Централна Избирателна Комисия


РЕШЕНИЕ
№ 555-ЕП
София, 27 май 2014 г.

ОТНОСНО: нарушение на забраната по чл. 205, ал. 5 от ИК, извършено на интернет страницата на E-Burgas.bg

Постъпили са сигнали от граждани на електронната поща на Централната избирателна комисия за нарушения по чл. 205, ал. 5 от ИК чрез публикуване на информация на интернет страницата на E-Burgas.bg.

При извършена проверка от Централната избирателна комисия е установено, че на интернет страницата на E-Burgas.bg е публикувана новина с информация и данни, които съдържат внушения за извършено допитване за резултатите от гласуването в изборите за членове на Европейския парламент от Република България към определена част по партии, коалиции и независими кандидати. От проверката е установено, че главен редактор на интернет страницата на E-Burgas.bg е Георги Иванов Костадинов.

Съобразно разпоредбата на чл. 205, ал. 5 от ИК е налице забрана резултати от допитвания до общественото мнение по повод на изборите да се огласяват под каквато и да е форма 24 часа преди изборния ден до обявяване края на изборния ден на територията на страната.

С оглед съдържанието на информацията, публикувана на интернет страницата на E-Burgas.bg, е налице нарушение на забраната на чл. 205, ал. 5 от ИК.

Предвид горното и на основание чл. 57, ал. 1, т. 26, чл. 205, ал. 5, чл. 475, ал. 1, чл. 496 от Изборния кодекс Централната избирателна комисия

 

Р Е Ш И:

 

Установява извършено нарушение на чл. 205, ал. 5 от Изборния кодекс от лицето Георги Иванов Костадинов, главен редактор на интернет страницата на E-Burgas.bg.

Възлага на председателя на Централната избирателна комисия да състави акт за установяване на административно нарушение, установено с настоящото решение, на физическото лице Георги Иванов Костадинов, главен редактор на интернет страницата на E-Burgas.bg.

След връчването му актът да се изпрати на областния управител.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

Ивилина Алексиева

СЕКРЕТАР:

Севинч Солакова


* Публикувано на

Календар

Решения

  • № 3169-ЕП/НС / 24.04.2024

    относно: поправка на техническа грешка в Решение № 3102-ЕП/НС от 19 април 2024 г. на ЦИК относно назначаване на Районна избирателна комисия в Четиринадесети изборен район – Пернишки, за изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • № 3168-ЕП / 24.04.2024

    относно: регистриране на Инициативен комитет за издигане на Емил Костадинов Атанасов като независим кандидат за член на Европейския парламент от Република България в изборите на 9 юни 2024 г.

  • № 3167-ЕП/НС / 24.04.2024

    относно: регистрация на партия „ПРАВОТО“ за участие в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • всички решения