Централна Избирателна Комисия


РЕШЕНИЕ
№ 657-МИ
София, 30 септември 2021 г.

ОТНОСНО: жалба от Стефан Лазаров Стефанов – пълномощник на ПП „Движение България на гражданите“, срещу решение № 30/25.09.2021 г. на Общинска избирателна комисия – Димово, област Видин

В Централната избирателна комисия е постъпила по електронната поща жалба с вх. № ЧМИ-10-8/28.09.2021 г. от Стефан Лазаров Стефанов – пълномощник на ПП „Движение България на гражданите“, срещу решение № 30/25.09.2021 г. на Общинска избирателна комисия – Димово, област Видин

Обжалва се горепосоченото решение на ОИК – Димово, с което се установява нарушение на чл. 183, ал. 4 ИК, изразяващо се в използването на национален символ, знамето на Република България, в агитационни материали на кандидата за кмет на кметство Арчар Веселина Кирилова Данаилова в частичните избори на 3 октомври 2021 г., издигнат от местна коалиция „НОВОТО ВРЕМЕ“. Жалбоподателят твърди, че материалите са разпространени във фейсбук профила на кандидата.

Общинската избирателна комисия – Димово, е извършила проверка на 25.09.2021 г., при която е установила, че твърденията на жалбоподателя са основателни, тъй като на помещения, намиращи се в населеното място, има разположени плакати на кандидата за кмет на кметство Арчар Веселина Данаилова, които съдържат трицветно изображение с цветове, подредени водоравно отгоре надолу, последователно бяло, зелено и червено. В решението на ОИК – Димово, се установява, че е налице нарушение на чл. 183, ал. 4, изр. второ ИК, извършено от кандидата за кмет на кметство Арчар, издигнат от местна коалиция „НОВОТО ВРЕМЕ“. Изложен е извод, че съдържащото се в агитационния материал трицветно изображение представлява националното знаме на Република България.

В решението си ОИК – Димово, е указала на кмета на общината да премахне агитационните материали.

В жалбата си Стефан Лазаров Стефанов – пълномощник на ПП „Движение България на гражданите“, настоява да бъде наложена и глоба по смисъла на Изборния кодекс на отговорните лица.

Централната избирателна комисия изиска преписката по жалбата на Стефан Лазаров Стефанов от ОИК – Димово, която бе предоставена с вх. № ЧМИ-10-8 от 29.09.2021 г. В преписката не фигурира протокол от извършена проверка на ОИК – Димово, при която е установено нарушението на чл. 183, ал. 4 ИК.

Централната избирателна комисия, след като се запозна с наведените в жалбата доводи и доказателствата, приложени към административната преписка, намира, че жалбата е допустима, тъй като е подадена от лице с правен интерес, срещу акт, който подлежи на обжалване, и е депозирана в законоустановения срок.  

При проверката на ОИК – Димово, не е установено по несъмнен начин кои са извършителите на нарушението по чл. 183, ал. 4 ИК, поради което не може да бъде наложено административното наказание глоба по смисъла на чл. 480, ал. 2 ИК.

Централната избирателна комисия намира, че от снимковия материал, приложен към преписката, не може да бъде направен извод, че използваният в агитационния материал национален флаг притежава белезите на националното знаме на Република България, тъй като не съдържа реквизитите на националното знаме на Република България по смисъла на чл. 15 от Закона за държавния печат и националното знаме на Република България и приложение № 2, което е неразделна част от същия закон.

В Глава дванадесета „Правила за провеждане на предизборната кампания“, раздел II „Предизборна агитация“ от Изборния кодекс са уредени правилата за провеждане на предизборна кампания. С разпоредбата на чл. 183, ал. 4 ИК е предвидена изрична забрана за използване в агитационните материали на герба или знамето на Република България или чужда държава, както и религиозни знаци или изображения. Законът за държавния печат и националното знаме на Република България (ЗДПНЗРБ) регламентира характеристиките на националното знаме, като точно са определени цветовете, начина на разположението им в зависимост от положението на знамето - дали е във водоравно или вертикално положение, формата, размера на полетата на отделните цветове и тяхното разположение. Съгласно чл. 15, ал. 2 ЗДПНЗРБ, националното знаме е трицветно, бяло, зелено и червено. На следващо място, съгласно чл. 15, ал. 3 ЗДПНЗРБ и Приложение № 2, т. 1 към закона, националното знаме има правоъгълна форма и се състои от три цвята : бял, зелен, червен, разположени водоравно отгоре надолу, като цветните полета са еднакви по форма и размер. В Приложение № 2, т. 1.1 изрично е предвидено, че националното знаме има правоъгълна форма със съотношение на широчина към дължина 3:5. Систематичният анализ на цитираните разпоредби на Изборния кодекс и ЗДПНЗРБ налага извода, че за да е осъществен съставът на нарушение по чл. 183, ал. 4, изр. второ от Изборния кодекс, следва политическият субект в свой агитационен материал да е използвал знамето на Република България и то по начин, с форма и съдържание, описани в чл. 15 ЗДПНЗРБ.

При така установената фактическа обстановка ЦИК намира, че не е налице нарушение на разпоредбата на чл. 183, ал. 4 ИК и следва решението на ОИК – Димово, да бъде отменено.

Предвид изложеното и на основание 57, ал. 1, т. 26а във връзка с чл. 88, ал. 1 от Изборния кодекс Централната избирателна комисия

 

Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯ решение № 30 от 25.09.2021 г. на ОИК – Димово.

ВРЪЩА преписката на ОИК – Димово.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.


Зам.-председател: Емил Войнов

Секретар: Севинч Солакова

КЦ/ЛТ


* Публикувано на

Календар

Решения

  • № 3169-ЕП/НС / 24.04.2024

    относно: поправка на техническа грешка в Решение № 3102-ЕП/НС от 19 април 2024 г. на ЦИК относно назначаване на Районна избирателна комисия в Четиринадесети изборен район – Пернишки, за изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • № 3168-ЕП / 24.04.2024

    относно: регистриране на Инициативен комитет за издигане на Емил Костадинов Атанасов като независим кандидат за член на Европейския парламент от Република България в изборите на 9 юни 2024 г.

  • № 3167-ЕП/НС / 24.04.2024

    относно: регистрация на партия „ПРАВОТО“ за участие в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • всички решения