Централна Избирателна Комисия


РЕШЕНИЕ
№ 312-ЕП
София, 8 май 2014 г.

ОТНОСНО: сигнал на група граждани, представители на ПМ за предизборна агитация на ПП „Атака“ в нарушение на чл. 183, ал. 2 от Изборния кодекс

Постъпил е сигнал с вх. № ЕП-23-156 от 07.05.2014 г. на ЦИК, подписан от представители на ПМ, с посочени три имена и адрес на 17 физически лица.

В сигнала се излагат твърдения, че ПП „Атака" разпространява на билбордове и други носители за външна реклама агитационни материали на партията. Успоредно с това, на същите носители се рекламира партийната телевизия „Алфа". Твърди се, че стотици билбордове, стени на сгради и други носители в цялата страна са с тези обозначения, което представлява политическа агитация, като по този начин се заобикалят изискванията на Изборния кодекс. Прави се искане ЦИК да укаже на ПП „Атака" да постави върху рекламните материали надпис, че купуването и продаването на гласове е престъпление съобразно изискванията на чл. 183, ал. 2, изречение първо от ИК или да премахне материалите.

Към сигнала са приложени 10 броя цветни снимки на хартиен носител и 1 бр. електронен носител - диск, който съдържа 12 бр. снимки, 9 от които съвпадат с хартиените.

От снимките се установява изображение на билбордове и стени на сгради, върху които са разположени рекламни пана. Всички пана са с еднакво съдържание, с изключение на едно, поставено на билборд, без установимо от снимката на хартиен носител местоположение. Това пано съдържа видимо допълнително поставена информация, разположена върху част от надписа на паното, представляваща бял правоъгълник, с изписано в него число „20", със слабо различим знак „Х" върху него.

С оглед изясняване на случая бе поискана допълнителна информация от подателите на сигнала, на указания в него електронен адрес, както и от телевизия „Алфа", на посочен на сайта на телевизията електронен адрес. В указания в запитването срок не беше предоставена допълнителна информация от телевизия „Алфа". В отговор на запитването бе получено писмо по електронна поща, подписано от Георги Илиев с вх. № ЕП-23-156 от 08.05.2014 г. В това писмо се прави пояснение, че протестна мрежа (ПМ) е неформална гражданска структура, както и че снимката, която ни е предоставена на хартиен носител и на която има номер 20 е част от публикация в електронно издание „Клуб Z". С второ писмо по електронната поща г-н Илиев уточнява, че е получил информация за местоположението на този билборд - снимката е направена на магистрала „Тракия", по продължение на която всички билбордове изглеждат така.

Във връзка със сигнала е постъпило възражение, подписано от проф. Станислав Станилов - член на Централния сбор на  ПП „Атака", с вх. № ЕП-10-73 от 08.05.2014 г. Към възражението са приложени два броя договори и една книга, озаглавена „Управленска програма на партия Атака 2013". Във възражението се излагат доводи, че ПП „Атака" притежава лицензия и е доставчик на медийна услуга, от което може да се направи обосновано предположение, че партията е собственик на телевизията. Твърди се и се установява от представените договори, че ПП „Атака" е сключила договори за рекламно обслужване и наемане на рекламно - информационни съоръжения през м.октомври 2013 г. и тези билбордове нямат нищо общо с изборите за членове на Европейския парламент. Твърди се също така, че стилизираното изображение на профила на Волен Сидеров представя управленската програма на ПП „Атака".

Въпреки, че сигналът е подаден от „представители на ПМ", без да е посочена правно-организационната форма и представителството на „ПМ", доколкото подписалите го лица са индивидуализирани с посочени три имена и адреси, ЦИК намира жалбата за допустима, но разгледана по същество за неоснователна.

От представените снимки на хартиен и елекронен носител се установява, че върху рекламните пана се съдържа реклама на телевизия „Аlfa АТАКА". Действително част от името на телевизията съвпада с името на политическа партия, но върху рекламния материал не се съдържа призив за подкрепа или неподкрепа на тази партия. Единствената снимка, приложена към сигнала, с изображение на билборд, върху който освен рекламата се съдържа и числото 20, което съвпада с поредния номер на ПП „Атака" в бюлетината за гласуване на изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 25 май 2014 г., не е ясно къде е поставен. В сигнала също не се сочи местоположението в страната на този билборд, а допълнително поисканата информация в този смисъл от подателите на сигнала, която беше предоставена е много обща - на магистрала „Тракия". Освен изложеното, от снимката не може да се установи безспорно дали върху билборда или върху снимката е монтирано изображението на числото 20.

Съгласно § 1, т. 17 от ДР  на ИК „предизборна агитация" е призив за подкрепа или за неподкрепа на кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет при участие в избори. Наименованието и символите на партия и коалиция, поставени върху предмети, в които не се съдържа призив за подкрепа, не се смятат за агитация по смисъла на Кодекса.

Предвид горното и на основание чл. 57, ал. 1, т. 22 и 26 във връзка с § 1, т. 17 от ДР на Изборния кодекс Централната избирателна комисия

 

Р Е Ш И:

 

Оставя без уважение сигнал на граждани, представители на ПМ, за предизборна агитация на ПП „Атака" в нарушение на чл. 183, ал. 2 от Изборния кодекс. 

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

Ивилина Алексиева

СЕКРЕТАР:

Севинч Солакова


* Публикувано на

Свързани решения:

385-ЕП/

Календар

Решения

  • № 3122-ЕП/НС / 19.04.2024

    относно: поправка на техническа грешка в Решение № 3103-ЕП/НС от 19 април 2024 г. на ЦИК относно назначаване на Районна избирателна комисия в Петнадесети изборен район – Плевенски, за изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • № 3121-ЕП/НС / 19.04.2024

    относно: регистрация на партия БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ за участие в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • № 3120-НС / 19.04.2024

    относно: регистрация на кандидатите за народни представители в изборите на 9 юни 2024 г.

  • всички решения