Съобщение

Във връзка с постъпилите заявления от граждани за заличаване на личните им данни от публичните регистри за различните видове избори и национални референдуми, които се намират на интернет страницата на ЦИК www.cik.bg, Централната избирателна комисия уведомява следното:

Централната избирателна комисия събира, обработва и съхранява лични данни в изпълнение на свое задължение по силата на Изборния кодекс и в съответствие с чл. 6, параграф 1, буква „д“ от Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни и за отмяна на Директива 95/46/EО (Общ регламент относно защитата на данните), наричан по-долу за краткост Регламент (ЕС) 2016/679.

Всички тези данни са необходими при упражняването на официални правомощия, които са предоставени на администратора (ЦИК) и публичността на същите е в изпълнение на задача от обществен интерес, поради което, на основание чл. 17, § 3,  буква „б“ от Регламент (ЕС) 2016/679 не подлежат на заличаване.

Съобщение

 

По покана на Националната избирателна комисия на Република Корея членовете на ЦИК г-жа Камелия Нейкова и г-н Александър Андреев участваха в Международната програма за наблюдение на изборите като наблюдатели на Седмите местни избори в Република Корея, в периода 7 – 15 юни 2018 г.

По време на посещението беше проведена работна среща на Националната избирателна комисия на Република Корея с наблюдателите-представители на органите за управление на избори от 25 държави. На срещата беше направена  презентация за изборния процес в Република Корея и дейността на изборната администрация. Част от програмата беше и провеждането на международен форум по изборни въпроси, на който бяха представени практики от различни държави, свързани с произвеждането на избори и предизвикателствата пред изборния процес. В рамките на наблюдението бяха посетени избирателни секции по време на предварителното гласуване. В деня на изборите наблюдателите присъстваха на откриване на изборния ден, провеждане на гласуването и преброяване на бюлетините в преброителни центрове.

Прессъобщение

 

В периода 6 – 16 юни 2018 г. Асоциацията на световните изборни органи A-WEB, в която членува Централната избирателна комисия на Република България, организира и проведе Програма за изграждане на капацитет за управление на избори под надслов „Използването на технологии в управлението на избори, предимства и предизвикателства“, в гр. Инчон, Република Корея.

В програмата Централната избирателна комисия на Република България бе представена от Йорданка Ганчева и Кристина Стефанова – членове на ЦИК, които получиха сертификати за успешно завършен курс на обучение.

Програмата се проведе чрез интерактивни дискусионни сесии между 22 участници от 11 страни, проучвателни визити, лекции от експерти в областта на изборите и изборните процеси и анализ на представените платформи.

Програмата позволи на участниците да наблюдават Седмите местни избори в Корея.

Съобщение

ЦЕНТРАЛНА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ

 с адрес: гр. София 1169, пл. „Княз Александър І“ № 1, тел. – 02 939 3719

ОБЯВА

Централната избирателна комисия обявява, че ще извърши подбор за заемане длъжността „Главен специалист-домакин“ в Звено „Финансово-счетоводна и стопанска дейност“, Дирекция „Администрация“ на Централната избирателна комисия (ЦИК).

І. Минимални изисквания за заемане на длъжността:

1. Образование – средно;

2. Професионална област – не се определя;

3. Минимален професионален опит – 2 години в областта на управление на стоково-материални ценности;

4. Кандидатът да не е осъждан за умишлено престъпление от общ характер и да не е лишен по съответния ред от правото да заема материално-отчетническа длъжност.

5. Компютърна грамотност.

ІІ. Допълнителни умения и квалификации, носещи предимство на кандидатите:

Опит с архивиране на документи.

ІІІ. Кратко описание на длъжността:

Организира и изпълнява цялостния процес по краткосрочно планиране, проучване, заявяване и снабдяване, съхраняване и предоставяне на материални активи, канцеларски материали и консумативи на членовете на ЦИК и служителите от администрацията.

Отчита движението на стоково-материалните ценности.

Организира и отговаря за текущите и основните ремонти на материалните активи на ЦИК.

Извършва организация по транспортното обслужване в ЦИК.

Участва в различни дейности, свързани с архивиране на документи в ЦИК.

Изпълнява възложени му различни оперативно-технически задачи

V. Правоотношение: трудово.

VІ. Начин на провеждане на подбора:

1. Подбор по документи;

2. Интервю.

С интервюто се оценяват познанията в аналитична, комуникативна, организационна компетентност и др.

VІІ. Необходими документи:

1. Заявление за участие в свободен текст, адресирано до Централната избирателна комисия, с посочен адрес за кореспонденция, актуален телефонен номер и електронна поща.

2. Декларация в свободен текст за липса на ограниченията, посочени в т. 4 от раздел І.

3. Копия от документи за придобитата образователно-квалификационна степен и специалност.

4. Копия от документи за придобита допълнителна квалификация (ако има такава).

5. Копия от документи, удостоверяващи продължителността на професионалния опит.

6. Автобиография.

VІІІ. Срокът за подаване на документите е 15 (петнадесет) работни дни и започва да тече от деня, следващ датата на обявлението на интернет страницата на Централната избирателна комисия.

ІX. Документите за участие в подбора се подават лично или чрез упълномощен представител всеки работен ден в гр. София, сградата на Народното събрание, пл. „Княз Александър І“ № 1, вход от страната на бул. „Дондуков“, на вътр. тел. 3713, в срока по раздел VIIІ. При подаване на документите кандидатите се запознават с длъжностната характеристика на длъжността. Работното време за приемане на документи е от 9,30 до 12,00 и от 13,30 до 17,00 часа.

Х. Срокът за провеждане на подбора по документи и интервюто е 7 (седем) работни дни, считано от деня, следващ датата на обявяване на интернет страницата на Комисията списъка на кандидатите, които отговарят на минималните изисквания. В случай на промяна на срока кандидатите ще бъдат уведомени на посочен от тях телефон и на интернет страницата на Комисията.

ХІ. Назначаването се извършва след решение на ЦИК. Длъжността се заема при условията на чл. 70, ал. 1 във връзка с чл. 67, ал. 1, т. 1 от Кодекса на труда, като срокът на изпитване се определя на 6 (шест) месеца в полза на работодателя.

ХІІ. Списъците и всички други съобщения във връзка с провеждане на процедурата за подбор, включително за класиране и за назначаване, ще се обявяват на интернет страницата на ЦИК.

ХІІІ. Брой работни места, за които е обявен подбора – 1 щатна бройка.

ХІV. Размер на основното трудово възнаграждение – 1 200 лв.

Съобщение

Делегация на Централната избирателна комисия на Република България в състав: Ивилина Алексиева – председател на ЦИК, Мария Мусорлиева – зам.-председател на ЦИК и членовете Таня Цанева и Георги Баханов, взе участие в 16-ия межуднароден симпозиум на органите за управление на избори, организиран от Международния център за парламентарни проучвания (ICPS) и проведен в периода 28-31 май 2018 година в Португалия.

Председателят на ЦИК Ивилина Алексиева беше говорител по темата: „Избори и увреждания: Улесняване упражняването на правото на избор на хората с увреждания и специални нужди“. Тя запозна участниците с нормативната уредба в Република България и практиките в страната по отношение на избирателните права на хората с увреждания. Представи възможностите за гласуване по настоящ дарес, гласуване в специално определена секция, както и в секция по избор, организиране на транспорт на лица с увреждания в изборния ден, гласуване с подвижна секционна избирателна комисия, гласуване в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за социални услуги и др.

На конференцията бяха обсъдени използването на технологиите в изборния процес, участието на младите избиратели, провеждането на дигитални кампании за популяризиране на изборния процес и др.

В конференцията взеха участие представители на органи за управление на избори от цял свят и на международни институции, сред които Венецианска комисия, IFES, ACEEEO, ECES, експерти и представители на академичните среди.

Съобщение

С Ъ О Б Щ Е Н И Е

 

Централната избирателна комисия РАЗРЕШАВА отваряне на запечатани помещения, в които се съхраняват изборни книжа и материали от предшестващи избори, определени със заповеди на кметовете на съответните общини, за прибиране на бюлетините и другите книжа и материали от частичните избори, насрочени на 20 май 2018 г., и при произвеждане на евентуален втори тур – не по-рано от 20,00 ч. в деня на избора, като се прилага Решение № 4886-МИ от 19 септември 2017 г. на ЦИК.

  • кмет на кметство Криво поле, община Хасково, област Хасково;
  • кмет на кметство Лясково, община Добричка, област Добрич;
  • кмет на кметство Мост, община Кърджали, област Кърджали;
  • кмет на община Макреш, област Видин;
  • кмет на кметство Семчиново, община Септември, област Пазарджик;
  • кмет на кметство Галиче, община Бяла Слатина, област Враца;
  • кмет на кметство Маломир, община Върбица, област Шумен;
  • кмет на кметство Миланово, община Велики Преслав, област Шумен;
  • кмет на кметство Беден, община Девин, област Смолян;
  • кмет на община Лозница, област Разград.

Съобщение

С Ъ О Б Щ Е Н И Е

 

Относно: начало и край на гласуването в изборите на 20 май 2018 г.

Във връзка с произвеждане на частични избори за кметове, насрочени на 20 май 2018 г. за:

  • кмет на кметство Криво поле, община Хасково, област Хасково;
  • кмет на кметство Лясково, община Добричка, област Добрич;
  • кмет на кметство Мост, община Кърджали, област Кърджали;
  • кмет на община Макреш, област Видин;
  • кмет на кметство Семчиново, община Септември, област Пазарджик;
  • кмет на кметство Галиче, община Бяла Слатина, област Враца;
  • кмет на кметство Маломир, община Върбица, област Шумен;
  • кмет на кметство Миланово, община Велики Преслав, област Шумен;
  • кмет на кметство Беден, община Девин, област Смолян;
  • кмет на община Лозница, област Разград.
  • Централната избирателна комисия напомня, че съгласно чл. 220, ал. 1 от ИК избирателите гласуват от 7,00 ч. до 20,00 ч. Когато в 20,00 ч. пред изборното помещение има негласували избиратели, председателят и секретарят на секционната избирателна комисия установяват техния брой и самоличност. Само тези избиратели се допускат да гласуват, но не по-късно от 21,00 часа

Съобщение

Централната избирателна комисия уведомява, че съгласно чл. 37, ал. 1 и 2 от Изборния кодекс избирателите с трайни увреждания, които не им позволяват да упражнят избирателното си право в изборното помещение, но желаят да гласуват с подвижна избирателна кутия в насрочените на 20 май 2018 г. частични избори за кметове, следва да заявяват желанието си в писмена форма чрез заявление по образец – Приложение № 16А-МИ от изборните книжа, подписано саморъчно и изпратено по поща, факс или чрез електронно заявление през интернет страницата на общинската администрация по постоянния адрес или по настоящия адрес, когато е направено искане за вписване в списъка за гласуване по настоящия им адрес.

Крайният срок за подаване на заявление за частичните избори за кметове е 5 май 2018 г., включително.

Съобщение

Неизползваните печати на СИК, изработени за изборите за общински съветници и за кметове на 25 октомври 2015 г., намиращи се на съхранение в общинските администрации, могат да бъдат използвани при произвеждане на частичните избори, насрочени на 20 май 2018 г.

Съобщение

Централната избирателна комисия информира, че до 29 април 2018 г. (неделя) включително, съгласно чл. 198, ал. 6 във вр. с чл. 464, т. 13 от Изборния кодекс електронните медии (с изключение на БНТ и БНР и техните регионални центрове) изпращат на Сметната палата, на ЦИК (за електронна медия с национален обхват) и на ОИК (за електронна медия с регионален и местен обхват) условията, реда и тарифите си за предоставяне на време за отразяване на предизборната кампания на всички партии, коалиции, местни коалиции и инициативни комитети, регистрирали кандидати за участие в частичните избори за кметове, насрочени на 20 май 2018 г.

На 20 май 2018 г. са насрочени частични избори за:

  • кмет на кметство Мост, община Кърджали, област Кърджали;
  • кмет на кметство Лясково, община Добричка област Добрич;
  • кмет на кметство Криво поле, община Хасково, област Хасково;
  • кмет на община Макреш, област Видин;
  • кмет на кметство Семчиново, община Септември, област Пазарджик;
  • кмет на кметство Маломир, община Върбица, област Шумен;
  • кмет на кметство Галиче, община Бяла Слатина, област Враца;
  • кмет на кметство Миланово, община Велики Преслав, област Шумен.
  • кмет на кметство Беден, община Девин, област Смолян.
  • кмет на община Лозница, област Разград.

Съобщение

Централната избирателна комисия информира, че до 29 април 2018 г. (неделя) включително, съгласно чл. 198, ал. 5 във вр. с чл. 464, т. 13 от Изборния кодекс електронните медии (с изключение на БНТ, БНР и техните регионални центрове) следва да обявят на интернет страницата си условията, реда за предоставяне на време за отразяване на предизборната кампания, както и тарифите си за предстоящите частични избори за кметове, насрочени на 20 май 2018 г.

На 20 май 2018 г. са насрочени частични избори за:

  • кмет на кметство Мост, община Кърджали, област Кърджали;
  • кмет на кметство Лясково, община Добричка област Добрич;
  • кмет на кметство Криво поле, община Хасково, област Хасково;
  • кмет на община Макреш, област Видин;
  • кмет на кметство Семчиново, община Септември, област Пазарджик;
  • кмет на кметство Маломир, община Върбица, област Шумен;
  • кмет на кметство Галиче, община Бяла Слатина, област Враца;
  • кмет на кметство Миланово, община Велики Преслав, област Шумен.
  • кмет на кметство Беден, община Девин, област Смолян.
  • кмет на община Лозница, област Разград.

Прессъобщение

15-та конференция на органите за управление на избори

На 19 и 20 април 2018 г. делегация на Централната избирателна комисия на Република България в състав: Ивилина Алексиева – председател на ЦИК, Мария Мусорлиева – зам.-председател на ЦИК, Йорданка Ганчева, Росица Матева, Георги Баханов и Бойчо Арнаудов – членове на ЦИК, взе участие в 15-та конференция на органите за управление на избори на тема  „Сигурност в изборите“, Осло, Кралство Норвегия, организирана от Венецианската комисия в партньорство с Министерството на местното управление и модернизация на Кралство Норвегия.

Председателят на Централната избирателна комисия на Република България г-жа Ивилина Алексиева беше говорител по темата „Как да предотвратяваме и отговаряме на атаките?“. Тя представи използването на информационните и комуникационните технологии в изборите, посочи предприетите от компетентните органи в Република България действия в отговор на DDos атаките в деня на общите местни избори и националния референдум през 2015 г. и при обявяването на резултатите и последващите мерки за превенция и реакция при кибератаки.

Госпожа Алексиева запозна аудиторията със стратегическите документи в Република България, свързани с борба с кибератаките, законовите разпоредби, включително уведоми и за изработения проект на Закон за киберсигурност, и представи координацията между различните органи с компетентност в сферата на сигурността и изборите.

На конференцията с основен фокус върху киберсигурността бяха обсъждани също така сигурността на граждани и кандидати, сгради и съоръжения, свързани с произвеждането на избори, сигурността на изборната администрация, дезинформацията, фалшивите новини, защитата на лични данни и др.

В конференцията взеха участие представители на органи за управление на избори от над 30 държави, на министерства и местни администрации на държавата домакин, на международни институции – ЕС, ЕП, Съвета на Европа, ОССЕ/БДИПЧ, IFES, IDEA, ACEEEO, UNDP, както и на фейсбук, университетски и академични институции и др.

Съобщение

ДО

ВСИЧКИ ОБЩИНСКИ

ИЗБИРАТЕЛНИ КОМИСИИ

 

Във връзка с постъпила информация в Централната избирателна комисия за искания от общинските съвети ОИК да утвърдят образец на декларация по чл. 35, ал. 1, т. 1 от Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗПКОНПИ) Ви уведомяваме:

Общинските избирателни комисии не са орган по назначаването или избирането на общинските съветници и на кметовете, поради което не следва да вземат решение за утвърждаване на образците на декларации по чл. 35, ал. 1, т. 1 от ЗПКОНПИ.

Централната избирателна комисия поддържа становището си, изразено в писмо с изх. № МИ-15-36 от 15.02.2018 г. (съобщението по-долу от 15.02.2018 г.).

Съобщение

Централната избирателна комисия уведомява, че крайният срок за подаване на документи за допускане/регистрация на партиите и коалициите в ЦИК за участие в частичните избори за кметове, насрочени за 20 май 2018 г., е до 14 април 2018 г.

Приемът на документи за допускане/регистрация на партии и коалиции за участие в частичните избори за кмет на кметство Криво поле, община Хасково, област Хасково, за кмет на кметство Лясково, община Добричка, област Добрич, за кмет на кметство Мост, община Кърджали, област Кърджали, за кмет на община Макреш, област Видин, за кмет на кметство Семчиново, община Септември, област Пазарджик, за кмет на кметство Галиче, община Бяла Слатина, област Враца, за кмет на кметство Маломир, община Върбица, област Шумен, за кмет на кметство Миланово, община Велики Преслав, област Шумен, за кмет на кметство Беден, община Девин, област Смолян, и за кмет на община Лозница, област Разград, съгласно Решение № 3340-МИ от 4 август 2016 г. на ЦИК, е в сградата на Народното събрание, пл. „Княз Александър І“ № 1, етаж мецанин.

Съобщение

Централната избирателна комисия уведомява, че на 17 април 2018 г. (вторник) от 10.00 часа ще се проведе жребий за определяне на поредните номера на партиите и коалициите, регистрирани в ЦИК, в бюлетините за гласуване в частичните избори за кметове, насрочени за 20 май 2018 г.

Жребият ще се състои в заседателната зала № 42 в сградата на Народното събрание, пл.„Княз Александър І“ № 1.

На 20 май 2018 г. са насрочени частични избори за:

  • кмет на кметство Криво поле, община Хасково, област Хасково;
  • кмет на кметство Лясково, община Добричка, област Добрич;
  • кмет на кметство Мост, община Кърджали, област Кърджали;
  • кмет на община Макреш, област Видин;
  • кмет на кметство Семчиново, община Септември, област Пазарджик;
  • кмет на кметство Галиче, община Бяла Слатина, област Враца;
  • кмет на кметство Маломир, община Върбица, област Шумен;
  • кмет на кметство Миланово, община Велики Преслав, област Шумен;
  • кмет на кметство Беден, община Девин, област Смолян;
  • кмет на община Лозница, област Разград.

Съобщение

Във връзка с провеждане на консултациите за формиране съставите на СИК за предстоящите частични местни избори на 20 май 2018 г. Централната избирателна комисия обръща внимание, че при определяне на състава и ръководствата на СИК се прилага чл. 92, ал. 6 от Изборния кодекс, като се спазва съотношението между партиите и коалициите, представени в ОИК.

Актуални адреси на партиите и коалициите във връзка с консултациите:

  1. Партия ГЕРБ
    1414, гр. София,
    пл. България № 1, НДК, Административна сграда, ет. 17
    тел. 02/490 13 13
    факс: 02/ 490 09 51
    лице за контакти: Цветомир Петров Паунов
    e_mail: [email protected]
     
  2. Коалиция БСП лява България
    гр. София,
    р-н Възраждане,
    ул. ,,Позитано“ № 20, п.к. 382
    тел: 02/ 810 72 00, 0886 839 722
    факс: 02/ 981 21 85
    Лице за контакти: Аглика Стефчева Виденова
    e_mail: [email protected]
     
  3. Партия ДПС
    гр. София,
    бул. Ал. Стамболийски № 45А,
    тел. 02/811 44 44
    факс: 02/811 44 44
    лице за контакти: Мустафа Сали Карадайъ
    e_mail: [email protected]
     
  4. Коалиция Реформаторски блок (РБ)
    гр. София,
    ул. Г. Бенковски № 7,
    тел. 02/843 38 03, 0887 509 562
    лице за контакти: Стамен Янев
    e_mail: [email protected]
     
  5. Коалиция Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО
    за НФСБ
    гр. София,
    ул. Г. С. Раковски № 134, ет 2 и 3
    тел. 0894 545 538
    e_mail: [email protected]
    за ВМРО
    гр. София,
    ул. Пиротска № 5
    тел. 0882 272 212
    лице за контакти: Карлос Контрера

  6. Коалиция България без цензура (ББЦ)
    гр. София,
    р-н Лозенец,
    бул. Черни връх № 25А, ет. 1,
    тел. 0888 589 282,
    лице за контакти: Десислава Балабанова
    е_mail:[email protected]  
                                                                                             
  7. Партия Атака
    гр. София,
    ул. Врабча № 1,
    тел. 0882 662 287
    лице за контакти: Рени Димитрова Асенова
    e_mail: [email protected]
     
  8. Коалиция АБВ (Алтернатива за българско възраждане)
    гр. София,
    пл. България № 1,
    НДК, основна сграда,  вх А3, офис 6
    тел. 0882 437 658
    лице за контакти: Румен Петков
    e_mail: [email protected]

Съобщение

Председателят на Централната избирателна комисия на Република България г-жа Ивилина Алексиева-Робинсън и г-н Ивайло Ивков, член на ЦИК, взеха участие в Осмата годишна среща на органите за управление на избори, която се проведе в периода 27 февруари – 1 март 2018 г. в Грузия. Темата на международната среща беше „Технологии и иновации за гражданско включване в изборния процес“.

От името на българската ЦИК г-жа Алексиева направи презентация за използването на информационните и комуникационни технологии в България в следните направления:

  • разяснителна кампания на ЦИК за гражданите относно техните права и задължения;
  • възможност за подаване на електронно заявление за гласуване в чужбина;
  • осигуряване на прозрачност и публичност на дейността на ЦИК и избирателните комисии за повишаване на доверието в изборния процес;
  • улесняване на гласуването.

В годишната среща взеха участие органи за управление на избори от над 20 държави, международни експерти и представители на академичните среди. Срещата се организира от грузинската ЦИК с подкрепата на ISPS, IFES и други международни организации.

Председателят на Централната избирателна комисия на Република България г-жа Ивилина Алексиева-Робинсън и г-н Ивайло Ивков

 

Съобщение

ИНФОРМАЦИЯ ДО МЕДИИТЕ 

По повод публикации в някои медии, свързани със становището на Централната избирателна комисия, относно въвеждането на дистанционно електронно гласуване, изпратено до Народното събрание, както и информация, свързана с машинното гласуване, ЦИК уведомява обществеността за следното:

Информацията в публикациите, за която се сочи, че е предоставена от членове на ЦИК, без да се конкретизират имената им не отговаря на истината и представлява фалшива новина. Комисията не е обсъждала и не е изразявала становище относно провеждане на машинно или електронно гласуване по начин, несъответстващ на разпоредбите на Изборния кодекс, както и не е предлагала гласуване с определен брой мобилни машини, разположени в общински центрове или училища.

Официалните становища на Централната избирателна комисия по дистанционното електронно гласуване и машинното гласуване са публикувани на интернет страницата на Комисията.

Съобщение

Централната избирателна комисия РАЗРЕШАВА отваряне на запечатани помещения, в които се съхраняват изборни книжа и материали от предшестващи избори, определени със заповеди на кметовете на съответните общини, за прибиране на бюлетините и другите книжа и материали от частичните избори, насрочени на 18 февруари 2018 г., и при произвеждане на евентуален втори тур – не по-рано от 20,00 ч. в деня на избора, като се прилага Решение № 4886-МИ от 19 септември 2017 г. на ЦИК.

На 18 февруари 2018 г. са насрочени частични избори за:

- кмет на кметство Звиница, община Кърджали, област Кърджали;

- кмет на кметство Средище, община Кайнарджа, област Силистра;

- кмет на кметство Брест, община Гулянци, област Плевен;

- кмет на кметство Любенец, община Нова Загора, област Сливен;

- кмет на кметство Кочово, община Велики Преслав, област Шумен;

- кмет на кметство Енчец, община Кърджали, област Кърджали;

- кмет на кметство Градешница, община Криводол, област Враца;

- кмет на кметство Кестеново, община Омуртаг, област Търговище.

Съобщение

По повод постъпили въпроси в ЦИК от общински избирателни комисии и отделни общински съветници дали ОИК е орган по избора или по назначаването по смисъла на Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗПКОНПИ), който трябва да утвърди образците на декларации за общинските съветници и кметове по чл. 35, ал. 1, т. 1 и 3 от ЗПКОНПИ, Централната избирателна комисия изразява следното становище:

Общинските избирателни комисии не са орган по избора или по назначаването на общинските съветници и кметовете по смисъла на ЗПКОНПИ съгласно § 1, т. 10 от ДР на ЗПКОНПИ. Общинските избирателни комисии се назначават от Централната избирателна комисия при общи избори за общински съветници и за кметове и имат изрично посочени правомощия по Изборния кодекс (ИК), Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление и Закона за местното самоуправление и местната администрация. Допълнителен аргумент в подкрепа на това становище са разпоредбите на чл. 83 и следващите от Глава пета, раздел ІІІ от Кодекса на труда (КТ) относно произвеждане на избор и възникване на трудово правоотношение. Законова опора в подкрепа на становището, че посочените образци на декларации не следва да се утвърждават от ОИК е статутът и правомощията на тези комисии съгласно разпоредбите на чл. 77 и чл. 87 от ИК. Общинските избирателни комисии не са постоянно действащи органи, не разполагат с административен и експертен капацитет (щат, бюджет, помещения), за да обезпечат прилагането на ЗПКОНПИ, Закона за защита на личните данни и Регламент (ЕС) 2016/679, включително изпълнението на конкретни задължения по приемане, съхранение и публикуване на декларациите, поддържане на регистър и др.

Централната избирателна комисия изразява становище, че посочените образци на декларации за общинските съветници и кметове следва да бъдат утвърдени от съответните общини на основание § 1, т. 10 от ДР на ЗПКОНПИ във връзка с § 1, т. 1 от ДР на КТ.

При логическо, историческо и систематично тълкуване на относимите правни норми възникват въпроси, по които се обръщаме към КПКОНПИ в изпълнение на своите законови правомощия по чл. 33 във връзка с чл. 30 и чл. 3, ал. 2 от ЗПКОНПИ и да изрази становище и да информира общинските съветници и кметовете, като има предвид, че съгласно разпоредбата на § 67, ал. 7 от ПЗР на ЗПКОНПИ образците на декларациите по чл. 35, ал. 1, т. 1 и 3 от закона се утвърждават от органите по чл. 35, ал. 3 в 3-месечен срок от влизането му в сила (23.04.2018 г.).

За настоящото становище на ЦИК са уведомени всички общински избирателни комисии и са изпратени писма до Националното сдружение на общините в Република България и Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество.

Календар

Решения

  • № 3025-ЕП / 15.03.2024

    относно: откриване на състезателна процедура с договаряне за възлагане на обществена поръчка с предмет: „Дейности по осигуряване на машинното гласуване в изборите за членове на Европейския парламент от Република България през юни 2024 г., съгласно техническите спецификации и условията на договорите, с две обособени позиции: Обособена позиция № 1: Профилактика/диагностика (тестване на СУЕМГ и на вградените в нея периферии – принтер и четец на смарт карти), подготовка, инсталиране на операционна система и приложния софтуер, параметризиране и окомплектоване на СУЕМГ, техническо обслужване на СУЕМГ в предизборния и изборния ден по места/съответната избирателна секция и осигуряване на Център за поддръжка при възникнали проблеми със СУЕМГ в изборите за членове на Европейския парламент от Република България Обособена позиция № 2: Транспорт на СУЕМГ до избирателните секции в страната и логистично осигуряване на СУЕМГ в предизборния и следизборния ден в изборите за членове на Европейския парламент от Република България“

  • № 3024-МИ / 15.03.2024

    относно: промяна в състава на ОИК – Омуртаг, област Търговище

  • № 3023-МИ / 15.03.2024

    относно: промени в състава на ОИК – Брусарци, област Монтана

  • всички решения