Централна Избирателна Комисия


РЕШЕНИЕ
№ 4822-НС/ПВР/НР
София, 27 юни 2017 г.

ОТНОСНО: искане за отваряне на запечатано помещение в община Благоевград, област Благоевград, в коeто се съхраняват изборни книжа и материали от изборите за народни представители на 5 октомври 2014 г., от изборите за президент и вицепрезидент на републиката и от националния референдум на 6 ноември 2016 г. и от изборите за народни представители на 26 март 2017 г.

Постъпило е искане с вх. № НС-14-38 от 23.06.2017 г. на Централната избирателна комисия от Бисер Михайлов – областен управител на област Благоевград, за отваряне на запечатано помещение – обособено хранилище, част от архивно помещение на Областна администрация – Благоевград, в което се съхраняват изборни книжа и материали от изборите за народни представители на 5 октомври 2014 г., от изборите за президент и вицепрезидент на републиката и от националния референдум на 6 ноември 2016 г. и от изборите за народни представители на 26 март 2017 г., във връзка с извършване на експертиза, обработване и предаване на изборните книжа и материали от изборите за народни представители на 5 октомври 2014 г. на отдел „Държавен архив“ – гр. Благоевград.

С Решение № 4387-НС от 2 март 2017 г. Централната избирателна комисия е уредила условията и реда за прибиране и съхранение на торбите и другите книжа в определените помещения от изборите за народни представители на 26 март 2017 г. Отварянето на помещението се осъществява по реда на т. 20 и т. 21 от цитираното решение.

Изборните книжа и материали от различните видове избори се съхраняват в помещението до произвеждане на следващите избори от същия вид, а от референдумите в срок от 5 години от произвеждането им, след което се предават за постоянно съхранение в отдел „Държавен архив“.

Предвид гореизложеното и на основание чл. 57, ал. 1, т. 1 във връзка с чл. 287, ал. 8 от Изборния кодекс, Решение № 1392 от 6 януари 2015 г. и т. 20 от Решение № 4387-НС от 2 март 2017 г. на ЦИК Централната избирателна комисия

 

Р Е Ш И:

 

РАЗРЕШАВА достъп до запечатано помещение – обособено хранилище, част от архивно помещение на Областна администрация – Благоевград, в което се съхраняват изборни книжа и материали от изборите за народни представители на 5 октомври 2014 г., от изборите за президент и вицепрезидент на републиката и от националния референдум на 6 ноември 2016 г. и от изборите за народни представители на 26 март 2017 г., във връзка с извършване на експертиза, обработване и предаване на изборните книжа и материали от изборите за народни представители на 5 октомври 2014 г. на отдел „Държавен архив“ – гр. Благоевград.

Достъпът до запечатаното помещение, в което се съхраняват изборните книжа и материали, да се осъществи по реда на т. 20 – т. 21 от Решение № 4387-НС от 2 март 2017 г. от комисия от длъжностни лица, определена със заповед на кмета на общината.

За извършените действия да се съставят съответните протоколи съобразно изискванията на т. 21 от Решение № 4387-НС от 2 март 2017 г. на ЦИК, в които се вписва: основанието за разпечатването, органът, който е разрешил разпечатването, имената на лицата, които присъстват при разпечатването, състоянието, в което са открити торбите и пликовете с изборните книжа (дали хартиените ленти на торбите са в цялост, съответно дали пликовете са залепени), документите, които се изваждат/съответно прибират в торбите/пликовете, и имената и длъжността на лицето, на което се предават.

Копия от заповедта на кмета за определяне на длъжностните лица от общинската администрация и от съставените протоколи да се изпратят на ЦИК.

Изборните книжа и материали от различните видове избори се съхраняват в помещението до произвеждане на следващите избори от същия вид, а от референдумите в срок от 5 години от произвеждането им, след което се предават за постоянно съхранение в отдел „Държавен архив“.

След предаване на книжата от произведените избори за народни представители на 5 октомври 2014 г. в отдел „Държавен архив“ и унищожаване на останалите книжа и материали кметът на общината изпраща на ЦИК информация, съдържаща основанието и реда за отваряне на помещението, резултата от експертизата на експертната комисия относно ценността на документите и предаването им за постоянно съхранение, както и за унищожаването.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.


Председател: Ивилина Алексиева

Секретар: Севинч Солакова

* Публикувано на

Календар

Решения

  • № 3025-ЕП / 15.03.2024

    относно: откриване на състезателна процедура с договаряне за възлагане на обществена поръчка с предмет: „Дейности по осигуряване на машинното гласуване в изборите за членове на Европейския парламент от Република България през юни 2024 г., съгласно техническите спецификации и условията на договорите, с две обособени позиции: Обособена позиция № 1: Профилактика/диагностика (тестване на СУЕМГ и на вградените в нея периферии – принтер и четец на смарт карти), подготовка, инсталиране на операционна система и приложния софтуер, параметризиране и окомплектоване на СУЕМГ, техническо обслужване на СУЕМГ в предизборния и изборния ден по места/съответната избирателна секция и осигуряване на Център за поддръжка при възникнали проблеми със СУЕМГ в изборите за членове на Европейския парламент от Република България Обособена позиция № 2: Транспорт на СУЕМГ до избирателните секции в страната и логистично осигуряване на СУЕМГ в предизборния и следизборния ден в изборите за членове на Европейския парламент от Република България“

  • № 3024-МИ / 15.03.2024

    относно: промяна в състава на ОИК – Омуртаг, област Търговище

  • № 3023-МИ / 15.03.2024

    относно: промени в състава на ОИК – Брусарци, област Монтана

  • всички решения