Централна Избирателна Комисия


РЕШЕНИЕ
№ 2520-МИ/НР
София, 7 октомври 2015 г.

ОТНОСНО: жалба от Жоро Радоев Цветков – преупълномощен представител на ПП „ГЕРБ“ за община Своге срещу решения №№ 0105-0135 на ОИК – Своге за назначаване на секционни избирателни комисии в община Своге

Постъпила е жалба/възражение с вх.№ МИ-15-1080 от 5 октомври 2015 г. от Жоро Радоев Цветков преупълномощен представител на ПП „ГЕРБ“ срещу решения №№ 0105-0135 на ОИК – Своге за назначаване на секционни избирателни комисии в община Своге.
В жалбата се правят оплаквания, че членове на секционни избирателни комисии в община Своге са назначени несъразмерно, без съобразяване с направените от ПП „ГЕРБ“ предложения и в повечето комисии са разменени предложените членове. Твърди се, че ОИК – Своге е променила местата на ПП „ГЕРБ“ в големите избирателни комисии; на тяхно място е поставила представители на „ДПС“ и „Атака“; представителите на ГЕРБ са получили по 2 места, а в малките населени места със седемчленни комисии ГЕРБ има по 3 места.

Към преписката са приложени: протокол № от 29.09.2015 г. на ОИК – Своге за назначаване на СИК и всички решения на ОИК, които се обжалват, протокол от 17.09.2015 г. от проведените консултации при кмета на общината заедно с разпределение на квотите в СИК между отделните партии с приложени към него 2 броя възражения; покани за присъствие на консултациите, копия от удостоверенията за актуално състояние на партиите и решенията за създаване на коалициите – 8 бр.

Жалбата е допустима – подадена е в срок от преупълномощен за община Своге представител на ПП „ГЕРБ“.

Централната избирателна комисия, преценявайки представените доказателства по същество приема, че жалбата е неоснователна.

На проведените консултации за съставите на СИК на 17.09.2015 г. при кмета на община Своге не е постигнато съгласие между парламентарно представените партии и коалиции относно разпределението на ръководните места в СИК. Протоколът не е подписан с особено мнение, но представителите на коалиция „БСП лява България“ и коалиция „Патриотичен фронт – НСФБ и ВМРО“ са напуснали консултациите. Останалите участници, включително представителят на ПП „ГЕРБ“ са подписали протокола без забележки, с който е направено и разпределението на ръководните места в СИК.

Разпределението на местата във всички секционни избирателни комисии е съобразено с методика към Решение № 1984-МИ/НР от 8 септември 2015 г. – в 44 секции на община Своге ПП „ГЕРБ“ получава 122 места и 44 места в ръководството на комисиите.

При непостигнато съгласие между регистрираните за участие в изборите за общински съветници и за кметове политически партии, коалиции, местни коалиции и инициативни комитети  в преговорите пред кмета на община Своге, всички предложения са изпратени на ОИК Своге, която с отделни решения е назначила съставите на всички СИК за общината. Протоколът от 29.09.2015г. на ОИК – Своге е подписан от десетте участници от общинската комисия без забележка, като при всяко отделно гласуване на членове на 44 секционни избирателни комисии решенията са взимане с 10 гласа „за“. От комисията е отсъствал представителят на коалиция „Патриотичен фронт – НСФБ е ВМРО“.

При проверка и съпоставяне на решенията на ОИК – Своге за назначаване на СИК със списъка за разпределение на ръководните позиции в секционните комисии за отделните партии и броя на членовете, които имат право да предложат различните политически участници в предстоящите избори общо не се установи несъответствие при назначаване на представители на ПП „ГЕРБ“.

Оплакванията в жалбата за несъразмерност не са конкретизирани, поради което Централната избирателна комисия не може да установи тяхната основателност.

С оглед горното всички 44 решения на ОИК – Своге за назначаване на секционни избирателни комисии се явяват законосъобразни.

Предвид изложеното и на основание чл. 57, ал. 1, т. 26 във връзка с чл. 88 от Изборния кодекс Централната избирателна комисия

 

Р Е Ш И:

 

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ жалбата на ПП „ГЕРБ“ срещу  решения №№0105-0135 на ОИК – Своге за назначаване членове на секционните избирателни комисии на територията на общината.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.


Председател: Ивилина Алексиева

Секретар: Севинч Солакова

* Публикувано на

Календар

Решения

  • № 3180-МИ / 26.04.2024

    относно: допускане на партия „БЪЛГАРСКИ ГЛАСЪ“ за участие в новите избори за общински съветници в община Борован, област Враца, насрочени на 23 юни 2024 г.

  • № 3179-МИ / 26.04.2024

    относно: допускане на партия „ВЪЗРАЖДАНЕ“ за участие в новите избори за общински съветници в община Борован, област Враца, насрочени на 23 юни 2024 г.

  • № 3178-ЕП/НС / 26.04.2024

    относно: промяна в състава на Районна избирателна комисия в Петнадесети изборен район – Плевенски

  • всички решения