Как гласуват избирателите, поставени под карантина поради Ковид-19 или контактни лица?

Начинът за гласуване на избиратели, поставени под задължителна карантина или изолация, е уреден в Решение № 1460-НС от 22.09.2022 на ЦИК.

Тези избиратели гласуват с подвижна избирателна кутия в населеното място, в което са поставени под карантина или изолация.

За включване в избирателния списък и посетени от подвижна СИК на място поставените под карантина или изолация избиратели подават заявление до кмета, в срок до изборния ден включително.

Заявлението се подписва лично и може да се подаде от пълномощник с пълномощно, без да е необходима нотариална заверка на подписа, както и по пощата или факс.

Заявлението може да се подаде по електронен начин през интернет страницата на съответната община, без да се изисква квалифициран електронен подпис, или на безплатен телефонен номер.

След извършване на проверка заявителят се уведомява за включването му в избирателния списък за гласуване по телефон или чрез електронната поща, посочени в заявлението му.

Избирателите, болни от Ковид-19, настанени в лечебно заведение, могат да гласуват в секция, образувана в лечебното заведение.

Календар

Решения

  • № 2490-МИ / 22.09.2023

    относно: временна замяна на член на ОИК – Добричка, област Добрич

  • № 2489-МИ / 22.09.2023

    относно: промени в състава на ОИК – Кула, област Видин

  • № 2488-МИ / 21.09.2023

    относно: приемане на Правила за отразяване от Българската национална телевизия и Българското национално радио на проявите на кандидатите за общински съветници и за кметове в изборите на 29 октомври 2023 г., регистрирани от партиите, коалициите, местните коалиции и инициативните комитети по време на предизборната кампания

  • всички решения