Централна Избирателна Комисия


РЕШЕНИЕ
№ 960-МИ
София, 28 септември 2011 г.

ОТНОСНО:  жалба от ПП „ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ” против решение № 96 от 20.09.2011 г. на ОИК – Хитрино

Постъпила е жалба с вх. № М-89/24.09.2011г. на ЦИК от Реджеб Ахмед Зекерие - упълномощен представител на ПП „ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ", против решение № 96 от 20.09.2011 г. на ОИК - Хитрино, с което е извършена регистрация на Фатме Мехмед Исмаил за кандидат за кмет на кметство с. Тервел, община Хитрино, издигната от ПП „ЗЕЛЕНА ПАРТИЯ".
В жалбата се твърди, че ОИК - Хитрино, не е извършила обстойна проверка на документите, приобщени към предложение за регистриране на кандидат за кмет на община/кмет на кметство в изборите на 23 октомври 2011 г. (Приложение № 43 от изборните книжа за изборите за общински съвтеници и кметове), като в частност не е проверено обстойно съдържанието на подписаната от издигнатия кандидат декларация (Приложение № 53 от изборните книжа за изборите за общински съвтеници и кметове). Твърди се, че декларацията вместо до ОИК - Хитрино, е адресирана до ОИК - Шумен. Поради това се отправя искане за отмяна на така постановеното решение и даване на указания на ОИК - Хитрино, от своя страна да даде указания на вносителя на предложението да отстрани нередовностите.
Централната избирателна комисия намира така предявената жалба за допустима до разглеждане като предявена от активно легитимирана страна и в срок - на 23 септември 2011 г., а разгледана по същество и за основателна по следните съображения:
От приобщените към преписката писмени доказателства се установява, че с решение № 96 от 20.09.2011 г. ОИК - Хитрино, е регистрирала Фатме Мехмед Исмаил за кандидат за кмет на кметство с. Тервел, община Хитрино, издигната от ПП „ЗЕЛЕНА ПАРТИЯ". Решението е обявено на същата дата.
От приобщените към преписката документи се установява, че декларация - Приложение № 53 от изборните книжа за изборите за общински съветници и кметове, подписана от кандидата Фатме Мехмед Исмаил, действително е адресирана до ОИК - Шумен, а не до съответно компетентната ОИК - Хитрино. Като не е констатирала установената нередовност, ОИК - Хитрино е регистрирала неправилно и незаконосъобразно кандидата, вместо да даде указания за отстраняване на непълноти по документите. Ето защо решението следва да бъде отменено, като ОИК - Хитрино, даде указания за отстраняване на констатираната нередовност, след което да постанови решение.
Поради горното и на основание чл. 33, ал. 3 от Изборния кодекс Централната избирателна комисия

Р Е Ш И:

ОТМЕНЯ изцяло решение № 96 от 20.09.2011 г. на ОИК - Хитрино, с което е извършена регистрация на Фатме Мехмед Исмаил за кандидат за кмет на кметство с. Тервел, община Хитрино, издигната от ПП „ЗЕЛЕНА ПАРТИЯ".

ЗАДЪЛЖАВА ОИК в община Хитрино, област Шумен, да даде указания на представляващия ПП „ЗЕЛЕНА ПАРТИЯ" в 3-дневен срок да отстрани констатираните непълноти.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.


ПРЕДСЕДАТЕЛ:
Красимира Медарова

СЕКРЕТАР:
Севинч Солакова

 

 


* Публикувано на

Календар

Решения

  • № 3037-МИ / 28.03.2024

    относно: жалба от Деян Николаев Николов – общински съветник в Столичния общински съвет, срещу решение № 1140-МИ/21.03.2024 г. на ОИК – Столична

  • № 3036-МИ / 26.03.2024

    относно: жалба от О. Г. З. срещу решение № 167-МИ от 21.03.2024 г. на ОИК – Кубрат

  • № 3035 / 26.03.2024

    относно: определяне на изпълнител по обществената поръчка с предмет: „Предоставяне на преводачески услуги за нуждите на Централната избирателна комисия”

  • всички решения