Централна Избирателна Комисия


РЕШЕНИЕ
№ 4143-НС
София, 27 януари 2017 г.

ОТНОСНО: жребий при попълване съставите на РИК

На основание чл. 57, ал. 1, т. 5 и чл. 61, ал. 7 от Изборния кодекс Централната избирателна комисия

 

Р Е Ш И:

 

  1. В случай че парламентарно представените партии и коалиции не са направили поименни предложения за полагащия им се брой членове съгласно Решение № 4130-НС от 26 януари 2017 г. на ЦИК или са направили предложения за по-малък от полагащия им се брой членове, се провеждат допълнителни консултации за попълване на незаетите места между всички участвали в консултациите партии и коалиции.
    Ако при допълнителните консултации не се постигне споразумение, незаетите места се попълват по предложение на други партии и коалиции, участвали в консултациите при областните управители, чрез жребий.
  2. Преди тегленето на жребий се провеждат допълнителни консултации. Ако при допълнителните консултации не се постигне споразумение, незаетите места се попълват по предложение на други партии или коалиции, участвали в консултациите при областните управители, чрез жребий.
  3. За проведения жребий се съставя протокол, който се подписва от участвалите в консултациите партии и коалиции и от областния управител или определеното с негова заповед длъжностно лице, което провежда консултациите.
  4. Под други партии и коалиции следва да се разбира участвалите в консултациите партии и коалиции, които нямат избрани свои представители в Народното събрание.
  5. Ред за провеждане на жребий:

5.1. партиите и коалициите, които нямат представители в Народното събрание и са участвали в консултациите при областния управител, правят предложение за член на РИК;

5.2. ако предложенията са повече от броя на незаетите места, се провежда жребий между партиите и коалициите по т. 4;

5.3. в отделни празни и непрозрачни пликове се поставя лист с изписано наименованието на всяка една от партиите и коалициите по т. 4, направили предложение;

5.4. областният управител или длъжностното лице, определено със заповед на областния управител, което провежда консултациите, разбърква пликовете по т. 5.3., след което поканва участващо в консултациите лице да изтегля последователно пликове до изчерпване на броя на незаетите места;

5.5. след изтеглянето на всеки от пликовете, пликът се отваря и в протокола се вписва наименованието на партията или коалицията и имената на предложения от нея член.

  1. Когато в консултациите са участвали само парламентарно представените партии и коалиции, както и когато при проведения жребий по т. 5 са останали незаети места, предложения за попълване на състава на РИК се правят от участвалите в консултациите партии и коалиции. В тези случаи жребият се провежда по реда на т. 5.3. – 5.5. от настоящото решение между участвалите в консултациите партии и коалиции при спазване на разпоредбата на чл. 61, ал. 3 от ИК.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.


Председател: Ивилина Алексиева

Секретар: Севинч Солакова

* Публикувано на

Календар

Решения

  • № 3172-ЕП/НС / 25.04.2024

    относно: заличаване регистрацията на партия „АТАКА“ за участие в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • № 3171-ЕП/НС / 25.04.2024

    относно: поправка на техническа грешка в Решение № 3113-ЕП/НС от 19 април 2024 г. на ЦИК относно назначаване на Районна избирателна комисия в Двадесет и втори изборен район –Смолянски, за изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • № 3170-ЕП/НС / 25.04.2024

    относно: регистрация на партия „БЪЛГАРСКИ СЪЮЗ ЗА ДИРЕКТНА ДЕМОКРАЦИЯ“ за участие в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • всички решения