурява условия за свободно упражняване на активното и пасивно избирателно право, при равни условия за всички заинтересовани страни.

Централната избирателна комисия не си е позволявала, не може да си позволи и няма да си позволи изказвания, коментари, становища, решения и всякакви други действия и актове, с които да се намесва в политическия процес.

Прогнозите за изборните резултати не са в правомощията на Централната избирателна комисия и никога не са били предмет на обсъждане.

СЪОБЩЕНИЕ

Централната избирателна комисия напомня, че на 9 септември 2014 г. изтича срокът, в който българските граждани, които желаят да гласуват извън страната, могат да подадат заявление по чл. 16, ал. 1 от ИК.

Заявлението - Приложение № 22-НС от изборните книжа, може да бъде подадено лично или с писмо по пощата до дипломатическото или консулско представителство на Република България в съответната държава или чрез електронното заявление през интернет страницата на Централната избирателна комисия. В едно писмо може да има повече от едно заявление, като във всяко заявление може да бъде вписано само едно лице.

СЪОБЩЕНИЕ

Извънредно заседание на Централната избирателна комисия е насрочено на 6 септември 2014 г., 12.30 часа.

СЪОБЩЕНИЕ

Заседанието на Централната избирателна комисия на 5 септември 2014 г. се отлага за 13.00 часа.

СЪОБЩЕНИЕ

Централната избирателна комисия уведомява, че на 4 септември 2014 г. в 13,30 часа, зала 76а, на пл. „Княз Александър I" № 1, етаж междинен, ще бъде отворена ценовата оферта на участника в конкурса за възлагане на компютърната обработка на резултатите от изборите за народни представители на 5 октомври 2014 г.

На отварянето могат да присъстват представители на участника, както и представители на средствата за масово осведомяване.

СЪОБЩЕНИЕ

В изпълнение на т. 34 от Решение 697-НС от 14.08.2014 г. на ЦИК Районните избирателни комисии издават удостоверения на регистрираните кандидати за народни представители в изборите на 5 октомври 2014 г. Към решението е приложен образец на удостоверението.

СЪОБЩЕНИЕ

При приемане на документите на партии и коалиции за регистриране на кандидатски листи за участие в изборите за народни представители на 5 октомври 2014 г. може да установявате представителната власт на лицето/лицата, подписали предложението по чл. 255, ал. 1, т. 1 от ИК (Приложение № 64-НС от изборните книжа), като ползвате решенията на ЦИК за регистрация на съответната партия или коалиция за участие в изборите.

СЪОБЩЕНИЕ

Централната избирателна комисия уведомява, че на 6 септември 2014 г. в 17,00 часа изтича срокът за подаване на заявление от партиите и коалициите в ЦИК за участие в частичните избори на 12 октомври 2014 г.

СЪОБЩЕНИЕ

На 2 септември (вторник) 2014 г. от 17,30 часа ще се състои публично теглене на жребия за определяне на номерата в бюлетините и на реда за представяне на партиите и коалициите в различните форми на предизборна кампания по БНТ и БНР в изборите за народни представители на 5 октомври 2014 г.

Жребият ще се проведе в сградата на Народното събрание, пл. „Княз Александър І" № 1, вход откъм Ларгото, фоайето на зала „Света София".

СЪОБЩЕНИЕ

Централната избирателна комисия указва на районните избирателни комисии (РИК) да изпълняват задълженията си по чл. 71 от ИК, като поддържат интернет страница, на която да публикуват незабавно решенията си, пълните протоколи от заседанията си, публичните регистри при спазване изискванията на Закона за защита на личните данни, предварителните и окончателни резултати от изборите в съответния изборен район, включително от машинното гласуване, сканираните протоколи на секционните избирателни комисии и други документи и данни.

Районната избирателна комисия следва да публикува на интернет страницата си видеоархив от заседанията на комисията веднага след приключване на работата й.

СЪОБЩЕНИЕ

По повод сигнали на граждани относно затруднения при извършване на проверка в списъка на лицата, подкрепящи регистрацията на партия/коалиция/независим кандидат за изборите на народни представители на 5 октомври 2014 г. Централната избирателна комисия уведомява за следното:

Преди да извършите проверката, следва да получите персонален идентификационен код (ПИК) на заявен от Вас електронен адрес (Email). След като получите кода, е необходимо да го активирате чрез натискане върху връзката (линк), посочена в съобщението, с което Ви е изпратен ПИК. След това действие може да извършите проверка в списъка.

СЪОБЩЕНИЕ

На 28 август (четвъртък) от 14.00 часа ще се проведе редовен брифинг на Централната избирателна комисия.

Брифингът ще се състои в зала „Света София" на пл. „Княз Александър І" № 1, вход откъм Ларгото.

СЪОБЩЕНИЕ

Централната избирателна комисия уведомява гражданите, които при проверка в списъците на лица, подкрепящи регистрацията на партия/коалиция/независим кандидат за изборите на народни представители на 5 октомври 2014 г. са установили неправомерно ползване на личните им данни, че следва да подават сигналите и жалбите за злоупотреба с личните им данни до Комисия за защита на личните данни, която е компетентният орган да ги разгледа. Подадените в ЦИК сигнали и жалби за злоупотреба с лични данни се препращат на КЗЛД по компетентност.

СЪОБЩЕНИЕ

Централната избирателна комисия уведомява, че съгласно писмо, получено в ЦИК от ГД „ГРАО" на 22 август 2014 г., предварителните избирателни списъци съдържат 6 931 855 избиратели.

 

СЪОБЩЕНИЕ

Централната избирателна комисия уведомява, че възникналият на 26 август 2014 г. между 10,00 и 18,00 часа технически проблем в:

  • Системата за издаване на ПИК за проверка в списъците на лицата, подкрепящи регистрацията на партии и коалиции;
  • Системата за подаване на електронни заявления за гласуване в секции извън страната;
  • Системата за проверка на избирателни права,

е отстранен.

Централната избирателна комисия се извинява за причиненото неудобство.

СЪОБЩЕНИЕ

Въз основа на протоколно решение от 25 август 2014 г. Централната избирателна комисия уведомява избирателите, че в рубриката „За избирателите" на сайта на ЦИК са качени формати на:

  1. Списък в структуриран вид на избирателите, подкрепящи регистрацията на независим кандидат ;
  2. Подписка на граждани с избирателни права, които подкрепят предложението на инициативен комитет за иницииране на национален, местен референдум или в подкрепа на гражданска инициатива,

ведно с указания за попълване.

СЪОБЩЕНИЕ

На 26 август (вторник) от 13.00 часа ще се състои подписване на Споразумение за специализиран мониторинг по време на предизборната кампания за избори за народни представители в Република България между Централната избирателна комисия и Съвета за електронни медии.

Споразумението ще бъде подписано от председателя на ЦИК г-жа Ивилина Алексиева и председателя на СЕМ доц. Георги Лозанов.

Събитието ще се състои в зала № 42 на пл. „Княз Александър І" №1, вход откъм бул. „Дондуков".

СЪОБЩЕНИЕ

Съгласно протоколно решение от 25.08.2014 г. комисията за провеждане на процедурата за възлагане на обществена поръчка с предмет „Изготвяне на 6 (шест) броя аудио-визуални произведения (клипове) за провеждане на разяснителна кампания от Централната избирателна комисия за произвеждане на избори за народни представители за Народно събрание на 05.10.2014 г." ще пристъпи към отварянето на офертите на 25.08.2014 г. от 18,00 часа в сградата на ЦИК на адрес: гр. София, пл. „Княз Александър І" № 1, етаж междинен, зала 76а.

На основание чл. 68, ал. 3 от Закона за обществените поръчки отварянето на офертите е публично и на него могат да присъстват участниците в процедурата или техни упълномощени представители, както и представители на средствата за масово осведомяване и други лица.

Календар

Решения

  • № 3180-МИ / 26.04.2024

    относно: допускане на партия „БЪЛГАРСКИ ГЛАСЪ“ за участие в новите избори за общински съветници в община Борован, област Враца, насрочени на 23 юни 2024 г.

  • № 3179-МИ / 26.04.2024

    относно: допускане на партия „ВЪЗРАЖДАНЕ“ за участие в новите избори за общински съветници в община Борован, област Враца, насрочени на 23 юни 2024 г.

  • № 3178-ЕП/НС / 26.04.2024

    относно: промяна в състава на Районна избирателна комисия в Петнадесети изборен район – Плевенски

  • всички решения