Централна Избирателна Комисия


РЕШЕНИЕ
№ 878-ЕП
София, 30 август 2019 г.

ОТНОСНО: искане за отваряне на запечатанo помещение в община Велики Преслав, област Шумен, в което се съхраняват изборни книжа и материали от изборите за членове на Европейския парламент от Република България през 2014 г. и през 2019 г.

Постъпило е писмо с вх. № ЕП-14-87 от 28.08.2019 г. на Централната избирателна комисия от Александър Горчев – кмет на община Велики Преслав, област Шумен, за разрешаване на достъп до запечатанo помещение, намиращо се във вътрешно складово помещение на стая № 200, на втория етаж в сградата на администрацията в гр. Велики Преслав, ул. „Борис Спиров“ № 58, в което се съхраняват изборните книжа и материали от произведените избори за членове на Европейския парламент от Република България през 2014 г. и през 2019 г.

Достъпът до помещението е необходим във връзка с изтичане срока на съхранение и предаването на книжата и материалите от 2014 г. на отдел „Държавен архив“ – гр. Шумен и унищожаване на неценни документи.

Достъпът до помещението ще бъде осъществен при спазване изискванията на Закона за националния архивен фонд и свързаните с него подзаконови нормативни актове, определяне на книжата за постоянно запазване и предаването им за постоянно съхранение в отдел „Държавен архив“ – гр. Шумен, както и унищожаване на неценни документи, за което ще бъде съставен съответният акт.

Съгласно Решение № 243-ЕП от 2 май 2019 г. на ЦИК достъпът до запечатаните изборни книжа и материали в помещенията, в които същите се съхраняват, се извършва само по разпореждане на съдебните органи, искане на разследващите органи по чл. 52 от НПК или по решение на ЦИК.

Предвид изложеното и на основание чл. 57, ал. 1, т. 1 от Изборния кодекс и Решение № 243-ЕП от 2 май 2019 г. на ЦИК Централната избирателна комисия

 

Р Е Ш И:

 

РАЗРЕШАВА отварянето на запечатанo помещение намиращо се във вътрешно складово помещение на стая № 200, на втория етаж в сградата на администрацията в гр. Велики Преслав, ул. „Борис Спиров“ № 58, в което се съхраняват изборните книжа и материали от произведените избори за членове на Европейския парламент от Република България през 2014 г., във връзка с изтичане срока на съхранение и с цел предаването на книжата и материалите от изборите за членове на Европейски парламент през 2014 г. на отдел „Държавен архив“ – гр. Шумен и унищожаване на неценни документи.

Достъпът до запечатаното помещение, в което се съхраняват изборните книжа и материали, да се осъществи по реда на т. 18 от Решение № 243-ЕП от 2 май 2019 г. на ЦИК от комисия от длъжностни лица, определена със заповед на кмета на общината.

За извършените действия да се съставят съответните протоколи съобразно изискванията на т. 19 от Решение № 243-ЕП от 2 май 2019 г. на ЦИК, в които се вписва: основанието за разпечатването, органът, който е разрешил разпечатването, имената на лицата, които присъстват при разпечатването, състоянието, в което са открити торбите и пликовете с изборните книжа (дали хартиените ленти на торбите са в цялост, съответно дали пликовете са залепени), документите, които се изваждат/съответно прибират в торбите/пликовете, и имената и длъжността на лицето, на което се предават. Помещението да се запечата по реда на Решение № 243-ЕП от 2 май 2019 г. на ЦИК.

След предаване на книжата и материалите от изборите за членове на Европейския парламент от Република България през 2014 г. на отдел „Държавен архив“ – гр. Плевен, и унищожаване на останалите книжа и материали, кметът на общината да изпрати на ЦИК информация, съдържаща основанието и реда за отваряне на помещението, резултата от експертизата на експертната комисия относно ценността на документите и предаването им за постоянно съхранение, както и за унищожаването.

Копия от заповедта на кмета за определяне на длъжностните лица от общинската администрация и от съставените протоколи да се изпратят на ЦИК.


Председател: Стефка Стоева

Секретар: Севинч Солакова

* Публикувано на

Календар

Решения

  • № 3037-МИ / 28.03.2024

    относно: жалба от Деян Николаев Николов – общински съветник в Столичния общински съвет, срещу решение № 1140-МИ/21.03.2024 г. на ОИК – Столична

  • № 3036-МИ / 26.03.2024

    относно: жалба от О. Г. З. срещу решение № 167-МИ от 21.03.2024 г. на ОИК – Кубрат

  • № 3035 / 26.03.2024

    относно: определяне на изпълнител по обществената поръчка с предмет: „Предоставяне на преводачески услуги за нуждите на Централната избирателна комисия”

  • всички решения