Съобщение

На 30 март 2017 г. (четвъртък) от 12.00 часа Централната избирателна комисия ще даде брифинг, на който ще обяви решението относно получените гласове и разпределението на мандатите между партиите и коалициите от произведените на 26 март 2017 г. избори за народни представители.

Брифингът ще се състои в сградата на Народното събрание, пл. „Княз Александър І“ № 1, официален вход, източно крило (откъм паркинга встрани от Националната художествена галерия).

Вход с журналистически карти.

Съобщение

На 30 март 2017 г. (четвъртък) изтича крайният срок, в който гражданите на други държави-членки на ЕС, които желаят да гласуват в частичните избори за кметове, насрочени на 30 април 2017 г., трябва да подадат декларация Приложение № 8-МИ от изборните книжа за вписване в избирателните списъци – част ІІ. Декларацията се подава до общинската администрация по адрес на пребиваване и при условие, че гражданинът не е подавал такава декларация в изборите на 25 октомври 2015 г., или, ако е подавал, има промяна в личните документи и адреса на пребиваване.

Органите по чл. 23 от Изборния кодекс служебно вписват в избирателния списък (част II) гражданите на други държави-членки на Европейския съюз, които веднъж са подали декларация и са били включени в избирателния списък част II, без да е необходимо да подават нова декларация.

Гражданите на други държави-членки на ЕС имат право да гласуват, ако са навършили 18 години, не са поставени под запрещение, не изтърпяват наказание лишаване от свобода, имат статут на продължително или постоянно пребиваващи в България, не са лишени от правото да избират в държавата-членка, на която са граждани, и отговарят на изискването да са живели най-малко през последните шест месеца в съответното населено място.

Съобщение

Централната избирателна комисия напомня, че съгласно чл. 187 от Изборния кодекс печатните медии и онлайн новинарските услуги следва да предоставят едни и същи условия и цени на всички партии, коалиции, местни коалиции и инициативни комитети, регистрирали кандидати за участие в частичните избори за кметове, които ще се произведат на 30 април 2017 г. Тарифите и условията следва да се обявяват на интернет страницата на съответната медия в срок до 30 март 2017 г. (четвъртък) включително и да се изпратят незабавно на Сметната палата и на ЦИК.

В срок до 30 март 2017 г. (четвъртък) включително, съгласно чл. 198, ал. 5 от Изборния кодекс, електронните медии (с изключение на БНТ, БНР и техните регионални центрове) следва да обявят на интернет страницата си условията и реда за предоставяне на време за отразяване на предизборната кампания, както и тарифите си.

Съгласно чл. 180 от Изборния кодекс доставчиците на медийни услуги са длъжни да обявяват на интернет страниците си информация за договорите, сключени с партиите, коалициите, местните коалиции и инициативните комитети, регистрирали кандидати, и/или с друг възложител във връзка с предизборната кампания, включително ако договорът е сключен с посредник. Информацията се публикува в тридневен срок от подписването на съответния договор и се премахва не по-рано от обявяване на резултатите от изборите.

На 30 април 2017 г. ще се произведат частични местни избори за кметове на:

- кметство Гара Орешец, община Димово, област Видин;

- кметство Люляково, община Кърджали, област Кърджали;

- кметство Гецово, община Разград, област Разград;

- кметство Лозенец, община Царево, област Бургас;

- кметство Козаревец, община Лясковец, област Велико Търново.

Съобщение

Централната избирателна комисия напомня на членовете на секционните избирателни комисии, че съгласно чл. 220 от Изборния кодекс, когато в 20.00 ч. пред изборното помещение има негласували избиратели, председателят и секретарят на секционната избирателна комисия установяват техния брой и самоличност. Негласувалите избиратели предават документите си за самоличност на комисията. Само тези избиратели се допускат до гласуване след 20.00 ч., но не по-късно от 21.00 ч.

Съобщение

Централната избирателна комисия напомня на членовете на секционните избирателни комисии извън страната, че съгласно чл. 220 от Изборния кодекс, когато в 20.00 ч. местно време пред изборното помещение има негласували избиратели, председателят и секретарят на секционната избирателна комисия установяват техния брой и самоличност. Негласувалите избиратели предават документите си за самоличност на комисията. Само тези избиратели се допускат до гласуване след 20.00 ч., но не по-късно от 21.00 ч. местно време.

Съобщение

Централната избирателна комисия напомня, че съгласно чл. 28, ал. 3 от Изборния кодекс избирател, вписан в избирателен списък в лечебно заведение, дом за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, който в изборния ден е извън лечебното заведение, дома или друга специализирана институция, се дописва в избирателния списък от секционната избирателна комисия по постоянен адрес след представяне на документ, че е бил настанен в някоя от институциите, документ за самоличност и на декларация по образец (Приложение № 17-НС от изборните книжа), че не е гласувал и няма да гласува на друго място.

Когато избирател не е снабден с документ, че е бил настанен в лечебно заведение, дом или друга специализирана институция, избирателят се допуска да гласува след представяне на документ за самоличност и на декларация по образец (Приложение № 17-НС от изборните книжа), че не е гласувал и няма да гласува на друго място. На избирателя изрично трябва да се напомни наказателната отговорност, която носи, когато гласува два пъти или в нарушение на закона.

Съобщение

По повод постъпили въпроси относно гласуване по реда на чл. 241 от Изборния кодекс Централната избирателна комисия уведомява:

Студентите – редовна форма на обучение във висше учебно заведение, които не разполагат с надлежно заверена от учебното заведение за съответния семестър студентска книжка, включително дипломанти, курсанти, докторанти и др., могат да гласуват в изборите за народни представители на 26 март 2017 г. по реда на чл. 241 от Изборния кодекс, след като се явят в избирателна секция по избор в населеното място, където се обучават, когато то е различно от населеното място по постоянен адрес, след представяне на документ за самоличност, удостоверителен документ (уверение, служебна бележка и др.), издаден от учебното заведение със седалище в съответното населено място, който да послужи пред СИК и от който да е видно, че лицето се обучава редовна форма на обучение в съответното висше учебно заведение за учебната 2016/2017 г.

При гласуването лицата подават декларация – Приложение № 17-НС от изборните книжа, че не са гласували и няма да гласуват на друго място.

Лицата се дописват в избирателния списък под чертата и се допускат да гласуват, като в удостоверителния документ се отбелязват датата на гласуването, номерът на секцията и се вписва „гласувал“, след което документът се подписва от председателя и секретаря и се подпечатва с печата на СИК. Декларацията се прилага към избирателния списък и е неразделна част от него.

Съобщение

Централната избирателна комисия напомня на печатните и електронните медии, че съгласно чл. 205, ал. 5 от Изборния кодекс резултати от допитвания до общественото мнение по повод на изборите не могат да се огласяват под каквато и да е форма 24 часа преди изборния ден до обявяване края на изборния ден на територията на страната.

Неизпълнението на това задължение представлява нарушение, за което е предвидено административно наказание, глоба или имуществена санкция в размер от 2000 до 5000 лв., а когато нарушението е извършено повторно, глобата или имуществената санкция е в размер от 5000 до 10 000 лв. съгласно разпоредбата на чл. 475 от Изборния кодекс.

Централната избирателна комисия напомня на печатните и електронни медии, че при осъществяване на дейността си следва да спазват разпоредбата на чл. 205 от Изборния кодекс.

Съобщение

Централната избирателна комисия информира, че в изборите за народни представители на 26 март 2017 г. участие ще вземат 11 партии и 9 коалиции, регистрирали кандидатски листи, както и 9 независими кандидати.

Общият брой на избирателните секции в страната е 12 081, а общият брой избиратели по избирателни списъци е 6 810 336.

Централната избирателна комисия напомня на избирателите, че в изборния ден в Република България гласуването започва в 07.00 часа и приключва в 20.00 часа.

Извън страната изборният ден започва в 07.00 часа местно време и приключва в 20.00 часа местно време.

Когато в 20.00 часа пред изборното помещение има негласували избиратели, председателят и секретарят на комисията установяват техния брой и самоличност, като тези избиратели предават документите си за самоличност на комисията. Само тези избиратели се допускат до гласуване след 20.00 часа, но не по-късно от 21.00 часа (извън страната това е съответното местно време).

Централната избирателна комисия напомня, че в Република България на 26 март 2017 г., в 03.00 часа сутринта, се минава към лятно часово време, като часовниците се преместват с 1 (един) час напред.

Съобщение

Централната избирателна комисия уведомява избирателите, че в изборния ден в Република България гласуването започва в 07.00 часа и приключва в 20.00 часа.

Извън страната изборният ден започва в 07.00 часа местно време и приключва в 20.00 часа местно време.

Когато в 20.00 часа пред изборното помещение има негласували избиратели, председателят и секретарят на комисията установяват техния брой и самоличност, като тези избиратели предават документите си за самоличност на комисията. Само тези избиратели се допускат до гласуване след 20.00 часа, но не по-късно от 21.00 часа (извън страната това е съответното местно време).

Централната избирателна комисия напомня, че в Република България на 26 март 2017 г., в 03.00 часа сутринта, се минава към лятно часово време, като часовниците се преместват с 1 (един) час напред.

Съобщение

Централната избирателна комисия уведомява, че крайният срок за подаване на документи за допускане/регистрация за участие в частичните избори за кметове, насрочени за 30 април 2017 г., е до 25 март 2017 г., 17,00 часа.

Приемът на документи за допускане/регистрация на партии и коалиции за участие в частичните избори за кмет на кметство Гара Орешец, община Димово, област Видин, кметство Люляково, община Кърджали, област Кърджали, кметство Гецово, община Разград, област Разград, кметство Лозенец, община Царево, област Бургас и за кмет на кметство Козаревец, община Лясковец, област Велико Търново, се извършва съгласно Решение № 3340-МИ от 4 август 2016 г. на ЦИК, в сградата на Народното събрание, пл. „Княз Александър І“ № 1, етаж мецанин.

Съобщение

Лицата, включени в избирателен списък по настоящ адрес въз основа на подадено от тях заявление – Приложение № 12-НС от изборните книжа, могат да гласуват само в секцията по настоящия им адрес, в чийто списък са включени.

Такива лица не могат да се върнат в изборния ден и да гласуват в секцията по постоянния им адрес. На такива лица не се издава удостоверение по чл. 40 от ИК и не се заличават от списъка на заличените лица в изборния ден.

Съобщение

ДО КМЕТОВЕТЕ НА ОБЩИНИ

Централната избирателна комисия информира, че прие Решение № 4536 от 18 март 2017 г. за отваряне на запечатани помещения, определени за съхранение на изборни книжа и материали от изборите за народни представители на 26 март 2017 г., в които се съхраняват изборни книжа и материали от предходни избори и референдуми.

Съобщение

Централната избирателна комисия уведомява българските граждани, които ще гласуват в изборния ден в избирателни секции извън страната, че адресите на избирателните секции се публикуват на официалните интернет страници на: дипломатическите и консулски представителства на Република България, Министерството на външните работи и Централната избирателна комисия в рубрика: „Гласуване извън страната“.

Съобщение

Централната избирателна комисия уведомява, че за произвеждането на изборите за народни представители на 26 март 2017 г. избирателите с трайни увреждания, които не им позволяват да упражнят избирателното си право в изборното помещение и желаят да гласуват с подвижна избирателна кутия, но не са подали заявление чл. 37, ал. 1 от ИК до 11 март 2017 г., могат да гласуват с подвижна избирателна кутия, ако заявят това до 20 март 2017 г. (включително), при условие че на територията на населеното място е назначена подвижна секционна избирателна комисия.

Съобщение

Централната избирателна комисия информира, че избирател, спрямо когото са допуснати непълноти и грешки в избирателния списък, следва да подаде заявление – Приложение № 8 от изборните книжа за отстраняването им до общинската администрация/района/кметството/кметския наместник не по-късно от 18 март 2017 г., включително. Кметът или кметският наместник  разглежда заявлението в двудневен срок и се произнася с мотивирано решение, което обявява незабавно на публично място. Отказът на кмета може да се обжалва в срок от 2 дни пред съответния Административен съд, който се произнася в срок от 2 дни и обявява решението си незабавно. Поправките в избирателния списък се обявяват незабавно и се отразяват в списъка, публикуван на интернет страницата на общината.

Съобщение

Съгласно чл. 39, ал. 1 от Изборния кодекс не по-късно от 10 дни преди изборния ден – 15 март 2017 г., на интернет страницата на съответната община кметът на общината публикува списъка на заличените лица. Списъкът се обявява на видно и достъпно място в съответната община.

Всяко лице може да направи справка в списъка. В случай че едно лице е вписано в списъка на заличените лица, но има право да гласува, може да поиска да се запознае с основанието за заличаване от избирателния списък и да поиска да бъде изключено от списъка на заличените лица. За целта лицето трябва да подаде писмено заявление до кмета на общината, района, кметството или до кметския наместник. Заявлението съдържа доказателства и документи, удостоверяващи правото на лицето да гласува.

Отказът за изключване от списъка на заличените лица се съобщава на заявителя незабавно и може да се обжалва пред съответния административен съд в 24-часов срок от съобщаването.

Съобщение

По повод постъпили искания от различни общини за отваряне на помещенията, в които се съхраняват изборни книжа и материали от произведени избори, за да бъдат поставени в тях и книжата от предстоящите избори за народни представители на 26 март 2017 г., информираме кметовете на общини:

Непосредствено преди изборния ден – 26 март 2017 г., Централната избирателна комисия ще приеме решение за отваряне на помещенията, в които се съхраняват изборни книжа и материали, и които са определени от кмета на общината за съхраняване на изборните книжа съгласно чл. 287, ал. 8 от Изборния кодекс. Разпечатването и достъпът до помещенията ще бъде разрешен при приключване на изборния ден.

Съобщение

Централната избирателна комисия уведомява, че на 11 март 2017 г. изтича срокът, в който избирателите могат да подадат заявления за гласуване по настоящ адрес - Приложение № 12-НС от изборните книжа, за изборите за Народно събрание. Заявленията се подават до общинската администрация по настоящ адрес.

Съобщение

Централната избирателна комисия уведомява, че съгласно чл. 37, ал. 1 от Изборния кодекс избирателите с трайни увреждания, които не им позволяват да упражнят избирателното си право в изборното помещение, но желаят да гласуват с подвижна избирателна кутия в насрочените за 26 март 2017 г. избори за Народно събрание, следва да заявяват желанието си в писмена форма чрез заявление по образец – Приложение № 14-НС от изборните книжа, подписано саморъчно и изпратено по поща, факс или чрез електронно заявление през интернет страницата на общинската администрация по постоянния адрес или по настоящия адрес, когато е направено искане за вписване в списъка за гласуване по настоящия им адрес. Крайният срок за подаване на заявлението е 11 март 2017 г. включително.

Календар

Решения

  • № 3180-МИ / 26.04.2024

    относно: допускане на партия „БЪЛГАРСКИ ГЛАСЪ“ за участие в новите избори за общински съветници в община Борован, област Враца, насрочени на 23 юни 2024 г.

  • № 3179-МИ / 26.04.2024

    относно: допускане на партия „ВЪЗРАЖДАНЕ“ за участие в новите избори за общински съветници в община Борован, област Враца, насрочени на 23 юни 2024 г.

  • № 3178-ЕП/НС / 26.04.2024

    относно: промяна в състава на Районна избирателна комисия в Петнадесети изборен район – Плевенски

  • всички решения