Съобщение

Централната избирателна комисия уведомява, че в раздел “ИЗБОРИ ЗА НАРОДНО СЪБРАНИЕ 2017”, в подраздел „За избирателите“, гражданите могат да извършат проверка в списъка на лицата, подкрепящи регистрацията на партия/коалиция за участие в изборите за народни представители, насрочени на 26 март 2017 г.

За да се извърши проверката, следва да се получи персонален идентификационен код (ПИК) на заявен електронен адрес (Email). След получаване на кода е необходимо той да бъде активиран чрез натискане върху връзката (линк), посочена в съобщението, с което е изпратен ПИК. След това действие може да се извърши проверка в списъка.

Съобщение

Централната избирателна комисия уведомява, че на 13 февруари 2017 г. (понеделник) включително, изтича крайният срок, в който печатните медии и онлайн новинарските услуги предоставят едни и същи условия и цени на всички партии, коалиции и инициативни комитети, регистрирали кандидати за участие в изборите за народните представители, насрочени на 26 март 2017 г. Условията и цените се обявяват на интернет страницата им и се изпращат незабавно на Сметната палата и на ЦИК.

До 13 февруари 2017 г. електронните медии (с изключение на БНТ и БНР и техните регионални центрове) предоставят едни и същи условия и цени на всички партии, коалиции и инициативни комитети, регистрирали кандидати, и ги обявяват на интернет страницата си. В срок до 24 февруари 2017 г. следва да ги изпратят на Сметната палата, на ЦИК (за електронна медия с национален обхват) и на РИК (за електронна медия с регионален и местен обхват).

Доставчиците на медийни услуги следва в тридневен срок от подписване на съответния договор да публикуват на интернет страницата си информация за него, в т.ч. и за безвъзмездните договори, сключени с партии, коалиции и инициативни комитети, регистрирали кандидати, и/или с друг възложител във връзка с предизборната кампания, включително ако договорът е сключен чрез посредник. Информацията се премахва не по-рано от обявяване на резултатите от изборите.

Съобщение

Централната избирателна комисия уведомява, че Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) е публикувала информация, важна за политическите субекти, свързана с регистрацията им като администратори на лични данни по повод участие в изборите за народни представители на 26 март 2017 г.

С информацията можете да се запознаете на следния адрес: ttps://www.cpdp.bg/?p=news_view&aid=1038

Съобщение

Централната избирателна комисия уведомява българските граждани, че могат да заявят желанието си да гласуват в секции извън страната в предстоящите избори за народни представители на 26 март 2017 г., като подадат заявление за гласуване извън страната чрез интернет страницата на комисията. Възможността за това е налична от днес - 4 февруари 2017 г., в раздел  „Избори за Народно събрание 2017“, подраздел „Гласуване извън страната“. Срокът за подаване на електронно заявление през интернет страницата на Централната избирателна комисия изтича на 28.02.2017 г., 24,00 ч. българско време.

Декларация на СЕМ и ЦИК

В контекста на предстоящата предизборна кампания за провеждане на избори за народни представители, Съветът за електронни медии (СЕМ) и Централната избирателна комисия (ЦИК) призовават доставчиците на медийни услуги и партиите, коалициите, инициативните комитети и техните кандидати, при подготовката на информационното съдържание, свързано с предизборната кампания, да обърнат специално внимание и на хората със слухова недостатъчност и увредено зрение.

За избирателите медиите, особено телевизиите, представляват основно информационно средство, което формира техния избор. Затова е важно и онази част от българските граждани с увреден слух и зрение да получи възможност да направи информиран избор. Така и тези наши сънародници, които по неофициални данни са около половин милион души, ще могат да реализират законните си граждански права.

СЕМ и ЦИК напомнят, че адаптирането на програмите на доставчиците на медийни услуги за хората със специфични потребности се гарантира от международните стандарти, европейското законодателство, българската нормативна уредба, в т.ч. от Закона за радиото и телевизията (ЗРТ):

„Чл. 8. (Изм. – ДВ, бр. 96 от 2001 г., доп., бр. 77 от 2002 г., изм., бр. 12 от 2010 г.)

(2) Доставчиците на аудио-визуални медийни услуги се насърчават да гарантират, че техните услуги постепенно стават достъпни за хората с увредено зрение или слух.

(3) Доставчиците на радиоуслуги се насърчават да предоставят по подходящ начин програми и предавания онлайн, достъпни за хората с увредено зрение или слух.”

СЕМ и ЦИК вярват, че многообразната медийна среда е част, както от плурализма в гражданското общество, така и дава възможност за зачитане на различните потребности на гражданите.

Съобщение

Централната избирателна комисия уведомява, че на 4 февруари 2017 г. включително, изтича крайният срок, в който избирателите могат да подадат заявление – Приложение № 12-МИ от изборните книжа за гласуване по настоящ адрес в частичните избори за кметове, насрочени на 19 февруари 2017 г. Заявленията се подават до общинската администрация по настоящ адрес.

На 19 февруари 2017 г. са насрочени частични избори за:

  • кмет на кметство Лом Черковна, община Бяла, област Русе;
  • кмет на  кметство Градница, община Севлиево, област Габрово;
  • кмет на кметство Глоджево, община Ветово, област Русе;
  • кмет на кметство Мирянци, община Пазарджик, област Пазарджик;
  • кмет на община Кубрат, област Разград.

Съобщение

Централната избирателна комисия уведомява, че съгласно чл. 37, ал. 1 и 2 от Изборния кодекс избирателите с трайни увреждания, които не им позволяват да упражнят избирателното си право в изборното помещение, но желаят да гласуват с подвижна избирателна кутия в насрочените на 19 февруари 2017 г. частични избори за кметове, следва да заявяват желанието си в писмена форма чрез заявление по образец – Приложение № 16А-МИ от изборните книжа, подписано саморъчно и изпратено по поща, факс или чрез електронно заявление през интернет страницата на общинската администрация по постоянния адрес или по настоящия адрес, когато е направено искане за вписване в списъка за гласуване по настоящия им адрес.

Крайният срок за подаване на заявление за частичните избори за кметове е 4 февруари 2017 г., включително.

Съобщение

Централната избирателна комисия напомня на доставчиците на медийни услуги, че следва да спазват изискванията на чл. 205 от Изборния кодекс, съгласно които, считано от деня на обнародването в „Държавен вестник“ – 26 януари 2017 г. на Указа на президента за насрочване на изборите за народни представители до изборния ден, при огласяване на резултати от допитвания до общественото мнение и социологически проучвания по повод предстоящите избори за народни представители, същите следва да съдържат и информация за възложителя на допитването или проучването, за организацията, извършила допитването или проучването, както и за източниците на финансирането му. В печатен или друг текстови материал информацията следва да се представя пълно и ясно в обособено поле на видно място и да заема не по-малко от 5 на сто от общата площ на материала, а в аудио- и аудио-визуални материали, излъчени по електронните медии или в представяне пред публика – веднъж в началото и веднъж в края на материала или представянето.

Лицата, които провеждат допитване до общественото мнение или социологически проучвания и/или огласяват резултати от тях, не могат да се позовават на служебна, търговска или друга защитена от закон тайна, за да не представят информация за възложителя на допитването или проучването, за организацията, извършила допитването или проучването и за източниците на финансирането му.

Централната избирателна комисия уводомява, че за нарушаване на разпоредбите на чл.205 от ИК е предвидена глоба или имуществена санкция в размер на от 2000 до 5000 лева.

Съобщение

За участие в изборите за народни представители на 26 март 2017 г. партиите и коалициите внасят безлихвен депозит в размер на 2 500 (две хиляди и петстотин) лева, а инициативните комитети 100 (сто) лева по сметка на Централната избирателна комисия в Българска народна банка, както следва:

IBAN: BG85 BNBG 9661 3300 1070 03
BIC: BNBGBGSD

Депозитите, внасяни в брой в Касовия център на Българска народна банка, намиращ се на адрес ул. “Михаил Тенев“ № 10 (зад търговския център на бул. “Цариградско шосе“), се приемат всеки работен ден до 15,45 часа с изключение на 08.02.2017 г., когато приемането се удължава до 17 часа. За внесения безлихвен депозит в брой се дължи такса съгласно Приложение № 1, т. І (1.2) от „Тарифа за таксите, които БНБ събира за обслужване на клиенти с банкноти и монети“.

Внасянето на депозити чрез другите банки се извършва в рамките на работното време на съответната банка.

Съобщение

На 2 февруари 2017 г. Централната избирателна комисия започва да приема документи за регистрация на партии и коалиции за участие в изборите за народни представители, насрочени на 26 март 2017 г.

Приемането на документите ще се извършва всеки ден от 9,00 ч. до 17,00 ч. в сградата на Народното събрание, пл. „Княз Александър І“ № 1, Официален вход, Източно крило, откъм паркинга встрани от Националната художествена галерия.

Крайният срок за подаване на заявление за регистрация в ЦИК на партиите и коалициите е до 17,00 часа на 8 февруари 2017 г. и се извършва по реда на Решение № 4133-НС от 26 януари 2017 г.

Съобщение

Централната избирателна комисия информира, че до 29 януари 2017 г. (неделя) включително електронните медии (с изключение на БНТ и БНР и техните регионални центрове) изпращат на Сметната палата, на ЦИК (за електронна медия с национален обхват) и на ОИК (за електронна медия с регионален и местен обхват) условията, реда и тарифите си за предоставяне на време за отразяване на предизборната кампания на всички партии, коалиции, местни коалиции и инициативни комитети, регистрирали кандидати за участие в частичните избори за кметове, насрочени на 19 февруари 2017 г.

Съобщение

Централната избирателна комисия информира, че до 29 януари 2017 г. (неделя) включително, съгласно чл. 198, ал. 4 от Изборния кодекс електронните медии (с изключение на БНТ, БНР и техните регионални центрове) следва да обявят на интернет страницата си условията, реда за предоставяне на време за отразяване на предизборната кампания, както и тарифите си за предстоящите частични избори за кметове, насрочени на 19 февруари 2017 г.

Съобщение

Указание за попълване на „списък“ в структуриран вид от подкрепящи регистрацията на инициативен комитет за участие в изборите за народни представители за Народно събрание  на 26 март 2017 г.

За въвеждането на данните от списъците по Приложение № 69-НС от изборните книжа за народни представители се използва програмата „Списък на лица, подкрепящи регистрацията на инициативен комитет за участие  в изборите за народни представители на 26 март 2017 г.“. След стартиране на програмата се натискат последователно бутоните „Enable Editing“ и „Enable Content“, след което за въвеждане на данните от списъка следва да се натисне и бутона „Въвеждане на ред“. Появява се таблица „въвеждане на ЕГН“, в която се попълват съответните данни за лицето от списъка като се започне от номер по ред в списъка, номер на страница, ЕГН и последователно трите имена, населено място, локализационна единица (улица), локализационна единица (номер), и след което се натиска бутона „add“ (добави), данните се прехвърлят в основната таблица, а таблицата „въвеждане на ЕГН“ се нулира за попълване на данните на следващо лице от списъка и т.н.

Когато се завърши списъка се натиска бутон „close“ (затвори) и се записва файла чрез „save as“ (запази като) на съответното устройство (диск, CD, флашка(USB) и т.н.). Записва се веднъж като файл във формат на Excel и втори път като файл CVS (coma delimited), като името на файла съдържа името на инициативния комитет за регистрация (например: „Списък на подкрепящите регистрацията на инициативен комитет за издигане кандидатурата на ХХХХХХ ХХХХХХ ХХХХХХХ за народен представител  в изборите за народни представители на 26 март 2017 г.“). Тези 2 файла се записват на технически носител (CD, USB или друг) и се представят заедно с документацията. Записът във файла трябва да е в реда, в който е подредена документацията в папките със списъците.

Програмата можете да изтеглите тук.

Съобщение

Указание за попълване на „списък“ в структуриран вид от подкрепящи регистрацията на партия или коалиция за участие в изборите за народни представители за Народно събрание на 26 март 2017 г.

За въвеждането на данните от списъците по Приложение № 49-НС от изборните книжа за народни представители се използва програмата „Списък на лица, подкрепящи регистрацията на партия или коалиция“. След стартиране на програмата се натискат последователно бутоните „Enable Editing“ и „Enable Content“ (ако се изисква), след което за въвеждане на данните от списъка следва да се натисне и бутонът „Въвеждане на ред“. Появява се таблица „въвеждане на ЕГН“, в която се попълват съответните данни за лицето от списъка, като се започне от номер по ред в списъка, номер на страница, ЕГН и последователно трите имена, след което се натиска бутонът „add“ (добави), данните се прехвърлят в основната таблица, а таблицата „въвеждане на ЕГН“ се нулира за попълване на данните на следващо лице от списъка и т.н.

Когато се завърши списъкът се натиска бутон „close“ (затвори) и файлът се записва чрез „save as“ (запази като) на съответното устройство (диск, CD, флашка (USB) и т.н.). Записва се веднъж като файл във формат на Excel и втори път като файл CSV (coma delimited), като името на файла съдържа името на партията или коалицията за регистрация (например: „Списък на подкрепящите регистрацията на партия „ХХХХХХ“ за изборите за народни представители“). Тези два файла се записват на технически носител (CD или USB) и се представят заедно с документацията. Записът във файла трябва да е в реда, в който е подредена документацията в папките със списъците.

Програмата може да изтеглите тук.

Съобщение

Централната избирателна комисия уведомява, че на 25 януари 2017 г. (сряда) от 10.30 часа ще се проведе жребий за определяне на поредните номера на партиите и коалициите, регистрирани в ЦИК, в бюлетините за гласуване в частичните избори за кметове, насрочени за 19 февруари 2017 г.

Жребият ще се състои в сградата на Народното събрание, пл.„Княз Александър І“ № 1, официален вход, източно крило (откъм паркинга встрани от Националната художествена галерия).

На 19 февруари 2017 г. са насрочени частични избори за:

- кмет на кметство Лом Черковна, община Бяла, област Русе;

- кмет на кметство Градница, община Севлиево, област Габрово;

- кмет на кметство Глоджево, община Ветово, област Русе;

- кмет на кметство Мирянци, община Пазарджик, област Пазарджик;

- кмет на община Кубрат, област Разград.

Съобщение

Централната избирателна комисия уведомява, че на 19 януари 2017 г., четвъртък, включително, изтича крайният срок, в който печатните медии и онлайн новинарските услуги предоставят едни и същи условия и цени на всички партии, коалиции, местни коалиции и инициативни комитети, регистрирали кандидати за участие в частичните избори за кметове, насрочени на 19 февруари 2017 г. Условията и цените се обявяват на интернет страницата им и се изпращат незабавно на Сметната палата и на ЦИК.

Съобщение

На 19 януари 2017 г. изтича крайният срок, в който гражданин на друга държава – членка на ЕС, който отговаря на условията по чл. 396, ал. 2 и желае да бъде вписан в избирателните списъци за частичните избори за кметове, насрочени на 19 февруари 2017 г., и не е бил вписан в избирателните списъци – част ІІ, в изборите на 25 октомври 2015 г., представя декларация по образец в общинската администрация по адреса на пребиваване на територията на съответното населено място. Вписаните в избирателните списъци – част ІІ, подават нова декларация само при промяна на някои от декларираните обстоятелства.

На 19 февруари 2017 г. са насрочени частични избори за:

- кмет на кметство Лом Черковна, община Бяла, област Русе;

- кмет на кметство Градница, община Севлиево, област Габрово;

- кмет на кметство Глоджево, община Ветово, област Русе;

- кмет на кметство Мирянци, община Пазарджик, област Пазарджик;

- кмет на община Кубрат, област Разград.

Съобщение

Централната избирателна комисия уведомява, че крайният срок за подаване на документи за допускане/регистрация за участие в частичните избори за кметове, насрочени за 19 февруари 2017 г., е до 14 януари 2017 г., 17,00 часа.

Приемът на документи за допускане/регистрация на партии и коалиции за участие в частичните избори за кмет на кметство Лом Черковна, община Бяла, област Русе; кметство Градница, община Севлиево, област Габрово; кметство Глоджево, община Ветово, област Русе; кметство Мирянци, община Пазарджик, област Пазарджик и кмет на община Кубрат, област Разград, се извършва съгласно Решение № 3340-МИ от 4 август 2016 г. на ЦИК, в сградата на Народното събрание, пл. „Княз Александър І“ № 1, етаж мецанин.

Съобщение

На 21 ноември 2016 г. председателят на Централната избирателна комисия г-жа Ивилина Алексиева връчи на официална церемония  решението и удостоверенията за избор на г-н Румен Радев за президент на Република България и г-жа Илияна Йотова за вицепрезидент на Република България на произведените на 6 и 13 ноември 2016 г. избори.

Церемонията бе открита от председателя на Народното събрание г-жа Цецка Цачева, а сред официалните гости бяха вицепрезидентът  на Република България г-жа Маргарита Попова, г-н Борис Велчев, председател на Конституционния съд,  членове на Конституционния съд, председателят на БСП г-жа Корнелия Нинова, както и представители на инициативния комитет за издигане на избраните кандидати.

Календар

Решения

  • № 3025-ЕП / 15.03.2024

    относно: откриване на състезателна процедура с договаряне за възлагане на обществена поръчка с предмет: „Дейности по осигуряване на машинното гласуване в изборите за членове на Европейския парламент от Република България през юни 2024 г., съгласно техническите спецификации и условията на договорите, с две обособени позиции: Обособена позиция № 1: Профилактика/диагностика (тестване на СУЕМГ и на вградените в нея периферии – принтер и четец на смарт карти), подготовка, инсталиране на операционна система и приложния софтуер, параметризиране и окомплектоване на СУЕМГ, техническо обслужване на СУЕМГ в предизборния и изборния ден по места/съответната избирателна секция и осигуряване на Център за поддръжка при възникнали проблеми със СУЕМГ в изборите за членове на Европейския парламент от Република България Обособена позиция № 2: Транспорт на СУЕМГ до избирателните секции в страната и логистично осигуряване на СУЕМГ в предизборния и следизборния ден в изборите за членове на Европейския парламент от Република България“

  • № 3024-МИ / 15.03.2024

    относно: промяна в състава на ОИК – Омуртаг, област Търговище

  • № 3023-МИ / 15.03.2024

    относно: промени в състава на ОИК – Брусарци, област Монтана

  • всички решения