Централна Избирателна Комисия


РЕШЕНИЕ
№ 328-ЕП
София, 16 май 2019 г.

ОТНОСНО: нарушение на правилата за водене на предизборна кампания от Веселин Найденов Марешки

С вх. № ЕП-10-67/15.05.2019 г. в Централната избирателна комисия е получен сигнал от Красимир Запрянов – пълномощник на ПП „ВМРО – Българско национално движение“.

В сигнала се излагат твърдения за нарушаване на правилата за провеждане на предизборната кампания от коалиция „ВОЛЯ – Българските Родолюбци“, изразяващи се в разпространение на материали – вестник „Истината за…“ и брошура с лозунг „да подкрепим Веселин Марешки“, в търговските обекти на аптеки „Марешки“ и бензиностанции „VM Petroleum“. Към сигнала са приложени брошура и вестник „Истината за…“ в оригинал.

В сигнала се твърди, че в посочените материали, които по своята същност са предизборна агитация се използват квалификации, както и внушения, които подвеждат общественото мнение, и са насочени както срещу председателя на ПП „ВМРО – БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ“, така и персонално срещу кандидата за евродепутат Ангел Джамбазки.

В сигнала се твърди, че в приложените агитационни материали е нарушена правната норма на чл. 183, ал. 2 ИК от страна на коалиция „ВОЛЯ – Българските Родолюбци“, а именно че, съдържащата се информация „Купуването и продаването на гласове е престъпление“ заема по-малко от десет на сто от лицевата площ на агитационните материали.

В сигнала се твърди, че има нарушение и на чл. 183, ал. 1 ИК, агитационния материал „Истината за…“ не се съдържа изрична информация от кого е издаден.

Жалбоподателят моли Комисията да предприеме действия срещу коалиция „ВОЛЯ – Българските Родолюбци“, да установи нарушение и да наложи санкции.

Централната избирателна комисия, след като се запозна с брошурата и вестник „Истината за…“, приема за установено следното:

Разпространяваните брошура и вестник „Истината за…“ представляват агитационни материали по смисъла на чл. 183, ал. 1 ИК. Това се установява от съдържанието на брошурата, тъй като на корицата на същата следва надпис „ДА ПОДКРЕПИМ ВЕСЕЛИН МАРЕШКИ – РОДОЛЮБЦИТЕ ОТ ВОЛЯ“, който съдържа по същество призив за подкрепа в полза на коалиция „ВОЛЯ – Българските Родолюбци“. Има надпис „Купуването и продаването на гласове е престъпление“ и информация, че този материал се издава от името на „ВОЛЯ – Българските Родолюбци“. Съгласно § 1, т. 17 от ДР на ИК предизборна агитация е призив за подкрепа или за неподкрепа на кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет при участие в избори, поради което Централната избирателна комисия приема, че разпространяваните брошура и вестник „Истината за…“ са агитационни материали на коалиция „ВОЛЯ – Българските Родолюбци“.

Вестник „Истината за…“ съдържа агитационни материали на коалиция „ВОЛЯ – Българските Родолюбци“ на всяка страница има надпис „Купуването и продаването на гласове е престъпление“, но не в изискуемия размер и разположен в обособено поле.

С Решение № 89-ЕП от 7 април 2019 г. Централната избирателна комисия е регистрирала коалиция „ВОЛЯ – Българските Родолюбци“ за участие в изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 г., която се представлява от Веселин Найденов Марешки.

С Решение № 187-ЕП от 19 април 2019 г. Централната избирателна комисия е регистрирала и обявила кандидатската листа на коалиция „ВОЛЯ – Българските Родолюбци“, като под № 1 фигурира Веселин Найденов Марешки.

Предвид горното и на основание чл. 480, ал. 2 и чл. 496, ал. 2, т. 1 във връзка с чл. 183, ал. 2, чл. 57, ал. 1, т. 26 от Изборния кодекс и чл. 42 от Закона за административните нарушения и наказания Централната избирателна комисия

 

Р Е Ш И:

 

УСТАНОВЯВА нарушение на разпоредбата на чл. 183, ал. 2 ИК, извършено от Веселин Найденов Марешки, ЕГН …………, кандидат за член на Европейския парламент от Република България в изборите на 26 май 2019 г. от коалиция „ВОЛЯ – Българските Родолюбци“, изразяващо се в разпространение на агитационен материал – вестник „Истината за…“, в който информацията „Купуването и продаване на гласове е престъпление“, която да заема не по-малко от 10 на сто от лицевата площ на агитационния материал и да е разположена в обособено поле.

ОПРАВОМОЩАВА председателя на ЦИК да състави акт за установеното нарушение на Веселин Найденов Марешки, ЕГН …………………, с адрес: гр. Варна, ………………………………….., кандидат за член на Европейския парламент от Република България в изборите на 26 май 2019 г. от коалиция „ВОЛЯ – Българските Родолюбци“, с адрес гр. Варна.


Председател: Стефка Стоева

Секретар: Севинч Солакова

* Публикувано на

Календар

 • ПонВтСрЧетПетСъбНед
  123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  25262728293031
   

Решения

 • № 3005-МИ / 29.02.2024

  относно: промяна в състава на ОИК – Радомир, област Перник

 • № 3004-МИ / 29.02.2024

  относно: предложение до президента на Република България за насрочване на нов избор за кмет на кметство Студеница, община Хитрино, област Шумен

 • № 3003-МИ / 29.02.2024

  относно: промени в състава на ОИК – Разград, област Разград

 • всички решения