Централна Избирателна Комисия


РЕШЕНИЕ
№ 5151- МИ/НР/ПВР/НС
София, 14 декември 2018 г.

ОТНОСНО: искане за отваряне на запечатани помещения в община Баните, област Смолян, в които се съхраняват изборни книжа и материали от изборите за президент и вицепрезидент на републиката и национален референдум през 2016 г., от изборите за народни представители през 2017 г., от изборите за общински съветници и за кметове и национален референдум през 2015 г.

Постъпило е писмо с вх. № ЦИК-14-38\1 от 10.12.2018 г. на Централната избирателна комисия от Милен Белчев – кмет на община Баните, област Смолян, за разрешаване на достъп до запечатано помещение в община Баните, в което се съхраняват изборни книжа и материали от изборите за президент и вицепрезидент на републиката и национален референдум през 2016 г., от изборите за народни представители през 2017 г., намиращо се на петия етаж в сградата на общината, и запечатано помещение, в което се съхраняват изборни книжа и материали от изборите за общински съветници и за кметове и национален референдум през 2015 г., намиращо се на третия етаж на общината.

Достъпът е необходим с цел преместването и подреждането на изборните книжа и материали в ново специално помещение към учрежденския архив, намиращо се на петия етаж в сградата на общината.

Съгласно Решение № 4387-НС от 2 март 2017 г. на ЦИК достъпът до запечатаните изборни книжа и материали в помещенията, в които същите се съхраняват, се извършва само по разпореждане на съдебните органи, искане на разследващите органи по чл. 52 от НПК или по решение на ЦИК.

Изборните книжа и материали от различните видове избори се съхраняват в помещението до произвеждане на следващите избори от същия вид, а от референдумите – в срок от 5 години от произвеждането им, след което се предават за постоянно съхранение в отдел „Държавен архив“.

Предвид изложеното и на основание чл. 57, ал. 1, т. 1 от Изборния кодекс и Решение № 4387-НС от 2 март 2017 г. на ЦИК Централната избирателна комисия

Р Е Ш И:

 

РАЗРЕШАВА отваряне на запечатано помещение в община Баните, в което се съхраняват изборни книжа и материали от изборите за президент и вицепрезидент на републиката и национален референдум през 2016 г., от изборите за народни представители през 2017 г., намиращо се на петия етаж в сградата на общината, и запечатано помещение, в което се съхраняват изборни книжа и материали от изборите за общински съветници и за кметове и национален референдум през 2015 г., намиращо се на третия етаж на общината, с цел преместването и подреждането на изборните книжа и материали в ново специално помещение към учрежденския архив, намиращо се на петия етаж в сградата на общината.

Достъпът до запечатаните помещения, в които се съхраняват изборните книжа и материали, да се осъществи по реда на т. 20 от Решение № 4387-НС от 2 март 2017 г. на ЦИК от комисия от длъжностни лица, определена със заповед на кмета на общината.

За извършените действия да се съставят съответните протоколи съобразно изискванията на т. 21 от Решение № 4387-НС от 2 март 2017 г. на ЦИК. След приключването на строително-ремонтните дейности помещението се запечатва по реда на същото решение.

След преместване на книжата и материалите от изборите за президент и вицепрезидент на републиката и национален референдум през 2016 г., от изборите за народни представители през 2017 г., от изборите за общински съветници и за кметове и национален референдум през 2015 г. в новото помещение то се запечатва по реда на Решение № 4387-НС от 2 март 2017 г. на ЦИК.

Изборните книжа и материали от различните видове избори се съхраняват до произвеждане на следващите избори от същия вид, а от референдумите – в срок от 5 години от произвеждането им, след което се предават в държавен архив.

Копия от заповедта на кмета за определяне на длъжностните лица от общинската администрация и от съставените протоколи да се изпратят на ЦИК.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.


Председател: Ивилина Алексиева

Секретар: Севинч Солакова

* Публикувано на

Календар

Решения

  • № 3170-ЕП/НС / 25.04.2024

    относно: регистрация на партия „БЪЛГАРСКИ СЪЮЗ ЗА ДИРЕКТНА ДЕМОКРАЦИЯ“ за участие в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • № 3169-ЕП/НС / 24.04.2024

    относно: поправка на техническа грешка в Решение № 3102-ЕП/НС от 19 април 2024 г. на ЦИК относно назначаване на Районна избирателна комисия в Четиринадесети изборен район – Пернишки, за изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • № 3168-ЕП / 24.04.2024

    относно: регистриране на Инициативен комитет за издигане на Емил Костадинов Атанасов като независим кандидат за член на Европейския парламент от Република България в изборите на 9 юни 2024 г.

  • всички решения