Съобщение

Във връзка със запитвания от членове на секционни избирателни комисии относно изплащането на възнагражденията им за работа в комисиите в изборите за народни представители на 11 юли 2021 г. Централната избирателна комисия уведомява, че възнагражденията се изплащат, както следва:

- на секционните избирателни комисии в избирателните секции в страната – от съответната общинска администрация;

- на секционните избирателни комисии в избирателните секции извън страната – от Министерството на външните работи.

Съобщение

С Решение № 474-НС от 15 юли 2021 г. Централната избирателна комисия обявява избраните народни представители в Четиридесет и шестото Народно събрание.

Кандидатите за народни представители, избрани в два многомандатни изборни района, са длъжни в еднодневен срок от узнаването писмено да заявят в ЦИК в коя листа желаят да останат избрани. Еднодневният срок започва да тече от второто по ред публикуване на решението на ЦИК на интернет страницата на комисията и в бюлетина на БТА.

Заявлението трябва да е в писмена форма и саморъчно подписано.

В случай че кандидатът не подаде писмено заявление в срок, ЦИК го обявява за избран за народен представител от изборния район, в който първо е регистриран за кандидат за народен представител. Поредността се определя от датата и часа на публикуване на интернет страницата на районната избирателна комисия на решението на РИК за регистрация на съответната кандидатска листа.

Съобщение

Телефони за връзка с Централната избирателна комисия в изборния ден, както следва:

За подаване на жалби и сигнали във връзка с гласуването в страната:

0885 926 505

0885 613 507

За подаване на жалби и сигнали във връзка с гласуването извън страната:

0885 683 406

0885 619 904

Съобщение

Централната избирателна комисия съобщава, че криптографския идентификатор (системен хеш), който трябва да фигурира в системната разписка (диагностичен доклад), отпечатана от СИК преди началото на гласуването в изборния ден от машината за гласуване е със следното съдържание: 05 35 97 A2 16 3A 8F 72 6D 48 6E 09 35 F8 AA 03 56 AD A8 25 92 D1 10 21 CD 88 11 D1 Е7 F0 9С 2Е

Софтуерната версия на устройствата за машинно гласуване и системния хеш са удостоверени от органите по чл. 213а, ал. 2 от ИК.

Съобщение

Централната избирателна комисия съобщава, че на 9 юли 2021 г., петък,  от 10.00 до 12.00 часа гражданите на град София ще могат да гласуват пробно с машина с инсталирана демо версия за изборите за народни представители на 11 юли 2021 г.  

Машината ще бъде поставена пред сградата на Народното събрание, пл. „Княз Александър I“ №1, на паркинга отстрани на Националната художествена галерия.

Съобщение

Централната избирателна комисия прие Решение № 382-НС от 3 юли 2021 г. относно  отваряне на запечатани помещения, определени за съхранение на изборни книжа и материали от изборите за народни представители на 11 юли 2021 г., в които се съхраняват изборни книжа от предходни избори и референдуми.

Достъпът до запечатаните изборни книжа и материали и до помещението, където те се съхраняват, се извършва по реда на Решение № 1244-МИ от 30 септември 2019 г.

Съобщение

Централната избирателна комисия напомня, че на 5 юли 2021 г. изтича срокът за подаване на заявления от избиратели с трайни увреждания, които не им позволяват да упражнят избирателното си право в изборното помещение и желаят да гласуват с подвижна избирателна кутия, когато на територията на населеното място има назначена подвижна СИК.

Съобщение

Във връзка с насрочените избори за народни представители на 11 юли 2021 г. напомняме, че на 3 юли 2021 г. изтича срокът за подаване на заявление .за отстраняване на непълноти и грешки в избирателните списъци

За целта кметовете на общини следва да организират дежурство до 17,30 ч. на 3 юли 2021 г., като това обстоятелство бъде доведено до знанието на заинтересованите лица, за да могат желаещите да подадат съответното заявление.

Съобщение

Централната избирателна комисия прие принципно Решение № 340-МИ от 27 юни 2021 г. за отваряне на запечатани помещения определени за съхраняване на изборните книжа от изборите, в които се съхраняват изборни книжа и материали от предходни избори и референдуми.

Решението се прилага и в общините, в които са определени самостоятелни помещения и не се налага съвместяване с изборни книжа от предходни избори и референдуми.

Достъпът до запечатаните помещения, в които ще се съхраняват изборните книжа се осъществява по реда Решение № 1244-МИ от 30 септември 2019 г. на ЦИК. 

Съобщение

Централната избирателна комисия информира, че имената на лицата включени в списъците за гласуване извън страната, в избирателните списъци за гласуване по настоящ адрес, за гласуване с подвижна избирателна кутия, на поставените под запрещение, изтърпяващите наказание лишаване от свобода, както и на лицата снабдени с удостоверение за гласуване на друго място, се заличават от избирателните списъци.

Информацията за заличените лица в електронните системи не се актуализира веднага, а автоматизирано при отпечатването на окончателните избирателни списъци, около 10 дни преди изборния ден.

До отпечатването на избирателните списъци тези лица фигурират в публикуваните към 31.05.2021 г. предварителни избирателни списъци.

Съобщение

Във връзка с насрочените избори за народни представители на 11 юли 2021 г. напомняме, че на 26 юни 2021 г. включително, изтича срокът за:

- подаване на заявление за гласуване с подвижна избирателна кутия от избиратели с трайни увреждания, които не им позволяват да упражнят избирателното си право в изборното помещение;

- подаване на заявление за гласуване по настоящ адрес;

- подаване на заявление за гласуване на друго място от кандидати за народни представители, членове на РИК и наблюдатели.

За целта кметовете на общини следва да организират дежурство до 17,30 ч. на 26 юни 2021 г., като това обстоятелство бъде доведено до знанието на заинтересованите лица, за да могат желаещите да подадат съответното заявление.

Съобщение

Централната избирателна комисия изразява следното становище по повод многобройните въпроси относно гласуване на лицата, които в изборния ден се намират на почивка в страната:

Изборният кодекс не предвижда възможност за гласуване на лица, които в изборния ден се намират на място, различно от постоянния и настоящия им адрес, независимо дали са настанени в хотел или друго място за подслон (почивка), или обитават свои собствени имоти, но нямат адресна регистрация.

Съобщение

Централната избирателна комисия уведомява, че на 22.06.2021 г., вторник, от 14.00 ч., в зала № 3, етаж 1, сградата на Народното събрание, пл. „Княз Александър І“ № 1, е насрочила консултации с представителите на парламентарно представените партии и коалиции относно предложени за състава на секционните избирателни комисии извън страната за гласуване в изборите за народни представители на 11 юли 2021 г. в съответствие с изискванията на чл. 102 от Изборния кодекс.

В консултациите може да участват и други партии и коалиции, регистрирали кандидати.

Съобщение

Относно издаване на удостоверения по чл. 263, ал. 1 от ИК и съответните образци, които може да намерите тук

Съобщение

Централната избирателна комисия уведомява, че във връзка с осигуряване на широкоъгълна камера в заседателната зала е извършена техническа проверка на системата за извъчване в реално време на 12 юни 2021 г. от 11:30 ч. до 11:35 ч.

Съобщение

Централната избирателна комисия информира, че на 9 юни (сряда) 2021 г. от 10.30 часа ще се проведе жребий за определяне на поредните номера на партиите и коалициите, регистрирали кандидатски листи, в бюлетината за гласуване за народни представители на 11 юли 2021 г. и жребий за определяне на реда за представяне на кандидатите, регистрирани от партиите и коалициите, в различните форми на предизборна кампания по БНТ и БНР.

Тегленето на жребиите се извършва публично и ще се излъчва по БНТ и онлайн на сайта на ЦИК, като на него могат да присъстват по един представител на партия и двама представители на коалиция, регистрирани за участие в изборите за народни представители на 11 юли 2021 г.

Жребиите ще се проведат при спазване на всички противоепидемични мерки в сградата на Народното събрание, пл. „Княз Александър I“ № 1, във фоайето на зала „София“, вход откъм Ларгото.

Съобщение

Централната избирателна комисия уведомява, че в раздел “ИЗБОРИ ЗА НАРОДНО СЪБРАНИЕ 11 юли 2021 г.”, в подраздел „За избирателите“, гражданите могат да извършат проверка в списъка на лицата, подкрепящи регистрацията на партия/коалиция за участие в изборите за Народно събрание, насрочени на 11 юли 2021 г.

За да се извърши проверката, следва да се получи персонален идентификационен код (ПИК) на заявен електронен адрес (Email). След получаване на кода е необходимо той да бъде активиран чрез натискане върху връзката (линк), посочена в съобщението, с което е изпратен ПИК. След това действие може да се извърши проверка в списъка.

Съобщение

Централната избирателна комисия ще проведе на 6 юни 2021 г. в три района на София експериментално гласуване с машини. Инициативата дава възможност на гражданите на столицата да пробват как се гласува с машини повече от месец преди официалния вот. Гласуването е анонимно и в него не се предвижда избирането на реални партии и коалиции.

Тестовото гласуване ще се проведе:

10.00-13.00 часа в 22-ро СЕУ „Георги С. Раковски“, на адрес бул. „Витоша“ № 134, район Триадица;

11.00-14.00 часа в 143-то основно училище „Георги Бенковски“, на адрес ул. „Тодорини кукли“ № 9, район „Подуене“;

12.00-14.00 часа в 37-мо СУ „Райна Княгиня“, с адрес ж.к. Люлин 10, ул. „Луи Пастьор“ № 1.

Съобщение

Централната избирателна комисия уведомява, че избирателите, които желаят да гласуват по настоящ адрес, може да подават електронно заявление за гласуване по настоящ адрес без да се изисква електронен подпис, чрез страницата на ГД „ГРАО“ на адрес https://regna.grao.bg/.

Всички избиратели могат да проверят адреса на избирателната си секция по следните начини:

  • През Интернет на адрес https://www.grao.bg/elections/
  • Чрез SMS
    Изпраща се SMS на номер 18429. Номерът 18429 е единен и за трите мобилни оператора (А1, Теленор и Виваком). Цената на SMS e 25 стотинки без ДДС. В текста на SMS се изписват единствено десетте цифри на ЕГН. Системата връща SMS с номера и адреса на избирателната секция за въведения ЕГН.
  • Чрез стационарен или мобилен телефон
    Избира се 0800 1 4726 ("0800 1 GRAO"). Тел. 0800 1 4726 е безплатен за цялата страна.

Съобщение

Централната избирателна комисия уведомява, че на 31 май 2021 г. изтича крайният срок, в който печатните медии и онлайн новинарските услуги следва да обявят на интернет страницата си и да изпратят на Сметната палата и на ЦИК предоставяните едни и същи условия и цени на всички партии, коалиции и инициативни комитети, регистрирали кандидати за участие в изборите за народни представители, насрочени на 11 юли 2021 г.

В срок до 31 май 2021 г. електронните медии (с изключение на БНТ и БНР и техните регионални центрове) следва да обявяват на интернет страницата си предоставяните едни и същи условия и ред за предоставяне на време за отразяване на предизборната кампания на партии, коалиции и инициативни комитети, регистрирали кандидати за участие в изборите за народни представители, насрочени на 11 юли 2021 г.

В срок до 11 юни 2021 г. електронните медии с национален обхват следва да ги изпратят на Сметната палата и на ЦИК, а електронните медии с регионален обхват на Сметна палата и РИК.

Предоставените цени не могат да надвишават средните пазарни цени за търговска реклама през последните 6 месеца преди началото на предизборната кампания.

Доставчиците на медийни услуги следва в тридневен срок от подписване на съответния договор да публикуват на интернет страницата си информация за него, в т.ч. и за безвъзмездните договори, сключени с партии, коалиции и инициативни комитети, регистрирали кандидати, и/или с друг възложител във връзка с предизборната кампания, включително ако договорът е сключен чрез посредник. Информацията се премахва не по-рано от обявяване на резултатите от изборите.

Календар

Решения

  • № 3025-ЕП / 15.03.2024

    относно: откриване на състезателна процедура с договаряне за възлагане на обществена поръчка с предмет: „Дейности по осигуряване на машинното гласуване в изборите за членове на Европейския парламент от Република България през юни 2024 г., съгласно техническите спецификации и условията на договорите, с две обособени позиции: Обособена позиция № 1: Профилактика/диагностика (тестване на СУЕМГ и на вградените в нея периферии – принтер и четец на смарт карти), подготовка, инсталиране на операционна система и приложния софтуер, параметризиране и окомплектоване на СУЕМГ, техническо обслужване на СУЕМГ в предизборния и изборния ден по места/съответната избирателна секция и осигуряване на Център за поддръжка при възникнали проблеми със СУЕМГ в изборите за членове на Европейския парламент от Република България Обособена позиция № 2: Транспорт на СУЕМГ до избирателните секции в страната и логистично осигуряване на СУЕМГ в предизборния и следизборния ден в изборите за членове на Европейския парламент от Република България“

  • № 3024-МИ / 15.03.2024

    относно: промяна в състава на ОИК – Омуртаг, област Търговище

  • № 3023-МИ / 15.03.2024

    относно: промени в състава на ОИК – Брусарци, област Монтана

  • всички решения