Централна Избирателна Комисия


РЕШЕНИЕ
№ 3626-НР
София, 26 септември 2016 г.

ОТНОСНО: регистрация на партия „НОВА АЛТЕРНАТИВА“ за участие в информационно-разяснителната кампания по въпросите на националния референдум на 6 ноември 2016 г.

Постъпило е заявление за регистрация от партия „НОВА АЛТЕРНАТИВА“, Николай Георгиев Цонев – председател и представляващ партията, заведено под № 8 на 26 септември 2016 г. в регистъра на партиите за участие в информационно-разяснителната кампания по въпросите на националния референдум на 6 ноември 2016 г. Заявена е позиция „ДА“ по трите въпроса на референдума.

Позицията по първия въпрос е обоснована, както следва: Да, защото при мажоритарната избирателна система се избягва ефектът на партийната фрагментация, посредством правото на избирателите да гласуват за дадена личност като не се влияят от неговата партийна принадлежност. Тази система води до формиране на по-стабилни правителства, отразяващи волята на избирателите, а не тази на партийните ръководства.

Позицията по втория въпрос е обоснована, както следва: Да, защото посредством задължителното гласуване резултатът от всеки вид избор и референдум ще бъде по-легитимен и, същевременно, ще се минимизира ефектът от купуването и продаването на гласове.

Позицията по третия въпрос е обоснована, както следва: Да, защото настоящият размер на субсидията не е адекватен за стандарта в България и не се използва за функционирането на партиите и за провеждане на изборни кампании, а се пренасочва за осъществяване на „контролиран вот“. Също така, по-големият размер на получаваната субсидия превръща политическите партии по-скоро в държавни органи, отколкото в представители на народа.

Партията е регистрирана за участие в изборите за президент и вицепрезидент на републиката на 6 ноември 2016 г. с Решение № 3560-ПВР от 21 септември 2016 г. на ЦИК.

Налице са изискванията на чл. 16, ал. 2 от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление и Решение № 3452-НР от 8 септември 2016 г. на ЦИК относно регистрация на инициативни комитети, партии и коалиции в Централната избирателна комисия за участие в информационно-разяснителната кампания в подкрепа на въпросите на националния референдум или на алтернативната позиция на 6 ноември 2016 г. за регистрация на партия партия „НОВА АЛТЕРНАТИВА“ с позиция „ДА“ по трите въпроса на референдума.

Предвид изложеното и на основание чл. 16, ал. 2 от ЗПУГДВМС и чл. 57, ал. 1, т. 10, буква „а“ от Изборния кодекс във връзка с чл. 7, ал. 1 от ЗПУГДВМС Централната избирателна комисия

 

Р Е Ш И:

 

Регистрира партия „НОВА АЛТЕРНАТИВА“ за участие в информационно-разяснителната кампания по въпросите на националния референдум на 6 ноември 2016 г. позиция „ДА“ по трите въпроса на референдум, съгласно изложените в заявлението мотиви.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.


Председател: Ивилина Алексиева

Секретар: Севинч Солакова

* Публикувано на

Календар

Решения

  • № 3037-МИ / 28.03.2024

    относно: жалба от Деян Николаев Николов – общински съветник в Столичния общински съвет, срещу решение № 1140-МИ/21.03.2024 г. на ОИК – Столична

  • № 3036-МИ / 26.03.2024

    относно: жалба от О. Г. З. срещу решение № 167-МИ от 21.03.2024 г. на ОИК – Кубрат

  • № 3035 / 26.03.2024

    относно: определяне на изпълнител по обществената поръчка с предмет: „Предоставяне на преводачески услуги за нуждите на Централната избирателна комисия”

  • всички решения