Централна Избирателна Комисия


РЕШЕНИЕ
№ 434-НС
София, 9 юли 2021 г.

ОТНОСНО: начина на сгъване на хартиената бюлетина, поставяне на печати и откъсване на полето с номера при гласуване с хартиена бюлетина в изборите за народни представители на 11 юли 2021 г.

На основание чл. 57, ал. 1, т. 1 – 3 и чл. 265 от Изборния кодекс Централната избирателна комисия

 

Р Е Ш И:

 

1. Член на секционната избирателна комисия (СИК) откъсва бюлетина от кочана пред избирателя, показва я на избирателя, за да се увери, че върху бюлетината няма отбелязване и поставя печат на едно от местата на гърба на бюлетината.

2. Преди да даде бюлетината на избирателя членът на СИК:

2.1. най-напред сгъва пред избирателя бюлетината по такъв начин, че горният ѝ край да опира в чертата под последното поле с квадратчето „Не подкрепям никого“, без да се закрива полето с номера на бюлетината в долния край и перфорацията над него, които остават видими, като местата за полагане на печатите от СИК остават от външната видима страна на бюлетината;

2.2. след това сгъва още веднъж бюлетината по същия начин, като номерът на бюлетината и перфорацията в долния край остават видими, а положеният печат остава от външната страна на бюлетината.

3. Комисията указва на избирателя, че след отбелязване на вота си трябва да сгъне бюлетината двукратно по указания в т. 2.1. и т. 2.2. начин.

4. След като избирателят отбележи своя вот, сгъва бюлетината по препоръчания начин и подава сгънатата бюлетина на член на СИК, който сверява номера на бюлетината за съответствие с номер в кочана и при съответствие подпечатва повторно бюлетината с печата на комисията и откъсва отрязъка с номера на бюлетината за пускане в непрозрачната кутия.

5. След повторното подпечатване на бюлетината избирателят я пуска в избирателната кутия, полага подпис в избирателния списък, получава обратно документите си и напуска изборното помещение.

6. Указаният начин на сгъване на бюлетината е препоръчителен с цел запазване тайната на вота.

 


Председател: Камелия Нейкова

Секретар: Севинч Солакова

ЛГ/МБ


* Публикувано на

Календар

Решения

  • № 3172-ЕП/НС / 25.04.2024

    относно: заличаване регистрацията на партия „АТАКА“ за участие в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • № 3171-ЕП/НС / 25.04.2024

    относно: поправка на техническа грешка в Решение № 3113-ЕП/НС от 19 април 2024 г. на ЦИК относно назначаване на Районна избирателна комисия в Двадесет и втори изборен район –Смолянски, за изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • № 3170-ЕП/НС / 25.04.2024

    относно: регистрация на партия „БЪЛГАРСКИ СЪЮЗ ЗА ДИРЕКТНА ДЕМОКРАЦИЯ“ за участие в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • всички решения