Централна Избирателна Комисия


РЕШЕНИЕ
№ 4126-НС
София, 26 януари 2017 г.

ОТНОСНО: условията и реда за образуване на избирателните секции извън страната и за назначаване съставите на секционните избирателни комисии при произвеждане на изборите за народни представители, насрочени на 26 март 2017 г.

На основание чл. 57, ал. 1, т. 17, чл. 11, чл. 12 – 17, чл. 20 – 22, чл. 31 – 33, чл. 101 – 110 и чл. 243 от Изборния кодекс Централната избирателна комисия

 

Р Е Ш И:

 

І. Условия за образуване на избирателни секции извън страната.

  1. При произвеждане на избори за народни представители, насрочени на 26 март 2017 г., гласуването и преброяването на гласовете на българските граждани извън територията на Република България се извършва в избирателни секции при спазване на изискванията на Изборния кодекс.
  2. При произвеждане на избори за народни представители, насрочени на 26 март 2017 г., ръководителите на дипломатическите и консулските представителства (ДКП) на Република България образуват избирателни секции извън страната и при спазване на законодателството на съответната държава.
  3. Ръководителите на дипломатическите и консулските представителства определят местоположението на избирателните секции извън страната въз основа на териториалното разпределение на българската общност в съответното място на територията на съответната държава.
  4. Организациите на българските граждани в съответното място на територията на държавата могат да правят предложение за местоположението на избирателните секции до ръководителите на дипломатическите и консулските представителства. Предложението се прави не по-късно от 25 дни преди изборния ден (28 февруари 2017 г.).
  5. Ръководителите на дипломатическите и консулските представителства на Република България незабавно, но не по-късно от 55 дни преди изборния ден (29 януари 2017 г.), трябва да поискат съгласието на приемащата държава, ако такова се изисква, за:

5.1. произвеждането на изборите;

5.2. разкриването на избирателни секции в дипломатическите и консулските представителства;

5.3. разкриването на избирателни секции извън дипломатическите и консулските представителства;

5.4. разкриването на избирателни секции в държава, където Република България няма дипломатическо или консулско представителство, но има дипломатически отношения и е назначила акредитиран посланик.

  1. Ръководителите на дипломатическите и консулските представителства уведомяват незабавно Министерството на външните работи за получените отговори от приемащата държава. Министерството на външните работи незабавно уведомява Централната избирателна комисия. Министерството на външните работи уведомява Централната избирателна комисия за държавите, в които не се изисква съгласие за разкриването на избирателни секции по т. 5.
  2. При произвеждане на избори за народни представители, насрочени на 26 март 2017 г., ръководителите на дипломатическите и консулските представителства (ДКП) на Република България образуват избирателни секции извън страната:

- в дипломатическото или консулското представителство;

- извън дипломатическото или консулското представителство в случаите по чл. 14, ал. 2 и 3 от ИК въз основа на подадените заявления по чл. 16, ал. 1 от ИК.

Общият брой на избирателните секции, които се образуват в една държава, която не е членка на Европейския съюз, не може да надвишава 35 секции.  

  1. Български гражданин, живеещ извън страната, който има избирателно право и желае да гласува в изборите за народни представители извън страната, заявява това не по-късно от 25 дни преди изборния ден (28 февруари 2017 г.) чрез писмено заявление по образец (Приложение № 21-НС от изборните книжа) или чрез електронно заявление през интернет страницата на Централната избирателна комисия.

Заявленията се подават за определяне на броя на избирателните секции в местата в съответната държава и за съставяне на списъците по чл. 31, ал.1 от ИК за изборите за народни представители.

Подадените заявления по образец (Приложение № 21-НС от изборните книжа) служат за определяне броя на избирателните секции в местата в съответната държава.

  1. Писменото заявление следва да бъде подписано саморъчно и подадено лично или изпратено по пощата чрез писмо до дипломатическото или консулското представителство на Република България в съответната държава. В едно писмо може да има повече от едно заявления, като във всяко заявление може да бъде вписано само едно лице. Изпратените чрез куриерска услуга заявления в писмо се считат за изпратени „по пощата чрез писмо“. Изпратените по електронна поща сканирани заявления не се считат за изпратени „по пощата чрез писмо“.
  2. В заявлението по т. 9 избирателят вписва на български език имената си по паспорт, военна карта или лична карта, единния си граждански номер и постоянния си адрес в Република България. Избирателят вписва на кирилица или латиница мястото извън страната, в което желае да гласува, и настоящ адрес (адрес на пребиваване) в съответната държава. В заявлението избирателят може да посочи електронен адрес, на който да бъде уведомен за резултата от проверката по чл. 17, ал. 3 от ИК.
  3. Ръководителите на дипломатическото или консулското представителство на Република България изпращат незабавно на Централната избирателна комисия по електронен път постъпилите заявления по чл. 16, ал. 1 и 3 от ИК от избиратели, които желаят да гласуват извън страната. Постъпилите заявления се публикуват незабавно на интернет страницата на Централната избирателна комисия при спазване изискванията на Закона за защита на личните данни.
  4. Централната избирателна комисия извършва проверка на данните в писмените заявления не по-късно от 22 дни преди изборния ден (3 март 2017 г.). Данните в заявленията, постъпили в писмена форма чрез дипломатическите и консулските представителства, се проверяват при въвеждането им с постъпването им в Централната избирателна комисия. Избирател, чието заявление не е потвърдено, но е посочил електронен адрес за контакт, се уведомява незабавно.

За постъпилите електронни заявления на интернет страницата на Централната избирателна комисия проверката се извършва автоматизирано едновременно с подаването им.

  1. Имената на лицата, чиито заявления не са потвърдени, се публикуват незабавно на интернет страницата на Централната избирателна комисия.
  2. Централната избирателна комисия проверява дали лицата, подали заявление за гласуване извън страната, отговарят на изискванията да избират не по-късно от 22 дни преди изборния ден (3 март 2017 г.).
  3. За извършване на проверката по т. 12 и 14 Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (ГД „ГРАО“ в МРРБ) осигурява на Централната избирателна комисия достъп до данните в Националния регистър на населението.
  4. Въз основа на резултатите от проверката Централната избирателна комисия изпраща незабавно на Министерството на външните работи информацията по чл. 16, ал. 2 от ИК само за лицата, които имат право да гласуват, и само за местата, в които се образуват избирателни секции.
  5. Министерството на външните работи не по-късно от 20 дни преди изборния ден (5 март 2017 г.) обобщава данните по държави и ги изпраща незабавно на ръководителите на съответните дипломатически и консулски представителства, за да образуват избирателни секции и впишат лицата, които имат право да гласуват, в списъците по т. 18 (чл. 31, ал. 1 от ИК).
  6. При изборите за народни представители, насрочени на 26 март 2017 г., ръководителите на дипломатическите и консулските представителства на Република България изготвят и подписват поотделно списъци, в които се вписват лицата, които имат право да гласуват в изборите за народни представители, по държави и места.
  7. Министерството на външните работи изпраща обобщените данни от всички държави с имената, единния граждански номер и постоянния адрес в Република България на лицата, вписани в списъците по т. 18, в структуриран електронен вид до ГД „ГРАО“ в МРРБ не по-късно от 18 дни преди изборния ден (7 март 2017 г.), за да бъдат заличени лицата от избирателните списъци за гласуване в Република България.
  8. Списъците по т. 18 се публикуват от министъра на външните работи и от ръководителите на дипломатическите и консулските представителства на Република България не по-късно от 18 дни преди изборния ден (7 март 2017 г.), съответно на интернет страницата на Министерството на външните работи и на дипломатическите и консулските представителства, и съдържат имената на избирателя и номера и адреса на избирателната секция.
  9. Ръководителите на дипломатическите и консулските представителства осигуряват възможност всеки избирател да може да прави справка в списъците по единен граждански номер, включително на безплатен телефонен номер. Допълнително постъпилите заявления и настъпилите промени в списъците се публикуват незабавно.
  10. Лицата, които не са вписани в списъците по т. 18, може да оспорват невписването им в тридневен срок от публикуването на списъците пред Централната избирателна комисия, която се произнася в тридневен срок с решение, което подлежи на обжалване по реда на чл. 58 от ИК пред Върховния административен съд в тридневен срок от обявяването му.
  11. Избирател, който не е вписан в списъците за гласуване по т. 18, но има право да гласува в изборите за народни представители, насрочени на 26 март 2017 г., в деня на изборите се дописва под черта (допълнителна страница) в списъка от секционната избирателна комисия след представяне на валиден документ за самоличност или удостоверение от дипломатическото или консулското представителство в съответната държава, че е подал заявление за издаване на нов документ за самоличност и декларация по образец, че отговаря на условията да избира и че не е гласувал и няма да гласува на друго място в същия вид избори.
  12. Избирателните секции извън страната се образуват:

24.1. в дипломатическо или консулско представителство на Република България в съответната държава;

24.2. в местата в държава – членка на Европейския съюз, извън дипломатическо или консулско представителство – при наличие на не по-малко от 60 избиратели, заявили желание да гласуват в изборите за народни представители на 26 март 2017 г.;

24.3. в местата в държави, които не са членки на Европейския съюз, извън дипломатическите и консулските представителства, се образуват избирателни секции с решение на Централната избирателна комисия въз основа на преценка и мотивирано предложение на ръководителите на дипломатическите и консулските представители, при наличието на не по-малко от 60 избиратели, заявили желание да гласуват в изборите за народни представители на 26 март 2017 г. извън страната. Ръководителите на дипломатическите или консулските представителства на Република България въз основа на териториалното разпределение на българската общност, отдалечеността на избирателните секции и изискването общият брой на избирателните секции, които се образуват в една държава, да не надвишава 35 секции, изпращат мотивирано предложение до Централната избирателна комисия не по-късно от 25 дни преди изборния ден (28 февруари 2017 г.).

  1. Общият брой на избирателните секции, които се образуват в една държава, която не е членка на Европейския съюз, не може да надвишава 35 секции.
  2. При образуване на избирателни секции във всички хипотези на т. 24, когато броят на избирателите е повече от 500, се образуват толкова избирателни секции, колкото пъти числото 500 се съдържа в броя на избирателите. При наличие на остатък може да се образува допълнителна секция.
  3. Централната избирателна комисия не по-късно от 21 дни преди изборния ден (4 март 2017 г.) определя местата в държавите, в които ще се образуват избирателни секции извън страната, и броя на избирателните секции във всяко място. Решението на Централната избирателна комисия може да се обжалва по реда на чл. 58 от ИК пред Върховен административен съд в срок от три дни от обявяването му.
  4. Избирателните секции се образуват със заповед от ръководителите на дипломатическите или консулските представителства не по-късно от 18 дни преди изборния ден (7 март 2017 г.) въз основа на решението на Централната избирателна комисия по т. 27. В заповедта се посочва местоположението на избирателните секции по места. Заповедта се обявява публично и може да се оспори в тридневен срок от обявяването й пред Централната избирателна комисия, която се произнася в тридневен срок с решение, което се обявява публично. Решението на Централната избирателна комисия може да се обжалва по реда на чл. 58 от ИК пред Върховния административен съд в тридневен срок от обявяването му.
  5. Ръководителите на дипломатическите и консулските представителства на Република България оказват организационно-техническо съдействие на кандидатите и представителите на партиите, коалициите и инициативните комитети, при провеждането на срещи с избирателите.
  6. Ръководителите на дипломатическите и консулските представителства на Република България отправят покана за съдействие към организации на българските граждани извън страната. Организациите може да подпомагат дейността по подготовката и организацията на изборите извън страната, осигуряват контакти с местната администрация, подходяща зала за произвеждане на изборите, избирателни кутии, кабини за гласуване, скенер, мобилен интернет и друга техника.

II. Образуване на избирателни секции извън страната и назначаване на секционните избирателни комисии.

  1. При изборите за народни представители на 26 март 2017 г. Централната избирателна комисия назначава секционни избирателни комисии за всяка избирателна секция извън страната не по-късно от 12 дни преди изборния ден (13 март 2017 г.) освен в случаите, когато се налага попълването на незаетите места в състава на СИК извън страната, при условията на т. 45. В този случай Централната избирателна комисия назначава състава на СИК не по-късно от 7 дни преди изборния ден (18 март 2017 г.).
  2. СИК извън страната се състои от председател, заместник-председател, секретар и членове.
  3. Броят на членовете на секционната избирателна комисия, включително председател, заместник-председател и секретар, е:

33.1. за секции с до 500 избиратели включително – до 7 членове, но не по-малко от 5;

33.2. за секции с над 500 избиратели – до 9 членове, но не по-малко от 5.

  1. Секционната избирателна комисия се представлява от своя председател, а в отделни случаи – от заместник-председател, секретар или определен с решение на комисията член.
  2. При определяне състава и ръководствата на секционните избирателни комисии се запазва съотношението на парламентарно представените партии и коалиции. Съотношението се определя, след като от броя на членовете бъдат изключени членовете, предложени от министъра на външните работи или от оправомощен от него заместник-министър.
  3. Представителите на една партия или коалиция не може да имат мнозинство в секционната избирателна комисия. Председателят, заместник-председателят и секретарят не може да бъдат от една и съща партия или коалиция.
  4. СИК извън страната се назначават от Централната избирателна комисия след провеждане на консултации с парламентарно представените партии и коалиции. В консултациите може да участват и други партии и коалиции, регистрирали кандидати. Денят, часът и мястото на провеждането им се съобщават публично и се публикуват на интернет страницата на Централната избирателна комисия не по-късно от три дни преди провеждането им.
  5. При консултациите партиите и коалициите по т. 37 представят не по-късно от 16 дни преди изборния ден (9 март 2017 г.):

38.1. писмено предложение за състав на секционните избирателни комисии, което съдържа имената на предложените лица, единен граждански номер, длъжност в комисията, образование, специалност и партията или коалицията, която ги предлага;

38.2. копие от удостоверението за актуално правно състояние на партията към датата на насрочване на изборите (24 януари 2017 г.) или от решението за образуване на коалицията, с което се удостоверяват пълномощията на лицата, представляващи партията или коалицията;

38.3. пълномощно от лицата, представляващи партията или коалицията, когато в консултациите участват упълномощени лица.

38.4. списък на резервните членове, които да заместят предложените от тях лица в случаите по чл. 51, ал. 2 ИК или когато член на секционната избирателна комисия не се яви в изборния ден. Заместването се извършва с решение на Централната избирателна комисия.

  1. За резултатите от проведените консултации се съставя протокол, който се подписва от участниците в тях. При отказ да се подпише протоколът, както и когато протоколът е подписан с особено мнение, се прилагат мотивите на участниците. Прилагат се и писмените възражения на партиите и коалициите, ако има такива.
  2. Централната избирателна комисия назначава секционните избирателни комисии по предложенията на парламентарно представените партии и коалиции.
  3. В случай че парламентарно представените партии и коалиции и партиите и коалициите не са направили предложения за всички членове, на които имат право, включително са направили предложения за по-малко членове, незаетите места се попълват по предложение на други партии и коалиции, участвали в консултациите. Попълването се извършва чрез жребий при условия и по ред, определени с решение на Централната избирателна комисия.
  4. Централната избирателна комисия назначава във всяка секционна избирателна комисия по един член, предложен от министъра на външните работи или от оправомощен от него заместник-министър. Предложението на министъра на външните работи или оправомощеният от него заместник-министър може да е направено въз основа на предложения от организации на български граждани в съответната страна.
  5. Незаетите места след проведените консултации по т.37, се публикуват незабавно на интернет страницата на Централната избирателна комисия.
  6. Министърът на външните работи или оправомощеният от него заместник-министър прави предложението по т. 42 не по-късно от 16 дни преди изборния ден (9 март 2017 г.). Към предложението се представя и списък на резервни членове, които да заместят предложените лица в случаите по чл. 51, ал. 2 от ИК или когато член на секционната избирателна комисия не се яви в изборния ден. Заместването се извършва с решение на Централната избирателна комисия.
  7. Когато партия или коалиция, участвала в консултациите по т. 37 не е направила предложение за членове на СИК, Централната избирателна комисия не по-късно от 7 дни преди изборния ден (18 март 2017 г.) назначава за членове на секционните избирателни комисии лица, предложени от ръководителите на съответните дипломатически или консулски представителства или от министъра на външните работи или оправомощен от него заместник-министър. Ръководителите на съответните дипломатически или консулски представителства или министърът на външните работи или оправомощеният от него заместник-министър може да правят предложенията въз основа на предложения от организации на български граждани в съответната страна. Предложенията от организациите на българските граждани в съответната страна се публикуват незабавно на интернет страницата на дипломатическото или консулското представителство.
  8. Партиите и коалициите, както и министърът на външните работи или оправомощен от него заместник-министър може да правят предложения за смяна на предложен от тях член на секционна избирателна комисия. Предложението се представя в Централната избирателна комисия не по-късно от 7 дни преди изборния ден (18 март 2017 г.). Централната избирателна комисия извършва промените не по-късно от 5 дни преди изборния ден (20 март 2017 г.).
  9. Разходите по изпращане на включените в секционните избирателни комисии членове, предложени от партии и коалиции, са за сметка на съответната партия и коалиция.
  10. Включените в секционните избирателни комисии членове, предложени от министъра на външните работи или от оправомощен от него заместник-министър, се командироват от министъра на външните работи.

III. Публикуване на условията и реда за гласуване извън страната

  1. Министърът на външните работи публикува незабавно на интернет страницата на Министерството на външните работи условията и реда за образуване на избирателни секции извън страната.
  2. Ръководителите на дипломатическите и консулските представителства на Република България публикуват на интернет страницата на дипломатическото и консулското представителство условията и реда за образуване на избирателни секции извън страната.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.


Председател: Ивилина Алексиева

Секретар: Севинч Солакова

* Публикувано на

Календар

Решения

  • № 3083-ЕП/НС / 17.04.2024

    относно: условията и реда за участие на наблюдатели в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • № 3082-МИ / 17.04.2024

    относно: промени в състава на ОИК – Вълчедръм, област Монтана

  • № 3081-МИ / 16.04.2024

    относно: промяна в състава на ОИК – Опака, област Търговище

  • всички решения