Централна Избирателна Комисия


РЕШЕНИЕ
№ 591-МИ
София, 30 август 2011 г.

ОТНОСНО:  жалба на партия „ВЯРА МОРАЛ РОДОЛЮБИЕ ОТГОВОРНОСТ – НАЦИОНАЛЕН ИДЕАЛ ЗА ЕДИНСТВО” срещу решениe № 21-МИ от 25 август 2011 г. на ОИК в община Приморско, област Бургас

Постъпила е жалба с вх. № 504-а от 28.08.2011 г. на ЦИК от Виктор Райчев Савов, пълномощник на ПП „ВЯРА МОРАЛ РОДОЛЮБИЕ ОТГОВОРНОСТ - НАЦИОНАЛЕН ИДЕАЛ ЗА ЕДИНСТВО", срещу решение № 21-МИ от 25 август 2011 г. на ОИК в община Приморско, област Бургас, с което е регистрирана местна коалиция от партии „ВМРО - БНД - Обединени земеделци" за участие в изборите за общински съветници, кмет на община и кмет на кметства Китен, Веселие, Ясна поляна и Нова Паничарево в община Приморско.
Жалбоподателят твърди, че с оспореното решение на ОИК в община Приморско, същата е изписала наименованието на политическа партия „ВМРО - БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ" като „ВМРО - БНД", което жалбоподателят намира за неправилно и незаконосъобразно, тъй като в решението на ЦИК за регистрация на посочената партия никъде не е вписана абревиатура, съдържаща „ВМРО - БНД". Моли се за отмяна на оспореното решение.
Централната избирателна комисия намира постъпилата жалба за допустима като подадена при наличие на правен интерес срещу подлежащ на обжалване акт и в предписания от закона срок, а по същество е неоснователна. С оглед разпоредбата на чл. 95, ал. 3, т. 1 от ИК при подаване на заявлението за регистрация се посочва пълното или съкратеното наименование на партията или коалицията от партии, което ще бъде изписано в бюлетината. В конкретика - местната коалиция от партии е заявила за наименование за изписване в бюлетината „ВМРО - БНД - Обединени земеделци", като същото не противоречи на императивните правила за наименованията по чл. 77, ал. 2 от ИК, като новелата на цитирания законов текст допуска наименованието на коалицията да повтаря наименованието или абревиатурата на някоя от участващите в състава й партии. В настоящия случай наименованието на коалицията повтаря абревиатурата „ВМРО - БНД", която възпроизвежда пълното наименование на политическа партия „ВМРО - БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ", която, видно от приложените по преписката писмени доказателства, е партия, участник в коалицията.
В допълнение следва да се посочи, че пред Централната избирателна комисия в изборите за общински съветници и кметове на 23 октомври 2011 г. са регистрирани политическите партии „ВМРО - БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ" и партия „ВЯРА МОРАЛ РОДОЛЮБИЕ ОТГОВОРНОСТ - НАЦИОНАЛЕН ИДЕАЛ ЗА ЕДИНСТВО". Тези политически партии са представили към заявлението си за регистрация заверени от СГС преписи на решенията за първоначалната им регистрация и от решенията за настъпили промени в обстоятелствата, подлежащи на вписване. Политическа партия „ВМРО - БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ" е първоначално регистрирана с решение № 371 от 12.05.2000 г. по ф.д. № 8176/1999 г. на СГС - ФО. Промени в наименованието на партията не са извършвани. Политическа партия „ВЯРА МОРАЛ РОДОЛЮБИЕ ОТГОВОРНОСТ - НАЦИОНАЛЕН ИДЕАЛ ЗА ЕДИНСТВО" е променила наименованието си с решение от 26.02.2010 г., като преди това наименованието е било „БЪЛГАРСКО ДВИЖЕНИЕ НАЦИОНАЛЕН ИДЕАЛ ЗА ЕДИНСТВО" с първоначална регистрация на партията с решение от 01.07.2003 г. по ф.д. № 6309/2003 г. на СГС - ФО.
Обжалваното решение на ОИК следва да бъде потвърдено изцяло, като правилно и законосъобразно, а подадената жалба да бъде отхвърлена като неоснователна.
Предвид изложеното и на основание чл. 26, ал. 1, т. 2 във връзка с чл. 33, ал. 3 Изборния кодекс Централната избирателна комисия

Р Е Ш И:

Оставя без уважение подадената от Виктор Райчев Савов - пълномощник на ПП „Вяра Морал Родолюбие Отговорност - Национален идеал за единство", жалба срещу решение № 21-МИ от 25 август 2011 г. на ОИК в община Приморско, област Бургас.
Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
Красимира Медарова

СЕКРЕТАР:
Севинч Солакова

 


* Публикувано на

Календар

Решения

  • № 3122-ЕП/НС / 19.04.2024

    относно: поправка на техническа грешка в Решение № 3103-ЕП/НС от 19 април 2024 г. на ЦИК относно назначаване на Районна избирателна комисия в Петнадесети изборен район – Плевенски, за изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • № 3121-ЕП/НС / 19.04.2024

    относно: регистрация на партия БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ за участие в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • № 3120-НС / 19.04.2024

    относно: регистрация на кандидатите за народни представители в изборите на 9 юни 2024 г.

  • всички решения