Централна Избирателна Комисия


РЕШЕНИЕ
№ 6-НС
София, 12 май 2021 г.

ОТНОСНО: жребий при попълване съставите на РИК

На основание чл. 57, ал. 1, т. 1 и чл. 61, ал. 7, 8 и 9 от Изборния кодекс Централната избирателна комисия

 

Р Е Ш И:

 

1. В случай че парламентарно представените партии и коалиции не са направили поименни предложения за полагащия им се брой членове съгласно Решение № 5-НС от 12 май 2021 г. на ЦИК или са направили предложения за по-малък от полагащия им се брой членове, незаетите места се попълват по предложение на други партии и коалиции, участвали в консултациите при областните управители чрез жребий.

2. За проведения жребий се съставя протокол, който се подписва от участвалите в консултациите партии и коалиции и от областния управител или определеното с негова заповед длъжностно лице, което провежда консултациите.

3. Под други партии и коалиции по смисъла на чл. 61, ал. 7 ИК следва да се разбира участвалите в консултациите по чл. 60, ал. 2 ИК партии и коалиции, които нямат избрани свои представители в Народното събрание.

4. Ред за провеждане на жребий:

4.1. партиите и коалициите, които нямат представители в Народното събрание и са участвали в консултациите при областния управител, правят предложение за член на РИК;

4.2. ако предложенията на другите партии и коалиции са повече от броя на незаетите места, се провежда жребий между партиите и коалициите по т. 3;

4.3. в отделни празни и непрозрачни пликове се поставя лист с изписано наименованието на всяка една от партиите и коалициите по т. 3, направили предложение;

4.4. областният управител или длъжностното лице, определено със заповед на областния управител, което провежда консултациите, разбърква пликовете по т. 4.3, след което поканва участващо в консултациите лице да изтегля последователно пликове до изчерпване на броя на незаетите места;

4.5. след изтеглянето на всеки от пликовете, пликът се отваря и в протокола се вписва наименованието на партията или коалицията и имената на предложения от нея кандидат.

5. Когато поради липса на предложение от партии и коалиции, които са участвали в консултациите, или когато след процедурата по т. 4 общият брой на предложените членове на районна избирателна комисия е четно число, парламентарно представената партия или коалиция с най-голям неоползотворен остатък предлага още един член на РИК за незаетото място.

5.1. При състав на РИК от 13 членове с най-голям неоползотворен остатък е коалиция „Демократична България“. Със следващ неоползотворен остатък е коалиция „БСП за България”.

5.2. При състав на РИК от 17 членове с най-голям неоползотворен остатък е коалиция „ГЕРБ-СДС“. Със следващ най-голям неоползотворен остатък е партия „ДПС”, а със следващ неоползотворен остатък е коалиция „БСП за България”.

6. В случай че партията или коалицията, която следва да посочи член при условията на т. 5, формира мнозинство в районната избирателна комисия, това право се предоставя на партията или коалицията със следващия най-голям неоползотворен остатък.

 


Председател: Камелия Нейкова

Секретар: Севинч Солакова

ЕВ/МБ


* Публикувано на

Календар

Решения

  • № 3075-ЕП/НС / 15.04.2024

    относно: приемане на образец на електронен публичен регистър на жалбите и сигналите, подадени до районната избирателна комисия, постановените по тях решения, и указания за комплектуване на преписките по жалбите срещу решенията на РИК в изборите за членове на Европейския парламент на Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • № 3074-ЕП/НС / 15.04.2024

    относно: реда за свикване на заседания и начина на приемане на решения и обявяването им от районните избирателни комисии в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • № 3073-МИ / 15.04.2024

    относно: предложение до президента на Република България за насрочване на частичен избор за кмет на кметство Бяла река, община Сухиндол, област Велико Търново

  • всички решения