Съобщение

Централната избирателна комисия уведомява, че е изработила обучителен материал за секционните избирателни комисии, в който нагледно е показала най-важните действия на СИК в изборния ден. Материала можете да видите тук.

Съобщение

Централната избирателна комисия уведомява, че всички студенти – редовна форма на обучение във висше учебно заведение, които не разполагат с надлежно заверена от учебното заведение за съответния семестър студентска книжка, включително дипломанти, курсанти, докторанти и др., могат да гласуват в изборите за президент и вицепрезидент на републиката и в националния референдум на 6 ноември 2016 г. по реда на чл. 241 от Изборния кодекс, след като се явят в избирателна секция по избор в населеното място, където се обучават, когато то е различно от населеното място по постоянен адрес, след представяне на документ за самоличност, удостоверителен документ (уверение, служебна бележка и др.), издадено от учебното заведение със седалище в съответното населено място, който да послужи пред СИК и от който да е видно, че лицето се обучава редовна форма на обучение в съответното висше учебно заведение за учебната 2016/2017 г.

При гласуването лицата подават декларация – Приложение № 16-ПВР/НР от изборните книжа, че не са гласували и няма да гласуват на друго място.

Лицата се дописват в избирателния списък под чертата и се допускат да гласуват, като в удостоверителния документ се отбелязва датата на гласуването, номерът на секцията и се вписва „гласувал“, след което документът се подписва от председателя и секретаря и се подпечатва с печата на СИК. Копие от документа се прилага към избирателния списък, а оригиналът се връща на лицето, за да послужи при произвеждане на евентуален нов (втори) избор

Съобщение

В изпълнение на чл. 102, ал. 8 от Изборния кодекс за публикуване на незаетите места в СИК извън страната по държави и секции публикува на интернет страницата на Централната избирателна комисия на Решение № 3849-ПВР/НР от 24 октомври 2016 г.

Централната избирателна комисия на основание чл. 104 от ИК попълва незаетите места по предложение на ръководителите на съответните дипломатически и консулски представителства, или от министъра на външните работи, или от оправомощен от него зам.-министър, не по-късно от 7 дни преди изборния ден.

 

Съобщение

Централната избирателна комисия уведомява, че във връзка с машинното гласуване при произвеждане на изборите за президент и вицепрезидент на републиката на 6 ноември 2016 г., включително и при евентуален втори тур, изпълнителят по възложената обществена поръчка ще осигури в предизборния ден параваните за машините за гласуване, както и непрозрачните кутии за разписките на избирателите от машинния вот.

ЦИК със свое решение ще определи специални правила за провеждането и начина на машинно гласуване, което ще се публикува на интернет страницата на ЦИК, а също така ще бъде раздадено и ще бъде на разположение на съответните СИК, определени за машинно гласуване, наред с другите изборни книжа и материали.

Съобщение

Централната избирателна комисия уведомява, че на 20 октомври 2016 г. от 10,30 ч. в зала № 42, етаж мецанин, сградата на Народното събрание, пл. „Княз Александър І“ № 1, ще се проведат консултации с представителите на парламентарно представените партии и коалиции относно предложения за състава на секционните избирателни комисии извън страната за гласуване в изборите за президент и вицепрезидент на републиката и националния референдум на 6 ноември 2016 г. в съответствие с изискванията на чл. 102 от Изборния кодекс.

Съобщение

Централната избирателна комисия обръща внимание на изискванията на чл. 179 от Изборния кодекс, съгласно които при провеждане на предизборната кампания в изборите за президент и вицепрезидент на републиката и информационно-разяснителната кампания за националния референдум на 6 ноември 2016 г. при излъчване, публикуване и разпространение на платени форми на отразяване на предизборната кампания, съответно информационно-разяснителната кампания, доставчиците на медийни услуги ги отделят чрез визуален, звуков или аудио-визуален знак, който съдържа надпис или звуково съобщение, че материалът е платен.

Съобщение

Централната избирателна комисия обръща внимание на изискванията на чл. 205 от Изборния кодекс, съгласно които, считано от деня на обнародването в „Държавен вестник“ – 2 август 2016 г. на решението на Народното събрание за насрочване на изборите за президент и вицепрезидент на републиката до изборния ден, при огласяване на резултати от допитвания до общественото мнение и социологически проучвания по повод предстоящите избори за президент и вицепрезидент на републиката същите следва да съдържат и информация за възложителя на допитването или проучването, за организацията, извършила допитването или проучването и за източниците на финансирането му. В печатен или друг текстови материал информацията следва да се представя пълно и ясно в обособено поле на видно място и да заема не по-малко от 5 на сто от общата площ на материала, а в аудио- и аудио-визуални материали, излъчени по електронните медии или в представяне пред публика – веднъж в началото и веднъж в края на материала или представянето.

Лицата, които провеждат допитване до общественото мнение или социологически проучвания и/или огласяват резултати от тях, не може да се позовават на служебна, търговска или друга защитена от закон тайна, за да не представят информация за възложителя на допитването или проучването, за организацията, извършила допитването или проучването и за източниците на финансирането му.

Съобщение

Централната избирателна комисия информира, че до 16 октомври 2016 г. електронните медии (с изключение на БНТ и БНР и техните регионални центрове) изпращат на Сметната палата, на ЦИК (за електронна медия с национален обхват) и на ОИК (за електронна медия с регионален и местен обхват) условията, реда  и тарифите си за предоставяне на време за отразяване на предизборната кампания на всички партии, коалиции, местни коалиции и инициативни комитети, регистрирали кандидати за участие в частичните избори за кметове, насрочени на 6 ноември 2016 г.

На 6 ноември 2016 г. са насрочени частични избори за:

- кмет на район „Младост“, Столична община, област София-град;

- кмет на кметство Грохотно, община Девин, област Смолян;

- кмет на кметство Друмево, община Шумен, област Шумен.

Съобщение

Централната избирателна комисия информира всички български граждани с избирателни права, които в деня на изборите за президент и вицепрезидент на републиката и национален референдум – 6 ноември 2016 г. се намират извън страната, че имат право да гласуват, независимо дали са подали заявление за гласуване извън страната.

Местата и броят на избирателните секции, които ще бъдат открити извън страната, ще бъдат определени с решение на ЦИК на 15 октомври 2016 г., което ще бъде обявено публично.

СЪОБЩЕНИЕ ОТ СМЕТНАТА ПАЛАТА

Съгласно Изборния кодекс участниците в изборите за президент и вицепрезидент на републиката на 6 ноември 2016 г. - партии, коалиции от партии и инициативни комитети, са длъжни да представят в Сметната палата в 5-дневен срок от откриване на предизборната кампания, т.е. до 12 октомври, следните данни за включването им в Единния регистър по Изборния кодекс (ЕРИК)

  • обстоятелствата за вписване в регистъра на Софийски градски съд (по чл. 17 от Закона за политическите партии);
  • наименованието на коалицията и наименованието на инициативния комитет и имената на лицата, които ги представляват;
  • наименованието на партията, която е определена от коалицията да отговаря за приходите, разходите и счетоводната й отчетност;
  • имената на лицето или лицата, които отговарят за приходите, разходите и счетоводната отчетност;
  • имената на дарителите, видът, целта, размерът или стойността на направените дарения;
  • имената на кандидатите и на членовете на инициативните комитети, които са предоставили средства, и размерът на средствата;
  • имената на физическите лица, предоставили за безвъзмездно ползване вещи или услуги за предизборната кампания, срокът на ползването, видът и описанието на предоставените за ползване вещи и видът на услугите;
  • декларациите за произхода на дарените средства, декларациите за произхода на средствата на кандидатите и на членовете на инициативните комитети и декларациите на физическите лица за собственост на предоставените за безвъзмездно ползване вещи;
  • наименованията на социологическите агенции и на рекламните агенции, както и на агенциите за осъществяване на връзки с обществеността, с които партиите, коалициите и инициативните комитети работят.

Участниците в изборите трябва да подават и по време на кампанията всяка следваща нова информация от изброените групи за вписване в ЕРИК, като срокът за това е до 7 дни от възникването й.

Информацията трябва да се изпраща в Сметната палата на хартиен и електронен носител. Сметната палата осигурява възможност информацията за ЕРИК да се подава по три начина:

- чрез попълване на данните в WEB форми и подписване с електронен подпис;
- чрез попълване на данните в WEB форми, като регистрацията е с използване на потребителско име и парола;
- чрез изпращане на хартиен и електронен носител по пощата или с куриерска служба.

Подробни указания и образци на документи са публикувани в интернет страницата на Сметната палата, раздел „Контрол – избори“, подраздел „Подаване на информация за Единния регистър по Изборния кодекс“.

Санкции

Съгласно Изборния кодекс за неподаването на задължителната информация за включване в ЕРИК на лицето, което представлява партията или инициативния комитет, или на лицата, които представляват коалицията, се налага глоба от 3000 до 10 000 лв.

***

Финансиране и подпомагане на предизборната кампания

Финансирането на приходите и разходите, свързани с предизборната кампания, на стойност над 1000 лв., се извършва по банков път.

Дарението от едно физическо лице за една партия или коалиция, за един инициативен комитет и регистрирания от него кандидат, съответно кандидати, не може да надхвърля повече от 10 000 лв. за една календарна година.

Физически лица във връзка с предизборната кампания може да предоставят за безвъзмездно ползване на партия, коалиция или инициативен комитет само собствени движими и недвижими вещи, както и да им предоставят безвъзмездни услуги, извършени само с личен труд.

Задължения за деклариране

Когато общият размер на дарението от едно физическо лице надхвърли една минимална работна заплата, дарителят представя декларация по образец за произхода на дарените средства.

Когато общият размер на средствата, предоставени от кандидат или член на инициативен комитет, надхвърли една минимална работна заплата, той представя декларация по образец за произхода на средствата.

Когато физическо лице предостави за безвъзмездно ползване свои движими или недвижими вещи за предизборната кампания, то представя декларация по образец за собствеността на тези вещи

Забрани

Партия, коалиция или инициативен комитет във връзка с предизборната кампания не може да получава:

  1. анонимни дарения под каквато и да е форма. Дарения, за които не е посочено ЕГН, се приема, че също са анонимни;
  2. средства от юридически лица и от еднолични търговци;
  3. средства от чуждестранни физически лица, с изключение на лицата - граждани на друга държава - членка на Европейския съюз, които имат избирателни права по кодекса;
  4. средства от религиозни институции;
  5. средства от чужди правителства или от чуждестранни държавни предприятия, чуждестранни търговски дружества или чуждестранни организации с идеална цел.

Субектите по т. 2 – 5 не може да предоставят във връзка с предизборната кампания движими и недвижими вещи за безвъзмездно ползване, както и безвъзмездни услуги под каквато и да е форма.

Забранено е безплатното използване на публичен административен ресурс.

СМЕТНА ПАЛАТА

Съобщение

Централната избирателна комисия уведомява българските граждани, които заявяват желанието си да гласуват в секции извън страната в предстоящите избори за президент и вицепрезидент на републиката и/или национален референдум чрез подаване на електронно заявление през интернет страницата на Централната избирателна комисия, че при технически проблеми с регистрацията за гласуване в секции извън страната може да сигнализират на e-mail адрес [email protected]

Съобщение

Централната избирателна комисия уведомява българските граждани, които заявяват желанието си да гласуват в секции извън страната в предстоящите избори за президент и вицепрезидент на републиката и/или национален референдум на 6 ноември 2016 г., че срокът за подаване на заявление за гласуване извън страната изтича на 11.10.2016 г., като срокът за подаване на електронно заявление през интернет страницата на Централната избирателна комисия изтича на 11.10.2016 г., 24,00 ч. българско време.

Съобщение

Централната избирателна комисия напомня, че гражданите, които при проверка в списъците на лица, подкрепящи регистрацията на партия/коалиция/независим кандидат/инициативен комитет са установили неправомерно ползване на личните им данни, следва да подават сигналите и жалбите за злоупотреба с личните им данни до Комисия за защита на личните данни (https://www.cpdp.bg/?p=pages&aid=6 ), която е компетентният орган да ги разгледа. Подадените в ЦИК сигнали и жалби за злоупотреба с лични данни се препращат на КЗЛД по компетентност.

Съобщение

На 6 октомври 2016 г. изтича крайният срок, в който гражданин на друга държава – членка на ЕС, който отговаря на условията по чл. 396, ал. 2 и желае да бъде вписан в избирателните списъци за частичните избори за кметове, насрочени на 6 ноември 2016 г., и не е бил вписан в избирателните списъци – част ІІ, в изборите на 25 октомври 2015 г., представя декларация по образец в общинската администрация по адреса на пребиваване на територията на съответното населено място. Вписаните в избирателните списъци – част ІІ, подават нова декларация само при промяна на някои от декларираните обстоятелства.

На 6 ноември 2016 г. са насрочени частични избори за:

- кмет на район „Младост“, Столична община, област София-град;

- кмет на кметство Грохотно, община Девин, област Смолян;

- кмет на кметство Друмево, община Шумен, област Шумен.

Съобщение

Централната избирателна комисия уведомява, че на 6 октомври 2016 г., четвъртък, включително, изтича крайният срок, в който печатните медии и онлайн новинарските услуги предоставят едни и същи условия и цени на всички партии, коалиции, местни коалиции и инициативни комитети, регистрирали кандидати за участие в частичните избори за кметове, насрочени на 6 ноември 2016 г. Условията и цените се обявяват на интернет страницата им и се изпращат незабавно на Сметната палата и на ЦИК.

Съобщение

Централната избирателна комисия информира, че до 7 октомври 2016 г. електронните медии (с изключение на БНТ и БНР и техните регионални центрове) изпращат на Сметната палата, на ЦИК (за електронна медия с национален обхват) и на РИК (за електронна медия с регионален обхват) условията, реда и тарифите за предоставяне на време за отразяване на предизборна кампания, както и условията, реда и тарифите за предоставяне на време за отразяване на информационно-разяснителната кампания по въпросите на националния референдум.

Съобщение

Централната избирателна комисия уведомява, че във връзка с въпроси от граждани при издаване на персонален идентификационен код (ПИК) за проверка в списъците на лицата подкрепящи регистрацията на партии, коалиции и инициативни комитети, обръщаме внимание, че писмото, което гражданите получават при заявяване на ПИК съдържа URL (адрес в интернет) за активиране на ПИК. Активирането е необходима част от процеса на издаване на ПИК, която се използва за потвърждаване, че наистина посоченият e-mail адрес се владее от заявителя на ПИК.

За активирането на ПИК е необходимо този e-mail адрес да бъде отворен. Това може да стане, като се кликне върху линка в полученото писмо.

Ако линкът не е активен, адресът трябва да се копира и се зареди в браузър. При активирането трябва да се види съобщение за успешно активиране на ПИК.

Персоналния идентификационен код може да бъде активиран само веднъж, при повторен опит за активиране ще се види съобщение, че този ПИК е вече активиран.

Ако ПИК не е активиран, при опит за проверка, ще се вижда съобщение „Невалиден персонален идентификационен код”.

Активирането на нов ПИК след нова заявка за избран ЕГН автоматично деактивира всички по-рано издадени ПИК за същия ЕГН. Това е въведено поради съображения за сигурност, като не позволява други лица да имат валиден ПИК за Вашия ЕГН

Съобщение

Централната избирателна комисия съобщава, че на 5 октомври 2016 г. ще се проведат 6 (шест) броя жребии за:

І. Номерата в бюлетината за гласуване за президент и вицепрезидент на републиката на 6 ноември 2016 г., Решение № 3597-ПВР от 22 септември 2016 г. на ЦИК – 10,30 часа.

ІІ. Реда за представяне на кандидатите, регистрирани от партиите, коалициите и инициативните комитети в различните форми на предизборна кампания по БНТ и БНР в изборите за президент и вицепрезидент на републиката на 6 ноември 2016 г., Решение № 3600-ПВР от 22 септември 2016 г. на ЦИК – 11,00 часа:

  1. обръщения на кандидатите за президент и вицепрезидент на републиката;
  2. клипове и други форми на предизборна кампания на партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирали кандидати за президент и вицепрезидент на републиката;
  3. диспути на партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирали кандидати за президент и вицепрезидент на републиката.

ІІІ. Реда за представяне на участниците в информационно-разяснителната кампания за националния референдум на 6 ноември 2016 г. в програмите на БНТ и БНР, решение № 3599-НР от 22 септември 2016 г. на ЦИК – 11.30 часа:

  1. клипове и други форми на информационно-разяснителната кампания;
  2. диспути.

ІV. Поредните номера на партиите и коалициите, регистрирани от ЦИК в бюлетините за гласуване в частичните избори за кметове, насрочени на 6 ноември 2016 г., Решение № 3598-МИ от 22 септември 2016 г. на ЦИК – 12,00 часа.

Жребиите ще се проведат във фоайето на сградата на Народното събрание, пл. „Княз Александър І“ № 1, официален източен вход, откъм паркинга встрани на Национална художествена галерия.

Съобщение

На 3 октомври 2016 г. (понеделник) от 16,00 ч. в зала 76а на Централната избирателна комисия ще бъде отворена ценовата оферта на кандидата за преброител в конкурса за възлагане на компютърната обработка на данните и отпечатването на Бюлетини с технически носител от изборите за президент и вицепрезидент на републиката и от националния референдум на 6 ноември 2016 г.

На отварянето на офертата могат да присъстват упълномощени представители на кандидата, представители на медии и неправителствени организации.

Съобщение

Относно: начало и край на гласуването в изборите на 2 октомври 2016 г.

  • нови и частични избори за общински съветници и кметове, насрочени преди 26 май 2016 г.

    По отношение на произвеждане на новите и частични избори за общински съветници и за кметове, насрочени на 2 октомври 2016 г., с укази на президента на републиката, обнародвани преди 26 май 2016 г., както следва:

    • кметство Дяково, община Дупница, област Кюстендил;
    • община Ружинци, област Видин;
    • община Балчик, област Добрич;
    • кметство Лиляч, община Невестино, област Кюстендил;
    • кметство Загорско, община Момчилград, област Кърджали;
    • кметство Градево, община Симитли, област Благоевград,

    Централната избирателна комисия напомня, че на основание чл. 220, ал. 1, (отм.) във вр. § 144 от ПЗР на ЗИДИК, избирателите гласуват от 6.00 ч. до 19.00 ч.  Когато в 19.00 ч. пред изборното помещение има негласували избиратели, председателят и секретарят на секционната избирателна комисия установяват техния брой и самоличност. Само тези избиратели се допускат да гласуват, но не по-късно от 20,00 часа.

  • нови и частични избори за кметове, насрочени след 26 май 2016 г.

    Във връзка с произвеждане на новите и частични избори за кметове, насрочени на 2 октомври 2016 г., с укази на президента на републиката, обнародвани след 26 май 2016 г., а именно:

    • кметство Синьо бърдо, община Роман, област Враца;
    • кметство Добруша, община Криводол, област Враца;
    • кметство Петлино, община Кърджали, област Кърджали;
    • кметство Калоянци, община Кърджали, област Кърджали;
    • кметство Баба Тонка, община Попово, област Търговище;
    • кметство Станево, община Лом, област Монтана;
    • кметство Капитановци, община Видин, област Видин;
    • община Главиница, област Силистра;
    • кметство Владо Тричков, община Своге, Софийска област;
    • кметство Свидня, община Своге, Софийска област;
    • кметство Тракиец, община Хасково, област Хасково;
    • кметство Криво поле, община Хасково, област Хасково;
    • кметство Веселиново, община Тунджа, област Ямбол;
    • кметство Петърница, община Долни Дъбник, област Плевен,

    Централната избирателна комисия напомня, че съгласно чл. 220, ал. 1 от ИК избирателите гласуват от 7,00 ч. до 20,00 ч.  Когато в 20,00 ч. пред изборното помещение има негласували избиратели, председателят и секретарят на секционната избирателна комисия установяват техния брой и самоличност. Само тези избиратели се допускат да гласуват, но не по-късно от 21,00 часа

Календар

Решения

  • № 3025-ЕП / 15.03.2024

    относно: откриване на състезателна процедура с договаряне за възлагане на обществена поръчка с предмет: „Дейности по осигуряване на машинното гласуване в изборите за членове на Европейския парламент от Република България през юни 2024 г., съгласно техническите спецификации и условията на договорите, с две обособени позиции: Обособена позиция № 1: Профилактика/диагностика (тестване на СУЕМГ и на вградените в нея периферии – принтер и четец на смарт карти), подготовка, инсталиране на операционна система и приложния софтуер, параметризиране и окомплектоване на СУЕМГ, техническо обслужване на СУЕМГ в предизборния и изборния ден по места/съответната избирателна секция и осигуряване на Център за поддръжка при възникнали проблеми със СУЕМГ в изборите за членове на Европейския парламент от Република България Обособена позиция № 2: Транспорт на СУЕМГ до избирателните секции в страната и логистично осигуряване на СУЕМГ в предизборния и следизборния ден в изборите за членове на Европейския парламент от Република България“

  • № 3024-МИ / 15.03.2024

    относно: промяна в състава на ОИК – Омуртаг, област Търговище

  • № 3023-МИ / 15.03.2024

    относно: промени в състава на ОИК – Брусарци, област Монтана

  • всички решения