Съобщение

Централната избирателна комисия уведомява, че от 25 май 2022 г. партиите и коалициите могат да подават заявления в ЦИК за допускане/регистрация за участие в частичните избори за кметове на кметства и кметове на общини на 3 юли 2022 г.

Приемането на документите се извършва всеки ден от 9,00 ч. до 17,00 ч. в сградата на Народното събрание, пл. „Княз Александър І“ № 1, вход бул. „Дондуков“.

Крайният срок за подаване на заявленията е до 17,00 ч. на 28.05.2022 г.

На 3 юли 2022 г. са насрочени частични избори за:

- кмет на кметство Поляците, община Дългопол, област Варна;

- кмет на община Ракитово, област Пазарджик;

- кмет на кметство Нова Камена, община Тервел, област Добрич;

- кмет на кметство Секулово, община Дулово, област Силистра;

- кмет на кметство Бистра, община Алфатар, област Силистра;

- кмет на община Нова Загора, област Сливен;

- кмет на кметство Златна Панега, община Ябланица, област Ловеч;

- кмет на кметство Лиляче, община Враца, област Враца;

- кмет на кметство Попович, община Бяла, област Варна.

Съобщение

Централната избирателна комисия уведомява, че на интернет страницата на ЦИК в секция „Съобщения за съставяне на АУАН по чл. 496а от Изборния кодекс“ се публикуват съобщения за съставени актове за установяване на административни нарушения по Изборния кодекс, когато актовете не са връчени на нарушителите, поради ненамирането им на адреса на управление, на постоянния им адрес или по месторабота.

Съобщения с горното съдържание се поставят и на „Табло за обявления“, находящо се на адрес: София 1169, пл. „Княз Александър I“ № 1, пред стая № 46 (деловодство на ЦИК).

Съобщение

На 27 февруари 2022 г. се произведоха частични избори за кметове в 15 кметства, за което бяха осигурените 27 броя машини. На 6 март 2022 г. се проведе втори тур на частичните избори за кмет на 4 кметства с 10 броя машини.

Централната избирателната комисия за първи път напълно самостоятелно, с професионалното съдействие на експерти към ЦИК, организира всички дейности по техническо и логистичното осигуряване на машинното гласуване.

По отношение на техническото обезпечаване на машинното гласуване бяха създадени и инсталирани електронните бюлетини за всяка една избирателна секция в съответствие с всички изисквания на изборния кодекс. Машините за гласуване бяха тествани, конфигурирани, настроени, комплектовани, етикирани и пломбирани в Централната избирателна комисия. В процеса на организация на изборите бяха осигурени необходимият брой специалисти за техническата поддръжка на машините по време на гласуване. Изборните дни на 27.02.2022 г. и 06.03.2022 г. протекоха нормално, с всички машини беше гласувано безпроблемно и никъде не възникнаха обстоятелства, обуславящи преминаването към гласуване с хартиени бюлетини.  

Централната избирателна комисия оптимизира процеса по логистично осигуряване, като всички необходими изборни книжа, материали, хартиени бюлетини и машини за гласуване се предоставиха на общинските избирателни комисии, които от своя страна ги предадоха на секционните комисии в съответствие с приетите правила и методически указания от ЦИК.

Централната избирателна комисия изразява своята благодарност на всички държавни и общински органи, институции и експерти, които в изпълнение на правомощията си съдействаха отговорно и професионално за успешното произвеждане на изборите на 27.02.2022 г. и 06.03.2022 г.

Съобщение

Телефони за връзка с колцентъра на Централната избирателна комисия в изборния ден – 27 февруари 2022 г.:

0882717801

0882814303

Централната избирателна комисия съобщава, че криптографският идентификатор (системен хеш), който трябва да фигурира в системната разписка (диагностичен доклад), отпечатана от СИК преди началото на гласуването в изборния ден от машината за гласуване, е със следното съдържание: 26 А3 52 93 АС 50 А5 СА 4С Е8 FC F3 52 63 DC 8A E5 37 11 09 E9 A5 F5 DC 0A BC 5A 40 0B 6C 9D 08.

Софтуерната версия на устройствата за машинно гласуване и системният хеш са удостоверени от органите по чл. 213а, ал. 2 от ИК.

Съобщение

На интернет страницата на ЦИК е достъпно електронно заявление за гласуване на избиратели в частичните избори за кметове на кметства на 27 февруари 2022 г., поставени под задължителна карантина или изолация, като проверката се извършва едновременно с подаването му.

Заявлението е достъпно на следния линк: https://qvote.cik.bg/chmi27.02.2022/

За подаване на електронното заявление не е необходим електронен подпис.

Съобщение

Централната избирателна комисия отбеляза днес Световния ден на изборите  (Global Elections day).

Ден на отворените врати за българските медии беше обявен, по случай деня на  изборите.

Заместник-председателят и говорител на комисията г-жа Росица Матева поздрави българските избиратели и всички членове на избирателни комисии, които са участвали в организацията и произвеждането на избори, както и международните партньори от АСЕЕО (Асоциацията на европейските органи за управление) и подчерта, че за една година Централната избирателна комисия успешно  организира и произведе четири национални избора.

Решението за отбелязване на Световния ден на изборите е прието през 2005 г. на международна конференция на Асоциацията на избирателните комисии от Централна и Източна Европа (АСЕЕЕО), проведена в Унгария.

Централната избирателна комисия става един от първите членове на ACEEEO през 1991 г. и всяка година отбелязва този световен ден.

АСЕЕЕО обединява органите за управление на избори в повече от 25 държави и работи в активно сътрудничество с международните организации, които осъществяват наблюдение на изборите, сред които Европейската комисия за демокрация чрез право (Венецианска комисия),      Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

 За 17-та поредна година Централната избирателна комисия заедно с българските медии отбеляза деня, посветен на правото на избор, едно от основните демократични права  на гражданите залегнали в чл. 1, ал. 2 от Конституцията на Република България, който повелява, че цялата държавна власт произтича от народа и се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция.

"/>

Съобщение

На 3 февруари 2022 г. за 17-та поредна година отбелязваме Световния ден на изборите (Global Elections Day).

Централната избирателна комисия на Република България поздравява своите международни партньори – органите за управление на избори от целия свят, международните организации, които имат отношение към организацията и произвеждането и/или наблюдението на избори, както и гражданите и пожелава на всички мир и просперитет. Централната избирателна комисия използва случая още веднъж да изкаже благодарност към всички участници в изборния процес за усилията им при организацията и произвеждането на законосъобразни избори и зачитане на правата и свободите на гражданите.

По случай Световния ден на изборите, Централната избирателна комисия обявява ден на отворените врати и кани представителите на медиите, които желаят, да присъстват на редовното заседание на Комисията на 3 февруари 2022 г. от 10,30 часа в зала 238 на етаж 2 в сградата на Народното събрание на пл. „Княз Александър I“ № 1, (за осигуряване на пропуски за достъп желаещите следва да заявят присъствието си на тел. 02/939 37 19 не по-късно от 17:00 ч. на 02.02.2022 г.)

Съобщение

Централната избирателна комисия уведомява, че на 28 януари 2022 г. (петък) от 10.30 часа ще се проведе жребий за определяне на поредните номера в бюлетините на партиите и коалициите, допуснати от ЦИК, за участие в частичните избори за кметове, насрочени на 27 февруари 2022 г.

Жребият ще се проведе в зала № 238, ет. 2, в сградата на Народното събрание, пл. „Княз Александър І“ № 1.

Упълномощени представители на партиите и коалиции могат да присъстват при тегленето на жребия.

Съобщение

Съобщение

Централната избирателна комисия напомня, че партиите и коалициите могат да подават заявления в ЦИК за допускане/регистрация за участие в частичните избори за кметове на 27 февруари 2022 г.

Приемането на документите се извършва всеки ден от 9,00 ч. до 17,00 ч. в сградата на Народното събрание, пл. „Княз Александър І“ № 1, официален вход, източно крило, откъм паркинга встрани от Националната художествена галерия.

Крайният срок за подаване на заявленията е до 17.00 ч. на 22.01.2022 г.

На 27 февруари 2022 г. са насрочени частични избори за:

- кмет на кметство Ветрен дол, община Септември, област Пазарджик;

- кмет на кметство Чернооки, община Крумовград, област Кърджали;

- кмет на кметство Смирненски, община Ветово, област Русе;

- кмет на кметство Илийно, община Омуртаг, област Търговище;

- кмет на кметство Ясеновец, община Разград, област Разград;

- кмет на кметство Езеро, община Нова Загора, област Сливен;

- кмет на кметство Йонково, община Исперих, област Разград;

- кмет на кметство Драгомъж, община Исперих, област Разград;

- кмет на кметство Твърдица, община Бургас, област Бургас;

- кмет на кметство Тодорово, община Исперих, област Разград;

- кмет на кметство Тича, община Котел, област Сливен;

- кмет на кметство Асеновци, община Левски, област Плевен;

- кмет на кметство Райнино, община Исперих, област Разград;

- кмет на кметство Лесново, община Елин Пелин, Софийска област;

- кмет на кметство Величково, община Пазарджик, област Пазарджик.

Съобщение

Централната избирателна комисия уведомяваме, че партиите и коалициите могат да подават заявления в ЦИК за допускане/регистрация за участие в частичните избори за кметове на 27 февруари 2022 г.

Приемането на документите ще се извършва всеки ден от 9,00 ч. до 17,00 ч. в сградата на Народното събрание, пл. „Княз Александър І“ № 1, официален вход, източно крило, откъм паркинга встрани от Националната художествена галерия.

Крайният срок за подаване на заявленията е до 17.00 ч. на 22.01.2022 г.

На 27 февруари 2022 г. са насрочени частични избори за:

- кмет на кметство Ветрен дол, община Септември, област Пазарджик;

- кмет на кметство Чернооки, община Крумовград, област Кърджали;

- кмет на кметство Смирненски, община Ветово, област Русе;

- кмет на кметство Илийно, община Омуртаг, област Търговище;

- кмет на кметство Ясеновец, община Разград, област Разград;

- кмет на кметство Езеро, община Нова Загора, област Сливен;

- кмет на кметство Йонково, община Исперих, област Разград;

- кмет на кметство Драгомъж, община Исперих, област Разград;

- кмет на кметство Твърдица, община Бургас, област Бургас;

- кмет на кметство Тодорово, община Исперих, област Разград;

- кмет на кметство Тича, община Котел, област Сливен;

- кмет на кметство Асеновци, община Левски, област Плевен;

- кмет на кметство Райнино, община Исперих, област Разград;

- кмет на кметство Лесново, община Елин Пелин, Софийска област;

- кмет на кметство Величково, община Пазарджик, област Пазарджик.

Съобщение

Председателят на Централната избирателна комисия г-жа Камелия Нейкова връчи на официална церемония удостоверенията на избраните за президент на Република България г-н Румен Радев и за вицепрезидент на Република България г-жа Илияна Йотова.

От името на Централната избирателна комисия г-жа Нейкова благодари на всички, които бяха ангажирани в изборния процес, и поздрави избраните за президент и вицепрезидент на републиката, като им пожела успешен мандат.

Сред официалните гости бяха председателят на Народното събрание  г-н Никола Минчев, проф. Янаки Стоилов, член на Конституционния съд, представители на инициативния комитет за издигане на кандидатите за президент и вицепрезидент и др.

Съобщение

Централната избирателна комисия уведомява, че лицата, които са били вписани по настоящ адрес, може да поискат да бъдат заличени от списъка на заличените лица по реда на чл. 39 ИК от кмета на общината по постоянен адрес. Общинската администрация служебно информира общинската администрация по настоящ адрес.

В деня на изборите лицата може да се снабдят с удостоверение по чл. 40 ИК и да гласуват в секцията си по постоянен адрес.

Съобщение

Телефони за връзка с Централната избирателна комисия в изборния ден:

За подаване на жалби и сигнали във връзка с гласуването в страната:

0885 926 505

0885 613 507

0882 630 805

Във връзка с гласуването извън страната:

0884 690 780

0884 476 747

0882 717 801

0882 625 302

0882 814 303

Съобщение

Относно: променен адрес на секция в гр. Милано, Италия

В Централна избирателна комисия е постъпила Заповед № Ав-02-76/17.11.2021 г. на Генералния консул на Република България в Италия, гр.Милано, за промяна на адрес на секция извън страната.

Съгласно заповедта, СИК № 322300262 с адрес гр.Милано, ул. Алесандро Тадино № 20, се премества на нов адрес – ул. Джовани Батиста Пиацета № 2 (Българското училище).

Актуална информация за адресите на секциите извън страната можете да намерите на следния линк:  https://mfa.bg/bg/3715 

 

Съобщение

Централната избирателна комисия уведомява, че във връзка с произвеждане на новия избор за президент и вицепрезидент на републиката на 21 ноември 2021 г. системният хеш относно сертификацията на софтуера, който трябва да бъде сверен с изписания системен хеш в системната разписка, отпечатана от машината преди началото на гласуването, е същият както в изборите на 14 ноември 2021 г., а именно 11 F4 7D E1 35 24 53 66 FA A2 B9 9B 23 4E CA 33 9F ED 26 7C F2 03 2C 3D B3 D8 2A 4E 13 3E 9E 51.

В случай на несъответствие, секционната избирателна комисия трябва незабавно да уведоми РИК за указания.

Съобщение

Въз основа на протоколно решение от 18 ноември 2021 г. Централната избирателна комисия уведомява, че при произвеждане на новия избор за президент и вицепрезидент на 21 ноември 2021 г.:

1. Печатите, върнати в общинските администрации след първия тур се раздават на СИК на случаен принцип в запечатан плик и се нараняват повторно при откриване на изборния ден.

2. След приключване на изборния ден и предаване на копия от протокола с изборните резултати на лицата, които имат право, подпечатване на лентата, с която се запечатва торбата с бюлетините и другите книжа и материали, печатът се прибира в торбата в отделен плик.

 

Съобщение

Относно: гласуване на лица, поставени под карантина или задължителна изолация на 21 ноември 2021 г.

Централната избирателна комисия уведомява, че избиратели, които са били включени в избирателните списъци за гласуване на лица, поставени под карантина или задължителна изолация на 14 ноември 2021 г., ще бъдат включени в списъците за гласуване на 21 ноември 2021 г., ако продължават да са под карантина или задължителна изолация в изборния ден.

Лицата, поставени под карантина или задължителна изолация след 14 ноември 2021 г. могат да подават заявление за гласуване с ПСИК и ще бъдат включени в списъка за гласуване с подвижна избирателна кутия, ако на територията на населеното място, в което са карантинирани има образувани подвижни избирателни секции.

Съобщение

Относно: съставяне на избирателните списъци за гласуване на лица с трайни увреждания

Централната избирателна комисия уведомява, че в избирателните списъци за гласуване на лица с трайни увреждания в новия избор за президент и вицепрезидент на републиката се включват всички избиратели от избирателния списък за изборите на 14 ноември 2021 г., като се заличават имената на тези лица, които са загубили избирателните си права.

Обръщаме внимание, че не е предвиден ред за подаване на нови заявления от лица с трайни увреждания.

Календар

Решения

  • № 1152-МИ / 19.05.2022

    относно: промяна в състава на ОИК – Тунджа, област Ямбол

  • № 1151-МИ / 19.05.2022

    относно: приложимите решения на Централната избирателна комисия при произвеждане на частични избори за кметове на 3 юли 2022 г.

  • № 1150-МИ / 17.05.2022

    относно: промяна в състава на ОИК – Разлог, област Благоевград

  • всички решения