Гласуване на избори за общински съветници и за кметове

Изборите за общински съветници се произвеждат по пропорционална изборна система с регистрирани в многомандатни изборни райони кандидатски листи на партии, коалиции и инициативни комитети. При гласуване за кандидатска листа на партия или коалиция избирателят може да отбележи едно предпочитание (преференция) за кандидат в кандидатската листа, за която гласува.

Изборите за кметове се произвеждат по мажоритарна изборна система с регистрирани в едномандатни изборни райони кандидатски листи на партии, коалиции и инициативни комитети.

Всеки избирател има право на един глас за кмет на община и един глас за кандидатска листа за общински съветници. В градовете с районно деление (София, Пловдив и Варна) избирателите имат право и на един глас за кмет на района. В кметствата избирателите имат право и на един глас за кмет на кметство, ако се произвежда такъв избор.

Избирателите гласуват по своя постоянен адрес. Ако имате постоянен и настоящ адрес в различни населени места и настоящият адрес е през последните 6 месеца преди изборния ден в съответното населено място, може да поискате да бъдете вписан в избирателния списък по настоящ адрес.

Ако сте с трайни увреждания, които не позволяват да упражните избирателното си право в изборното помещение може да заявите желанието си да гласувате с подвижна избирателна кутия.

Вписването в избирателен списък на желаещите да гласуват граждани на друга държава – членка на Европейския съюз се извършва по реда на чл. 408 от ИК. Редът за вписване в избирателен списък е идентичен на този при произвеждане на избори за членове на Европейския парламент от Република България.

В изборния ден тези избиратели удостоверяват самоличността си пред секционната избирателна комисия с лична карта или паспорт и с удостоверение за пребиваване. Секционната избирателна комисия ги допуска да гласуват при спазване на реда по чл. 426 от ИК.

По смисъла на Изборния кодекс относно гражданин на друга държава – членка на Европейския съюз, който не е български гражданин:

"Адрес на пребиваване" е адресът, на който лицето е регистрирано при престоя си в Република България или в друга държава – членка на Европейския съюз;

"Живял най-малко през последните 6 месеца в съответното населено място" по смисъла на чл. 396, ал. 2 от ИК е:

- гражданин на друга държава – членка на Европейския съюз, който има адрес на пребиваване на територията на съответната община или кметство, към дата 6 месеца преди датата на произвеждане на изборите, като променилите адресната си регистрация след тази дата имат право да гласуват по предишната си адресна регистрация, където са включени в избирателните списъци.

Календар

 • ПонВтСрЧетПетСъбНед
  1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  2627282930 

Решения

 • № 1928-МИ / 31.05.2023

  относно: промени в състава на ОИК – Родопи, област Пловдив

 • № 1927 / 29.05.2023

  относно: определяне на изпълнител на обществена поръчка чрез събиране на оферти с обява по реда на чл. 186 – 189а от Закона за обществените поръчки (ЗОП) във връзка с чл. 20, ал. 3, т. 2 ЗОП с предмет: „Застраховане на 12 837 комплекта специализирани устройства за електронно машинно гласуване (СУЕМГ) А-4 Модел 517“

 • № 1926-МР / 29.05.2023

  относно: възнагражденията на членовете на ОИК и СИК за произвеждане на местен референдум в община Златоград, област Смолян, на 9 юли 2023 г.

 • всички решения