Съобщение

Във връзка с провеждането на консултации за формиране съставите на секционните избирателни комисии при произвеждането на частични избори през 2017 г. Централната избирателна комисия уведомява за актуалните адреси и представителство на парламентарно представените партии и коалиции в 44-то Народно събрание.

1 Партия ГЕРБ
Чрез представляващия Бойко Борисов
1414, гр. София, 
пл. България № 1, НДК, Административна сграда, ет. 17
тел. 02/490 13 13
факс: 02/ 490 09 51
лице за контакти: Цветомир Петров Паунов
e_mail: [email protected]
2 Коалиция БСП за България
Чрез представляващия Корнелия Нинова
гр. София,
р-н Възраждане, 
ул. Позитано № 20, п.к. 382,
тел. 02/810 72 00, 0886 839 722
факс: 02/981 21 85
лице за контакти:
Аглика Стефчева Виденова
e_mail: [email protected]
3 Коалиция ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ – НФСБ, АТАКА и ВМРО
Чрез представляващите заедно и поотделно Валери Симеонов, Волен Сидеров, Красимир Каракачанов
гр. София,
бул. Васил Левски №94, ул. Пиротска № 5,
ул. Врабча № 1;
тел. 0887 887 001, 0882 249 103, 0882 662 287
Лицa за контакт:
Мария Цветкова
Михаил Петров
Рени Асенова
e_mail:
[email protected] [email protected] [email protected]
4 Партия ДПС
Чрез представляващия Мустафа Карадайъ
гр. София,
бул. Ал. Стамболийски № 45А,
тел. 02/811 44 44
факс: 02/811 44 44
лице за контакти: Мустафа Сали Карадайъ
e_mail: [email protected]
5 Партия ВОЛЯ
Чрез представляващия Веселин Марешки
гр. София,
бул. Тодор Александров №28, ет. 7,
тел. 02/421 42 01, 0888 306 812;
Лице за контакт:
Адв. Христо Иванов Нихризов
e_mail: [email protected]

Съобщение

Централната избирателна комисия РАЗРЕШАВА отваряне на запечатано помещение, в което се съхраняват изборни книжа и материали от предшестващи избори, определено със заповед на кмета на община, за прибиране на бюлетините и другите книжа и материали от частичните избори, насрочени на 30 април 2017 г., и при произвеждане на евентуален втори тур, не по-рано от 20,00 ч. в деня на избора.

Достъпът до запечатаното помещение, в което се съхраняват изборните книжа и материали от предшестващи избори, да се осъществи по реда на т. 30 от Решение № 2662-МИ/НР от 18 октомври 2015 г. на ЦИК от комисия от длъжности лица, определена със заповед на кмета на общината.

За извършените действия да се съставят съответните протоколи съобразно изискванията на т. 31 от Решение № 2662-МИ/НР от 18 октомври 2015 г. на ЦИК.

На 30 април 2017 г. са насрочени частични избори за:

  • кмет на кметство Гара Орешец, община Димово, област Видин;
  • кмет на кметство Люляково, община Кърджали, област Кърджали;
  • кмет на кметство Гецово, община Разград, област Разград;
  • кмет на кметство Лозенец, община Царево, област Бургас;
  • кмет на кметство Козаревец, община Лясковец, област Велико Търново.

Съобщение

Централната избирателна комисия уведомява, че съгласно чл. 37, ал. 1 и 2 от Изборния кодекс избирателите с трайни увреждания, които не им позволяват да упражнят избирателното си право в изборното помещение, но желаят да гласуват с подвижна избирателна кутия в насрочените на 30 април 2017 г. частични избори за кметове, следва да заявяват желанието си в писмена форма чрез заявление по образец – Приложение № 16А-МИ от изборните книжа, подписано саморъчно и изпратено по поща, факс или чрез електронно заявление през интернет страницата на общинската администрация по постоянния адрес или по настоящия адрес, когато е направено искане за вписване в списъка за гласуване по настоящия им адрес.

Крайният срок за подаване на заявление за частичните избори за кметове е 15 април 2017 г., включително.

Съобщение

Централната избирателна комисия уведомява, че на 15 април 2017 г. включително, изтича крайният срок, в който избирателите могат да подадат заявление – Приложение № 12-МИ от изборните книжа за гласуване по настоящ адрес в частичните избори за кметове, насрочени на 30 април 2017 г. Заявленията се подават до общинската администрация по настоящ адрес.

На 30 април 2017 г. са насрочени частични избори за:

- кмет на кметство Гецово, община Разград, област Разград;

- кмет на кметство Гара Орешец, община Димово, област Видин;

- кмет на кметство Люляково, община Кърджали, област Кърджали;

- кмет на кметство Лозенец, община Царево, област Бургас;

- кмет на кметство Козаревец, община Лясковец, област Велико Търново;

Съобщение

На 11 април 2017 г. от 11.00 часа в пресклуба на Народното събрание на пл. „Княз Александър І“ № 1, източен вход, откъм паркинга встрани от Национална художествена галерия ще се проведе съвместна пресконференция на Централната избирателна комисия и Съвета за електронни медии за представяне на мониторинговия доклад за резултатите от наблюдението върху радио и телевизионните програми на доставчици на медийни услуги по време на предизборната кампания за изборите за народни представители, произведени на 26 март 2017 г.

На пресконференцията ще присъстват председателят на ЦИК Ивилина Алексиева и председателят на СЕМ Мария Стоянова, както и представители на двете институции.

 Вход с журналистически карти.

Съобщение

Централната избирателна комисия уведомява, че на 6 април 2017 г. (четвъртък), от 16,00 часа, ще се проведе жребий за определяне на поредните номера на партиите и коалициите, регистрирани в ЦИК, в бюлетините за гласуване в частичните избори за кметове, насрочени за 30 април 2017 г.

Тегленето на жребия ще се извърши публично и на него могат да присъстват упълномощени представители на партиите и коалициите, наблюдатели и представители на средствата за масово осведомяване.

Жребият ще се проведе в сградата на Народното събрание, пл. „Княз Александър І“ № 1, етаж мецанин, зала 42.

Съобщение

На 30 март 2017 г. (четвъртък) от 12.00 часа Централната избирателна комисия ще даде брифинг, на който ще обяви решението относно получените гласове и разпределението на мандатите между партиите и коалициите от произведените на 26 март 2017 г. избори за народни представители.

Брифингът ще се състои в сградата на Народното събрание, пл. „Княз Александър І“ № 1, официален вход, източно крило (откъм паркинга встрани от Националната художествена галерия).

Вход с журналистически карти.

Съобщение

На 30 март 2017 г. (четвъртък) изтича крайният срок, в който гражданите на други държави-членки на ЕС, които желаят да гласуват в частичните избори за кметове, насрочени на 30 април 2017 г., трябва да подадат декларация Приложение № 8-МИ от изборните книжа за вписване в избирателните списъци – част ІІ. Декларацията се подава до общинската администрация по адрес на пребиваване и при условие, че гражданинът не е подавал такава декларация в изборите на 25 октомври 2015 г., или, ако е подавал, има промяна в личните документи и адреса на пребиваване.

Органите по чл. 23 от Изборния кодекс служебно вписват в избирателния списък (част II) гражданите на други държави-членки на Европейския съюз, които веднъж са подали декларация и са били включени в избирателния списък част II, без да е необходимо да подават нова декларация.

Гражданите на други държави-членки на ЕС имат право да гласуват, ако са навършили 18 години, не са поставени под запрещение, не изтърпяват наказание лишаване от свобода, имат статут на продължително или постоянно пребиваващи в България, не са лишени от правото да избират в държавата-членка, на която са граждани, и отговарят на изискването да са живели най-малко през последните шест месеца в съответното населено място.

Съобщение

Централната избирателна комисия напомня, че съгласно чл. 187 от Изборния кодекс печатните медии и онлайн новинарските услуги следва да предоставят едни и същи условия и цени на всички партии, коалиции, местни коалиции и инициативни комитети, регистрирали кандидати за участие в частичните избори за кметове, които ще се произведат на 30 април 2017 г. Тарифите и условията следва да се обявяват на интернет страницата на съответната медия в срок до 30 март 2017 г. (четвъртък) включително и да се изпратят незабавно на Сметната палата и на ЦИК.

В срок до 30 март 2017 г. (четвъртък) включително, съгласно чл. 198, ал. 5 от Изборния кодекс, електронните медии (с изключение на БНТ, БНР и техните регионални центрове) следва да обявят на интернет страницата си условията и реда за предоставяне на време за отразяване на предизборната кампания, както и тарифите си.

Съгласно чл. 180 от Изборния кодекс доставчиците на медийни услуги са длъжни да обявяват на интернет страниците си информация за договорите, сключени с партиите, коалициите, местните коалиции и инициативните комитети, регистрирали кандидати, и/или с друг възложител във връзка с предизборната кампания, включително ако договорът е сключен с посредник. Информацията се публикува в тридневен срок от подписването на съответния договор и се премахва не по-рано от обявяване на резултатите от изборите.

На 30 април 2017 г. ще се произведат частични местни избори за кметове на:

- кметство Гара Орешец, община Димово, област Видин;

- кметство Люляково, община Кърджали, област Кърджали;

- кметство Гецово, община Разград, област Разград;

- кметство Лозенец, община Царево, област Бургас;

- кметство Козаревец, община Лясковец, област Велико Търново.

Съобщение

Централната избирателна комисия напомня на членовете на секционните избирателни комисии, че съгласно чл. 220 от Изборния кодекс, когато в 20.00 ч. пред изборното помещение има негласували избиратели, председателят и секретарят на секционната избирателна комисия установяват техния брой и самоличност. Негласувалите избиратели предават документите си за самоличност на комисията. Само тези избиратели се допускат до гласуване след 20.00 ч., но не по-късно от 21.00 ч.

Съобщение

Централната избирателна комисия напомня на членовете на секционните избирателни комисии извън страната, че съгласно чл. 220 от Изборния кодекс, когато в 20.00 ч. местно време пред изборното помещение има негласували избиратели, председателят и секретарят на секционната избирателна комисия установяват техния брой и самоличност. Негласувалите избиратели предават документите си за самоличност на комисията. Само тези избиратели се допускат до гласуване след 20.00 ч., но не по-късно от 21.00 ч. местно време.

Съобщение

Централната избирателна комисия напомня, че съгласно чл. 28, ал. 3 от Изборния кодекс избирател, вписан в избирателен списък в лечебно заведение, дом за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, който в изборния ден е извън лечебното заведение, дома или друга специализирана институция, се дописва в избирателния списък от секционната избирателна комисия по постоянен адрес след представяне на документ, че е бил настанен в някоя от институциите, документ за самоличност и на декларация по образец (Приложение № 17-НС от изборните книжа), че не е гласувал и няма да гласува на друго място.

Когато избирател не е снабден с документ, че е бил настанен в лечебно заведение, дом или друга специализирана институция, избирателят се допуска да гласува след представяне на документ за самоличност и на декларация по образец (Приложение № 17-НС от изборните книжа), че не е гласувал и няма да гласува на друго място. На избирателя изрично трябва да се напомни наказателната отговорност, която носи, когато гласува два пъти или в нарушение на закона.

Съобщение

По повод постъпили въпроси относно гласуване по реда на чл. 241 от Изборния кодекс Централната избирателна комисия уведомява:

Студентите – редовна форма на обучение във висше учебно заведение, които не разполагат с надлежно заверена от учебното заведение за съответния семестър студентска книжка, включително дипломанти, курсанти, докторанти и др., могат да гласуват в изборите за народни представители на 26 март 2017 г. по реда на чл. 241 от Изборния кодекс, след като се явят в избирателна секция по избор в населеното място, където се обучават, когато то е различно от населеното място по постоянен адрес, след представяне на документ за самоличност, удостоверителен документ (уверение, служебна бележка и др.), издаден от учебното заведение със седалище в съответното населено място, който да послужи пред СИК и от който да е видно, че лицето се обучава редовна форма на обучение в съответното висше учебно заведение за учебната 2016/2017 г.

При гласуването лицата подават декларация – Приложение № 17-НС от изборните книжа, че не са гласували и няма да гласуват на друго място.

Лицата се дописват в избирателния списък под чертата и се допускат да гласуват, като в удостоверителния документ се отбелязват датата на гласуването, номерът на секцията и се вписва „гласувал“, след което документът се подписва от председателя и секретаря и се подпечатва с печата на СИК. Декларацията се прилага към избирателния списък и е неразделна част от него.

Съобщение

Централната избирателна комисия напомня на печатните и електронните медии, че съгласно чл. 205, ал. 5 от Изборния кодекс резултати от допитвания до общественото мнение по повод на изборите не могат да се огласяват под каквато и да е форма 24 часа преди изборния ден до обявяване края на изборния ден на територията на страната.

Неизпълнението на това задължение представлява нарушение, за което е предвидено административно наказание, глоба или имуществена санкция в размер от 2000 до 5000 лв., а когато нарушението е извършено повторно, глобата или имуществената санкция е в размер от 5000 до 10 000 лв. съгласно разпоредбата на чл. 475 от Изборния кодекс.

Централната избирателна комисия напомня на печатните и електронни медии, че при осъществяване на дейността си следва да спазват разпоредбата на чл. 205 от Изборния кодекс.

Съобщение

Централната избирателна комисия информира, че в изборите за народни представители на 26 март 2017 г. участие ще вземат 11 партии и 9 коалиции, регистрирали кандидатски листи, както и 9 независими кандидати.

Общият брой на избирателните секции в страната е 12 081, а общият брой избиратели по избирателни списъци е 6 810 336.

Централната избирателна комисия напомня на избирателите, че в изборния ден в Република България гласуването започва в 07.00 часа и приключва в 20.00 часа.

Извън страната изборният ден започва в 07.00 часа местно време и приключва в 20.00 часа местно време.

Когато в 20.00 часа пред изборното помещение има негласували избиратели, председателят и секретарят на комисията установяват техния брой и самоличност, като тези избиратели предават документите си за самоличност на комисията. Само тези избиратели се допускат до гласуване след 20.00 часа, но не по-късно от 21.00 часа (извън страната това е съответното местно време).

Централната избирателна комисия напомня, че в Република България на 26 март 2017 г., в 03.00 часа сутринта, се минава към лятно часово време, като часовниците се преместват с 1 (един) час напред.

Съобщение

Централната избирателна комисия уведомява избирателите, че в изборния ден в Република България гласуването започва в 07.00 часа и приключва в 20.00 часа.

Извън страната изборният ден започва в 07.00 часа местно време и приключва в 20.00 часа местно време.

Когато в 20.00 часа пред изборното помещение има негласували избиратели, председателят и секретарят на комисията установяват техния брой и самоличност, като тези избиратели предават документите си за самоличност на комисията. Само тези избиратели се допускат до гласуване след 20.00 часа, но не по-късно от 21.00 часа (извън страната това е съответното местно време).

Централната избирателна комисия напомня, че в Република България на 26 март 2017 г., в 03.00 часа сутринта, се минава към лятно часово време, като часовниците се преместват с 1 (един) час напред.

Съобщение

Централната избирателна комисия уведомява, че крайният срок за подаване на документи за допускане/регистрация за участие в частичните избори за кметове, насрочени за 30 април 2017 г., е до 25 март 2017 г., 17,00 часа.

Приемът на документи за допускане/регистрация на партии и коалиции за участие в частичните избори за кмет на кметство Гара Орешец, община Димово, област Видин, кметство Люляково, община Кърджали, област Кърджали, кметство Гецово, община Разград, област Разград, кметство Лозенец, община Царево, област Бургас и за кмет на кметство Козаревец, община Лясковец, област Велико Търново, се извършва съгласно Решение № 3340-МИ от 4 август 2016 г. на ЦИК, в сградата на Народното събрание, пл. „Княз Александър І“ № 1, етаж мецанин.

Съобщение

Лицата, включени в избирателен списък по настоящ адрес въз основа на подадено от тях заявление – Приложение № 12-НС от изборните книжа, могат да гласуват само в секцията по настоящия им адрес, в чийто списък са включени.

Такива лица не могат да се върнат в изборния ден и да гласуват в секцията по постоянния им адрес. На такива лица не се издава удостоверение по чл. 40 от ИК и не се заличават от списъка на заличените лица в изборния ден.

Съобщение

ДО КМЕТОВЕТЕ НА ОБЩИНИ

Централната избирателна комисия информира, че прие Решение № 4536 от 18 март 2017 г. за отваряне на запечатани помещения, определени за съхранение на изборни книжа и материали от изборите за народни представители на 26 март 2017 г., в които се съхраняват изборни книжа и материали от предходни избори и референдуми.

Календар

Решения

  • № 3025-ЕП / 15.03.2024

    относно: откриване на състезателна процедура с договаряне за възлагане на обществена поръчка с предмет: „Дейности по осигуряване на машинното гласуване в изборите за членове на Европейския парламент от Република България през юни 2024 г., съгласно техническите спецификации и условията на договорите, с две обособени позиции: Обособена позиция № 1: Профилактика/диагностика (тестване на СУЕМГ и на вградените в нея периферии – принтер и четец на смарт карти), подготовка, инсталиране на операционна система и приложния софтуер, параметризиране и окомплектоване на СУЕМГ, техническо обслужване на СУЕМГ в предизборния и изборния ден по места/съответната избирателна секция и осигуряване на Център за поддръжка при възникнали проблеми със СУЕМГ в изборите за членове на Европейския парламент от Република България Обособена позиция № 2: Транспорт на СУЕМГ до избирателните секции в страната и логистично осигуряване на СУЕМГ в предизборния и следизборния ден в изборите за членове на Европейския парламент от Република България“

  • № 3024-МИ / 15.03.2024

    относно: промяна в състава на ОИК – Омуртаг, област Търговище

  • № 3023-МИ / 15.03.2024

    относно: промени в състава на ОИК – Брусарци, област Монтана

  • всички решения