Централна Избирателна Комисия


РЕШЕНИЕ
№ 3907-ПВР
София, 31 октомври 2016 г.

ОТНОСНО: жалба от инициативен комитет за издигане на кандидат за президент Веселин Найденов Марешки и кандидат за вицепрезидент Петър Живков Петров в изборите на 6 ноември 2016 г., представляван от Пламен Трифонов Христов, регистриран с Решение на ЦИК № 3486-ПВР/13.09.2016, изменено и допълнено с Решение на ЦИК № 3489-ПВР/14.09.2016 г., срещу отказ на „Нова Броудкастинг Груп“ АД за допускане на Веселин Найденов Марешки до участие в диспут с кандидати за президент, който ще се проведе на 1 ноември 2016 г. от 8 часа

По електронната поща е постъпила жалба от  инициативен комитет за издигане на кандидат за президент Веселин Найденов Марешки и кандидат за вицепрезидент Петър Живков Петров в изборите на 6 ноември 2016 г., представляван от Пламен Трифонов Христов, с вх. № ПВР-12-8/31.10.2016 г. Същия ден е получен и оригиналът на жалбата, подписан от адв. Христо Иванов Нихризов, пълномощник на представляващия инициативния комитет Пламен Трифонов Христов. Приложено е пълномощно в полза на адв. Христо Иванов Нихризов. Жалбата е подадена на основание чл. 200 от ИК във връзка с чл. 198, ал. 1 и 3 и чл. 57, ал. 1, т. 23 от ИК.

Жалбоподателят твърди, че полученият отказ на „Нова Броудкастинг груп“ за участие на Веселин Найденов Марешки в предизборен диспут в предаването „Здравей България“ на 1 ноември 2016 г. е незаконосъобразен, тъй като противоречи на изискването за предоставяне на едни и същи условия, както и на принципите на равнопоставеност и значимост на всеки кандидат и участник в предизборната кампания, и по-конкретно на разпоредбите на чл. 198, ал. 3 и чл. 189, ал. 3 от ИК. Твърди се също, че отказът е предизвикан от нежеланието на останалите кандидати да участват в дебат с кандидати, които не са издигнати от парламентарно представена политическа партия. Посочва се, че кандидатурите на двама от участниците в дебата – също не са издигнати от парламентарно представени политически партии, а от инициативни комитети. Според жалбоподателя изобщо не е ясно въз основа на какви критерии са определени участниците в този диспут. Той приема, че в случая става дума за дискриминация на кандидата за президент Веселин Найденов Марешки. Искането на жалбоподателя е ЦИК да се произнесе с решение, с което да задължи „Нова Броудкастинг Груп“ да допусне Веселин Найденов Марешки до участие в диспут с други кандидат-президенти в сутрешния блок „Здравей България“ на 01.11.2016 г.

Жалбата е подадена в законоустановения срок и е допустима. Разгледана по същество, жалбата е неоснователна поради следните причини:

„Нова Броудкастинг груп“ АД е търговско дружество и управляваната от него медиа не подлежи на регулация съгласно разпоредбата на чл. 189, ал. 3 от ИК, която се отнася единствено за обществените електронни медии – Българската национална телевизия и Българското национално радио. Централната избирателна комисия не е приемала и не може да приеме правила, регулиращи проявите на кандидат-президентите в търговските електронни медии съобразно разпоредбите на чл. 189 от ИК.

Отразяването на предизборната кампания от търговските електронни медии се регулира чрез разпоредбите  на чл. 198 и чл. 199 от ИК. Разпоредбата на чл. 198, ал. 3от ИК се отнася за предоставяне на време за платено отразяване на предизборната кампания на кандидатите. Оттук е ясно, че разпоредбата изисква „едни и същи условия и цени“ при подписване на договори за платено отразяване на кампаниите. От жалбата изобщо не става ясно дали планираният предизборен диспут е такава форма на отразяване на кампанията, при която кандидатите заплащат своето участие, или е безплатна форма на отразяване на предизборната кампания. Във втория случай право на доставчика на медийна услуга е да предостави право на участие на кандидатите, които реши да покани при съблюдаване на общите условия за предизборна агитация съгласно чл. 181 – чл. 188 от ИК.

Централната избирателна комисия няма правомощия да задължи която и да е търговска медиа и по какъвто и да е повод да  предостави безплатна форма за отразяване на предизборната кампания на който и да е кандидат.

Предвид горното и на основание чл. 57, ал. 1, т. 23 и т. 26 от Изборния кодекс Централната избирателна комисия  

 

Р Е Ш И:

 

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ КАТО НЕОСНОВАТЕЛНА жалбата на инициативен комитет за издигане на кандидат за президент Веселин Найденов Марешки и кандидат за вицепрезидент Петър Живков Петров в изборите на 6 ноември 2016 г., представляван от Пламен Трифонов Христов, регистриран с Решение на ЦИК № 3486-ПВР/13.09.2016, изменено и допълнено с Решение на ЦИК № 3489-ПВР/14.09.2016 г., срещу отказ на „Нова Броудкастинг Груп“ АД за допускане на Веселин Найденов Марешки до участие в диспут с кандидати за президент, който ще се проведе на 1 ноември 2016 г. от 8 часа.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.


Председател: Ивилина Алексиева

Секретар: Севинч Солакова

* Публикувано на

Календар

Решения

  • № 3172-ЕП/НС / 25.04.2024

    относно: заличаване регистрацията на партия „АТАКА“ за участие в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • № 3171-ЕП/НС / 25.04.2024

    относно: поправка на техническа грешка в Решение № 3113-ЕП/НС от 19 април 2024 г. на ЦИК относно назначаване на Районна избирателна комисия в Двадесет и втори изборен район –Смолянски, за изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • № 3170-ЕП/НС / 25.04.2024

    относно: регистрация на партия „БЪЛГАРСКИ СЪЮЗ ЗА ДИРЕКТНА ДЕМОКРАЦИЯ“ за участие в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • всички решения