Централна Избирателна Комисия


РЕШЕНИЕ
№ 907-МИ
София, 23 септември 2011 г.

ОТНОСНО: жалба от ПП „ДРУГАТА БЪЛГАРИЯ”, представлявана от председателя Божидар Николов Томалев, срещу решение № 119 от 20.09.2011 г. на ОИК – Доспат, област Смолян

Постъпила е жалба вх. № М-44 от 22.09.2011 г. от ПП „ДРУГАТА БЪЛГАРИЯ", представлявана от председателя Божидар Николов Томалев, срещу решение № 119 от 20.09.2011 г. на ОИК - Доспат, с което е отказана регистрация на кандидати за общински съветници.

В жалбата се излагат съображения относно липса на мотиви, с което е отказана регистрацията на листата за общински съветници, нито подробни правни аргументи за такова решение. Общинската избирателна комисия посочва като основание единствено текстовете на чл. 127, ал. 1 и 2 от ИК. Посоченият текст не визира конкретни пропуски и недостатъци на изискуемите от закона документи за отказ от регистрация.

Жалбата е подадена в срока по чл. 33, ал. 3 от ИК и като такава се явява допустима, а разгледана по същество е основателна.

Централната избирателна комисия намира, че съображенията на жалбоподателя относно липсата на мотиви за издаването на оспорваното решение са неоснователни. Константната практика на административните съдилища по отношение на производствата, свързани с Изборния кодекс, във връзка и с настоящото производство е, че доказателствата и аргументацията могат да се намират отделно от обжалваемия акт в други документи от административната преписка. В случая такава аргументация се намира в протоколите от заседанията на ОИК - Доспат, област Смолян, както и в допълнително представената от ОИК преписка. Общинската избирателна комисия - Доспат, е дала указание за отстраняване на нередовности до 17,00 ч. на 20.09.2011 г. От представената от ОИК преписка в цялост Централната избирателна комисия приема, че има опит за отстраняване на тези нередовности от страна на ПП „ДРУГАТА БЪЛГАРИЯ" в дадения от ОИК срок чрез упълномощаване на Донълд Джейк Джефърсън с ЕГН ... от председателя на партията Божидар Николов Томалев, от което е ясна волята на представляващия партията за упълномощаването. Въпросното пълномощно е заверено с „Вярно с оригинала", с подпис и печат.

Предвид гореизложеното и на основание чл. 33, ал. 3 от Изборния кодекс Централната избирателна комисия

 

Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯ изцяло решение № 119 от 20.09.2011 г. на ОИК - Доспат.

УКАЗВА на ОИК - Доспат, да даде ясни указания относно наличието на представителна власт, като изиска пълномощно, подписано от представляващия партията с оригинални подпис и печат и в случай на представяне на такова да регистрира по съответния ред и при спазване на Изборния кодекс и Решение № 520-МИ от 24 август 2011 г. на Централната избирателна комисия кандидати за общински съветници, предложени от ПП „ДРУГАТА БЪЛГАРИЯ".

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

Красимира Медарова

СЕКРЕТАР:

Севинч Солакова


* Публикувано на

Календар

Решения

  • № 3172-ЕП/НС / 25.04.2024

    относно: заличаване регистрацията на партия „АТАКА“ за участие в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • № 3171-ЕП/НС / 25.04.2024

    относно: поправка на техническа грешка в Решение № 3113-ЕП/НС от 19 април 2024 г. на ЦИК относно назначаване на Районна избирателна комисия в Двадесет и втори изборен район –Смолянски, за изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • № 3170-ЕП/НС / 25.04.2024

    относно: регистрация на партия „БЪЛГАРСКИ СЪЮЗ ЗА ДИРЕКТНА ДЕМОКРАЦИЯ“ за участие в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • всички решения