Централна Избирателна Комисия


РЕШЕНИЕ
№ 172-ЕП
София, 16 април 2019 г.

ОТНОСНО: процедура за определяне чрез жребий на реда за представяне на кандидатите на партиите, коалициите и инициативните комитети в диспутите по регионалните радио- и телевизионни центрове на БНР и БНТ в изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 г.

На основание чл. 57, ал. 1, т. 1 и чл. 196, ал. 3 от Изборния кодекс Централната избирателна комисия

 

 
Р Е Ш И:

 

Регламентира следната процедура за теглене на жребий за определяне на реда за представяне в диспутите по регионалните радио- и телевизионни центрове на БНР и БНТ на кандидатите на регистрираните в ЦИК партии, коалиции и инициативни комитети за участие в изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019г.

1. Жребиите за определяне поредността за участие в диспутите по регионалните радио- и телевизионни центрове на БНР и БНТ се провеждат от съответните районни избирателни комисии по седалището на съответния регионален център.

РИК – Благоевград провежда жребий за БНТ 2 – Благоевград, и Радио Благоевград; РИК – Бургас – за Радио Бургас; РИК – Варна – за БНТ 2 – Варна, и Радио Варна; за РИК – Пловдив – за БНТ 2 – Пловдив, и Радио Пловдив; РИК – Русе – за БНТ 2 – Русе; РИК № 23 – София – за Радио София; РИК № 24 – София – за БНТ 2 – София; РИК – Видин – за Радио Видин; РИК – Стара Загора – за Радио Стара Загора; и РИК – Шумен – за Радио Шумен.

Процедура:

2. Жребият се провежда от председателя на РИК, а при негово от заместник-председателя или от секретаря.

3. В една кутия се поставят еднакви по размер пликове, всеки от които съдържа име на присъстващ член на РИК, като името на провеждащия жребия не се включва. Кутията се обозначава с надпис „РИК”.

4. В друга кутия се поставят еднакви по размер пликове, всеки от които съдържа наименованието на партия или коалиция или името на независимия кандидат, регистрирани в ЦИК за участие в изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019г.

Наименованията на партиите и коалициите се изписват както са заявени за изписване в бюлетината и посочени като информация на интернет страницата на ЦИК на адрес: http://www.cik.bg/.

Кутията се обозначава с надпис „ПАРТИИ, КОАЛИЦИИ И НЕЗАВИСИМИ КАНДИДАТИ“.

5. Водещият жребия изтегля плик от първата кутия и обявява името на член на РИК, който ще пристъпи към последователно теглене на пликове от втората кутия.

6. Определеният чрез жребия член на РИК изтегля от втората кутия с надпис „ПАРТИИ, КОАЛИЦИИ И НЕЗАВИСИМИ КАНДИДАТИ” последователно по един плик до изчерпването им. Поредността на изтеглените пликове определя и последователността на изявата на партията, коалицията или независимия кандидат в диспутите по регионалния радио- и/или телевизионен оператор.

7. Резултатът от проведения жребий се обявява с решение на РИК по реда на чл. 72, ал. 2 от ИК и Решение № 39-ЕП от 2 април 2019 година на ЦИК.

8. Тегленето на жребия се извършва публично и на него могат да присъстват представители на партиите, коалициите и инициативните комитети, и на представители на регионалните радио- и телевизионни центрове на БНР и на БНТ.

9. Тегленето на жребия да се извърши не по-късно от 24 април 2019 г. (31 дни преди изборния ден). Датата и часът се оповестяват от РИК с решение.

 


Председател: Стефка Стоева

Секретар: Севинч Солакова

* Публикувано на

Календар

Решения

  • № 3037-МИ / 28.03.2024

    относно: жалба от Деян Николаев Николов – общински съветник в Столичния общински съвет, срещу решение № 1140-МИ/21.03.2024 г. на ОИК – Столична

  • № 3036-МИ / 26.03.2024

    относно: жалба от О. Г. З. срещу решение № 167-МИ от 21.03.2024 г. на ОИК – Кубрат

  • № 3035 / 26.03.2024

    относно: определяне на изпълнител по обществената поръчка с предмет: „Предоставяне на преводачески услуги за нуждите на Централната избирателна комисия”

  • всички решения