Централна Избирателна Комисия


РЕШЕНИЕ
№ 897-МИ
София, 23 септември 2011 г.

ОТНОСНО: жалба срещу решение № 94-МИ/19.09.2011 г. на ОИК в община Садово, област Пловдив

Постъпила е жалба с вх. № М-10 от 21.09.2011 г. от Марин Драганов Йосифов, ЕГН ..., в качеството му на кандидат за кмет на община Садово, област Пловдив, и представляващ ПП „ДВИЖЕНИЕ ЗА СОЦИАЛЕН ХУМАНИЗЪМ" за община Садово, регистрирана от Централна избирателна комисия за участие в местните избори с Решение № 49-МИ от 04.08.2011 г.

В жалбата си Марин Йосифов посочва, че отказът за регистрацията му като кандидат за кмет от ПП „ДВИЖЕНИЕ ЗА СОЦИАЛЕН ХУМАНИЗЪМ" е неправилен и необоснован. Посоченото правно основание, а именно чл. 4, ал. 5 от Изборния кодекс, изисква кандидатите да не изтърпяват наказание лишаване от свобода. В жалбата си Марин Йосифов се аргументира, че чл. 31, ал. 6 от Конституцията на Република България постановява, че наказанието лишаване от свобода се изпълнява единствено в местата, определени със закон. В обжалваното решение не се прави разлика между ефективно изтърпяване на наказанието и отложено изпълнение в случаите на условно осъждане, което не следва да бъде пречка за упражняване на пасивното избирателно право. Член 4, ал. 5 от ИК има предвид ефективно изтърпяване на наказание лишаване от свобода, затова условното осъждане не е пречка кандидатът да бъде избиран в случая за кмет на общината.

Централната избирателна комисия счита, че жалбата е подадена в срок и по съществото си е основателна.

Предвид изложеното и на основание чл. 33, ал. 3 във връзка с чл. 4, ал. 5 от Изборния кодекс Централната избирателна комисия

 

Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯ Решение № 94-МИ от 19.09.2011 г на ОИК - Садово, област Пловдив.

УКАЗВА на ОИК - Садово, област Пловдив, да регистрира Марин Драганов Йосифов с ЕГН ..., за кандидат за кмет на община Садово, при спазване на останалите изисквания на Изборния кодекс относно регистрация на кандидатите и съответните решения на Централната избирателна комисия.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

Красимира Медарова

СЕКРЕТАР:

Севинч Солакова


* Публикувано на

Календар

Решения

  • № 3112-ЕП/НС / 19.04.2024

    относно: назначаване на Районна избирателна комисия в Девети изборен район – Кърджалийски, за изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • № 3104-ЕП/НС / 19.04.2024

    относно: назначаване на Районна избирателна комисия в Седми изборен район – Габровски, за изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • № 3102-ЕП/НС / 19.04.2024

    относно: назначаване на Районна избирателна комисия в Четиринадесети изборен район – Пернишки, за изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • всички решения