Централна Избирателна Комисия


РЕШЕНИЕ
№ 912-НС
София, 12 септември 2014 г.

ОТНОСНО: начина на сгъване на бюлетината и откъсване на отрязъка с номера преди да бъде пусната в избирателната кутия

На основание чл. 57, ал. 1, т. 1-3 и чл. 265, ал. 1, ал. 2, т. 3 и 4, ал. 4 от Изборния кодекс Централната избирателна комисия

 

Р Е Ш И:

 

1. Член на СИК откъсва бюлетина от кочана пред избирателя, показва я на избирателя, за да се увери, че е празна, и поставя печат на едно от местата на гърба на бюлетината.

2. Членът на СИК сгъва бюлетината пред избирателя по следния начин:

2.1. първо сгъва бюлетината по широчина, така че горният край да опира в сивата черта под последната листа, без да се закрива номерът на бюлетината в долния десен ъгъл и перфорацията над него, които остават видими, а местата за полагане на печатите от СИК останат от външната видима страна;

2.2. после сгъва бюлетината още веднъж по широчина, като номерът на бюлетината в долния десен ъгъл остане видим, а положеният печат остава от външната страна на бюлетината.

3. Комисията указва на избирателя, след като отбележи вота си върху бюлетината, да я сгъне двукратно по този начин.

4. Преди да излезе от кабината за гласуване, избирателят сгъва бюлетината по указания в т. 2 начин, така че да се вижда номерът на бюлетината в долния десен ъгъл, а положеният печат да остане видим от външната страна.

5. Преди полагане на втори печат член на секционната избирателна комисия сверява номера на бюлетината с номера в кочана. Ако номерът в бюлетината съотвества на номер в кочана, членът на секционната избирателна комисия подпечатва повторно бюлетината, откъсва отрязъка с номера в долния десен ъгъл за пускане в непрозрачната кутия за отрязъците с номерата, след което подава бюлетината на избирателя да я пусне в избирателната кутия.

6. Указаният начин на сгъване е препоръчителен с цел запазване тайната на вота.

Решението да се изпрати на областните/районните администрации за разпечатване от общинските администрации и предаване на СИК/ПСИК в предизборния ден, заедно с останалите книжа и материали.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

Ивилина Алексиева

СЕКРЕТАР:

Севинч Солакова


* Публикувано на

Календар

Решения

  • № 3172-ЕП/НС / 25.04.2024

    относно: заличаване регистрацията на партия „АТАКА“ за участие в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • № 3171-ЕП/НС / 25.04.2024

    относно: поправка на техническа грешка в Решение № 3113-ЕП/НС от 19 април 2024 г. на ЦИК относно назначаване на Районна избирателна комисия в Двадесет и втори изборен район –Смолянски, за изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • № 3170-ЕП/НС / 25.04.2024

    относно: регистрация на партия „БЪЛГАРСКИ СЪЮЗ ЗА ДИРЕКТНА ДЕМОКРАЦИЯ“ за участие в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • всички решения