Централна Избирателна Комисия


РЕШЕНИЕ
№ 898-НС
София, 10 септември 2014 г.

ОТНОСНО: назначаване на секционни избирателни комисии на територията на община Стара Загора за произвеждане изборите за народни представители на 5 октомври 2014 г.

С писмо вх. № НС-15-135 от 09.09.2014 г.  в ЦИК е постъпило решение № 055-НС на РИК - Стара Загора, протокол № 11 от 04.09.2014 г. на РИК - Стара Загора, и материалите от проведените консултации при кмета на община Стара Загора за състава на СИК на територията на община Стара Загора. От решението е видно, че РИК не е успяла да вземе решение по предложения проект относно ръководния и членския състав на СИК на територията на община Стара Загора, поради което и в съответствие с разпоредбата на Чл.91,ал.13 от ИК, Централната избирателна комисия е компетентна да се произнесе по назначаването им.

От материалите по преписката се установява, че на 27.08.2014 г. в община Стара Загора са се провели консултации с представителите на парламентарно представените партии и коалиции, и партиите и коалициите, които имат членове в Европейския парламент, но не са парламентарно представени, за съставите на секционните избирателни комисии на територията на община Стара Загора във връзка с произвеждането на изборите за народни представители на 5 октомври 2014 г. На така проведените консултации не е постигнато съгласие за определяне съставите на секционните избирателни комисии, като протоколът е подписан с „особено мнение" от представителя на КП „Коалиция за България" и представителя на ПП „България без цензура". Към протокола са  приложени възражение от „Коалиция за България" и изискуемите документи съгласно чл. 91, ал. 4 и 5 от ИК.

В писменото си възражението относно проведените консултации за съставите на СИК, както и на заседанието на РИК, проведено на 04.09.2014 г., „Коалиция за България" е релевирала оплаквания по отношение на броя на председателските места, определени за КП „Коалиция за България" в СИК в селските общини, спрямо ПП „ГЕРБ", като съотношение спрямо броя на председателските места, определени в СИК в градските общини. Също така е възразила срещу председателското място в СИК № 13-с. Хан Аспарухово, определено при консултациите за ПП „ДПС". По същество не излага доводи по отношение на общия брой ръководни длъжности (общо) по квоти за съответните участници в консултациите, а напротив - твърди се, че съотношението е същото, както при изборите за членове на Европейския парламент от Република България.

На 4 септември 2014 г. се е провело заседание на РИК - Стара Загора, на което е предложено решение за съставите на секционните избирателни комисии на територията на общината, но комисията не е могла да формира мнозинство от 2/3, в резултат на което е постановила решение, с което не е назначила секционните избирателни комисии на територията на община Стара Загора.

Предвид горното и на основание чл. 91, ал. 13 от ИК Централната избирателна комисия следва да назначи съставите на секционните избирателни комисии на територията на област Стара Загора.

Централната избирателна комисия, след като се запозна с материалите по преписката, констатира, че така предложеното решение от РИК - Стара Загора, за съставите на секционните избирателни комисии на територията на община Стара Загора е изготвено при стриктно спазване на изискванията на Решение № 672-НС от 13 август 2014 г. на ЦИК и Методиката за определяне на състава на секционните избирателни комисии на територията на общината, поради което счита,че същото следва да бъде възприето и в настоящото решение.

На заседанието присъстваха 12 членове на ЦИК. За назначаване на секционните избирателни комисии на територията на община Стара Загора гласуваха: Мария Бойкинова, Йорданка Ганчева, Емануил Христов, Георги Баханов, Иванка Грозева, Ивайло Ивков, Маргарита Златарева. Против назначаване на секционните избирателни комисии на територията на община Стара Загора гласуваха: Румяна Сидерова, Камелия Нейкова, Ивилина Алексиева, Ерхан Чаушев и Метин Сюлейманов.

Централната избирателна комисия не събра необходимото мнозинство от 2/3 от присъстващите членове за вземане на решение за назначаване съставите на секционните избирателни комисии на територията на община Стара Загора, поради което следва да се произнесе с решение за отхвърляне по смисъла на чл. 53, ал. 4, изр. 2 ИК.

На основание чл. 53, ал. 4, изр. 2 от Изборния кодекс Централната избирателна комисия

 

Р Е Ш И :

 

ПОСТАНОВЯВА РЕШЕНИЕ ЗА ОТХВЪРЛЯНЕ в хипотезата на чл. 53, ал. 4, изр. второ от ИК.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

Ивилина Алексиева

СЕКРЕТАР:

Севинч Солакова


* Публикувано на

Календар

 • ПонВтСрЧетПетСъбНед
  123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  25262728293031
   

Решения

 • № 3005-МИ / 29.02.2024

  относно: промяна в състава на ОИК – Радомир, област Перник

 • № 3004-МИ / 29.02.2024

  относно: предложение до президента на Република България за насрочване на нов избор за кмет на кметство Студеница, община Хитрино, област Шумен

 • № 3003-МИ / 29.02.2024

  относно: промени в състава на ОИК – Разград, област Разград

 • всички решения