Съобщение

Централната избирателна комисия уведомява българските граждани, които ще гласуват в изборния ден в избирателни секции извън страната, че адресите на избирателните секции се публикуват на официалните интернет страници на: дипломатическите и консулски представителства на Република България, Министерството на външните работи и Централната избирателна комисия в рубрика: „Гласуване извън страната“.

Съобщение

Централната избирателна комисия уведомява, че за произвеждането на изборите за народни представители на 26 март 2017 г. избирателите с трайни увреждания, които не им позволяват да упражнят избирателното си право в изборното помещение и желаят да гласуват с подвижна избирателна кутия, но не са подали заявление чл. 37, ал. 1 от ИК до 11 март 2017 г., могат да гласуват с подвижна избирателна кутия, ако заявят това до 20 март 2017 г. (включително), при условие че на територията на населеното място е назначена подвижна секционна избирателна комисия.

Съобщение

Централната избирателна комисия информира, че избирател, спрямо когото са допуснати непълноти и грешки в избирателния списък, следва да подаде заявление – Приложение № 8 от изборните книжа за отстраняването им до общинската администрация/района/кметството/кметския наместник не по-късно от 18 март 2017 г., включително. Кметът или кметският наместник  разглежда заявлението в двудневен срок и се произнася с мотивирано решение, което обявява незабавно на публично място. Отказът на кмета може да се обжалва в срок от 2 дни пред съответния Административен съд, който се произнася в срок от 2 дни и обявява решението си незабавно. Поправките в избирателния списък се обявяват незабавно и се отразяват в списъка, публикуван на интернет страницата на общината.

Съобщение

Съгласно чл. 39, ал. 1 от Изборния кодекс не по-късно от 10 дни преди изборния ден – 15 март 2017 г., на интернет страницата на съответната община кметът на общината публикува списъка на заличените лица. Списъкът се обявява на видно и достъпно място в съответната община.

Всяко лице може да направи справка в списъка. В случай че едно лице е вписано в списъка на заличените лица, но има право да гласува, може да поиска да се запознае с основанието за заличаване от избирателния списък и да поиска да бъде изключено от списъка на заличените лица. За целта лицето трябва да подаде писмено заявление до кмета на общината, района, кметството или до кметския наместник. Заявлението съдържа доказателства и документи, удостоверяващи правото на лицето да гласува.

Отказът за изключване от списъка на заличените лица се съобщава на заявителя незабавно и може да се обжалва пред съответния административен съд в 24-часов срок от съобщаването.

Съобщение

По повод постъпили искания от различни общини за отваряне на помещенията, в които се съхраняват изборни книжа и материали от произведени избори, за да бъдат поставени в тях и книжата от предстоящите избори за народни представители на 26 март 2017 г., информираме кметовете на общини:

Непосредствено преди изборния ден – 26 март 2017 г., Централната избирателна комисия ще приеме решение за отваряне на помещенията, в които се съхраняват изборни книжа и материали, и които са определени от кмета на общината за съхраняване на изборните книжа съгласно чл. 287, ал. 8 от Изборния кодекс. Разпечатването и достъпът до помещенията ще бъде разрешен при приключване на изборния ден.

Съобщение

Централната избирателна комисия уведомява, че на 11 март 2017 г. изтича срокът, в който избирателите могат да подадат заявления за гласуване по настоящ адрес - Приложение № 12-НС от изборните книжа, за изборите за Народно събрание. Заявленията се подават до общинската администрация по настоящ адрес.

Съобщение

Централната избирателна комисия уведомява, че съгласно чл. 37, ал. 1 от Изборния кодекс избирателите с трайни увреждания, които не им позволяват да упражнят избирателното си право в изборното помещение, но желаят да гласуват с подвижна избирателна кутия в насрочените за 26 март 2017 г. избори за Народно събрание, следва да заявяват желанието си в писмена форма чрез заявление по образец – Приложение № 14-НС от изборните книжа, подписано саморъчно и изпратено по поща, факс или чрез електронно заявление през интернет страницата на общинската администрация по постоянния адрес или по настоящия адрес, когато е направено искане за вписване в списъка за гласуване по настоящия им адрес. Крайният срок за подаване на заявлението е 11 март 2017 г. включително.

Съобщение

Централната избирателна комисия уведомява, че на 11 март 2017 г. изтича крайният срок, в който кандидатите за народни представители, членовете на ЦИК, членовете на РИК и наблюдателите могат да подадат заявление за гласуване на друго място по чл. 34, ал. 1, 2, 3 и 4 от Изборния кодекс. Заявлението–декларация, Приложение № 18-НС от изборните книжа за Народно събрание, се подава до общинската администрация по постоянен адрес.

Не се издават удостоверения за гласуване на друго място на лица, пребиваващи извън страната, и на лица, вписани в избирателния списък по настоящия им адрес.

Съобщение

Централната избирателна комисия обръща внимание на изискванията на чл. 205 от Изборния кодекс, съгласно които, считано от деня на обнародването в „Държавен вестник“ – 26 януари 2017 г. на Указа на президента за насрочване на изборите за народни представители на Република България до изборния ден, при огласяване на резултати от допитвания до общественото мнение и социологически проучвания по повод предстоящите избори за народни представители същите следва да съдържат и информация за възложителя на допитването или проучването, за организацията, извършила допитването или проучването и за източниците на финансирането му. В печатен или друг текстови материал информацията следва да се представя пълно и ясно в обособено поле на видно място и да заема не по-малко от 5 на сто от общата площ на материала, а в аудио- и аудио-визуални материали, излъчени по електронните медии или в представяне пред публика – веднъж в началото и веднъж в края на материала или представянето.

Лицата, които провеждат допитване до общественото мнение или социологически проучвания и/или огласяват резултати от тях, не може да се позовават на служебна, търговска или друга защитена от закон тайна, за да не представят информация за възложителя на допитването или проучването, за организацията, извършила допитването или проучването и за източниците на финансирането му.

Съобщение

Централната избирателна комисия уведомява, че на 8 март 2017 г. от 10,30 ч. в зала № 42, етаж мецанин, сградата на Народното събрание, пл. „Княз Александър І“ № 1, е насрочила консултации с представителите на парламентарно представените партии и коалиции относно предложения за състава на секционните избирателни комисии извън страната за гласуване в изборите за народни представители на 26 март 2017 г. в съответствие с изискванията на чл. 102 от Изборния кодекс.

В консултациите може да участват и други партии и коалиции, регистрирали кандидати.

Съобщение

Централната избирателна комисия уведомява българските граждани, които не са подали заявление за гласуване извън страната или са в списъка на неуспешно подадени заявления, че в изборния ден могат да упражнят правото си на глас в изборите за народни представители на 26 март 2017 г. в удобно за тях място и изборна секция извън страната, като попълнят декларация пред секционната избирателна комисия.

Съобщение

Централната избирателна комисия уведомява българските граждани, които заявяват желанието си да гласуват в секции извън страната в предстоящите избори за народни представители на 26 март 2017 г., че срокът за подаване на заявление за гласуване извън страната изтича на 28.02.2017 г., като срокът за подаване на електронно заявление през интернет страницата на Централната избирателна комисия изтича на 28.02.2017 г., 24,00 ч. българско време.

Централната избирателна комисия напомня, че при технически проблеми при подаването на електронно заявление можете да се обърнете за съдействие на e-mail: [email protected].

Съобщение

Централната избирателна комисия уведомява граждани, които желаят да подадат електронно заявление за гласуване извън страната, че системата вече предлага допълнителна функционалност „виртуална клавиатура с кирилица“, която е достъпна чрез бутона глобус, разположен в десния край на текстовите полета, в които е задължително данните да се изписват на кирилица.

В случай че желаете да подадете заявление за гласуване извън страната, а клавиатурата не ви позволява да пишете на кирилица, кликнете еднократно върху бутона "глобус" в десния край на полето, на екрана ще се появи изображение на малка клавиатура. Можете да кликате с мишката върху бутоните на екрана, без да използвате реалната си клавиатура, като по този начин попълните полето. Когато въведете необходимите данни, изберете бутона "ВЪВЕДИ", за да затворите виртуалната клавиатура и да преминете към следващото поле.

Централната избирателна комисия и екипът за техническа поддръжка полагат постоянни усилия за подобряване на предоставяните електронни услуги чрез Интернет страницата www.cik.bg. В случай че имате технически проблем, можете да се обърнете за съдействие на email адрес [email protected].

Съобщение

На 21 февруари 2017 г. (вторник), от 10:30 ч., в зала № 42 на Централната избирателна комисия ще бъде отворена ценовата оферта на кандидата за преброител в конкурса за възлагане на компютърната обработка на данните и отпечатването на бюлетин с технически носител от изборите за народни представители на 26 март 2017 г.

На отварянето на офертата могат да присъстват участниците в конкурса или техни упълномощени представители, както и представители на средствата за масово осведомяване и на юридически лица с нестопанска цел.

Съобщение

На 21 февруари 2017 г., вторник, в 11.00 часа, ще бъде подписано споразумение между Централната избирателна комисия и Съвета за електронни медии. Споразумението определя принципите и параметрите на специализирания мониторинг, който СЕМ ще осъществи върху дейността на доставчиците на медийни услуги по време на предизборната кампания за произвеждане на изборите за народни представители. Споразумението ще бъде подписано от председателя на СЕМ г-жа Мария Стоянова и председателя на ЦИК г-жа Ивилина Алексиева.

Подписването ще се състои в пресклуба, пл. „Княз Александър І“ №1, вход откъм паркинга встрани от Националната художествена галерия.

Съобщение за отваряне на ценови предложения

На 16.02.2017 г. (четвъртък) от 15,00 часа в сградата на Централната избирателна комисия на адрес: гр. София 1169, пл. „Княз Александър І“ № 1, етаж мецанин, в помещение на етажа, комисия назначена със Заповед № 14 от 13.02.2017 г. на председателя на Централната избирателна комисия ще проведе открито заседание по отваряне и оповестяване на ценовите предложения на участниците в процедура по възлагане на обществена поръчка чрез публично състезание, с предмет: „Консултантски услуги за организиране и провеждане на разяснителна кампания в интернет медии и управление на комуникацията през фейсбук, която да осигури публичност, да информира и повиши познанията и мотивацията на българските граждани за предстоящите избори за народни представители на 26 март 2017 г.“.

Отварянето на офертите е публично и на него могат да присъстват участниците в процедурата или техни упълномощени представители, както и представители на средствата за масово осведомяване, при спазване на установения режим за достъп до сградата, в която се извършва отварянето.

Съобщение

Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" към Министерство на регионалното развитие и благоустройството осигурява справка за номера на избирателната секция и мястото на гласуване за изборите за народни представители на 26 март 2017 г. за всички български граждани.

Всички избиратели могат да проверят адреса на избирателната си секция по следните начини:

Изпраща се SMS на единен номер 18429 и за трите мобилни оператора (МТел, Теленор и Виваком). Цената на SMS e 25 стотинки без ДДС. В текста на SMS се изписват единствено десетте цифри на ЕГН. Системата връща SMS с номера и адреса на избирателната секция за въведения ЕГН.

  • Чрез стационарен телефон

Избира се 0800 1 4726 (по-лесно се запомня като 0800 1 GRAO). Тел. 0800 1 4726 е безплатен за цялата страна.

Съобщение

На 14.02.2017 г. Централната избирателна комисия публикува обявлението, както и документацията на обществена поръчка „Осигуряване/наемане на специализирани устройства за машинно гласуване за произвеждане на изборите за народни представители на 26 март 2017 г.“ в Агенция по обществените поръчки и в Официален вестник на Европейския съюз.

Документацията по обществената поръчка е в профила на купувача на интернет страницата на ЦИК www.cik.bg

Подаването на офертите е до 22 февруари 2017 г. до 16.30 часа, а отварянето на офертите – на 22 февруари 2017 г., 17.30 часа.

Съобщение

Централната избирателна комисия уведомява, че на 22 февруари 2017 г. (сряда), от 10,30 часа, ще се проведе жребий за определяне на поредните номера на партиите и коалициите, регистрирани в ЦИК, в бюлетините за гласуване в изборите за народни представители, насрочени за 26 март 2017 г., и от 11,00 ч. – жребий за определяне на реда за представяне на кандидатите, регистрирани от партиите и коалициите, в различните форми на предизборна кампания по БНТ и БНР в изборите за народни представители на 26 март 2017 г.

Тегленето на жребиите ще се извърши публично и на него могат да присъстват упълномощени представители на партиите и коалициите, наблюдатели и представители на средствата за масово осведомяване.

Жребиите ще се проведат в сградата на Народното събрание, пл. „Княз Александър І“ № 1, официален вход, източно крило (откъм паркинга встрани от Националната художествена галерия).

Съобщение

Централната избирателна комисия уведомява, че на 13 февруари 2017 г. (понеделник), в 17.00 часа, изтича крайният срок, в който инициативните комитети могат да подадат заявление за регистрация в районните избирателни комисии за участие в изборите за народни представители, насрочени за 26 март 2017 г.

Регистрацията на инициативни комитети в РИК се извършва съгласно решение № 4154-НС от 30 януари 2017 г. на ЦИК.

Календар

Решения

  • № 3025-ЕП / 15.03.2024

    относно: откриване на състезателна процедура с договаряне за възлагане на обществена поръчка с предмет: „Дейности по осигуряване на машинното гласуване в изборите за членове на Европейския парламент от Република България през юни 2024 г., съгласно техническите спецификации и условията на договорите, с две обособени позиции: Обособена позиция № 1: Профилактика/диагностика (тестване на СУЕМГ и на вградените в нея периферии – принтер и четец на смарт карти), подготовка, инсталиране на операционна система и приложния софтуер, параметризиране и окомплектоване на СУЕМГ, техническо обслужване на СУЕМГ в предизборния и изборния ден по места/съответната избирателна секция и осигуряване на Център за поддръжка при възникнали проблеми със СУЕМГ в изборите за членове на Европейския парламент от Република България Обособена позиция № 2: Транспорт на СУЕМГ до избирателните секции в страната и логистично осигуряване на СУЕМГ в предизборния и следизборния ден в изборите за членове на Европейския парламент от Република България“

  • № 3024-МИ / 15.03.2024

    относно: промяна в състава на ОИК – Омуртаг, област Търговище

  • № 3023-МИ / 15.03.2024

    относно: промени в състава на ОИК – Брусарци, област Монтана

  • всички решения