Централна Избирателна Комисия


РЕШЕНИЕ
№ 381-ЕП
София, 15 май 2014 г.

ОТНОСНО: сигнал от Румен Петев Стоев за нарушение на ПП „Атака“, извършено в предизборен клип, излъчен по телевизия „Алфа“ и Българска национална телевизия

Получен е сигнал от Румен Петев Стоев, вх.  № ЕП-23-195 от 14 май 2014 г. Авторът на сигнала го е внесъл лично, посочил е адрес и единен граждански номер и го е подписал. Сигналът съдържа искане ЦИК да вземе мерки, за да преустанови нарушение на изборните правила, съдържащо се в предизборен клип на ПП „Атака", излъчван по телевизия „Алфа" и БНТ.

Авторът на сигнала твърди, че в клипа е включено интервю с представения като Милен Георгиев от гр. София, който видимо е дете, което според него представлява нарушение на чл. 11, ал. 4 от Закона за закрила на детето и чл. 183, ал. 4 от ИК.

При разглеждането на клипа може да се установи, че действително в него са използвани кадри с дете, което произнася думите „Да спечели изборите и да води България". От контекста става ясно, че думите се отнасят за Волен Сидеров, водач на кандидатската листа на ПП „Атака" в предстоящите избори за членове на Европейския парламент от Република България. По време на тези кадри се появява текст, който гласи: „Милен Георгиев. Град София. За животоспасяващо лечение." Създава се впечатление, че става дума за дете, получило помощ от ПП „Атака" за лечението си, като не се указва характерът на помощта.

Използването на кадри с участието на дете в предизборен клип  противоречи на чл. 11, ал. 4 от Закона за закрила на детето, съгласно който всяко дете има право на закрила срещу въвличане в политически, религиозни и синдикални дейности. Има противоречие и с изискванията на чл. 183, ал. 4 от ИК, защото може да се приеме, че предизборни агитационни материали, в които са въвлечени деца, накърняват добрите нрави, което е изрично забранено в чл. 183, ал. 4 от ИК. Косвена забрана за използване на непълнолетни лица в дейността на партиите се съдържа и в чл. 20, ал. 4 от Закона за политическите партии.

Изхождайки от посочените обстоятелства, на основание чл. 183, ал. 4 от Изборния кодекс във връзка с чл. 11, ал. 4 от Закона за закрила на детето и чл. 20, ал. 4 от Закона за политическите партии Централната избирателна комисия

 

Р Е Ш И:

 

УСТАНОВЯВА нарушение на забраната за използване на агитационни материали в предизборната кампания, които накърняват добрите нрави, а именно излъчване по програма „БНТ 1" и телевизия „Алфа" агитационен клип на политическа партия „Атака", съдържащ кадри, в които дете произнася политически призив.

ПОСТАНОВЯВА спиране излъчването на агитационния клип на политическа партия „Атака" в електронните медии и интернет до отстраняването на кадрите от клипа, в които дете произнася политически призив.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

Ивилина Алексиева

СЕКРЕТАР:

Севинч Солакова


* Публикувано на

Календар

Решения

  • № 3037-МИ / 28.03.2024

    относно: жалба от Деян Николаев Николов – общински съветник в Столичния общински съвет, срещу решение № 1140-МИ/21.03.2024 г. на ОИК – Столична

  • № 3036-МИ / 26.03.2024

    относно: жалба от О. Г. З. срещу решение № 167-МИ от 21.03.2024 г. на ОИК – Кубрат

  • № 3035 / 26.03.2024

    относно: определяне на изпълнител по обществената поръчка с предмет: „Предоставяне на преводачески услуги за нуждите на Централната избирателна комисия”

  • всички решения