СЪОБЩЕНИЕ

Централната избирателна комисия провежда обучение за

местните избори в община Сърница

На 20 февруари 2015 г., петък, от 10,30 ч., в гр. Сърница, в залата на ресторант „СИА" Централната избирателна комисия ще проведе обучение на членовете на Общинската избирателна комисия (ОИК) и секционните избирателни комисии (СИК). Инициативата цели да даде предварителна изчерпателна информация за етапите на изборния процес в съответствие с Изборния кодекс, което да подпомогне работата на ОИК и СИК в произвеждането на новите избори за общински съветници и за кмет на община Сърница, които ще се произведат на 15 март 2015 г.

На срещата са поканени да присъстват и представители на всички институции, които участват в координацията, подготовката и произвеждането на изборите - ГД „ГРАО", МВР, Национална служба „Пожарна безопасност и защита на населението" и „Информационно обслужване" АД.

 

СЪОБЩЕНИЕ

На 5 февруари (четвъртък) от 14,00 часа в Централната избирателна комисия ще се проведе брифинг по повод Световния ден на изборите (Global Election day), който се отбелязва за 10-та поредна година от Асоциацията на избирателните комисии от Централна и Източна Европа (ACEEEO), на която Централната избирателна комисия на Република България е член.

Идеята за организирането на Световен ден на изборите се заражда на международна Конференция в Унгария през 2005 г. и оттогава досега този ден се отбелязва на всеки първи четвъртък от месец февруари. Основната цел е да се инициират дискусии, които да допринесат за това гражданите да бъдат по-информирани и по-активни при упражняването на демократичното си право на избор.

Говорителите Александър Андреев и Камелия Нейкова ще предоставят и допълнителна информация за предстоящите на 15 март нови избори за общински съветници и кмет на новообразуваната община Сърница.

Брифингът ще се състои в заседателната зала на ЦИК на пл. „Княз Александър І" № 1, вход откъм бул. „Дондуков".

За допълнителна информация:
Цветомира Жекова,
0882 530 205

СЪОБЩЕНИЕ

Централната избирателна комисия уведомява, че на 28 януари 2015 г. в 17,00 часа изтича срокът за подаване на заявление в ЦИК от партиите и коалициите за регистрация/ допускане за участие в новите избори за общински съветници и за кмет на община Сърница, област Пазарджик.

СЪОБЩЕНИЕ

Централната избирателна комисия информира, че крайният срок за подаване на документи за участие в процедурата за подбор за заемане на длъжността „главен счетоводител" е 17,30 ч. на 26 януари 2015 г. (понеделник).

СЪОБЩЕНИЕ

Извънредно заседание на Централната избирателна комисия е насрочено на 4 декември 2014 г., 15.00 часа.

ЦИК отвори врати за Професионална гимназия по електротехника и автоматика

На 2 и 3 декември 2014г. Централната избирателна комисия се срещна с учениците от 12-ти клас на „Професионална гимназия по електротехника и автоматика" ПГЕА - София. Учениците успяха да усетят атмосферата в залата, където се провеждат заседанията на ЦИК . „Българската ЦИК е единствената в страните-членки на ЕС, чиито заседания се излъчват онлайн и имат видеоархив", каза председателят на ЦИК Ивилина Алексиева и разясни основните функции на Комисията.

Членовете на Комисията обърнаха специално внимание на учениците, които изучават компютърна техника, за практическото приложение на придобитите знания при организиране на изборния процес. Дванайсетокласниците проявиха най-голям интерес към технологията, която използва ЦИК за връзките с РИК и СИК и получиха професионални отговори от фирма „Информационно обслужване"АД, която поддържа интернет страницата на Комисията. Членовете на Комисията наблегнаха и на гражданските права и задължения според Изборния кодекс, тъй като повечето гимназисти са навършили 18 години и вече имат право да гласуват.

 

СЪОБЩЕНИЕ

Извънредното заседанието на Централната избирателна комисия на 01 декември 2014 г. е насрочено за 14.00 часа.

СЪОБЩЕНИЕ

Извънредно заседание на Централната избирателна комисия е насрочено на 24 ноември 2014 г., 14.00 часа.

 

СЪОБЩЕНИЕ

Извънредно заседание на Централната избирателна комисия е насрочено на 12 ноември 2014 г., 16.00 часа.

 

СЪОБЩЕНИЕ

На 21 октомври т.г. от 14.30 часа Централната избирателна комисия (ЦИК) и Съветът за електронни медии (СЕМ) ще представят финалния доклад от специализирания мониторинг върху дейността на доставчици на медийни услуги при отразяването на предизборната кампания за 43-то Народно събрание, съгласно подписаното между ЦИК и СЕМ Споразумение.

Заповядайте в зала „Света София" на Народното събрание на пл. „Княз Александър І" №1, вход откъм Ларгото.

СЪОБЩЕНИЕ

Във връзка с постъпили запитвания от членове на районни избирателни комисии и общински администрации относно приложението на чл. 62, ал. 1 от ИК и Решение № 660-НС от 7 август 2014 г. на ЦИК Ви уведомяваме, че правомощията на районните избирателни комисии се осъществяват от деня на тяхното назначаване до 14 календарни дни след произвеждане на изборите за народни представители - 19 октомври 2014 г. включително.

СЪОБЩЕНИЕ

Централната избирателна комисия на свое заседание на 12 октомври 2014 г. прие Решение № 1327-НС от 12 октомври 2014 г., с което се произнесе по подадените заявления от избрани народни представители от два изборни района. Съгласно приетото решение:
Обявен за избран народен представител ПП/КП Изборен район На мястото, освободено от
Димитър Николов Лазаров ПП ГЕРБ Шестнадесети изборен район - Пловдив Бойко Методиев Борисов
Свилен Филипов Иванов ПП ГЕРБ Деветнадесети изборен район - Русенски Десислава Вълчева Атанасова
Владимир Цветанов Тошев ПП ГЕРБ Пети изборен район - Видински Ивайло Ангелов Московски
Кирил Добрев Добрев ПП ГЕРБ Двадесет и седми изборен район - Старозагорски Лиляна Павлова Николова
Алтимир Емилов Адамов ПП ГЕРБ Двадесети изборен район - Силистренски Милена Цветанова Дамянова
Георги Иванов Андонов ПП ГЕРБ Първи изборен район - Благоевградски Цветан Генчев Цветанов
Филип Стефанов Попов КП БСП лява България Пети изборен район - Видински Михаил Райков Миков
Мариана Василева Георгиева-Бенчева ПП ДПС Тринадесети изборен район - Пазарджишки Делян Славчев Пеевски
Ерджан Себайтин Ебатин ПП ДПС Трети изборен район - Варненски Йордан Кирилов Цонев
Айхан Ахмед Етем ПП ДПС Шести изборен район - Врачански Камен Костов Костадинов
Мустафа Фахри Ахмед ПП ДПС Девети изборен район - Кърджалийски Салиха Хакиф Емин
Салиха Хакиф Емин ПП ДПС Двадесет и девети изборен район - Хасковски Лютви Ахмед Местан
Борислав Райчов Миланов КП Реформаторски блок Първи изборен район - Благоевградски Атанас Петров Атанасов
Христиан Радев Митев КП Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО Втори изборен район - Бургаски Валентин Кирилов Касабов
Полина Кръстева Карастоянова КП Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО Двадесет и трети изборен район - София Валери Симеонов Симеонов
Юлиан Кръстев Ангелов КП Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО Двадесет и пети изборен район - София Красимир Дончев Каракачанов
Султанка Димитрова Петрова КП Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО Двадесет и четвърти изборен район - София Юлиан Кръстев Ангелов
Калина Петрова Балабанова ПП Атака Трети изборен район - Варненски Волен Николов Сидеров
Светослав Димитров Белемезов КП АБВ Двадесет и трети изборен район - София Борислав Михайлов Борисов
Георги Недков Кючуков КП АБВ Трети изборен район - Варненски Ивайло Георгиев Калфин

СЪОБЩЕНИЕ

На 10 октомври (петък) от 13.30 часа, Централната избирателна комисия ще даде брифинг за обявяване на избраните народни представители в 43-тото Народно събрание от проведените на 5 октомври 2014 г. избори.

Брифингът ще се състои в зала "Св. София" на Народното събрание, пл. "Княз Александър І" №1, вход откъм Ларгото.

Моля, носете си журналистически и лични карти.

СЪОБЩЕНИЕ

В дневния ред на заседанието на Централната избирателна комисия в петък, 10 октомври 2014 г., ще бъде включен проект за решение за обявяване на имената на избраните народни представители в изборите, произведени на 5 октомври 2014 г., съгласно чл. 300, ал. 2 от Изборния кодекс.

СЪОБЩЕНИЕ

На 9 октомври (четвъртък) от 14.00 часа Централната избирателна комисия ще даде брифинг за обявяване на резултатите от гласуването и разпределението на мандатите от изборите за народни представители, проведени на 5 октомври 2014 г.

Брифингът ще се състои в зала "Св. София" на Народното събрание, пл."Княз Александър І" №1, вход откъм Ларгото.

Моля носете си журналистически и лични карти.

СЪОБЩЕНИЕ

По повод информация в средствата за масово осведомяване за допуснати технически грешки в протоколи на СИК и РИК в изборите за народни представители на 5 октомври 2014 г. Централната избирателна комисия уведомява:

„Грешките" са по същество видоизменения единствено на печатни букви в резултат от сканирането на протоколи на СИК и РИК.

Не са установени технически грешки във фабрично отпечатаните формуляри на протоколи на СИК и на РИК.

СЪОБЩЕНИЕ

На 6 октомври (понеделник) от 14,00 часа Централната избирателна комисия ще проведе брифинг в зала "Св.София" на Народното събрание, пл."Княз Александър І" №1, вход откъм Ларгото.

СЪОБЩЕНИЕ

ДО ВСИЧКИ СЕКЦИОННИ ИЗБИРАТЕЛНИ КОМИСИИ
ИЗВЪН СТРАНАТА

Във връзка с поставени въпроси относно оформянето на списъците на избирателите (Приложение № 8-НС от изборните книжа) с протоколно решение от 5 октомври 2014 г. Централната избирателна комисия дава следното указание на всички секционни избирателни комисии извън страната:

След края на изборния ден под последното име се слага черта и списъкът с имената на българските граждани, гласували в съответната СИК извън страната, се подписва от председателя и секретаря на съответната СИК и се подпечатва с печата на комисията.

Ако списъкът е подписан на всяка страница и от повече членове, също е валиден.

СЪОБЩЕНИЕ

ОТНОСНО: гласуване на студенти на изборите за народни представители на 5 октомври 2014 г.

По повод постъпили множество сигнали в Централната избирателна комисия относно препятстване упражняване правото на глас на студенти Централната избирателна комисия указва на всички районни избирателни комисии и секционни избирателни комисии на територията на Република България, че при произвеждане на изборите за народни представители на 5 октомври 2014 г. студенти редовно обучение, ползващи се от правата по чл. 241 от ИК, се легитимират с документ за самоличност и надлежно заверена от учебното заведение студентска книжка.

В случай, че заверката на студентските книжки не е приключила, студентите се легитимират със студентска книжка, надлежно заверена за втория семестър на 2013/2014 г. учебна година.

Студентите І курс и студентите, продължаващи обучението си в магистърска степен, се легитимират с уверение от съответното учебно заведение, от което да е видно, че са приети като редовни студенти. При гласуване членовете на секционната комисия на лицевата страна на уверението отбелязват датата и факта на гласуването, полагат печата на СИК по начин, който да не засяга текста на уверението.

СЪОБЩЕНИЕ

 

ДО РЕКТОРИТЕ

НА ВИСШИТЕ

УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ

Въз основа на протоколно решение на Централната избирателна комисия Ви уведомяваме, че следва да създадете организация в днешния ден - 5 октомври 2014 г. да бъдат връщани студентските книжки, за да могат студентите, изявили желание да упражнят правото си на глас по реда на чл. 241 от Изборния кодекс.

Календар

Решения

  • № 3025-ЕП / 15.03.2024

    относно: откриване на състезателна процедура с договаряне за възлагане на обществена поръчка с предмет: „Дейности по осигуряване на машинното гласуване в изборите за членове на Европейския парламент от Република България през юни 2024 г., съгласно техническите спецификации и условията на договорите, с две обособени позиции: Обособена позиция № 1: Профилактика/диагностика (тестване на СУЕМГ и на вградените в нея периферии – принтер и четец на смарт карти), подготовка, инсталиране на операционна система и приложния софтуер, параметризиране и окомплектоване на СУЕМГ, техническо обслужване на СУЕМГ в предизборния и изборния ден по места/съответната избирателна секция и осигуряване на Център за поддръжка при възникнали проблеми със СУЕМГ в изборите за членове на Европейския парламент от Република България Обособена позиция № 2: Транспорт на СУЕМГ до избирателните секции в страната и логистично осигуряване на СУЕМГ в предизборния и следизборния ден в изборите за членове на Европейския парламент от Република България“

  • № 3024-МИ / 15.03.2024

    относно: промяна в състава на ОИК – Омуртаг, област Търговище

  • № 3023-МИ / 15.03.2024

    относно: промени в състава на ОИК – Брусарци, област Монтана

  • всички решения