СЪОБЩЕНИЕ

ДО
ВСИЧКИ РАЙОННИ
ИЗБИРАТЕЛНИ КОМИСИИ

ДО
ОБЛАСТНИТЕ УПРАВИТЕЛИ

УКАЗАНИЕ относно отпечатване на бланките - чернови за отчитане на преференциите (предпочитанията) за кандидатите от кандидатските листи на партии и коалиции, регистрирани за участие в изборите за народни представители на 5 октомври 2014 г. в областите за изборните райони, в които такива не са отпечатани:

1. Бланката - чернова за отчитане на преференциите (предпочитанията) се отпечатва на лист формат А3 по дължина.

2. За отчитане на преференциите (предпочитанията), както и на гласовете без преференции (предпочитания) за кандидатите от една и съща кандидатска листа се отпечатва само една обща таблица.

3. Над всяка таблица за листа на партия или коалиция се отпечатва номерът и наименованието на изборния район и текстът „Бланка - чернова за отчитане на преференции".

4. В кутийката под ред „Наименование на партия/коалиция" се отпечатва номерът на съответната партия или коалиция в бюлетината за гласуване.

5. В Бланката - чернова за отчитане на преференциите (предпочитанията) първо се отпечатват 8 реда за отчитане на действителните гласове без преференции (предпочитания) в 24 колонки (общо 24 кутийки на ред).

6. След редовете за преброяване на действителните гласове без преференции (предпочитания) се отпечатват по два реда кутийки за отчитане на преференциите (предпочитания) за всеки един кандидат от листата.

7. Такава таблица се отпечатва за всяка една листа в бюлетината на партия или коалиция независимо от броя на кандидатите в нея.

8. В бланката - чернова се отпечатват и имената на кандидатите, заличени или чиято регистрация е обявена за недействителна, когато листите не са пренаредени като срещу името на кандидата се отпечатва „ЗАЛИЧЕН".

9. Таблиците за листите в бюлетината се отпечатват последователно съобразно номера на съответната партия или коалиция в бюлетината.

10. Таблиците се отпечатват последователно, като на един лист може да има повече от една таблица, като таблиците не се разпокъсват или срязват, когато не могат да се поберат на една страница.

СЪОБЩЕНИЕ

Централната избирателна комисия уведомява, че Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" към Министерство на регионалното развитие осигурява справка за номера на избирателната секция и мястото на гласуване за избори за народни представители за Народно събрание на 05.10.2014 г. за всички български граждани.

Всички избиратели могат да проверят адреса на избирателната си секция по следните начини:

Сайтът предоставя и възможността да се подават "Искане за гласуване по настоящ адрес" по електронен път и да се регистрират издадените "Удостоверения за гласуване на друго място" от общинските администрации след идентификация с електронен подпис.

  • Чрез SMS

Изпраща се SMS на номер 18429. Номерът 18429 е единен и за трите мобилни оператора (МТел, Глобул и Виваком). Цената на SMS e 25 стотинки без ДДС. В текста на SMS се изписват единствено десетте цифри на ЕГН. Системата връща SMS с номера и адреса на избирателната секция за въведения ЕГН.

  • Чрез стационарен или мобилен телефон

Избира се 0800 1 4726 ("0800 1 GRAO"). Тел. 0800 1 4726 е безплатен за цялата страна.

СЪОБЩЕНИЕ

Централната избирателна комисия уведомява, че на 18 септември 2014 г. от 10,30 ч. в зала № 42, етаж мецанин, сградата на Народното събрание, пл. „Княз Александър І" № 1, е насрочила консултации с представителите на парламентарно представените партии и коалиции и партии и коалиции, които имат членове в Европейския парламент, но не са парламентарно представени, относно предложения за състава на секционните избирателни комисии извън страната в съответствие с изискванията на чл. 102 от Изборния кодекс.

СЪОБЩЕНИЕ

Централната избирателна комисия уведомява всички районни избирателни комисии, че в случаи на отказ на кандидат в регистрирана кандидатска листа от участие в изборите за народни представители на 5 октомври 2014 г., както и в случаите по чл. 258, ал. 5 от ИК следва незабавно да изпращат в ЦИК информация за заличаването на съответния кандидат от кандидатската листа.

СЪОБЩЕНИЕ

С протоколно решение от 10 септември 2014 г. Централната избирателна комисия дава съгласие изборните книжа от изборите за народни представители на 5 октомври 2014 г. да се съхраняват в помещенията, в които се съхраняват изборните книжа и материали от Националния референдум, проведен на 27 януари 2013 г., от произведените избори за народни представители на 12 май 2013 г. и изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 25 май 2014 г. при спазване изискванията на Решение № 103-НР от 4 януари 2013 г. и Решение № 2511-НС от 30 април 2013 г. на ЦИК, Решение № 314-ЕП от 8 май 2014 г. на ЦИК и Решение № 826-НС от 3 септември 2014 г. на ЦИК.

Централната избирателна комисия ще вземе нарочно решение за разрешаване отварянето на горепосочените помещения, непосредствено преди деня на изборите за народни представители на 5 октомври 2014 г., за което ще бъдете уведомени своевременно.

СЪОБЩЕНИЕ

Централната избирателна комисия напомня, че с удостоверение за гласуване на друго място съгласно чл. 34 от ИК могат да се снабдят избиратели, които притежават едно от следните качества: член на ЦИК, на РИК, кандидат или наблюдател. При представяне на заявление по образец - Приложение № 19-НС от изборните книжа, в съответната общинска/районна администрация лицата следва да представят съответното доказателство: за членове на ЦИК - служебна карта или препис (копие) от Указа на Президента на Република България за назначаване или копие от решението на Народното събрание на Република България; за членове на РИК - удостоверение, издадено от ЦИК; за кандидати - удостоверение, издадено от съответната РИК; за наблюдатели - удостоверение, издадено от ЦИК.

СЪОБЩЕНИЕ

Централната избирателна комисия обявява, че на интернет страницата й в рубриката „Разяснителна кампания" са качени материали от разяснителната кампания - видеоклипове и аудиоклипове. Същите могат да бъдат ползвани свободно за разпространение.

СЪОБЩЕНИЕ

Централната избирателна комисия напомня на избирателите с трайни увреждания, които не им позволяват да упражнят избирателните си права в изборни помещения, че до неделя, 14 септември 2014 г. включително, могат да подават заявления за включване в списъка за гласуване с подвижна избирателна кутия. Заявлението се подава до кмета на общината/района/кметството/кметския наместник. Образец на заявлението може да бъде намерено в Приложение 17-НС от изборните книжа. Можете да го изтеглите от сайта на ЦИК, раздел „Документи и бланки". Към заявлението се прилагат копия от документи от ТЕЛК/НЕЛК.

Ако бъдат подадени поне 10 заявления, ще бъде разкрита подвижна избирателна секция, обслужваща Вашето населено място и секционната комисия ще Ви посети в изборния ден. Затова е във Ваш интерес да подадете заявление до 14 септември. В него можете да поискате да гласувате и по настоящ адрес, но в този случай трябва предварително да сте подали и заявление за вписване в избирателния списък по настоящ адрес (Приложение № 14-НС, което също можете да изтеглите от сайта на ЦИК, раздел „Документи и бланки").

Ако пропуснете да подадете заявление до 14 септември, можете да го направите и до 29 септември, но съществува риск подадените до 14 септември 2014 г. заявления да не са достатъчно на брой и да не бъде разкрита подвижна избирателна секция във Вашето населено място.

Процедурата за гласуване с подвижна избирателна кутия е утвърдена с Решение 881-НС/08.09.2014 г. на ЦИК.

Централната избирателна комисия препоръчва на всички РИК да препубликуват това съобщение на своите интернет-страници.

ОПРОВЕРЖЕНИЕ

Във връзка с публикации в печатни медии, онлайн новинарски издания и електронни медии, внушаващи, че Централната избирателна комисия е изразила мнение, че независимите кандидати нямат шанс за влизане в парламента при предстоящите избори за народни представители на 5 октомври 2014 г.,

Централната избирателна комисия категорично заявява:

Централната избирателна комисия категорично опровергава горните твърдения.

Никога и по никакъв начин в комисията не е обсъждан подобен въпрос.

Централната избирателна комисия е независим държавен орган, който отговаря за подготовката, организацията и произвеждането на законосъобразни, честни и свободни избори и който осигурява условия за свободно упражняване на активното и пасивно избирателно право, при равни условия за всички заинтересовани страни.

Централната избирателна комисия не си е позволявала, не може да си позволи и няма да си позволи изказвания, коментари, становища, решения и всякакви други действия и актове, с които да се намесва в политическия процес.

Прогнозите за изборните резултати не са в правомощията на Централната избирателна комисия и никога не са били предмет на обсъждане.

СЪОБЩЕНИЕ

Централната избирателна комисия напомня, че на 9 септември 2014 г. изтича срокът, в който българските граждани, които желаят да гласуват извън страната, могат да подадат заявление по чл. 16, ал. 1 от ИК.

Заявлението - Приложение № 22-НС от изборните книжа, може да бъде подадено лично или с писмо по пощата до дипломатическото или консулско представителство на Република България в съответната държава или чрез електронното заявление през интернет страницата на Централната избирателна комисия. В едно писмо може да има повече от едно заявление, като във всяко заявление може да бъде вписано само едно лице.

СЪОБЩЕНИЕ

Извънредно заседание на Централната избирателна комисия е насрочено на 6 септември 2014 г., 12.30 часа.

СЪОБЩЕНИЕ

Заседанието на Централната избирателна комисия на 5 септември 2014 г. се отлага за 13.00 часа.

СЪОБЩЕНИЕ

Централната избирателна комисия уведомява, че на 4 септември 2014 г. в 13,30 часа, зала 76а, на пл. „Княз Александър I" № 1, етаж междинен, ще бъде отворена ценовата оферта на участника в конкурса за възлагане на компютърната обработка на резултатите от изборите за народни представители на 5 октомври 2014 г.

На отварянето могат да присъстват представители на участника, както и представители на средствата за масово осведомяване.

СЪОБЩЕНИЕ

В изпълнение на т. 34 от Решение 697-НС от 14.08.2014 г. на ЦИК Районните избирателни комисии издават удостоверения на регистрираните кандидати за народни представители в изборите на 5 октомври 2014 г. Към решението е приложен образец на удостоверението.

СЪОБЩЕНИЕ

При приемане на документите на партии и коалиции за регистриране на кандидатски листи за участие в изборите за народни представители на 5 октомври 2014 г. може да установявате представителната власт на лицето/лицата, подписали предложението по чл. 255, ал. 1, т. 1 от ИК (Приложение № 64-НС от изборните книжа), като ползвате решенията на ЦИК за регистрация на съответната партия или коалиция за участие в изборите.

СЪОБЩЕНИЕ

Централната избирателна комисия уведомява, че на 6 септември 2014 г. в 17,00 часа изтича срокът за подаване на заявление от партиите и коалициите в ЦИК за участие в частичните избори на 12 октомври 2014 г.

СЪОБЩЕНИЕ

На 2 септември (вторник) 2014 г. от 17,30 часа ще се състои публично теглене на жребия за определяне на номерата в бюлетините и на реда за представяне на партиите и коалициите в различните форми на предизборна кампания по БНТ и БНР в изборите за народни представители на 5 октомври 2014 г.

Жребият ще се проведе в сградата на Народното събрание, пл. „Княз Александър І" № 1, вход откъм Ларгото, фоайето на зала „Света София".

СЪОБЩЕНИЕ

Централната избирателна комисия указва на районните избирателни комисии (РИК) да изпълняват задълженията си по чл. 71 от ИК, като поддържат интернет страница, на която да публикуват незабавно решенията си, пълните протоколи от заседанията си, публичните регистри при спазване изискванията на Закона за защита на личните данни, предварителните и окончателни резултати от изборите в съответния изборен район, включително от машинното гласуване, сканираните протоколи на секционните избирателни комисии и други документи и данни.

Районната избирателна комисия следва да публикува на интернет страницата си видеоархив от заседанията на комисията веднага след приключване на работата й.

СЪОБЩЕНИЕ

По повод сигнали на граждани относно затруднения при извършване на проверка в списъка на лицата, подкрепящи регистрацията на партия/коалиция/независим кандидат за изборите на народни представители на 5 октомври 2014 г. Централната избирателна комисия уведомява за следното:

Преди да извършите проверката, следва да получите персонален идентификационен код (ПИК) на заявен от Вас електронен адрес (Email). След като получите кода, е необходимо да го активирате чрез натискане върху връзката (линк), посочена в съобщението, с което Ви е изпратен ПИК. След това действие може да извършите проверка в списъка.

Календар

Решения

  • № 3025-ЕП / 15.03.2024

    относно: откриване на състезателна процедура с договаряне за възлагане на обществена поръчка с предмет: „Дейности по осигуряване на машинното гласуване в изборите за членове на Европейския парламент от Република България през юни 2024 г., съгласно техническите спецификации и условията на договорите, с две обособени позиции: Обособена позиция № 1: Профилактика/диагностика (тестване на СУЕМГ и на вградените в нея периферии – принтер и четец на смарт карти), подготовка, инсталиране на операционна система и приложния софтуер, параметризиране и окомплектоване на СУЕМГ, техническо обслужване на СУЕМГ в предизборния и изборния ден по места/съответната избирателна секция и осигуряване на Център за поддръжка при възникнали проблеми със СУЕМГ в изборите за членове на Европейския парламент от Република България Обособена позиция № 2: Транспорт на СУЕМГ до избирателните секции в страната и логистично осигуряване на СУЕМГ в предизборния и следизборния ден в изборите за членове на Европейския парламент от Република България“

  • № 3024-МИ / 15.03.2024

    относно: промяна в състава на ОИК – Омуртаг, област Търговище

  • № 3023-МИ / 15.03.2024

    относно: промени в състава на ОИК – Брусарци, област Монтана

  • всички решения