СЪОБЩЕНИЕ

Централната избирателна комисия уведомява, че във връзка с организацията за произвеждане на предстоящите общи избори за общински съветници и кметове и в изпълнение на своите правомощия на 19 май ЦИК прие важни принципни решения:

1. Решение № 1482-МИ/ 19.05.2015 г. относно изискването към избирателите и към кандидатите за общински съветници и за кметове „да са живели най-малко през последните шест месеца в съответното населено място" като условие за упражняване право на глас и наличие на право за кандидатиране в изборите за общински съветници и кметове;

2. Решение № 1483-МИ/ 19.05.2015 г. относно определяне на населените места, в които се произвеждат избори за кметове на кметства, създадени по силата на закона.

Комисията подготвя приемането на други принципни решения и указания относно произвеждането на местните избори, със съдържанието на които можете да се запознавате на:

- интернет страницата на ЦИК, секция „Решения"- https://www.cik.bg/reshenie?;

- интернет страницата на БТА, секция „ЦИК ИЗБОРИ" http://cik-izbori.bta.bg/

СЪОБЩЕНИЕ

На 12 май 2015 г. (вторник) беше проведена работна среща между членовете на ЦИК и представители на печатницата на БНБ, както и на другите специализирани печатници. Основна тема на срещата беше организацията на предстоящите общи местни избори през есента на 2015 година и по-конкретно - техническите възможности на печатницата на БНБ и другите специализирани печатници в страната в срок да отпечатат всичките необходими бюлетини за изборите, включително и изборни книжа. Двете страни декларираха готовност да запазят установената добра практика при произвеждането на двата национални избора през 2014 г., както и решимост да положат всички усилия за своевременното решение на всички въпроси в тази връзка.

СЪОБЩЕНИЕ

Заседанието на Централната избирателна комисия на 14 май 2015 г. е пренасрочено за 19 май 2015 г. от 10.30 часа.

СЪОБЩЕНИЕ

Председателят и членове на Централната избирателна комисия взеха участие в 12-тата Европейска конференция на органите за управление на изборите, която се проведе в Брюксел на 30 - 31 март 2015 г. Конференцията беше организирана от Венецианската комисия към Съвета на Европа съвместно с Министерството на вътрешните работи на Белгия. В нея взеха участие 160 участници от 50 държави. Темата на конференцията беше „Осигуряване на неутралитет, безпристрастност и прозрачност на изборите. Ролята на органите за управление на изборите".

Представителите на ЦИК представиха нормативната уредба и практики в страната ни, свързани с осигуряване на публичност и прозрачност на дейността на комисията, и правилата за гарантиране на обективност и безпристрастност, които са в съответствие с международните стандарти и най-добри практики.

Основните заключения са публикувани в резюме, пълният текст на което в оригинал може да бъде намерен на http://www.venice.coe.int/files/CDL-EL(2015)001syn-e.pdf или в превод на български език тук .

СЪОБЩЕНИЕ

На 24 март 2015 г. в рамките на официалната визита на делегацията на ОССЕ/СДИЧП, водена от посланик Одри Гловър, беше проведена работна среща в ЦИК с участие на представители на МВнР, Обществения съвет към ЦИК, представители на „Информационно обслужване"АД, представител на фирмата-изпълнител на машинното гласуване и други представители на граждански организации от неправителствения сектор.

В рамките на проведената работна среща бяха обсъдени констатациите и препоръките, включени в окончателния доклад на Ограничената мисия на ОССЕ/СДИЧП за наблюдение на предсрочните избори за народни представители на 5 октомври 2014 г.

СЪОБЩЕНИЕ

Извънредно заседание на Централната избирателна комисия е насрочено на 23 март 2015 г. от 10.30 часа.

СЪОБЩЕНИЕ

Извънредно заседание на Централната избирателна комисия е насрочено на 17 март 2015 г. от 15.30 часа.

СЪОБЩЕНИЕ

Извънредно заседание на Централната избирателна комисия е насрочено на 13 март 2015 г. от 10.30 часа.

СЪОБЩЕНИЕ

Относно: нови избори за общински съветници и за кмет на община Сърница на 15 март 2015 г.

Централната избирателна комисия напомня, че:

- до 14 март 2015 г. включително Общинската избирателна комисия (ОИК) регистрира застъпниците на кандидатски листи;

- до 14 март 2015 г. включително партиите, коалициите и местните коалиции представят в ОИК списък с упълномощените си представители.

СЪОБЩЕНИЕ

Извънредно заседание на Централната избирателна комисия е насрочено на 6 март 2015 г. от 16.00 часа.

СЪОБЩЕНИЕ

Извънредно заседание на Централната избирателна комисия е насрочено на 27 февруари 2015 г. от 13.00 часа.

СЪОБЩЕНИЕ

Заседанието на Централната избирателна комисия на 24 февруари 2015 г., насрочено за 10:30 часа, се отлага за 25 февруари 2015 г от 14:00 часа.

СЪОБЩЕНИЕ

Извънредно заседание на Централната избирателна комисия е насрочено на 20 февруари 2015 г., 16.30 часа.

СЪОБЩЕНИЕ

Централната избирателна комисия провежда обучение за

местните избори в община Сърница

На 20 февруари 2015 г., петък, от 10,30 ч., в гр. Сърница, в залата на ресторант „СИА" Централната избирателна комисия ще проведе обучение на членовете на Общинската избирателна комисия (ОИК) и секционните избирателни комисии (СИК). Инициативата цели да даде предварителна изчерпателна информация за етапите на изборния процес в съответствие с Изборния кодекс, което да подпомогне работата на ОИК и СИК в произвеждането на новите избори за общински съветници и за кмет на община Сърница, които ще се произведат на 15 март 2015 г.

На срещата са поканени да присъстват и представители на всички институции, които участват в координацията, подготовката и произвеждането на изборите - ГД „ГРАО", МВР, Национална служба „Пожарна безопасност и защита на населението" и „Информационно обслужване" АД.

 

СЪОБЩЕНИЕ

На 5 февруари (четвъртък) от 14,00 часа в Централната избирателна комисия ще се проведе брифинг по повод Световния ден на изборите (Global Election day), който се отбелязва за 10-та поредна година от Асоциацията на избирателните комисии от Централна и Източна Европа (ACEEEO), на която Централната избирателна комисия на Република България е член.

Идеята за организирането на Световен ден на изборите се заражда на международна Конференция в Унгария през 2005 г. и оттогава досега този ден се отбелязва на всеки първи четвъртък от месец февруари. Основната цел е да се инициират дискусии, които да допринесат за това гражданите да бъдат по-информирани и по-активни при упражняването на демократичното си право на избор.

Говорителите Александър Андреев и Камелия Нейкова ще предоставят и допълнителна информация за предстоящите на 15 март нови избори за общински съветници и кмет на новообразуваната община Сърница.

Брифингът ще се състои в заседателната зала на ЦИК на пл. „Княз Александър І" № 1, вход откъм бул. „Дондуков".

За допълнителна информация:
Цветомира Жекова,
0882 530 205

СЪОБЩЕНИЕ

Централната избирателна комисия уведомява, че на 28 януари 2015 г. в 17,00 часа изтича срокът за подаване на заявление в ЦИК от партиите и коалициите за регистрация/ допускане за участие в новите избори за общински съветници и за кмет на община Сърница, област Пазарджик.

СЪОБЩЕНИЕ

Централната избирателна комисия информира, че крайният срок за подаване на документи за участие в процедурата за подбор за заемане на длъжността „главен счетоводител" е 17,30 ч. на 26 януари 2015 г. (понеделник).

СЪОБЩЕНИЕ

Извънредно заседание на Централната избирателна комисия е насрочено на 4 декември 2014 г., 15.00 часа.

ЦИК отвори врати за Професионална гимназия по електротехника и автоматика

На 2 и 3 декември 2014г. Централната избирателна комисия се срещна с учениците от 12-ти клас на „Професионална гимназия по електротехника и автоматика" ПГЕА - София. Учениците успяха да усетят атмосферата в залата, където се провеждат заседанията на ЦИК . „Българската ЦИК е единствената в страните-членки на ЕС, чиито заседания се излъчват онлайн и имат видеоархив", каза председателят на ЦИК Ивилина Алексиева и разясни основните функции на Комисията.

Членовете на Комисията обърнаха специално внимание на учениците, които изучават компютърна техника, за практическото приложение на придобитите знания при организиране на изборния процес. Дванайсетокласниците проявиха най-голям интерес към технологията, която използва ЦИК за връзките с РИК и СИК и получиха професионални отговори от фирма „Информационно обслужване"АД, която поддържа интернет страницата на Комисията. Членовете на Комисията наблегнаха и на гражданските права и задължения според Изборния кодекс, тъй като повечето гимназисти са навършили 18 години и вече имат право да гласуват.

 

СЪОБЩЕНИЕ

Извънредното заседанието на Централната избирателна комисия на 01 декември 2014 г. е насрочено за 14.00 часа.

Календар

Решения

  • № 3180-МИ / 26.04.2024

    относно: допускане на партия „БЪЛГАРСКИ ГЛАСЪ“ за участие в новите избори за общински съветници в община Борован, област Враца, насрочени на 23 юни 2024 г.

  • № 3179-МИ / 26.04.2024

    относно: допускане на партия „ВЪЗРАЖДАНЕ“ за участие в новите избори за общински съветници в община Борован, област Враца, насрочени на 23 юни 2024 г.

  • № 3178-ЕП/НС / 26.04.2024

    относно: промяна в състава на Районна избирателна комисия в Петнадесети изборен район – Плевенски

  • всички решения