Централна Избирателна Комисия


РЕШЕНИЕ
№ 4553-НС
София, 20 март 2017 г.

ОТНОСНО: жалба от коалиция „ДВИЖЕНИЕ ДА БЪЛГАРИЯ“ и от Христо Любомиров Иванов, кандидат за народен представител, за нарушения на правилата за предизборната кампания в изборите за народни представители на 26 март 2017 г.

В Централната избирателна комисия е постъпила жалба с вх. № НС-11-29 от 20 март 2017 г. от коалиция „ДВИЖЕНИЕ ДА БЪЛГАРИЯ“ и от Христо Любомиров Иванов в качеството му на кандидат за народен представител в изборите на 26 март 2017 г. чрез пълномощника им адв. Надежда Йорданова.

Към жалбата са приложени: заверени копия на пълномощни от представляващите коалиция „ДВИЖЕНИЕ ДА БЪЛГАРИЯ“ и от Христо Любомиров Иванов в качеството му на народен представител в полза на адв. Надежда Георгиева Йорданова и вестник „Телеграф“.

В жалбата се правят оплаквания за нарушения на правилата за предизборна кампания от страна на в. „Телеграф“, изразяващи се в разпространението на книгата „Маските на задкулисието“ на 20 март 2017 г. Посочва се, че чрез публикациите в книгата издателят „Телеграф“ ЕООД и свързаният с него и упражняващ контрол върху собствеността и управлението му кандидат за народен представител Делян Славчев Пеевски са нарушили правилата за водене на предизборна кампания и по-конкретно чл. 168, ал. 2, чл. 179, чл. 180, ал. 1, чл. 183, ал. 1, 2 и ал. 4 от ИК. В жалбата се правят искания на основание чл. 186, ал. 2 от ИК ЦИК да задължи областните управители на области, в които в. „Телеграф“ разпространява книгата „Маските на задкулисието“, екземплярите да се изземат поради характера им на агитационни материали, разпространявани в нарушение на ИК, ЦИК да сезира Сметната палата за нарушения по чл. 168, ал. 2 от ИК и да се състави акт за съставяне на нарушения на чл. 179, чл. 180, ал. 1 и чл. 183, ал. 1, 2 и ал. 4 от ИК.

Централната избирателна комисия, след като се запозна с жалбата и приложените към нея доказателства, намира, че същата има характер на сигнал с твърдения за нарушение на правилата за предизборна кампания.

Централната избирателна комисия, след като се запозна със съдържанието на в. „ Телеграф“, приема за установено следното:

Приложената към жалбата притурка (книга) „Маски на задкулисието“ не представлява агитационен материал по смисъла на § 1, т. 17 от ДР на ИК, тъй като не съдържа конкретни призиви за подкрепа или за неподкрепа на кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет. В книгата се съдържа също така и информация за лица, които не са кандидати за народни представители в предстоящите избори.

На основание горното Централната избирателна комисия не следва да обсъжда оплакванията, направени от жалбоподателите относно нарушение на разпоредбите на чл. 168, ал. 2, чл. 179, чл. 180, ал. 1 и чл. 183, ал. 1 и ал. 2 от ИК.

Централната избирателна комисия обаче счита, че в притурката се съдържат материали, които накърняват добрите нрави по отношение на коалиция „ДВИЖЕНИЕ ДА БЪЛГАРИЯ“, както и честта и доброто име на кандидатите за народни представители Христо Любомиров Иванов, Радан Миленов Кънев, Трайчо Георгиев Трайков, Антоанета Димитрова Цонева, Тома Георгиев Велев и др.

Съгласно разпоредбата на чл. 183, ал. 4 от ИК се забранява използването на материали (не само агитационни материали), които накърняват добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите. В понятието „добрите нрави“ попадат тези правила и норми, които бранят принципи и ценности, чието зачитане е в интерес на обществените отношения като цяло. Нарушаването на тези принципи и ценности се има предвид по смисъла на разпоредбата на чл. 183, ал. 4 от ИК в частта относно понятието „добрите нрави“. В притурката със заглавие „Маската на задкулисието“ се нарушават правата на коалицията с неправилното й изписване като „Дай България“, тъй като по този начин се правят негативни внушения относно коалицията, което е недопустимо в условията на предизборна кампания.

Видно от съдържанието на книгата е, че в отделни нейни части се коментират лица, регистрирани като кандидати за народни представители в изборите за народни представители на 26 март 2017 г. С коментарите се цели да се направят внушения във вреда на тези кандидати по начин, който е недопустим в условията на предизборна кампания. На стр. 67 под снимката на Трайчо Трайков – кандидат за народен представител, е записано, че същият може да отнесе до 12 г. затвор за аферата с EVN, на стр. 210 под снимката на Антоанета Цонева е описано, че тя е „сивият кардинал“ в „Дай България“, на стр. 211 под снимката на Тома Велев е записано, че същият е „зеленият октопод“, който прави опит за политическа кариера, а Христо Иванов е наречен „грантовият барон“. В притурката са коментирани и кандидатите за депутати, като напр. Атанас Атанасов, Татяна Дончева, Асен Агов и други, като коментарите са в смисъла и духа на заглавието на предговора на книгата, а именно „Партии на мафията“, и целят да се направят внушения в този смисъл. На корицата на книгата са публикувани снимки на някои от кандидатите за народни представители под формата на фотоколажи – изобразени са като маски, чрез които кандидатите са представени в негативна светлина. Именно с тези фотоколажи и коментари във вреда на определени кандидати за народни представители от партии и коалиции се засяга доброто име, честта и достойнството им по начин, несъвместим с моралните норми.

Предвид изложеното Централната избирателна комисия приема, че в. „Телеграф“ с разпространението на притурката със заглавие „Маските на задкулисието“ пряко се засягат доброто име, честта и достойнството на кандидати за народни представители, както и че с изписването на наименованието на коалиция „Движение Да България“ като „Дай България“ се нарушават добрите нрави по смисъла на чл. 183, ал. 4 от ИК.

Съгласно § 1, т. 16 от ДР на ИК доставчикът на медийната услуга носи редакционната отговорност за избора на съдържание на медийната услуга, както и за определяне на начина, по който тя е организирана. Редакционната отговорност се изразява чрез упражняването на ефективен контрол върху съдържанието на предоставените медийни услуги по време на предизборната кампания.

Централната избирателна комисия приема, че нарушението е извършено от управителя на „Телеграф“ ЕООД, доколкото носи редакционната отговорност за съдържанието на публикувания материал.

Предвид горното и на основание чл. 57, ал. 1, т. 26 и 45 във връзка с чл. 183, ал. 4, чл. 480, ал. 2 и чл. 496 от Изборния кодекс и § 1, т. 16 от ДР на ИК Централната избирателна комисия

 

Р Е Ш И:

 

УСТАНОВЯВА нарушение на забраната на чл. 183, ал. 4 от ИК от управителя на „Телеграф“ ЕООД, ЕИК 130446187, със седалище: гр. София 1527, район „Оборище“, ул. „Екзарх Йосиф“ № 119, Александър Кирилов Георгиев, за разпространението, извършено на 20 март 2017 г., на притурка (книга) към в. „Телеграф“ със заглавие „Маските на задкулисието“ по отношение на кандидатите за народни представители Христо Любомиров Иванов, Радан Миленов Кънев, Антоанета Димитрова Цонева, Тома Георгиев Велев и Трайчо Георгиев Трайков и коалиция „ДВИЖЕНИЕ ДА БЪЛГАРИЯ“.

ОПРАВОМОЩАВА председателя на ЦИК да състави акт за установеното нарушение на управителя на „Телеграф“ ЕООД.

След съставянето и връчването на акта същият да се изпрати на Областния управител на област София за издаване на наказателно постановление.

ПОСТАНОВЯВА спиране на разпространението на притурка (книга) към в. „Телеграф“ със заглавие „Маските на задкулисието“ от всички доставчици на медийни услуги.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.


Председател: Ивилина Алексиева

Секретар: Севинч Солакова

* Публикувано на

Календар

Решения

  • № 3037-МИ / 28.03.2024

    относно: жалба от Деян Николаев Николов – общински съветник в Столичния общински съвет, срещу решение № 1140-МИ/21.03.2024 г. на ОИК – Столична

  • № 3036-МИ / 26.03.2024

    относно: жалба от О. Г. З. срещу решение № 167-МИ от 21.03.2024 г. на ОИК – Кубрат

  • № 3035 / 26.03.2024

    относно: определяне на изпълнител по обществената поръчка с предмет: „Предоставяне на преводачески услуги за нуждите на Централната избирателна комисия”

  • всички решения