Централна Избирателна Комисия


РЕШЕНИЕ
№ 3464-НС
София, 9 септември 2016 г.

ОТНОСНО: искане за отваряне на запечатано помещение в Областна администрация – Враца, в което се съхраняват изборни книжа и материали от произведените предсрочни избори за народни представители на 12 май 2013 г. и от националния референдум през 2015 г.

Постъпило е искане с вх. № МИ-14-181 от 07.09.2016 г. г-жа Малина Николова – областен управител на област Враца, за разрешаване на достъп до запечатано помещение в Областна администрация – Враца, в което се съхраняват изборни книжа и материали от произведените предсрочни избори за народни представители на 12 май 2013 г. и от националния референдум през 2015 г., във връзка с извършване на експертиза и предаване на книжата и материалите от изборите за народни представители на 12 май 2013 г. на ТД „Държавен архив“ – Враца.

Съгласно чл. 233, ал. 7 и 8 и чл. 241, ал. 4 и 5 от Изборния кодекс (отм.) изборните книжа и материали на СИК и РИК, с изключение на предназначените за ЦИК от произведените на 12.05.2013 г. предсрочни избори за народни представители, се съхраняват от областните администрации до следващите избори за народни представители. След изтичане на срока за съхранение и извършване на експертиза при спазване изискванията на Закона за националния архивен фонд и свързаните с него подзаконови нормативни актове определените за постоянно съхранение книжа от изборите за народни представители се предават в отдел „Държавен архив“ на съответната дирекция „Регионален държавен архив“. За неподлежащите на запазване книжа и материали с изтекъл срок на съхранение и определени като неценни се съставя Акт за унищожаване на неценни документи с изтекъл срок на съхранение, който се утвърждава от областния управител и се изпраща в съответния държавен архив за съгласуване съгласно чл. 44 от НРООЕСИДУАДОИ.

Съгласно Решение № 2662-МИ/НР от 18 октомври 2015 г. на ЦИК достъпът до запечатаните изборни книжа и материали в помещенията, в които същите се съхраняват, се извършва само по разпореждане на съдебните органи, искане на разследващите органи по чл. 52 от НПК или по решение на ЦИК.

Книжата и материалите от референдумите се съхраняват в срок от 5 години от произвеждането им.

Предвид изложеното и на основание чл. 57, ал. 1, т. 1 от Изборния кодекс и т. 30 от Решение № 2662-МИ/НР от 18 октомври 2015 г. на ЦИК Централната избирателна комисия

 

Р Е Ш И:

 

РАЗРЕШАВА отваряне на запечатаното помещение в Областна администрация – Враца, в което се съхраняват изборни книжа и материали от произведените предсрочни избори за народни представители на 12 май 2013 г. и от националния референдум през 2015 г., във връзка с извършване на експертиза и предаване на книжата и материалите от изборите за народни представители на 12 май 2013 г. на ТД „Държавен архив“ – Враца.

Книжата и материалите от референдумите се съхраняват в срок от 5 години от произвеждането им.

Достъпът до запечатаното помещение, в което се съхраняват изборните книжа и материали, да се осъществи по реда на т. 30 от Решение № 2662-МИ/НР от 18 октомври 2015 г. на ЦИК от комисия от длъжности лица, определена със заповед на областния управител на област Враца.

За извършените действия да се съставят съответните протоколи съобразно изискванията на т. 31 от Решение № 2662-МИ/НР от 18 октомври 2015 г. на ЦИК.

Копия от заповедта на областния управител за определяне на длъжностните лица от общинската администрация и от съставения протокол да се изпратят на ЦИК.

Постоянно действащата експертна комисия при Областна администрация – Враца да извърши експертиза на книжата и материалите по реда на Закона за националния архивен фонд и свързаните с него подзаконови нормативни актове. За определените като неценни с изтекъл срок на съхранение и неподлежащи на запазване книжа да се състави Акт за унищожаване на неценни документи, при спазване реда на чл. 44 от НРООЕСИДУАДОИ.

След приключване на процедурата областният управител изпраща на ЦИК информация, съдържаща основанието и реда за отваряне на помещението, резултата от работата на експертната комисия относно ценността на документите, както и за унищожаването.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.


Председател: Ивилина Алексиева

За секретар: Йорданка Ганчева

* Публикувано на

Календар

Решения

  • № 3133-ЕП/НС / 23.04.2024

    относно: регистрация на коалиция „КОАЛИЦИЯ НА РОЗАТА“ за участие в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • № 3131-ЕП/НС / 23.04.2024

    относно: жребий при попълване съставите на СИК

  • № 3130-ЕП/НС / 23.04.2024

    относно: назначаване съставите на СИК в страната за изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • всички решения