Централна Избирателна Комисия


РЕШЕНИЕ
№ 4062-ПВР
София, 24 ноември 2016 г.

ОТНОСНО: искане за отваряне на запечатано помещение в община Тутракан, област Силистра, в което се съхраняват изборни книжа и материали от произведените избори за президент и вицепрезидент на 23 и 30 октомври 2011 г., във връзка с предаване на изборните книжа на отдел „Държавен архив“ – Силистра

Постъпило е искане с вх. № МИ-06-183 от 22.11.2016 г. на Централната избирателна комисия от Димитър Стефанов – кмет на община Тутракан, област Силистра, за разрешаване на достъп до запечатано помещение, намиращо се в сградата на Учрежденския архив при община Тутракан, ул. „Трансмариска“ № 7, ет. 2, в което се съхраняват изборните книжа и материали от произведените избори за президент и вицепрезидент на републиката на 23 и 30 октомври 2011 г., във връзка с извършване на експертиза и предаване на книжата и материалите на отдел „Държавен архив“ – Силистра.

Срокът за съхранение, предвиден в чл. 457, ал. 5 от ИК, е изтекъл. Книжата и материалите подлежат на архивиране и експертиза при спазване изискванията на Закона за националния архивен фонд и свързаните с него подзаконови нормативни актове, след което се предават в отдел „Държавен архив“ на съответната дирекция „Регионален държавен архив“.

Предвид изложеното и на основание чл. 57, ал. 1, т. 1 от Изборния кодекс, Решение № 1392 от 6 януари 2015 г. и т. 30 от Решение № 2662-МИ/НР от 18 октомври 2015 г. на ЦИК Централната избирателна комисия

 

Р Е Ш И:

 

РАЗРЕШАВА отваряне на запечатано помещение, намиращо се в сградата на Учрежденския архив при община Тутракан, ул. „Трансмариска“ № 7, ет. 2, в което се съхраняват изборните книжа и материали от произведените избори за президент и вицепрезидент на републиката на 23 и 30 октомври 2011 г., във връзка с извършване на експертиза и предаване на подлежащите на архивиране книжа от изборите за президент и вицепрезидент на републиката на отдел „Държавен архив“ – Силистра.

Достъпът до запечатаното помещение, в което се съхраняват изборните книжа и материали, да се осъществи от длъжностните лица, определени със заповед на кмета на общината, съгласно абзац 2 на т. 30 от Решение № 2662-МИ/НР от 18 октомври 2015 г. на ЦИК.

За извършените действия да се съставят съответните протоколи съобразно изискванията на т. 31 от Решение № 2662-МИ/НР от 18 октомври 2015 г. на ЦИК.

Копия от заповедта на кмета за определяне на длъжностните лица от общинската администрация и от съставения протокол да се изпратят на ЦИК.

След предаване на книжата от произведените през 2011 г. избори за президент и вицепрезидент на републиката в отдел „Държавен архив“ и унищожаване на останалите книжа и материали кметът на общината изпраща на ЦИК информация, съдържаща основанието и реда за отваряне на помещението, резултата от експертизата на експертната комисия относно ценността на документите и предаването им за постоянно съхранение, както и за унищожаването.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.


Зам.-председател: Мария Мусорлиева

Секретар: Севинч Солакова

* Публикувано на

Календар

Решения

  • № 3075-ЕП/НС / 15.04.2024

    относно: приемане на образец на електронен публичен регистър на жалбите и сигналите, подадени до районната избирателна комисия, постановените по тях решения, и указания за комплектуване на преписките по жалбите срещу решенията на РИК в изборите за членове на Европейския парламент на Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • № 3074-ЕП/НС / 15.04.2024

    относно: реда за свикване на заседания и начина на приемане на решения и обявяването им от районните избирателни комисии в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • № 3073-МИ / 15.04.2024

    относно: предложение до президента на Република България за насрочване на частичен избор за кмет на кметство Бяла река, община Сухиндол, област Велико Търново

  • всички решения