Централна Избирателна Комисия


РЕШЕНИЕ
№ 310-ЕП
София, 14 май 2019 г.

ОТНОСНО: регистрация на „АФИС” ООД като агенция, която ще извършва проучване „на изхода“ (exit-poll) в изборния ден в изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 г.

Постъпило е заявление с вх. № 4 от 11.05.2019 г. от „АФИС” ООД, представлявано от Юрий Леонов Асланов и Сияна Христова Ковачева, чрез пълномощника Лора Георгиева Борисова, за регистрация като агенция, която ще извършва проучване „на изхода“ (exit-poll) в изборния ден в изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 г.

Към заявлението (Приложение № 35-ЕП от изборните книжа) са приложени:

- списък на секциите, в които ще се осъществи проучването в изборите за членове на Европейския парламент от Република България на хартиен и електронен носител;

- списъци, съдържащи имената, единния граждански номер на 305 анкетьори, както и номерата на избирателните секции, извън които ще се осъществява анкетирането, като списъците са представени и на технически носител;;

- пълномощно от Юрий Леонов Асланов в полза на Лора Георгиева Борисова;

- инструкция (методика) за извършване на проучване „на изхода“ (exit-poll) в изборния ден (в запечатан непрозрачен плик);

- кратко описание на опита на агенцията за провеждане на социологически проучвания.

Предварителните проверки, извършени от „Информационно обслужване“ АД с вх. № ЕП-00-171 от 11.05.2019 г. и № ЕП-00-175 от 14.05.2019 г., установяват, че 307 лица, предложени за анкетьори, имат навършени 18 години към датата на регистрация, не са регистрирани като анкетьори от други агенции, не са регистрирани като наблюдатели и не са регистрирани като кандидати за членове на Европейския парламент от Република България. Не са установени несъответствия.

Предвид изложеното и на основание чл. 57, ал. 1, т. 25, чл. 202, ал. 1 – 3 във връзка с чл. 3, ал. 3 от Изборния кодекс и Решение № 174-ЕП от 17 април 2019 г. Централната избирателна комисия

 

Р Е Ш И :

 

РЕГИСТРИРА „АФИС” ООД, с ЕИК 130004265, като агенция, която ще извършва проучване „на изхода“ (exit-poll) в изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 г.

РЕГИСТРИРА като анкетьори предложените от агенцията 307 упълномощени лица съгласно списък, приложен към настоящото решение.

„АФИС” ООД, гр. София, да се впише в публичния регистър на социологическите агенции.

На регистрираните анкетьори да се издадат удостоверения.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.


Председател: Стефка Стоева

Секретар: Севинч Солакова

* Публикувано на

Свързани решения:

422-ЕП/

Календар

Решения