Централна Избирателна Комисия


РЕШЕНИЕ
№ 2809-МИ
София, 27 октомври 2023 г.

ОТНОСНО: жалба от Мария Петрова Колева – председател на партия „ПРАВОТО“ и кандидат за кмет на Столична община и за общински съветник, срещу решение № 775-МИ от 20.10.2023 г. на ОИК – Столична община

В Централната избирателна комисия по електронната поща е постъпило писмо от ОИК – Столична община, с вх. № МИ-15-951 от 24.10.2023 г., с приложена жалба с вх. № 1032/24.10.2023 на ОИК – Столична община, от Мария Петрова Колева – председател на партия „ПРАВОТО“, срещу решение № 775-МИ от 20.10.2023 г. на ОИК – Столична община, ведно с преписка по жалбата.

С решение № 775-МИ от 20.10.2023 г. ОИК – Столична община, е решила, че приема за сведение жалба, подадена чрез Мария Петрова Колева – председател на партия „ПРАВОТО“, заведена с входящ № 720/20.10.2023 г. във входящия дневник на ОИК – Столична община и под № 40/20.10.2023 г. във входящия регистър за жалби и сигнали на комисията.

В жалбата, допълнително депозирана и на хартиен носител пред ЦИК на 26.10.2023 г., се сочи, че решението на ОИК – Столична община, е неправилно и необосновано. Иска се ЦИК да постанови решение, с което да се наложат съответни санкции за извършени според жалбоподателя нарушения на Изборния кодекс от кандидатите за кмет на Столична община Васил Терзиев, Ваня Григорова, Антон Хекимян, Деян Николов и Ивайло Вълчев, регистрирани от парламентарно представени партии и местни коалиции, включващи парламентарно представени коалиции. Посочва се, че при провеждането на предизборната кампания цитираните в жалбата пет парламентарно представени партии/коалиции ежедневно нарушавали Конституцията и Изборния кодекс, като с твърдените от жалбоподателя нарушения другите кандидати се поставяли в неравностойно положение, с което били нарушени техните човешки права.

След като разгледа постъпилата жалба, ведно с цялата административна преписка, получена чрез ОИК – Столична община, Централната избирателна комисия намира, че жалбата е допустима, подадена в законоустановения срок, от лице с правен интерес, но разгледана по същество е неоснователна. Централната избирателна комисия приема, че постановеното от ОИК – Столична община решение не страда от пороци, обосноваващи отмяната му.

В жалбата се изтъква, че е налице неравнопоставеност в правилата за медийно отразяване на парламентарно представените партии и коалиции в сравнение с другите – непредставени, каквато е и към настоящия момент партия „ПРАВОТО“. Твърди се, че БНТ системно нарушавала Конституцията и Изборния кодекс, като предоставя за подписване споразумение, в което има клаузи, които им противоречат, като се цитира текста на чл. 9, ал. 3 от Споразумение за отразяване на предизборната кампания за произвеждане на избори за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023 г., подписано от генералния директор на БНТ и упълномощени представители на партии, коалиции и инициативни комитети, регистрирани за участие в изборите. Освен предоставянето на медиен комфорт само на кандидатите на парламентарно представените партии, тези партии получават и субсидии, а народните представители нарушавали чл. 168, ал. 3 ИК и във връзка с „използването на бюджетните средства, каквито са субсидиите на партиите, помещенията, като залата на Народното събрание, автомобилите, движими и недвижими вещи, както и труда на служителите и администрацията...“. Кандидатите на партиите от Народното събрание нарушавали и чл. 182, ал. 1 ИК, като с тези нарушения другите кандидати се поставяли в неравностойно положение, с което се нарушават техните човешки права, поради което се иска от ЦИК да предприеме съответните действия, с оглед прилагането на съответните санкции за прекратяване на тези нарушения и създаване условия за честни и справедливи местни избори при равноправно зачитане правата на всички кандидати, в случая на кандидатите за кметове и общински съветници от партия „ПРАВОТО“

Посочва се, че в жалбата не се прилагат надлежни писмени доказателства, тъй като според жалбоподателя твърденията в жалбата се подкрепяли от ежедневните медийни изяви на народните представители.

Твърди се също, че служители на Българската национална телевизия не зачитали правата и достойнството на личността на кандидати от партия „Правото“.

Жалбоподателят настоява и да се направи проверка на една социологическа агенция във връзка с публикувано проучване – съдържа ли информация за възложител на проучването, допитването, за източниците на финансирането.

Централната избирателна комисия приема, че не са налице достатъчно основания за да постанови решение, с което да се удовлетвори исканото от жалбоподателя по представените от него като сигнали за нарушения твърдения за нарушения на Изборния кодекс и същите не следва да бъдат уважени. Относно посоченото от жалбоподателя проучване – на страницата на съответната агенция е публикувана търсената информация, а твърденията, свързани с евентуални нарушения на Закона за защита от дискриминация и Етичен кодекс на работниците и служителите в Българска национална телевизия, Централната избирателна комисия следва да остави без уважение.

Предвид изложеното и на основание чл. 57, ал. 1, т. 26а във връзка с чл. 88, ал. 1 от Изборния кодекс Централната избирателна комисия

 

Р Е Ш И:

 

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ сигналите за нарушения на Изборния кодекс, съдържащи се в жалбата на Мария Петрова Колева – председател на партия „ПРАВОТО“ и кандидат за кмет на Столична община и за общински съветник, срещу решение № 775-МИ от 20.10.2023 г. на ОИК – Столична община.

ОТХВЪРЛЯ жалбата на Мария Петрова Колева – председател на партия „ПРАВОТО“ и кандидат за кмет на Столична община и за общински съветник, срещу решение № 775-МИ от 20.10.2023 г. на ОИК – Столична община.

ПОТВЪРЖДАВА решение № 775-МИ от 20.10.2023 г. на ОИК – Столична община.

Решението на ОИК – Столична община, подлежи на обжалване пред Административен съд – София-град, чрез ОИК – Столична община, в тридневен срок от обявяване на настоящото решение.


Председател: Камелия Нейкова

Секретар: Севинч Солакова

ЛГ/МБ


* Публикувано на

Календар

  • ПонВтСрЧетПетСъбНед
    12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031 

Решения

  • № 3253-ЕП / 07.05.2024

    относно: регистрация на кандидатската листа на коалиция „ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА – ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“ за членове на Европейския парламент от Република България в изборите на 9 юни 2024 г.

  • № 3252-ЕП / 07.05.2024

    относно: регистрация на Кузман Илиев Илиев като независим кандидат за участие в изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 9 юни 2024 г.

  • № 3251-ЕП / 07.05.2024

    относно: регистрация на кандидат в листата на партия „ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ“ за участие в изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 9 юни 2024 г.

  • всички решения