Съобщение

Членовете на Централната избирателна комисия г-жа Камелия Нейкова, г-н Александър Андреев и г-н Румен Цачев бяха международни наблюдатели на президентските избори в Република Киргизстан, които се произведоха на 15 октомври 2017 г. По време на посещението представителите на ЦИК проведоха работна среща с председателя на ЦИК КР г-жа Нуржан Шайлдабекова, на която бяха обсъдени въпроси, свързани с изборния процес в двете държави.

В деня на изборите членовете на ЦИК посетиха няколко избирателни секции и се запознаха с всички етапи на процеса по гласуването и отчитането на резултатите.

 

Съобщение

Председателят на Централната избирателна комисия на Република България г-жа Ивилина Алексиева беше поканена да открие Работна сесия 3: Демократични институции, включително демократични избори, на Срещата - преглед по изпълнение на ангажиментите в областта на човешкото измерение (Human Dimension Implementation Meeting – HDIM) на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), която се проведе в периода 11 – 22 септември във Варшава, Полша.

При откриването на работната сесия г-жа Алексиева посочи ключовата роля на демократичните институции, конституирани при условията на политически плурализъм, многопартийна система и гарантирано право на глас на всеки избирател за развитие на демокрацията в обществата ни. Тя подчерта, че произвеждането на демократични, честни и свободни избори е предпоставка за цялостния демократичен процес. Г-жа Алексиева посочи, че изборното законодателство в много от държавите на ОССЕ и Съвета на Европа е претърпяло сериозно и позитивно развитие през последните десетилетия, като даде примери с позитивни развития в българското изборно законодателство. Беше поставен акцент върху ролята на ОССЕ/БДИЧП и на Венецианската комисия към Съвета на Европа за тези позитивни законодателни развития.

Г-жа Алексиева очерта евентуални бъдещи посоки за обсъждане и бъдещи решения, свързани с все по-голямото значение на социалните медии като комуникационен канал в предизборните кампании, езика на омразата и онлайн инструментите за неговото мултиплициране, перспективите за внедряване на дигиталните технологии в процеса на гласуване и отчитане на изборните резултати и свързаните с това рискове и възможности като част от съвременните предизвикателства, пред които се изправят държавите – участнички в ОССЕ.

Във встъпителната реч беше представен и опитът на Асоциацията на избирателните комисии в Европа (АСЕЕЕО), чиято годишна конференция ще се проведе в периода 9 – 10 ноември т.г. в София, който опит показва как международното сътрудничество може да предостави знания и добри примери за своите държави-членки.

В заключение г-жа Алексиева посочи, че бъдещето следва да бъде в засилване на сътрудничеството между държавите – участнички в ОССЕ, в засилването на ролята на ОССЕ, в частност на БДИПЧ. Беше посочено, че България изцяло споделя позицията на ЕС, според която ЕС нееднократно е признавал решаващата роля на БДИПЧ за изграждане на обществено доверие в управленските процеси и по този начин за укрепване на демократичните общества и отговорните институции в целия регион на ОССЕ, включително чрез подкрепата за изборите и изпращането на мисии за наблюдение на избори. Тя използва възможността да препотвърди и българската позиция в тази посока.

Г-жа Алексиева препоръча засилване на ролята на ОССЕ/БДИЧП съвместно с Венецианската комисия към Съвета на Европа в предварителна оценка на предлагани промени в изборното законодателство на държавите-участници в ОССЕ, по-задълбочената предварителна подготовка на изпращаните от ОССЕ/ БДИПЧ наблюдатели на избори, засилване диалога и партньорството с националните органи по време на наблюдение на изборите и засилването на диалога между ОССЕ/БДИЧП и органите на държавите-участнички след изборите, което да съдейства   в оптимална степен за ускоряване на демократичните процеси в държавите и справяне със стоящите предизвикателства.

Въз основа на изказванията, обсъжданията и позициите, които заемат държавите – участнички в ОССЕ ще бъдат изготвени заключителните документи от срещата.

 

Съобщение

Председателят на ЦИК г-жа Ивилина Алексиева и г-жа Йорданка Ганчева, член на ЦИК, участваха в работна среща на Експертната група по изборни въпроси към Европейската комисия, която се проведе на 25 септември 2017 г. в гр. Брюксел, Кралство Белгия. Целта на срещата беше обсъждането на криптографския инструмент, който се предоставя от Комисията на органите на държавите-членки за улесняване на обмена на информация, за да се предотврати двойно гласуване, предвидено по Директива 93/109/ЕО, регламентираща подробните механизми за упражняване на правото на глас и кандидатиране за изборите в Европейския парламент за граждани на Съюза, живеещи в държава-членка, на която не са граждани. На срещата беше разгледан и първоначален доклад за прилагането на законодателството на ЕС в местните избори.

Съобщение

Централната избирателна комисия уведомява, че е приела принципно Решение № 4886-МИ от 19 септември 2017 г. за отваряне на запечатани помещения при произвеждане на частичните избори на 8 октомври 2017 г.

Решението се прилага относно отваряне на запечатани помещения, в които се съхраняват изборни книжа от предходни избори, с цел прибиране на книжата и материалите от произвеждани частични и нови избори, вместо Решение № 2613-МИ/НР от 15 октомври 2015 г. на ЦИК, посочено в т. 41 от Решение № 4417-МИ от 7 март 2017 г.

Съобщение

Централната избирателна комисия уведомява, че крайният срок за регистрация на кандидатските листи на партиите, коалициите, местните коалиции и инициативните комитети в ОИК за участие в частичните избори за кметове, насрочени за 8 октомври 2017 г., е до 17,00 ч. на 12 септември 2017 г.

Регистрацията на кандидатите за кметове се извършва при условията и по реда на Решение № 3410-МИ от 23 август 2016 г. на ЦИК.

Съобщение

Централната избирателна комисия напомня, че съгласно чл. 187 от Изборния кодекс печатните медии и онлайн новинарските услуги следва да предоставят едни и същи условия и цени на всички партии, коалиции, местни коалиции и инициативни комитети, регистрирали кандидати за участие в частичните избори за кметове, които ще се произведат на 8 октомври 2017 г. Тарифите и условията следва да се обявяват на интернет страницата на съответната медия в срок до 7 септември 2017 г. (четвъртък) включително и да се изпратят незабавно на Сметната палата и на ЦИК.

В срок до 7 септември 2017 г. (четвъртък) включително, съгласно чл. 198, ал. 4 от Изборния кодекс електронните медии (с изключение на БНТ, БНР и техните регионални центрове) следва да обявят на интернет страницата си условията и реда за предоставяне на време за отразяване на предизборната кампания, както и тарифите си.

Съгласно чл. 180 от Изборния кодекс доставчиците на медийни услуги са длъжни да обявяват на интернет страниците си информация за договорите, сключени с партиите, коалициите, местните коалиции и инициативните комитети, регистрирали кандидати, и/или с друг възложител във връзка с предизборната кампания, включително ако договорът е сключен с посредник. Информацията се публикува в тридневен срок от подписването на съответния договор и се премахва не по-рано от обявяване на резултатите от изборите.

Съобщение

Централната избирателна комисия уведомява, че партиите, регистрирани в ЦИК за участие в частичните избори за кметове, насрочени за 8 октомври 2017 г., следва да се регистрират и в съответната общинска избирателна комисия.

В ОИК се регистрират инициативни комитети за издигане на независими кандидати за кметове и местни коалиции, образувани само от регистрирани в ЦИК партии и коалиции.

Крайният срок за подаване на документи за регистрация в ОИК за участие в частичните избори е 17,00 ч. на 7 септември 2017 г.

Регистрацията на партиите, коалициите, местните коалиции и инициативните комитети за участие в частичните избори се извършва съгласно Решение № 3360-МИ от 11 август 2016 г. на ЦИК и в сроковете, посочени в хронограмата за частичните избори за кметове, насрочени за 8 октомври 2017 г., приета с Решение № 4842-МИ от 25 юли 2017 г.

ЦИК България бе избрана за член на Изпълнителния съвет на Асоциацията на световните изборни органи (A-WEB)

Членовете на Централната избирателна комисия Росица Матева и Метин Сюлейман  взеха участие в 3-та Генерална асамблея на Асоциацията на световните изборни органи (A-WEB) в Букурещ, Румъния.

В рамките на Генералната асамблея беше проведено 3-тото заседание на Общо събрание на Асоциацията (A-WEB), на което беше избран Изпълнителен съвет, съставен от 21 члена на регионален принцип, определени от петте континента. За следващите 2 години Европа ще бъде представлявана от трима члена на асоциацията, един от които е ЦИК на Република България, заедно с Република Албания и Република Хърватия.

Асоциацията (A-WEB) е основана през 2013 година от над 400 делегати от 120 страни и с участието на 175 централни избирателни комисии от цял свят, сред които и ЦИК България. Асоциацията (A-WEB) е създадена с цел гарантиране на провеждане на свободни, честни и прозрачни изборни процеси в света и насърчаване на демократични и достоверни избори в съответните страни.

Съобщение

Във връзка с провеждане на консултациите за формиране съставите на СИК за предстоящите частични местни избори на 8 октомври 2017 г. Централната избирателна комисия обръща внимание, че при определяне на състава и ръководствата на СИК се прилага чл. 92, ал. 6 от Изборния кодекс, като се спазва съотношението между партиите и коалициите, представени в ОИК.

Актуални адреси на партиите и коалициите във връзка с консултациите:

  1. Партия ГЕРБ
    1414, гр. София,
    пл. България № 1, НДК, Административна сграда, ет. 17
    тел. 02/490 13 13
    факс: 02/ 490 09 51
    лице за контакти: Цветомир Петров Паунов
    e_mail: [email protected]
     
  2. Коалиция БСП лява България
    гр. София,
    р-н Възраждане,
    ул. ,,Позитано“ № 20, п.к. 382
    тел: 02/ 810 72 00, 0886 839 722
    факс: 02/ 981 21 85
    Лице за контакти: Аглика Стефчева Виденова
    e_mail: [email protected]
     
  3. Партия ДПС
    гр. София,
    бул. Ал. Стамболийски № 45А,
    тел. 02/811 44 44
    факс: 02/811 44 44
    лице за контакти: Мустафа Сали Карадайъ
    e_mail: [email protected]
     
  4. Коалиция Реформаторски блок (РБ)
    гр. София,
    ул. Г. Бенковски № 7,
    тел. 02/843 38 03, 0887 509 562
    лице за контакти: Стамен Янев
    e_mail: [email protected]
     
  5. Коалиция Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО
    гр. София,
    бул. Шипченски проход № 63,
    завод Електроника, сграда 2, ет. 3,
    тел. 0888 519 830, 0882 272 212
    лице за контакти: Данчо Хаджиев, Карлос Контрера

  6. Коалиция България без цензура (ББЦ)
    гр. София,
    р-н Лозенец,
    бул. Черни връх № 25А, ет. 1,
    тел. 0888 589 282,
    лице за контакти: Десислава Балабанова
    е_mail:[email protected]                                                                                           

  7. Партия Атака
    гр. София,
    ул. Врабча № 1,
    тел. 0882 662 287
    лице за контакти: Рени Димитрова Асенова
    e_mail: [email protected]
     
  8. Коалиция АБВ (Алтернатива за българско възраждане)
    гр. София,
    пл. България № 1,
    НДК, основна сграда,  вх А3, офис 6
    тел. 0882 437 658
    лице за контакти: Румен Петков
    e_mail: [email protected]

Съобщение

Централната избирателна комисия уведомява, че на 5 септември 2017 г. (вторник) от 10.00 часа ще се проведе жребий за определяне на поредните номера на партиите и коалициите, регистрирани в ЦИК, в бюлетините за гласуване в частичните избори за кметове, насрочени за 8 октомври 2017 г.

Жребият ще се състои в сградата на Народното събрание, пл.„Княз Александър І“ № 1, етаж мецанин, зала 42.

На 8 октомври 2017 г. са насрочени частични избори за:

  • кмет на кметство Цани Гинчево, община Никола Козлево, област Шумен;
  • кмет на община Вълчи дол, област Варна;
  • кмет на община Трън, област Перник;
  • кмет на кметство Чукарка, община Айтос, област Бургас;
  • кмет на кметство Скалак, община Руен, област Бургас;
  • кмет на кметство Нивянин, община Борован, област Враца;
  • кмет на кметство Сухаче, община Червен бряг, област Плевен;
  • кмет на кметство Ракево, община Криводол, област Враца;
  • кмет на кметство Попович, община Бяла, област Варна;
  • кмет на кметство Генерал Киселово, община Вълчи дол, област Варна.

Съобщение

Централната избирателна комисия уведомява, че крайният срок за подаване на документи за допускане/регистрация на партиите и коалициите в ЦИК за участие в частичните избори за кметове, насрочени за 8 октомври 2017 г., е до 2 септември 2017 г.

Приемът на документи за допускане/регистрация на партии и коалиции за участие в частичните избори за кмет на община Вълчи дол, област Варна, кмет на община Трън, област Перник, кмет на кметство Цани Гинчево, община Никола Козлево, област Шумен, кмет на кметство Чукарка, община Айтос, област Бургас, кмет на кметство Скалак, община Руен, област Бургас, кмет на кметство Нивянин, община Борован, област Враца, кмет на кметство Сухаче, община Червен бряг, област Плевен, кмет на кметство Ракево, община Криводол, област Враца, кмет на кметство Попович, община Бяла, област Варна, кмет на кметство Генерал Киселово, община Вълчи дол, област Варна, се извършва съгласно Решение № 3340-МИ от 4 август 2016 г. на ЦИК, в сградата на Народното събрание, пл. „Княз Александър І“ № 1, етаж мецанин.

Съобщение

Централната избирателна комисия информира, че с параграф 145 от преходните и заключителните разпоредби на Изборния кодекс, (приет със ЗИД на ИК ДВ бр. 39/2016 г.) се въведе възможността да бъде гласувано във всички видове избори чрез система за дистанционно електронно гласуване посредством компютър или мобилно устройство.

Съгласно разпоредбата на параграф 145 въвеждането на системата за електронно дистанционно гласуване следва да бъде внедрена поетапно в срок до 2019 година, като законодателят е предвидил три отделни етапа, а именно:

  1. Провеждане на три симулации на дистанционно електронно гласуване, при които се гласува за измислени партии, коалиции или кандидати, в срок до 1 януари 2018 г.
  2. Провеждане на експериментално дистанционно електронно гласуване при произвеждане на избори след 1 януари 2018 г. Експериментално дистанционно електронно гласуване се провежда на три последователно произведени избори, включително частични избори.
  3. В случай че експериментално дистанционно електронно гласуване е проведено успешно - при гарантиране тайната на вота, сигурността на системата и осигурен граждански контрол върху изборния процес, и не са установени съществени нарушения при провеждането му, на изборите за членове на Европейския парламент от Република България през 2019 г. избирателите може да гласуват дистанционно електронно, като резултатите от гласуването се вземат предвид при определяне на резултатите.

В изпълнение на възложените по силата на параграф 145 от ПЗР на ИК задължения, на 20 декември 2016 година ЦИК подписа декларация за партньорство с ДАЕУ за съвместно участие в проект „Изграждане и внедряване на пилотна система за дистанционно електронно гласуване“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. ДАЕУ е бенефициент по проекта, а ЦИК е партньор на същия. На 26 април 2017 година ДАЕУ и ЦИК подписаха Споразумение за партньорство между Централната избирателна комисия и Държавната агенция „Електронно управление“ за изпълнение на проект: „Изграждане и внедряване на пилотна система за дистанционно електронно гласуване“. Проектът е одобрен от управляващия орган и на 04.05.2017 година е сключен договор № BG05SFOP001-1.002-0015-C01/04.05.2017 г.

Проектът включва осъществяването на следните дейности:

Дейност 1. „Проучване и анализ на добрите практики за дистанционно електронно гласуване и провеждане на симулации на дистанционно електронно гласуване“ В рамките на тази дейност ще бъде извършено детайлно проучване в международен план на реализираните и въведени до момента решения за дистанционно гласуване по електронен път в други държави. Тази дейност е необходима, за да стъпи българската система за дистанционно електронно гласуване (ДЕГ) на възможно най-добрата основа, при отчитане на добрите практики, налични към момента. Резултатите от проучването ще бъдат обобщени и анализирани и ще послужат като основа за разработване на българската система.

Дейност 2. „Изграждане и внедряване на пилотна система за дистанционно електронно гласуване и провеждане на експериментално дистанционно електронно гласуване“ В рамките на тази дейност, с оглед предвиденото в Изборния кодекс въвеждане на реално дистанционно електронно гласуване на изборите за Европейски парламент през 2019 г., ще бъде разработена и внедрена пилотна система за дистанционно електронно гласуване. Чрез системата гражданите ще могат свободно да упражняват правото си на глас от всеки компютър или мобилно устройство, от всяка точка на света. Системата ще следва стриктно нормативните изисквания на Изборния кодекс, както и Препоръката на Съвета на Европа CM rec 2017(5), европейското и националното законодателство в областта на електронното управление. Избирателят ще прави своя избор чрез обща бюлетина, на която ще отбелязва по еднозначен начин своя вот. Бюлетината ще бъде проектирана по същия начин, както хартиената бюлетина. Системата ще позволява конфигуриране на бюлетини за всички видове избори според Изборния кодекс. Тя ще бъде с отворен изходен код и ще бъде използвана в предварителен период на електронно гласуване, определен в Изборния кодекс.

Дейност 3. „Информация и комуникация“ Дейността ще осигури популяризиране на проектните дейности, цели и постигнатите резултати.

Като партньор и в съответствие на подписаното Споразумение ЦИК подпомага ДАЕУ в разработване на техническата спецификация, методиката за оценка и съпътстващата документация за провеждане на обществената поръчка по всички дейности по проекта, а именно:

  1. По Дейност 1. „Проучване и анализ на добрите практики за дистанционно електронно гласуване и провеждане на симулации на дистанционно електронно гласуване“ :

- подпомага Бенефициента в разработването на техническа спецификация, методиката за оценка и съпътстващата документация за провеждане на обществена поръчка с предмет „Проучване и анализ на добрите практики за дистанционно електронно гласуване и провеждане на три симулации на дистанционно електронно гласуване“;

- след сключване на договор с изпълнителя на обществената поръчка, заедно със служители на ДАЕУ, осъществява текущ контрол върху работата на изпълнителя, приема резултатите от работата му, предоставя искания за необходими корекции, изпраща му необходимата информация и му осигурява контакти с други администрации, при необходимост;

- осъществява мониторинг и координация при изпълнението на дейността и подготвя информацията за техническите отчети, свързани с нея;

- одобрява техническите изисквания към системата (разработена, тествана и внедрена в изпълнение на дейността), включени в техническата спецификация за избор на изпълнител по реда на Закона за обществените поръчки (ЗОП), които са базирани на резултатите от анализа и препоръките по дейност „Проучване и анализ на добрите практики за дистанционно електронно гласуване и провеждане на симулации на дистанционно електронно гласуване“;

- организира и провежда експерименталното електронно дистанционно гласуване до 31 декември 2018 г., в изпълнение на разпоредбата на § 145. (1) от Избирателния кодекс;

- публикува аудиовизуален клип, радиоспот и 2 интернет банера на интернет страницата на ЦИК, както и на интернет страниците на съответните избирателни комисии;

- излъчва минимум 70 представители на избирателни комисии и администратори, които да бъдат обучени за работа със системата по дейност „Изграждане и внедряване на пилотна система за дистанционно електронно гласуване и провеждане на експериментално дистанционно електронно гласуване“;

- осъществява координация и комуникация с изпълнителя на дейността по изграждане и внедряване на системата за дистанционно електронно гласуване във връзка с техническото обезпечаване на изборния процес и определянето на представителите на избирателни комисии и администратори за участие в обучение за работа със системата;

- публикува на интернет страницата на ЦИК подробна информация за Проекта, включително неговите цели, дейности и очаквани резултати.

На 11 август 2017 г. Държавната агенция „Електронно управление“ обяви на интернет страницата си  https://www.e-gov.bg/ в профил на купувача обществена поръчка с предмет: „Проучване и анализ на добрите практики за дистанционно електронно гласуване и провеждане на три симулации на дистанционно електронно гласуване“. Крайният срок за подаване на оферти изтича в 17,30 часа 21 август 2017 г. Процедурата е на обща стойност 33 333.33 лв. (без ДДС).

В рамките на процедурата  по обявената обществена поръчка до 15 октомври 2017 г. ще бъдат извършени проучване и анализ на добрите световни практики за дистанционно електронно гласуване (ДЕГ) и разработени конкретни препоръки към българската система за дистанционно електронно гласуване, а до 15 ноември 2017 г. ще бъдат проведени три симулации на електронно гласуване от дистанция.

В съответствие с поетите ангажименти по споразумението ЦИК ще осъществява текущ контрол и ще приема резултатите от работата на избрания изпълнител по обществената поръчка за: „Проучване и анализ на добрите практики за дистанционно електронно гласуване и провеждане на три симулации на дистанционно електронно гласуване“, включващо извършване на евентуално необходими корекции в изпълнението на поръчката, осигурява контакти с други администрации, при необходимост, както и осъществяването на мониторинг и координация при изпълнението на дейността.

Съобщение

Централната избирателна комисия РАЗРЕШАВА отваряне на запечатано помещение, в което се съхраняват изборни книжа и материали от предшестващи избори, определено със заповед на кмета на община, за прибиране на бюлетините и другите книжа и материали от частичните избори, насрочени на 2 юли 2017 г., и при произвеждане на евентуален втори тур, не по-рано от 20,00 ч. в деня на избора.

Достъпът до запечатаното помещение, в което се съхраняват изборните книжа и материали от предшестващи избори, да се осъществи по реда на т. 30 от Решение № 2662-МИ/НР от 18 октомври 2015 г. на ЦИК от комисия от длъжности лица, определена със заповед на кмета на общината.

За извършените действия да се съставят съответните протоколи съобразно изискванията на т. 31 от Решение № 2662-МИ/НР от 18 октомври 2015 г. на ЦИК.

На 2 юли 2017 г. са насрочени частични избори за:

  • кмет на кметство Бошуля, община Септември, област Пазарджик;
  • кмет на кметство Тръстеник, община Иваново, област Русе;
  • кмет на община Антоново, област Търговище;
  • кмет на кметство Ябълково, община Димитровград, област Хасково.

Съобщение

Централната избирателна комисия уведомява, че крайният срок за регистрация на кандидатските листи на партиите, коалициите, местните коалиции и инициативните комитети в ОИК за участие в частичните избори за кметове, насрочени за 2 юли 2017 г., е до 17,00 ч. на 6 юни 2017 г.

Регистрацията на кандидатите за кметове се извършва съгласно раздел ІV от Решение № 2971-МИ от 1 декември 2015 г. и при условията и по реда на Решение № 1632-МИ от 31 август 2015 г. на ЦИК.

Съобщение

Централна избирателна комисия – партньор по проект "Изграждане и внедряване на система за дистанционно електронно гласуване"

Проектът „Изграждане и внедряване на система за дистанционно електронно гласуване“ по оперативна програма „Добро управление“, приоритетна ос „Административно обслужване и е-управление” се изпълнява съгласно Договор № BG05SFOP001-1.002-0015-C01/04.05.2017 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по процедура BG05SFOP001-1.001.

Бенефициент е Държавна агенция „Електронно управление“ в партньорство с Централна избирателна комисия.

Главната цел на проекта е изграждането на пилотна система за дистанционно електронно гласуване, чрез която да бъде въведена в Република България възможността за електронно дистанционно гласуване при провеждането на всички видове избори съгласно Изборния кодекс.

Общата стойност на проекта е 1 499 959,00 лв, от които 1 274 965,15 лв. европейско и 224 993,85 лв. национално съфинансиране.

Срокът за изпълнение на проекта е 21 месеца.

Проектът се реализира с подкрепата на Европейския социален фонд и следва единните стандарти за изпълнение на дейности за информация и комуникация в Единния наръчник за бенефициента за прилагане на правилата за информация и комуникация 2014-2020.

Съобщение

Централната избирателна комисия уведомява, че на 6 юни 2017 г. (четвъртък), от 10.00 часа ще се проведе жребий за определяне на поредните номера на партиите, регистрирани в ЦИК, в бюлетините за гласуване в частичните избори за кметове, насрочени за 2 юли 2017 г.

Жребият ще се състои в сградата на Народното събрание, пл. „Княз Александър І“ № 1, етаж мецанин, зала 42.

На 2 юли 2017 г. са насрочени частични избори за:

  • кметство Бошуля, община Септември, област Пазарджик;
  • кметство Тръстеник, община Иваново, област Русе;
  • община Антоново, област Търговище;
  • кметство Ябълково, община Димитровград, област Хасково.

Съобщение

Във връзка с провеждане на консултациите за формиране съставите на СИК за предстоящите частични местни избори на 2 юли 2017 г. Централната избирателна комисия обръща внимание, че при определяне на състава и ръководствата на СИК се прилага чл. 92, ал. 6 от Изборния кодекс, като се спазва съотношението между партиите и коалициите, представени в ОИК.

Актуални адреси на партиите и коалициите във връзка с консултациите:

  1. Партия ГЕРБ
    1414, гр. София,
    пл. България № 1, НДК, Административна сграда, ет. 17
    тел. 02/490 13 13
    факс: 02/ 490 09 51
    лице за контакти: Цветомир Петров Паунов
    e_mail: [email protected]
  1. Коалиция БСП лява България
    гр. София,
    р-н Възраждане,
    ул. ,,Позитано“ № 20, п.к. 382
    тел: 02/ 810 72 00, 0886 839 722
    факс: 02/ 981 21 85
    Лице за контакти: Аглика Стефчева Виденова
    e_mail: [email protected]
  1. Партия ДПС
    гр. София,
    бул. Ал. Стамболийски № 45А,
    тел. 02/811 44 44
    факс: 02/811 44 44
    лице за контакти: Мустафа Сали Карадайъ
    e_mail: [email protected]
  1. Коалиция Реформаторски блок (РБ)
    гр. София,
    ул. Г. Бенковски № 7,
    тел. 02/843 38 03, 0887 509 562
    лице за контакти: Стамен Янев
    e_mail: [email protected]
  1. Коалиция Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО
    гр. София,
    бул. Шипченски проход № 63,
    завод Електроника, сграда 2, ет. 3,
    тел. 0888 519 830, 0882 272 212
    лице за контакти: Данчо Хаджиев, Карлос Контрера
  1. Коалиция България без цензура (ББЦ)
    гр. София,
    р-н Лозенец,
    бул. Черни връх № 25А, ет. 1,
    тел. 0888 589 282,
    лице за контакти: Десислава Балабанова
    е-mail:[email protected]                                                                                           
  1. Партия Атака
    гр. София,
    ул. Врабча № 1,
    тел. 0882 662 287
    лице за контакти: Рени Димитрова Асенова
    e_mail: [email protected]
  1. Коалиция АБВ (Алтернатива за българско възраждане)
    гр. София,
    пл. България № 1,
    НДК, основна сграда,  вх А3, офис 6
    тел. 0882 437 658
    лице за контакти: Румен Петков
    e_mail: [email protected]

Съобщение

Централната избирателна комисия уведомява, че крайният срок за подаване на документи за допускане/регистрация на партиите и коалициите в ЦИК за участие в частичните избори за кметове, насрочени за 2 юли 2017 г., е до 27 май 2017 г.

Приемът на документи за допускане/регистрация на партии и коалиции за участие в частичните избори за кмет на община Антоново, област Търговище, кметство Бошуля, община Септември, област Пазарджик, кметство Тръстеник, община Иваново, област Русе и кметство Ябълково, община Димитровград, област Хасково, се извършва съгласно Решение № 3340-МИ от 4 август 2016 г. на ЦИК, в сградата на Народното събрание, пл. „Княз Александър І“ № 1, етаж мецанин.

Съобщение

Централната избирателна комисия на Република България взе участие в 14-тата Европейска конференция на органите за управление на изборите, организирана от Европейската комисия за демокрация чрез право (Венецианска комисия) към Съвета на Европа в сътрудничество с Централната избирателна комисия на Руската федерация и Интерпарламентарната асамблея на Общността на независимите държави, проведена на 15-16 май 2017 г. в Санкт Петербург.

Основата тема на конференцията беше осигуряване на ефективни органи за управление на изборите; гарантиране на техния професионализъм, независимост и прозрачност; обмен на добри практики по прилагането на изборните закони и механизми за тяхното подобряване; ролята на международното наблюдение в изборните процеси и др.

 От българска страна делегацията се представляваше от Ивилина Алексиева председател на ЦИК, Мария Мусорлиева - зам.-председател и членовете Йорданка Ганчева, Росица Матева и Румяна Сидерова.

Съобщение

България пое председателството на

Асоциацията на избирателните комисии от Европа

 

Централната избирателна комисия пое председателството на Асоциацията на избирателните комисии от Европа /АСЕЕЕО/, а председателят на ЦИК г-жа Ивилина Алексиева стана президент на АСЕЕЕО на състоялото се в България заседание на Изпълнителното бюро на Асоциацията през м. май.

 България ще председателства Асоциацията в продължение на една година като през м. ноември ЦИК ще бъде домакин и на 26-тата конференция на тема „Съзнателните гласоподаватели в дигиталната епоха“. На конференцията се очаква да присъстват над 150 изборни експерти от цял свят и да бъдат дискутирани най-добрите изборни практики през 2017 г., както и възможностите за ангажиране на младите хора в изборния процес.  В рамките на конференцията ще се проведе и Общо събрание на АСЕЕЕО.

 Асоциацията на избирателните комисии от Европа /АСЕЕЕО/ е създадена през 1991 година в Будапеща, Унгария. България е сред първите й членове. Мисия и целите на Асоциацията са повишаване на професионализма на изборните институции чрез обмяна на опит, наблюдение на избори, подготовка на позиции във връзка с подготвяне на проекти на ЕК и ЕС относно изборите и изборното законодателство, свързани с прозрачност на изборите,  финансиране на изборни кампании, гарантиране на избирателните права, равнопоставеност на гражданите и др. В организацията членуват 25 избирателни комисии и трима асоциирани членове.

 

Календар

Решения

  • № 3025-ЕП / 15.03.2024

    относно: откриване на състезателна процедура с договаряне за възлагане на обществена поръчка с предмет: „Дейности по осигуряване на машинното гласуване в изборите за членове на Европейския парламент от Република България през юни 2024 г., съгласно техническите спецификации и условията на договорите, с две обособени позиции: Обособена позиция № 1: Профилактика/диагностика (тестване на СУЕМГ и на вградените в нея периферии – принтер и четец на смарт карти), подготовка, инсталиране на операционна система и приложния софтуер, параметризиране и окомплектоване на СУЕМГ, техническо обслужване на СУЕМГ в предизборния и изборния ден по места/съответната избирателна секция и осигуряване на Център за поддръжка при възникнали проблеми със СУЕМГ в изборите за членове на Европейския парламент от Република България Обособена позиция № 2: Транспорт на СУЕМГ до избирателните секции в страната и логистично осигуряване на СУЕМГ в предизборния и следизборния ден в изборите за членове на Европейския парламент от Република България“

  • № 3024-МИ / 15.03.2024

    относно: промяна в състава на ОИК – Омуртаг, област Търговище

  • № 3023-МИ / 15.03.2024

    относно: промени в състава на ОИК – Брусарци, област Монтана

  • всички решения