Съобщение

Централната избирателна комисия изказва своята специална благодарност на членовете на секционните избирателни комисии за всеотдайната им работа във връзка с произвеждането на изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 г.

Съобщение

Във връзка с постъпили въпроси относно изплащането на възнаграждението на членовете на секционните избирателни комисии в секции с машинно гласуване, в които не е произведено машинно гласуване по технически причини, Ви уведомяваме следното:

Членовете на секционните избирателни комисии в секции с машинно гласуване получават и възнаграждението по т. 2.5. от Решение № 5-ЕП от 25.03.2019 г. на ЦИК независимо, че машинното гласуване не е произведено по технически причини.

Съобщение

Заседанието на Централната избирателна комисия продължава в 20.30 ч. с дневен ред:

  1. Приемане на решение за приемане на окончателните числови данни за всеки отделен случай и актуализиране на базата данни на резултатите от изборите за членове на Европейския парламент от Република България, произведени на 26 май 2019 г.
  2. Решение за публикуване на числовите данни.
  3. Приемане на решение за обявяване на окончателните резултати от изборите на 26 май 2019 г. и разпределението на мандатите между партиите и коалициите в изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 г.

Съобщение

В Централната избирателна комисия се събира и обобщава информация от районните избирателни комисии.

След приключване на гласуването във всички секционни избирателни комисии на територията на страната Централната избирателна комисия ще обяви края на изборния ден, но не по-късно от 21.00 часа.

Съобщение

ЦИК ще санкционира всеки нарушил закона в изборния ден

Във връзка с постъпили сигнали за неправомерно публикуване на предварителни резултати от провеждания днес избор за членове на Европейския парламент Централната избирателна комисия извърши проверка на интернет страниците на няколко издания и установи, че данните за резултатите от гласуването, изразяващи се в проценти, се публикуват и актуализират на равни времеви интервали.

Съобразно разпоредбата на чл. 205, ал. 5 ИК е налице забрана резултати от допитвания до общественото мнение по повод на изборите да се огласяват под каквато и да е форма до обявяване края на изборния ден на територията на страната.

ЦИК уважава свободата на словото на българските медии и правото им да публикуват свободно информация, когато това се извършва съобразно закона на Република България.

Съобщение

На 25 май 2019 г. 12.30 ч. в Централната избирателна комисия беше проведена съвместна среща с представители на Министерството на вътрешните работи и фирмата изпълнител на обществената поръчка за машинно гласуване „Сиела Норма“ АД във връзка с предаването на изборните книжа и материали, и машините за гласуване до избирателните секции.

На нея беше обсъден процесът на подготовка на изборните помещения за предстоящото гласуване и организацията по транспортирането, доставката и монтажа на машините за гласуване.

В резултат на проведената среща Централната избирателна комисия информира, че процесът по предаване на изборните книжа и материали, и машини за гласуване на секционните избирателни комисии протича нормално и в срок.

Съобщение

ДО СИК ИЗВЪН СТРАНАТА 

Централната избирателна комисия уведомява, че при възникнали въпроси във връзка с гласуването извън страната в изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 г. секционните избирателни комисии извън страната могат да осъществят оперативна комуникация с ЦИК в изборния ден на дежурен телефонен номер: +35929393728.

Съобщение

Помещенията в Централната избирателна комисия, в които ще се извършва компютърната обработка на данните от протоколите от Секционните избирателни комисии и от Районните избирателни комисии за резултатите от изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 г. са в готовност и очакват началото на изборния ден.

Според оперативния план на ЦИК приет с решение № 365-ЕП Районните избирателни комисии трябва не по-късно от 48 часа от получаване на последния секционен протокол да предадат на ЦИК протоколите и изборните книжа.

Помещенията в Централната избирателна комисия, в които ще се извършва компютърната обработка

Помещенията в Централната избирателна комисия, в които ще се извършва компютърната обработка

Помещенията в Централната избирателна комисия, в които ще се извършва компютърната обработка

Съобщение

Централната избирателна комисия информира, че в изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 г. участие ще вземат 13 партии и 8 коалиции, регистрирали кандидатски листи, както и 6 независими кандидати.

Общият брой на избирателните секции в страната по предварителен списък е 11 661, а общият брой избиратели по избирателни списъци е 6 355 633.

Избирателните секции в лечебни заведения, домове за стари хора или други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, капитаните на плавателни съдове под българско знаме, в местата за изтърпяване наказание лишаване от свобода и за задържане, се образуват при наличието на не по-малко от 10 избиратели в срок не по-късно от 48 часа преди изборния ден.

Централната избирателна комисия напомня на избирателите, че в изборния ден в Република България гласуването започва в 07.00 часа и приключва в 20.00 часа.

Извън страната изборният ден започва в 07.00 часа местно време и приключва в 20.00 часа местно време.

Когато в 20.00 часа пред изборното помещение има негласували избиратели, председателят и секретарят на комисията установяват техния брой и самоличност, като тези избиратели предават документите си за самоличност на комисията. Само тези избиратели се допускат до гласуване след 20.00 часа, но не по-късно от 21.00 часа (извън страната това е съответното местно време).

Съобщение

Централната избирателна комисия уведомява районните избирателни комисии и кметовете на общини, че незабавно на интернет страниците на комисиите и на общините, и чрез средствата за масово осведомяване следва да се оповестят мерките, позволяващи на избирателите с увредено зрение и затруднения в придвижването да упражнят правото си на глас в съответната избирателна секция, съгласно чл. 234, ал. 1 ИК.

В обявлението се посочват телефоните, датите, часовете и адресите на които ще се приемат заявки за помощ за придвижване със специализиран транспорт в изборния ден.

Съобщение

На 22 май 2019 г., (сряда), в Централната избирателна комисия се проведе Ден на отворените врати. Към инициатива проявиха интерес ученици от 51-во СУ „Елисавета Багряна“, на повечето от които им предстои да гласуват за първи път през тази година.

Те посетиха залата на ЦИК, откъдето на живо се излъчват заседанията на Комисията и се запознаха с членовете на ЦИК и тяхната работа. Учениците имаха възможност да влезнат в ролята на членове на ЦИК. Председателят на ЦИК г-жа Стефка Стоева отстъпи своя председателски стол на ученика Михаил Каров, който след като зае мястото на председател постави на дневен ред въпрос за гласуване и учениците имаха възможност да изпробват системата за гласуване и да видят как се отчитат гласовете им.

Младите избиратели имаха възможност да зададат своите въпроси във връзка с предстоящите избори за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 г. Най-любопитно за учениците беше как се гласува с бюлетината, как се отбелязва преференция, къде ще има машинно гласуване. Членовете на ЦИК ги запознаха с основните права и задължения на избирателите в изборния ден, както и с по-важните и интересни за гражданите дейности от организацията на изборите за членове на Европейския парламент.

Централната избирателна комисия и ученици от 51-во СУ „Елисавета Багряна“

Съобщение

Централната избирателна комисия уведомява ръководителите на лечебни заведения, на домове за стари хора и на другите специализирани институции за предоставяне на социални услуги, ръководителите на местата за изтърпяване наказание лишаване от свобода и за задържане и капитаните на плавателни съдове под българско знаме че на 23 май 2019 г. до 17.00 ч. изтича срокът, в който следва да образуват избирателни секции в ръководените от тях институции при наличие на не по-малко от 10 избиратели, да съставят и подпишат избирателните списъци за гласуване в тези секции и  да предоставят информация за включените в избирателните списъци лица на органа по чл. 23, ал. 1 ИК за служебното заличаване на лицата от избирателните списъци по постоянният им адрес.

Информацията за образуваните секции и изготвените избирателни списъци незабавно се изпраща на съответната Районна избирателна комисия, която формира единния номер на тези секции и го съобщава на ръководителя на изчислителния пункт при РИК.

Съобщение

Централната избирателна комисия съобщава, че ще се проведе онлайн обучение на Районните избирателни комисии по следния график:

 

ГРАФИК ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ОНЛАЙН ОБУЧЕНИЕ НА РАЙОННИ ИЗБИРАТЕЛНИ КОМИСИИ

2019 г.

Дата РИК
16.05.2019 г., четвъртък, 18,00 ч. Благоевград Враца
Варна
Хасково
17.05.2019 г., петък, 10,30 ч. Силистра
Велико Търново
Видин
Габрово
Добрич
Кюстендил
Плевен
17.05.2019 г., петък,  14,30 ч. Ловеч
Монтана
Пазарджик
Пловдив 17
Пловдив 16
Стара Загора
Търговище
17.05.2019 г., петък СИК извън страната
18.05.2017 г., събота, 10,30 ч. Кърджали
Перник
Русе
Сливен
Смолян
18.05.2019 г., събота, 14,30 ч. Бургас
Шумен
Ямбол
Разград
19.05.2019 г., неделя, 10,30 ч. София 23
София 24
София 25
Софийска област

 

Съобщение

ДО
ВСИЧКИ КМЕТОВЕ
НА ОБЩИНИ

Централната избирателна комисия уведомява кметовете на общини, че прие Решение № 318-ЕП от 15 май 2019 г. относно отваряне на запечатани помещения, определени за съхранение на изборни книжа и материали от изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 г., в които се съхраняват изборни книжа от предходни избори и референдуми, съгласно което отварянето на помещенията следва да се извърши не по-рано от 20,00 ч. на 26 май 2019 г.

Съобщение

Във връзка със същестуващи незаети места в съставите на секционните избирателни комисии (СИК) извън страната в изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 г. Централната избирателна комисия съобщава, че до 19 май 2019 г., (неделя) 17.00 ч. включително парламентарно представените партии и коалиции и партиите и коалициите, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на Европейския парламент от Република България могат да представят предложения за попълване на съответните състави.

Информация за незаетите места може да се получи от публикуваното на интернет страницата на ЦИК Решение № 304-ЕП от 13 май 2019 г.

Предложението следва да е подписано от представляващия съответната партия и коалиция и да съдържа имената на предложените лица, ЕГН, длъжност в комисията, образование, специалност и партията или коалицията, която ги предлага.

Съобщение

Централната избирателна комисия обръща внимание на доставчиците на медийни услуги, че следва да спазват изискванията на чл. 205 от Изборния кодекс, съгласно които, считано от деня на обнародването в ДВ, брой 24, от 22.3.2019 г. – Указ № 53 на президента за насрочване на изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 г., при огласяване на резултати от допитвания до общественото мнение и социологически проучвания по повод изборите за членове на Европейския парламент от Република България, същите следва да съдържат и информация за възложителя на допитването или проучването, за организацията, извършила допитването или проучването както и за източниците на финансирането му. В печатен или друг текстови материал информацията следва да се представя пълно и ясно в обособено поле на видно място и да заема не по-малко от 5 на сто от общата площ на материала, а в аудио- и аудио-визуални материали, излъчени по електронните медии или в представяне пред публика – веднъж в началото и веднъж в края на материала или представянето.

Лицата, които провеждат допитване до общественото мнение или социологически проучвания и/или огласяват резултати от тях, не могат да се позовават на служебна, търговска или друга защитена от закон тайна, за да не представят информация за възложителя на допитването или проучването, за организацията, извършила допитването или проучването и за източниците на финансирането му.

Централната избирателна комисия уведомява, че за нарушаване на разпоредбата на чл. 205 от ИК е предвидена глоба или имуществена санкция в размер на от 2000 до 5000 лева. Наказанието се налага с решение на ЦИК.

Съобщение

На 12 май 2019 г. печатницата на Българска народна банка предаде на упълномощени представители на Министерство на външните работи бюлетините за гласуване в секциите извън страната.

В изпълнение на решението на Централната избирателна комисия за осъществяване на контрол при отпечатването на бюлетините предаването се извърши в присъствието на представител на Министерство на финансите и на ЦИК.

Днес, 13 май 2019 г., ЦИК съгласува графика за доставка на бюлетините в страната. Бюлетините ще бъдат доставените до всички областни администрации до 21 май, включително.

Съобщение

На 11 май 2019 г., /събота/, членове от Централната избирателна комисия посетиха на място склада, в който са доставени машините за гласуване с цел да се инспектира техния брой, начина на съхранение и охрана.

В съответствие с договора за обществената поръчка за „Наемане на 3 000 специализирани устройства с инсталиран софтуер за електронно машинно гласуване, както и логистично осигуряване и обслужване на специализираните устройства до секционните избирателни комисии в страната, обучение на персонал за работа с устройствата за произвеждане на избори за членове на Европейския парламент от Република България на 26.05.2019 г.“ всичките изискуеми машини за гласуване са доставени в срок при спазване на изискванията за съхранение, контрол и охрана.

Експерти от Българската академия на науката и Софийски университет ще  сертифицират и одитират машините за гласуване с инсталирания софтуер.

Складът, в който са доставени машините за гласуване

Календар

Решения

  • № 3025-ЕП / 15.03.2024

    относно: откриване на състезателна процедура с договаряне за възлагане на обществена поръчка с предмет: „Дейности по осигуряване на машинното гласуване в изборите за членове на Европейския парламент от Република България през юни 2024 г., съгласно техническите спецификации и условията на договорите, с две обособени позиции: Обособена позиция № 1: Профилактика/диагностика (тестване на СУЕМГ и на вградените в нея периферии – принтер и четец на смарт карти), подготовка, инсталиране на операционна система и приложния софтуер, параметризиране и окомплектоване на СУЕМГ, техническо обслужване на СУЕМГ в предизборния и изборния ден по места/съответната избирателна секция и осигуряване на Център за поддръжка при възникнали проблеми със СУЕМГ в изборите за членове на Европейския парламент от Република България Обособена позиция № 2: Транспорт на СУЕМГ до избирателните секции в страната и логистично осигуряване на СУЕМГ в предизборния и следизборния ден в изборите за членове на Европейския парламент от Република България“

  • № 3024-МИ / 15.03.2024

    относно: промяна в състава на ОИК – Омуртаг, област Търговище

  • № 3023-МИ / 15.03.2024

    относно: промени в състава на ОИК – Брусарци, област Монтана

  • всички решения