Централна Избирателна Комисия


РЕШЕНИЕ
№ 4847-ПВР/НС
София, 1 август 2017 г.

ОТНОСНО: искане за отваряне на запечатани помещения в район „Централен“, община Пловдив, област Пловдив, в които се съхраняват изборни книжа и материали от изборите за президент и вицепрезидент на републиката на 23 и 30 октомври 2011 г. и изборите за народни представители на 5 октомври 2014 г.

Постъпило е писмо в Централната избирателна комисия с вх. № НС-14-44 от 31.07.2017 г. от Георги Стаменов – кмет на район „Централен“, община Пловдив, област Пловдив, с искане за разрешаване отваряне на запечатани помещения, склад № 1 и склад № 5, намиращи се в административната сграда на района, в които се съхраняват изборни книжа и материали от изборите за президент и вицепрезидент на републиката на 23 и 30 октомври 2011 г. и изборите за народни представители на 5 октомври 2014 г.

Целта на отварянето на помещенията е извършване на експертиза и предаване на подлежащите на архивиране документи на отдел „Държавен архив“ – гр. Пловдив.

Съгласно чл. 287, ал. 8 и чл. 309 от ИК изборните книжа и материали от произведените избори за народни представители и за президент и вицепрезидент на републиката се съхраняват от общинските администрации до следващите избори. След изтичане на срока за съхранение и извършване на експертиза при спазване изискванията на Закона за националния архивен фонд и свързаните с него подзаконови нормативни актове определените за постоянно съхранение книжа се предават в отдел „Държавен архив“ на съответната дирекция „Регионален държавен архив“.

Съгласно Решение № 4387-НС от 2 март 2017 г. на ЦИК достъпът до запечатаните изборни книжа и материали в помещенията, в които същите се съхраняват, се извършва само по разпореждане на съдебните органи, искане на разследващите органи по чл. 52 от НПК или по решение на ЦИК.

Предвид изложеното и на основание чл. 57, ал. 1, т. 1 от Изборния кодекс, Решение № 4387-НС от 2 март 2017 г. и Решение № 1392 от 6 януари 2015 г. на ЦИК Централната избирателна комисия

 

Р Е Ш И:

 

РАЗРЕШАВА отваряне на запечатани помещения – склад № 1 и склад № 5, в административната сграда на район „Централен“, община Пловдив, в които се съхраняват изборни книжа и материали от изборите за президент и вицепрезидент на републиката на 23 и 30 октомври 2011 г. и от изборите за народни представители на 5 октомври 2014 г., с цел извършване на експертиза и предаване на подлежащите на постоянно запазване документи на „Държавен архив“ – гр. Пловдив.

Достъпът до запечатаните помещения, в които се съхраняват изборните книжа и материали, да се осъществи по реда на т. 20 от Решение № 4387-НС от 2 март 2017 г. на ЦИК от комисия от длъжности лица, определена със заповед на кмета на общината.

За извършените действия да се съставят съответните протоколи съобразно изискванията на т. 21 от Решение № 4387-НС от 2 март 2017 г. на ЦИК.

Копия от заповедта на кмета за определяне на длъжностните лица от общинската администрация и от съставените протоколи да се изпратят на ЦИК.

След предаване на книжата от произведените през 2011 г. избори за президент и вицепрезидент на републиката и през 2014 г. избори за народни представители в отдел „Държавен архив“ и унищожаване на останалите книжа и материали кметът на района изпраща на ЦИК информация, съдържаща основанието и реда за отваряне на помещението, резултата от експертизата на експертната комисия относно ценността на документите и предаването им за постоянно съхранение, както и за унищожаването.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.


Председател: Ивилина Алексиева

За секретар: Румен Цачев

* Публикувано на

Календар

Решения