Централна Избирателна Комисия


РЕШЕНИЕ
№ 75-ЕП/НС
София, 5 април 2019 г.

ОТНОСНО: искане за отваряне на запечатанo помещение в община Роман, област Враца, в което се съхраняват изборни книжа и материали от произведените избори за членове на Европейския парламент от Република България през 2014 г., от изборите за народни представители през 2014 г. и от националния референдум през 2013 г.

Постъпило е писмо по електронната поща на ЦИК с вх. № ЦИК-14-11 от 03.04.2019 г. от Валери Ролански – кмет на община Роман, област Враца, за разрешаване на достъп до запечатано помещение, намиращо се на ет. 4 в комбинираната административна сграда на общинска администрация – гр. Роман, стая № 405, в което се съхраняват изборни книжа и материали от произведените избори за членове на Европейския парламент от Република България през 2014 г., от изборите за народни представители през 2014 г. и от националния референдум през 2013 г.

Достъпът до помещението е необходим във връзка с предаване на подлежащи за съхранение документи в дирекция „Държавен архив“ – гр. Враца, и подготовка на помещението за съхранение на изборните книжа и материали от предстоящите избори за членове на Европейския парламент от Република България.

Достъпът до помещението ще бъде осъществен при спазване изискванията на Закона за националния архивен фонд и свързаните с него подзаконови нормативни актове, определяне на книжата за постоянно съхранение и предаването им за постоянно съхранение в дирекция „Държавен архив“ – гр. Враца, както и унищожаване на неценни документи, за което ще бъде съставен акт.

Съгласно Решение № 4387-НС от 2 март 2017 г. на ЦИК достъпът до запечатаните изборни книжа и материали в помещенията, в които същите се съхраняват, се извършва само по разпореждане на съдебните органи, искане на разследващите органи по чл. 52 от НПК или по решение на ЦИК.

Предвид изложеното и на основание чл. 57, ал. 1, т. 1 от Изборния кодекс и Решение № 4387-НС от 2 март 2017 г. на ЦИК Централната избирателна комисия

 

Р Е Ш И:

 

РАЗРЕШАВА отварянето на запечатано помещение, намиращо се на ет. 4 в комбинираната административна сграда на общинска администрация – гр. Роман, стая № 405, в което се съхраняват изборни книжа и материали от произведените избори за членове на Европейския парламент от Република България през 2014 г., от изборите за народни представители през 2014 г. и от националния референдум през 2013 г., с цел с цел извършване на експертиза, научно-техническа обработка и предаването на изборните книжа и материали от изборите за народни представители през 2014 г. и националния референдум през 2013 г. в дирекция „Държавен архив“ – гр. Враца, и подготовка на помещението за съхранение на изборните книжа и материали от предстоящите избори за членове на Европейския парламент от Република България.

Изборните книжа и материали от различните видове избори се съхраняват до произвеждане на следващите избори от същия вид, а от референдумите в срок от 5 години от произвеждането им.

Достъпът до запечатаното помещение, в което се съхраняват изборните книжа и материали, да се осъществи по реда на т. 20 от Решение № 4387-НС от 2 март 2017 г. на ЦИК от комисия от длъжностни лица, определена със заповед на кмета на общината.

За извършените действия да се съставят съответните протоколи съобразно изискванията на т. 21 от Решение № 4387-НС от 2 март 2017 г. на ЦИК. Помещението се запечатва по реда на същото решение.

Копия от заповедта на кмета за определяне на длъжностните лица от общинската администрация и от съставените протоколи да се изпратят на ЦИК.

След предаване на книжата от изборите за народни представители през 2014 г. и от националния референдум през 2013 г. в дирекция „Държавен архив“ – гр. Враца, и унищожаване на останалите книжа и материали, кметът на общината изпраща на ЦИК информация, съдържаща основанието и реда за отваряне на помещението, резултата от експертизата на експертната комисия относно ценността на документите и предаването им за постоянно съхранение, както и за унищожаването.


Председател: Стефка Стоева

Секретар: Севинч Солакова

* Публикувано на

Календар

Решения

  • № 3089-ЕП/НС / 18.04.2024

    относно: назначаване на Районна избирателна комисия в Осми изборен район – Добрички, в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • № 3088-ЕП/НС / 18.04.2024

    относно: назначаване на Районна избирателна комисия в Единадесети изборен район – Ловешки, за изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • № 3087-ЕП/НС / 18.04.2024

    относно: назначаване на Районна избирателна комисия в Двадесет и осми изборен район – Търговищки, за изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • всички решения