Гласуване на избори за членове на Европейския парламент от Република България

Изборите за членове на Европейския парламент от Република България се произвеждат по пропорционална изборна система с национални кандидатски листи на партии, коалиции и инициативни комитети. При гласуване за кандидатска листа на партия или коалиция избирателят може да отбележи едно предпочитание (преференция) за кандидат в кандидатската листа, за която гласува.

Избирателите гласуват по своя постоянен адрес. Ако имате постоянен и настоящ адрес в различни населени места, може да поискате да бъдете вписан в избирателния списък по настоящ адрес.

Ако сте с трайни увреждания, които не позволяват да упражните избирателното си право в изборното помещение може да заявите желанието си да гласувате с подвижна избирателна кутия.

Ако в изборния ден сте извън страната, може да гласувате в открита избирателна секция извън страната ако представите валиден документ за самоличност и подадете декларация по образец, която ще получите в съответната избирателна секция.

Ако сте гражданин на друга държава – членка на Европейския съюз и желаете да гласувате на изборите за членове на Европейския парламент от Република България, трябва да представите декларация по чл. 359 от ИК за вписване в избирателен списък. Декларацията е по образец, утвърден от ЦИК, и се представя в общинската администрация по адреса на пребиваване в Република България не по-късно от 40 дни преди изборния ден. Гражданин на друга държава – членка на Европейския съюз, който вече веднъж е подал декларация при предходни избори за членове на Европейския парламент от Република България и е бил включен в избирателен списък част II, не подава нова декларация и се вписва служебно в избирателния списък при следващи избори за членове на Европейския парламент от Република България. Нова декларация се подава само при промяна на някое от декларираните обстоятелства.

В изборния ден избирателят, гражданин на друга държава – членка на Европейския съюз, удостоверява самоличността си пред секционната избирателна комисия с лична карта или паспорт и с удостоверение за пребиваване и се допуска до гласуване след вписване в избирателния списък на личния му номер, номера на личната му карта или паспорт и на номера на удостоверението за пребиваване и датата на регистрация, посочена в него. Преди гласуването избирателят представя декларация по образец, че не е гласувал в същите избори за членове на Европейския парламент.

По смисъла на Изборния кодекс относно гражданин на друга държава – членка на Европейския съюз, който не е български гражданин:

"Адрес на пребиваване" е адресът, на който лицето е регистрирано при престоя си в Република България или в друга държава – членка на Европейския съюз;

"Живял най-малко през последните три месеца в Република България или в друга държава – членка на Европейския съюз" е:

- гражданин на държава – членка на Европейския съюз, който има адрес на пребиваване на територията на Република България или на друга държава – членка на Европейския съюз, най-малко 60 дни от последните три месеца към датата на произвеждане на изборите.

Календар

 • ПонВтСрЧетПетСъбНед
  1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  2627282930 

Решения

 • № 1928-МИ / 31.05.2023

  относно: промени в състава на ОИК – Родопи, област Пловдив

 • № 1927 / 29.05.2023

  относно: определяне на изпълнител на обществена поръчка чрез събиране на оферти с обява по реда на чл. 186 – 189а от Закона за обществените поръчки (ЗОП) във връзка с чл. 20, ал. 3, т. 2 ЗОП с предмет: „Застраховане на 12 837 комплекта специализирани устройства за електронно машинно гласуване (СУЕМГ) А-4 Модел 517“

 • № 1926-МР / 29.05.2023

  относно: възнагражденията на членовете на ОИК и СИК за произвеждане на местен референдум в община Златоград, област Смолян, на 9 юли 2023 г.

 • всички решения