СЪОБЩЕНИЕ

Централната избирателна комисия уведомява, че Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) е подготвила указания към политическите субекти във връзка със задълженията им като администратори на лични данни в изборния процес и препоръки към гражданите, чиито лични данни се обработват в качеството им на избиратели. Материалите са публикувани на интернет страницата на КЗЛД и с тях може да се запознаете на следния адрес https://www.cpdp.bg/index.php?p=rubric&aid=40

СЪОБЩЕНИЕ

Указание за попълване на „списък“ в структуриран вид в подкрепа регистрацията на инициативен комитет, партия или коалиция като подкрепящи въпроса или алтернативната позиция на въпроса на националния референдум

За въвеждането на данните от списъците за националния референдум се използва програмата „Списък на лица, в подкрепа регистрацията на инициативен комитет, партия или коалиция като подкрепящи въпроса или алтернативната позиция на въпроса на националния референдум". След стартиране на програмата се натискат последователно бутоните Enable Editing" и Enable Content", след което за въвеждане на данните от списъка следва да се натисне и бутона „Въвеждане на ред". Появява се таблица „въвеждане на ЕГН", в която се попълват съответните данни за лицето от списъка като се започне от номер по ред в списъка, номер на страница, ЕГН и последователно трите имена, населеното място, улица и номер след което се натиска бутона „add" (добави), данните се прехвърлят в основната таблица, а таблицата „въвеждане на ЕГН" се нулира за попълване на данните на следващо лице от списъка и т.н.

Когато се завърши списъка се натиска бутон close" (затвори) и се записва файла чрез save as" (запази като) на съответното устройство (диск, CD, флашка (USB) и т.н.). Записва се веднъж като файл във формат на Excel и втори път като файл CSV(coma delimited), като името на файла съдържа името на инициативния комитет/партията/коалицията за регистрация (например: „Списък на лица, в подкрепа регистрацията на инициативен комитет, партия или коалиция „ХХХХХХ" като подкрепящи въпроса или алтернативната позиция на въпроса на националния референдум " ). Тези 2 файла се записват на технически носител (CD или USB) и се представят заедно с документацията. Записът във файла трябва да е в реда, в който е подредена документацията в папките със списъците.

Програмата може да изтеглите от тук.

СЪОБЩЕНИЕ

Централната избирателна комисия започва да приема документи за регистрация на инициативни комитети, партии и коалиции за участие в информационно-разяснителната кампания в подкрепа на въпроса на националния референдум или на алтернативната позиция от 9,00 ч. на 31 август 2015 г. в сградата на Народното събрание, пл. „Княз Александър І" № 1, вход откъм Ларгото.
Приемането на документите се извършва всеки работен ден от 9,00 ч. до 17,00 ч.
Крайният срок за подаване на документи за регистрация е 18,00 ч. на 14 септември 2015 г.

СЪОБЩЕНИЕ

Указание за попълване на „списък“ в структуриран вид от подкрепящи регистрацията на партия/коалиция за участие в изборите за общински съветници и за кметове

За въвеждането на данните от списъците по приложение №33-МИ от изборните книжа за общински съветници и за кметове се използва програмата „Списък на лица, подкрепящи регистрацията на партия/коалиция". След стартиране на програмата се натискат последователно бутоните Enable Editing" и Enable Content", ако се изисква това, след което за въвеждане на данните от списъка следва да се натисне и бутона „Въвеждане на ред". Появява се таблица „въвеждане на ЕГН", в която се попълват съответните данни за лицето от списъка като се започне от номер по ред в списъка, номер на страница, ЕГН и последователно трите имена, след което се натиска бутона „add" (добави), данните се прехвърлят в основната таблица, а таблицата „въвеждане на ЕГН" се нулира за попълване на данните на следващо лице от списъка и т.н.

За граждани на друга държава-членка на Европейския съюз, подкрепящи регистрацията, вместо ЕГН се попълва ЛН (личен номер).

Когато въвеждането на списъка завърши, се натиска бутон close" (затвори) и файлът се записва чрез save as" (запази като) на съответното устройство (диск, CD, флашка (USB) и т.н.). Записва се веднъж като файл във формат на Excel и втори път като файл CSV(coma delimited), като името на файла съдържа името на партията/коалицията за регистрация (например: „Списък на подкрепящите регистрацията на партия „ХХХХХХ" за изборите за общински съветници и кметове"). Тези 2 файла се записват на технически носител (CD или USB) и се представят заедно с документацията. Записът във файла трябва да е в реда, в който е подредена документацията в папките със списъците.

Програмата може да изтеглите от тук.

СЪОБЩЕНИЕ

Приемането на документи за регистрация на партиите и коалициите за участие в изборите за общински съветници и за кметове започва от 9,00 ч. на 25 август (вторник) 2015 г. съгласно Решение №1522-МИ от 18 август 2015 г. на Централната избирателна комисия.

Документите ще се приемат в сградата на Народното събрание, пл. „Княз Александър І" № 1, вход откъм Ларгото.

Приемането на документите се извършва всеки ден от 9,00 до 17,00 ч.

Крайният срок за подаване на документи за регистрация на партия или коалиция е 18,00 ч. на 9 септември 2015 г.

СЪОБЩЕНИЕ

На 20 август (четвъртък) от 14.30 ч. ще се проведе първият редовен брифинг на Централната избирателна комисия относно взетите решения по организирането на предстоящите общи местни избори и национален референдум на 25 октомври 2015 г.

Брифингът ще се състои в зала „Света София" на пл. „Княз Александър І" № 1, вход откъм Ларгото.

АКТУАЛНИ АДРЕСИ И ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО НА УЧАСТВАЛИ В ИЗБОРИТЕ НА 05.10.2014 Г. И ПРЕДСТАВЕНИ В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ПАРТИИ И КОАЛИЦИИ

1. Партия ГЕРБ
Чрез председателя Бойко Борисов
1414, гр. София,
пл. България №1, НДК, Административна сграда, ет. 17
тел. 02/490 13 13, 02/ 490 09 51
e_mail: [email protected]

2. Коалиция БСП лява България
Чрез представляващия Михаил Миков
гр. София,
район Възраждане, ул. Позитано № 20, п.к. 382
тел. 02/ 81 07 200, факс 02/ 981 21 85, 0888 415 103
e_mail: [email protected]

3. Партия ДПС
Чрез председателя Лютви Местан
гр. София,
бул. Ал. Стамболийски № 45А,
тел./факс 02/811 44 44
e_mail: [email protected]

4. Коалиция Реформаторски блок (РБ)
Чрез представляващите заедно от най-малко пет от следните лица: Божидар Лукарски, Радан Кънев, Меглена Кунева, Корман Исмаилов, Николай Ненчев, Тодор Танев
гр. София,
ул. Г. Бенковски № 7,
тел. 02/843 38 03, 0887 509 562
e_mail: [email protected]

5. Коалиция Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО
Чрез представляващите заедно и поотделно Валери Симеонов и Красимир Каракачанов
гр. София,
бул. Шипченски проход № 63,
завод Електроника, сграда 2, ет. 3,
тел. 0888 519 830, 0882 272 212
e_mail: [email protected]; [email protected]

6. Коалиция България без цензура (ББЦ)
Чрез представляващите заедно Николай Бареков, Румен Йончев, Драгомир Стефанов, Кънчо Филипов
гр. София,
район Лозенец, бул. Черни връх № 25А, ет. 1
тел. 0878 011 900, 0893 459 267, 0898 523 430
e_mail: [email protected]

7. Партия Атака
Чрез председателя Волен Сидеров
гр. София,
ул. Врабча № 1, ет. 1
тел. 0882 662 287
e_mail: [email protected]

8. Коалиция АБВ (Алтернатива за българско възраждане)
Чрез представляващия Георги Първанов
гр. София,
ул. Врабча № 23, ет. 3
тел. 0882 437 658
e_mail: [email protected]

ИЗЯВЛЕНИЕ НА ЦЕНТРАЛНАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ

ЦИК не е обсъждала допълнителна защита на бюлетините,
извън посочените в Изборния кодекс

Във връзка с публикации в медиите относно вида на бюлетините за произвеждането на общи местни избори на 25 октомври 2015 г. от Централната избирателна комисия уведомяваме, че с Решение № 1512-МИ от 4 август 2015 г. с приложения № 91, 92, 93, 94 и 95 са одобрени образците на бюлетините за общински съветници, кмет на община, кмет на район и кмет на кметство, както и образец на кочан с бюлетини за гласуване на общински съветници и кметове. Техническият образец и защитата на бюлетините ще бъдат утвърдени в срок до 30 дни преди изборите с решение на ЦИК, както е посочено в чл. 57 от Изборния кодекс. В Централната избирателна комисия не са обсъждани никакви допълнителни защити извън посочените в чл. 208 и чл. 209 от ИК, а именно бюлетините са бели, изработени от плътна непрозрачна хартия, която не позволява да се разкрива тайната на гласуването, с поредни номера и са защитени с полиграфическа защита. Бюлетините се подреждат в кочан по 100 бюлетини. При откъсване върху бюлетината и върху кочана трябва да остава един и същи номер, който да се сравнява от избирателната комисия след попълване на бюлетината и преди пускането й в избирателната кутия.

СЪОБЩЕНИЕ

Централната избирателна комисия реши, че за дата 6 месеца преди изборния ден съгласно чл. 396, ал. 1, чл. 397, ал. 1 и § 1, т. 4 и 5 от ДР на Изборния кодекс се счита датата 24 април 2015 г. включително.

СЪОБЩЕНИЕ

С Решение № 1516-МИ от 11 август 2015 г. Централната избирателна комисия прие хронограма за изборите за общински съветници и кметове на 25 октомври 2015 г.

С хронограмата можете да се запознаете тук.

СЪОБЩЕНИЕ

Президентът на Република България с Указ № 162 от 10 август 2015 г. насрочи избори за общински съветници и за кметове на 25 октомври 2015 г. и с Указ № 163 от 10 август 2015 г. определи 25 октомври 2015 г. за дата на произвеждане на национален референдум с въпрос: „Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите".

Указите са обнародвани в ДВ, бр. 61 от 11.08.2015 г.

СЪОБЩЕНИЕ

Централната избирателна комисия уведомява, че Комисията за защита на личните данни е изразила становище с рег. № П-4891 от 31.07.2015 г. относно необходимостта от регистрация като администратори на лични данни на избирателните комисии, партии, коалиции, инициативни комитети и неправителствени организации, които ще участват с наблюдатели в предстоящите местни избори.

Със съдържанието на становището можете да се запознаете тук.

СЪОБЩЕНИЕ

Заседанието на Централната избирателна комисия е пренасрочено от 28 юли за 27 юли 2015 г. от 15.25 часа.

СЪОБЩЕНИЕ

Централната избирателна комисия уведомява, че по повод предстоящите избори за общински съветници и кметове, като част от разяснителната си кампания под мотото „По-близо до избирателите" ще отговаря на въпроси на граждани, свързани с упражняване на правото им на глас и начина на гласуване в тези избори.

Членове на комисията ще отговарят на поставените от избирателите въпроси на 21, 22 и 23 юли 2015 г. от 12,00 до 14,00 часа във фоайето на зала „Света София" в сградата на Народното събрание, София, пл. „Княз Александър І" № 1 (вход откъм Ларгото).

СЪОБЩЕНИЕ

На 13 юли членовете на ЦИК Емануил Христов, Александър Андреев и Ерхан Чаушев посетиха град Смолян, където разясниха, че гражданите на друга държава-членка на Европейския съюз, могат да гласуват във всички видове избори за общински съветници и кметове, ако отговарят на изискванията на Изборния кодекс за това, но могат да се кандидатират само за общински съветници при спазване реда и условията на ИК.

Уседналост за гражданите на друга държава-членка на Европейския съюз, със статут на постоянно или продължително пребиваващи в Република България означава да имат адрес на пребиваване в населено място на територията на съответната община към дата шест месеца преди датата на произвеждане на изборите.

СЪОБЩЕНИЕ

На 13 и 14 юли членовете на ЦИК Росица Матева, Румен Цачев и Камелия Нейкова посетиха градовете Видин и Монтана, където се срещнаха с представители на администрациите, ангажирани в подготовката и организацията на произвеждането на предстоящите местни избори, както и с граждани и медии.

Подчертано беше, че всички общински и областни администрации следва да проверят техническата готовност за обезпечаване на изборния процес, както и да съставят екипи, които ще бъдат ангажирани с организационно-техническата подготовка.

Членовете на комисията напомниха на избирателите, че е важно при гласуването за общински съветници, ако желаят да отбележат преференция за избран от тях кандидат преди това задължително трябва да отбележат своя вот в квадратчето пред името на партията или коалицията, от която е издигнат този кандидат. В бюлетината за избиране на общински съветници няма да се изписват имената на кандидатите.

СЪОБЩЕНИЕ

На 8 юли 2015 г., сряда, членове на ЦИК проведоха срещи с администрациите, ангажирани в подготовката и организацията на произвеждането на предстоящите местни избори, граждани и медии във Велико Търново, Габрово, Добрич и Стара Загора по повод разяснителната кампания.

Бяха разисквани въпроси, свързани с упражняване правото на глас на местните избори, един от които е изискването за уседналост. Необходимо е българските граждани да имат адресна регистрация по постоянен и по настоящ адрес на територията на Република България и поне единият от тях да е в населено място на територията на съответната община към дата шест месеца преди датата на произвеждане на изборите.

Членовете на комисията напомниха на избирателите, че след обявяване на избирателните списъци следва да проверят дали са включени в тях и, ако установят непълнота или грешка, да поискат отстраняването им с писмено заявление по образец до общинската администрация. Избирателните списъци на българските граждани се съставят по постоянен адрес или по настоящ адрес (ако има искане за гласуване по настоящ адрес). Всеки избирател се вписва само в един избирателен списък.

СЪОБЩЕНИЕ

Избирателите ще гласуват за общински съветници и кметове с отделни бюлетини за всеки вид избор - за общински съветници, за кмет на община, за кмет на кметство и за кмет на район (в градовете София, Пловдив и Варна). При гласуването за общински съветници, избирателят първо отбелязва своя вот в квадратчето (за избраната партия или коалиция), след което може, ако желае да постави в кръгчето с номера, с който е регистриран избрания от него кандидат от съответната листа, знак „Х" или „V", който показва неговото предпочитание (преференция) за съответния кандидат. Това разясниха членовете на ЦИК Румяна Сидерова, Румен Цачев и Емануил Христов при посещението си в Силистра, Разград и Търговище на 6 и 7 юли пред граждани и журналисти. С представители на администрацията бяха обсъдени въпроси, свързани с избирателни списъци, с достъп на гражданите до интернет страниците на общините за подаване на електронни заявления и др.

СЪОБЩЕНИЕ

На местните избори през есента ученици и студенти няма да могат да гласуват със студентска книжка, а само по постоянния си адрес и по общия ред за всички избиратели. За да упражнят правото си на глас в населеното място, в което имат право да гласуват, се освобождават от учебни занятия един ден преди, по време на изборния ден и един ден след него, разясниха членовете на ЦИК Росица Матева, Мария Бойкинова и Ивайло Ивков в град Бургас на 6 юли. На срещата с местната администрация, граждани и медии бяха обсъдени въпроси, свързани с организационно-техническата подготовка за изборите и упражняване правото на глас.

Календар

Решения

  • № 3025-ЕП / 15.03.2024

    относно: откриване на състезателна процедура с договаряне за възлагане на обществена поръчка с предмет: „Дейности по осигуряване на машинното гласуване в изборите за членове на Европейския парламент от Република България през юни 2024 г., съгласно техническите спецификации и условията на договорите, с две обособени позиции: Обособена позиция № 1: Профилактика/диагностика (тестване на СУЕМГ и на вградените в нея периферии – принтер и четец на смарт карти), подготовка, инсталиране на операционна система и приложния софтуер, параметризиране и окомплектоване на СУЕМГ, техническо обслужване на СУЕМГ в предизборния и изборния ден по места/съответната избирателна секция и осигуряване на Център за поддръжка при възникнали проблеми със СУЕМГ в изборите за членове на Европейския парламент от Република България Обособена позиция № 2: Транспорт на СУЕМГ до избирателните секции в страната и логистично осигуряване на СУЕМГ в предизборния и следизборния ден в изборите за членове на Европейския парламент от Република България“

  • № 3024-МИ / 15.03.2024

    относно: промяна в състава на ОИК – Омуртаг, област Търговище

  • № 3023-МИ / 15.03.2024

    относно: промени в състава на ОИК – Брусарци, област Монтана

  • всички решения