Съобщение

Във връзка с изтичането на срока за подаване на заявление за вписване по настоящ адрес, за издаване на удостоверение за гласуване на друго място, както и за гласуване с подвижната избирателна кутия Централната избирателна комисия е уведомила всички кметове на общини, че е необходимо да организират дежурства в общинската администрация на 11 май 2019 г. (събота), до 17,30 ч.

Съобщение

На 9 май 2019 г. в Централната избирателна комисия се проведе среща с представители на Върховна касационна прокуратура на Република България, Министерство на вътрешните работи и Държавна агенция за национална сигурност във връзка с организацията на предстоящите избори за членове на Европейския парламент, насрочени за 26 май 2019 г.

На срещата бяха обсъдени важни теми относно киберсигурността, транспортиране и охрана на бюлетините и машините за гласуване, както и организиране на международен пресцентър. Трите институции изразиха готовност за междуинституционално сътрудничество в хода на всички възникнали въпроси по организацията на изборите, както и осигуряване и гарантиране на спокойствие, ред и законност в изборните дни.

На срещата присъстваха главният прокурор на Република България Сотир Цацаров; заместник-главният прокурор Иван Гешев; председателят на ДАНС Димитър Георгиев; заместник-председателят на ДАНС Николай Ненков; министърът на вътрешните работи Младен Маринов; главният секретар на МВР Ивайло Иванов и др.

Съобщение

Централната избирателна комисия уведомява българските граждани, които имат избирателни права и не са подали заявление за гласуване извън страната, че в изборния ден могат да упражнят правото си на глас в изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 г. в удобно за тях място и изборна секция извън страната, като представят документ за самоличност (лична карта, паспорт или военна карта) и декларация пред СИК извън страната (Приложение № 22-ЕП от изборните книжа).

С Решение № 251-ЕП от 3 май 2019 г. ЦИК е определила местата в държавите, в които ще се образуват избирателни секции извън страната, и броя на избирателните секции във всяко място при произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 г.

Съобщение

ДО
ВСИЧКИ ОБЛАСТНИ
УПРАВИТЕЛИ

ДО
ВСИЧКИ КМЕТОВЕ
НА ОБЩИНИ

ДО
ВСИЧКИ РАЙОННИ
ИЗБИРАТЕЛНИ КОМИСИИ

Във връзка с получени в Централната избирателна комисия запитвания Ви указваме, че следва да се прилагат  указанията в решения № 96-ЕП от 8 април 2019 г. и № 150-ЕП от 11 април 2019 г. на Централната избирателна комисия, като консултациите по чл. 91 ИК  за ПСИК следва да се проведат не по-рано от изтичането на 14-дневния срок преди изборния ден за подаване на заявления за гласуване с подвижна избирателна кутия – 11 май 2019 г. и не по-късно от 13 дни преди изборния ден –12 май 2019 г.

Съобщение

Централната избирателна комисия уведомява, че на 8 май 2019 г. от 15,00 ч. в зала № 42, етаж мецанин, сградата на Народното събрание, пл. „Княз Александър І“ № 1, е насрочила консултации с представителите на парламентарно представените партии и коалиции относно предложения за състава на секционните избирателни комисии извън страната за гласуване в изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 г. в съответствие с изискванията на чл. 102 от Изборния кодекс.

В консултациите може да участват и други партии и коалиции, регистрирали кандидати.

Съобщение

Централната избирателна комисия уведомява, че със свое Решение 251-ЕП от 3 май 2019 г. определи местата в държавите, в които ще се образуват избирателни секции извън страната за изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 г.

Съобщение

Уведомяваме Ви, че Централната избирателна комисия има ново лого, което популяризираме и с което желаем да се идентифицираме и разпознаваме в публичното пространство.

Молим при публикации, свързани с Централната избирателна комисия да го прилагате като отличителен знак.

Логото може да изтеглите тук.

Съобщение

Върховният административен съд, Четвърто отделение, с Решение № 6484 от 30.04.2019 г., по адм. дело № 4871/2019 г., е отхвърлил жалбата, подадена от „Българските машини за гласуване“ ЕООД, представлявано от управителя Александър Чобанов, против Решение № 193-ЕП/22.04.2019 г. на Централната избирателна комисия, с което е класирала на първо място „Сиела Норма“ АД за изпълнител на обществена поръчка с предмет „Наемане на 3 000 специализирани устройства с инсталиран софтуер за електронно машинно гласуване, както и логистично осигуряване и обслужване на специализираните устройства до секционните избирателни комисии в страната, обучение на персонал за работа с устройствата за произвеждане на избори за членове на Европейския парламент от Република България на 26.05.2019 г.“ при проведената състезателна процедура с договаряне, открита с Решение № 43-ЕП/02.04.2019 г. на ЦИК.

Съобщение

Централната избирателна комисия уведомява българските граждани, които заявяват желанието си да гласуват в секции извън страната в предстоящите избори за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 г., както следва:

Срокът за подаване на електронно заявление през интернет страницата на Централната избирателна комисия изтича на 30.04.2019 г., 24,00 ч. българско време.

Срокът за подаване на заявление за гласуване извън страната до дипломатическото или консулското представителство на Република България в съответната държава е 30.04.2019 г., 24.00 ч. местно време (в съответната държава).

Съобщение

На 19 април 2019 г. (петък), от 11.00 ч., в стая № 66 на Централната избирателна комисия ще бъде отворена ценовата оферта на кандидата за преброител в конкурса за възлагане на компютърната обработка на данните и отпечатването на бюлетин с технически носител от изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 г.

На отварянето на офертата могат да присъстват участниците в конкурса или техни упълномощени представители, както и представители на средствата за масово осведомяване и на юридически лица с нестопанска цел.

Съобщение

Съгласно приетата концепция за разяснителна кампания при произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 г. Централната избирателна комисия предстои да сключи договор за социален маркетинг и договор за дигитален маркетинг. Заинтересованите лица могат да отправят своите предложения до понеделник 22.04.2019 г. на електронната поща на ЦИК: [email protected] или по пощата на адрес: София 1169, пл. „Княз Александър I“ № 1, за ЦИК.

Съобщение

На 18 април 2019 г. (четвъртък) в 13.00 часа ще бъде подписано споразумение между Централната избирателна комисия и Съвета за електронни медии. Споразумението определя принципите и параметрите на специализирания мониторинг, който СЕМ ще осъществи върху дейността на доставчиците на медийни услуги по време на предизборната кампания за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 г.

Споразумението ще бъде подписано от председателя на ЦИК г-жа Стефка Стоева и председателя на СЕМ г-жа София Владимирова.

Подписването ще се състои в пресклуба на Народното събрание, пл. „Княз Александър І“ №1, вход Официален, откъм Националната художествена галерия.

След подписване на Споразумението говорителите на ЦИК ще дадат брифинг за медиите на същото място.

Пропуск: с журналистически карти

Съобщение

Централната избирателна комисия уведомява, че на 24 април 2019 г. (сряда), от 15,00 часа, ще се проведе жребий за определяне на поредните номера на кандидатските листи на партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирани в ЦИК, в бюлетините за гласуване в изборите за членове на Европейския парламент от Република България, насрочени за 26 май 2019 г., и от 15,30 ч. – жребий на реда за представяне на кандидатите, регистрирани от партиите, коалициите и инициативните комитети в различните форми на предизборна кампания по БНТ и БНР в изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 г.

Тегленето на жребиите ще се извърши публично и на него могат да присъстват упълномощени представители на партиите, коалициите, инициативните комитети, кандидати, наблюдатели и представители на средствата за масово осведомяване.

Жребиите ще се проведат в сградата на Народното събрание, пл. „Княз Александър І“ № 1, официален вход, източно крило (откъм паркинга встрани от Националната художествена галерия).

Съобщение

Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ към Министерството на регионалното развитие и благоустройството осигурява справка за номера на избирателната секция и мястото на гласуване за изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 г. за всички български граждани.

Всички избиратели могат да проверят адреса на избирателната си секция по следните начини:

През Интернет на адрес https://www.grao.bg/elections/ 

Чрез SMS

Изпраща се SMS на номер 18429. Номерът 18429 е единен и за трите мобилни оператора (А1, Теленор и Виваком). Цената на SMS e 25 стотинки без ДДС. В текста на SMS се изписват единствено десетте цифри на ЕГН. Системата връща SMS с номера и адреса на избирателната секция за изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26.05.2019 г. за въведения ЕГН.

Чрез стационарен или мобилен телефон

Избира се 0800 1 4726 (по-лесно се запомня като 0800 1 GRAO). Тел. 0800 1 4726 е безплатен за цялата страна.

 

Съобщение

Централната избирателна комисия уведомява, че в раздел “ИЗБОРИ ЗА ЧЛЕНОВЕ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ 2019”, в подраздел „За избирателите“, гражданите могат да извършат проверка в списъка на лицата, подкрепящи регистрацията на партия/коалиция за участие в изборите за членове на Европейския парламент от Република България, насрочени на 26 май 2019 г.

За да се извърши проверката, следва да се получи персонален идентификационен код (ПИК) на заявен електронен адрес (Email). След получаване на кода е необходимо той да бъде активиран чрез натискане върху връзката (линк), посочена в съобщението, с което е изпратен ПИК. След това действие може да се извърши проверка в списъка.

Съобщение

Централната избирателна комисия уведомява, че на 15 април 2019 г. изтича срокът, в който гражданин на друга държава-членка на ЕС, който отговаря на условията и желае да бъде вписан в избирателен списък за гласуване в Република България, представя декларация по образец (Приложение № 11-ЕП) в общинската администрация по адреса на пребиваване в Република България.

Съобщение

Актуални адреси на партиите и коалициите във връзка с консултациите за съставите на СИК:

  1. Партия ГЕРБ
    1414, гр. София
    пл. България № 1, НДК, Административна сграда, ет. 17
    тел. 02/490 13 13
    факс: 02/ 490 09 51
    лице за контакти: Цветомир Петров Паунов
    e_mail: [email protected]
     
  2. Коалиция БСП за България
    гр. София
    р-н Възраждане
    ул. ,,Позитано“ № 20, п.к. 382
    тел: 02/ 810 72 00, 0886 839 722
    факс: 02/ 981 21 85
    Лице за контакти: Аглика Стефчева Виденова
    e_mail: [email protected]
     
  3. Партия ДПС
    гр. София
    бул. Ал. Стамболийски № 45А
    тел. 02/811 44 44
    факс: 02/811 44 44
    лице за контакти: Мустафа Сали Карадайъ
    e_mail: [email protected]
     
  4. Коалиция ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ

    за НФСБ

    гр. София
    ул. Г. С. Раковски № 134, ет. 2 и 3
    тел. 0894 545 538
    e_mail: [email protected]

    за ВМРО
    гр. София
    ул. Пиротска № 5
    тел. 0882 272 212
    лице за контакти: Карлос Контрера
    e_mail: [email protected]

    за партия АТАКА
    гр. София,
    ул. Врабча № 1,
    тел. 0882 662 287
    лице за контакти: Рени Димитрова Асенова
    e_mail: [email protected]
     
  5. Партия ВОЛЯ
    гр. Варна
    ж.к. Младост
    бул. Република, сграда Медицински център „Младост“
    тел. 02/421 42 01; 0888 739 008
    лице за контакти: Кръстина Таскова
    e_mail: [email protected]
     
  6. Коалиция Реформаторски блок (РБ)
    гр. София
    бул. Витоша № 18
    тел. 0899 998 930
    лице за контакти: Емил Мачиков
    e_mail: [email protected]
     
  7. Коалиция „България без цензура, ВМРО-БНД, Земеделски народен съюз, Движение Гергьовден“ (ББЦ)
    гр. София
    ж.к. В.З. „КИНОЦЕНТЪРА“ II (втора част)
    ул. „Лешникова гора“ № 79а
    тел. 0878 011 900
    лице за контакт: Кристиян Гьошев
    е_mail: [email protected]
    гр. София
    ул. „Врабча“ № 1, ет. 3
    тел. 0879 033 013
    лице за контакт: Валери Димитров
    е_mail: [email protected]

Съобщение

Централната избирателна комисия уведомява, че днес, 10 април 2019 г., в рубриката „Профил на купувача“ на интернет страницата на ЦИК е публикувана цялостната документация за обществена поръчка с предмет „Наемане на 3000 специализирани устройства с инсталиран софтуер за електронно машинно гласуване, както и логистично осигуряване и обслужване на специализираните устройства до секционните избирателни комисии в страната, обучение на персонал за работа с устройствата за произвеждане на избори за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 г.“.

Съобщение

Централната избирателна комисия започва да приема документи за регистрация на кандидати за членове на Европейския парламент от Република България в изборите на 26 май 2019 г., издигнати от партии, коалиции и инициативни комитети от 9,00 ч. на 12 април 2019 г. в сградата на Народното събрание, пл. „Княз Александър І“ № 1, вход от към Националната художествена галерия „Пресцентър“.

Приемането на документите се извършва всеки ден от 9.00 ч. до 17.00 ч.

Крайният срок за подаване на документи за регистрация на кандидати е 18.00 ч. на 23 април 2019 г. (32 дни преди изборния ден).

Съобщение

Във връзка с постъпили въпроси от членове на РИК относно ползването на платен или неплатен служебен отпуск Ви уведомяваме следното:

Разпоредбата на чл. 69 ИК не въвежда задължение за членовете на РИК да ползват неплатен служебен отпуск или полагащия им се платен отпуск за целия период от 6 април 2019 г. до 9 юни 2019 г., а само за времето, необходимо за работата им в комисията съобразно определените графици за дежурства и заседания на комисията.

Районната избирателна комисия следва да обезпечи и осигури работата на комисията, включително и в неработни дни, чрез осигуряване на дежурни членове от състава на комисията. За тази цел следва да се изготвят съответните графици за работата на комисията, съобразени с Решение № 39-ЕП от 2 април 2019 г. на ЦИК.

Заседанията на комисията се провеждат и в неработни дни, тъй като сроковете в изборния процес се броят в календарни дни.

Календар

Решения

  • № 3025-ЕП / 15.03.2024

    относно: откриване на състезателна процедура с договаряне за възлагане на обществена поръчка с предмет: „Дейности по осигуряване на машинното гласуване в изборите за членове на Европейския парламент от Република България през юни 2024 г., съгласно техническите спецификации и условията на договорите, с две обособени позиции: Обособена позиция № 1: Профилактика/диагностика (тестване на СУЕМГ и на вградените в нея периферии – принтер и четец на смарт карти), подготовка, инсталиране на операционна система и приложния софтуер, параметризиране и окомплектоване на СУЕМГ, техническо обслужване на СУЕМГ в предизборния и изборния ден по места/съответната избирателна секция и осигуряване на Център за поддръжка при възникнали проблеми със СУЕМГ в изборите за членове на Европейския парламент от Република България Обособена позиция № 2: Транспорт на СУЕМГ до избирателните секции в страната и логистично осигуряване на СУЕМГ в предизборния и следизборния ден в изборите за членове на Европейския парламент от Република България“

  • № 3024-МИ / 15.03.2024

    относно: промяна в състава на ОИК – Омуртаг, област Търговище

  • № 3023-МИ / 15.03.2024

    относно: промени в състава на ОИК – Брусарци, област Монтана

  • всички решения