Централна Избирателна Комисия


РЕШЕНИЕ
№ 716-НС
София, 11 октомври 2021 г.

ОТНОСНО: процедура за определяне чрез жребий на реда за представяне на партиите, коалициите и инициативните комитети в диспутите по регионалните радио- и телевизионни центрове на БНР и БНТ в изборите за народни представители на 14 ноември 2021 г.

На основание чл. 57, ал. 1, т. 1 и 2 и чл. 196, ал. 3 от Изборния кодекс Централната избирателна комисия

 
Р Е Ш И:

 

Регламентира следната процедура за теглене на жребий за определяне на реда за представяне в диспутите по регионалните радио- и телевизионни центрове на БНР и БНТ на регистрираните в ЦИК партии, коалиции и инициативни комитети за участие в изборите за народни представители на 14 ноември 2021 г.

1. Жребиите за определяне поредността за участие в диспутите по регионалните радио- и телевизионни центрове на БНР и БНТ се провеждат от съответните районни избирателни комисии по седалището на съответния регионален център.

РИК – Благоевград провежда жребий за БНТ 2 Благоевград и Радио Благоевград, РИК – Бургас – за Радио Бургас, РИК – Варна – за БНТ 2 Варна и Радио Варна, РИК – Пловдив – за БНТ 2 Пловдив и Радио Пловдив, РИК – Русе – за БНТ 2 Русе, РИК № 23 – София – за Радио София, РИК № 24 – София – за БНТ 2 София, РИК Видин – за Радио Видин, РИК – Стара Загора – за Радио Стара Загора, РИК – Шумен – за Радио Шумен.

Процедура:

2. Жребият се води от председателя на РИК. При негово отсъствие жребият се провежда от заместник-председателя или от секретаря.

3. В една кутия се поставят еднакви по размер пликове, всеки от които съдържа име на присъстващ член на РИК, и без плик – с името на провеждащия жребия. Кутията се обозначава с надпис: „РИК“.

4. В друга кутия се поставят еднакви по размер пликове, всеки от които съдържа наименованието на партия или коалиция, регистрирани в ЦИК за участие в изборите за народни представители на 14 ноември 2021 г.

Наименованията на партиите и коалициите се изписват съгласно решението на ЦИК за регистрация в частта относно наименованието в бюлетината и посочени като информация на интернет страницата на ЦИК на адрес: http://www.cik.bg/.

Кутията се обозначава с надпис: „ПАРТИИ И КОАЛИЦИИ“.

5. Водещият жребия изтегля плик от първата кутия и обявява името на член на РИК, който ще пристъпи към последователно теглене на пликове от втората кутия.

6. Определеният чрез жребия член на РИК изтегля от втората кутия с надпис „ПАРТИИ И КОАЛИЦИИ“ последователно по един плик до изчерпването им. Поредността на изтеглените пликове определя и последователността на изявата на партията или коалицията в диспутите по регионалния радио- и/или телевизионен оператор.

7. Поредността на предизборната изява на представител на инициативен комитет или на независим кандидат за народен представител  в различните формите на предизборна кампания по регионален радио- или телевизионен център следва участието на представителите на партиите и коалициите и техните кандидати.

При едновременното участие на двама или повече независими кандидати или представители на инициативни комитети редът на техните предизборни изяви се определя съобразно поредността на регистрация.

8. Тегленето на жребия се извършва публично при спазване на всички противоепидемични мерки и на него могат да присъстват по един представител на партия и по двама представители на коалиция, регистрирали в съответната районна избирателна комисия кандидатски листи за изборите за народни представители на 14 ноември 2021 г., както и представители на съответните регионални радио- и телевизионни центрове на БНР и на БНТ.

9. Резултатът от проведения жребий се обявява с решение на РИК по реда на чл. 72, ал. 2 ИК.

10. Тегленето на жребия да се извърши не по-късно от 13 октомври 2021 г. (31 дни преди изборния ден). Датата и часът се оповестяват от РИК с решение.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.


Председател: Камелия Нейкова

Секретар: Севинч Солакова

РМ/ЛТ


* Публикувано на

Календар

Решения

  • № 3147-ЕП/НС / 23.04.2024

    относно: регистрация на коалиция „БСП за БЪЛГАРИЯ“ за участие в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • № 3146-ЕП/НС / 23.04.2024

    относно: регистрация на коалиция „ЛЕВИЦАТА!“ за участие в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • № 3145-ЕП/НС / 23.04.2024

    относно: регистрация на партия „ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ“ за участие в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • всички решения